Der Spiegel: Porošenko za izbore traži Božju pomoć i provodi turneju po crkvama

Porošenko se moli Bogu
40 komentara

“Tomos-tour” – tako su mnogi u Ukrajini nazvali proputovanje Petra Porošenka po ukrajinskim katedralama, piše Der Spiegel. Budući da je trenutni predsjednik Ukrajine nema gotovo nikakve šanse da pobijedi na izborima,  svoju predizbornu kampanju je “prebacio” u ukrajinske crkve, ističe njemački časopis.

Odnedavno ukrajinski vođa Petro Porošenko često putuje po Ukrajini “po Gospodinovim uputama”, piše njemački časopis Der Spiegel.

Njegovi kritičari posjete ukrajinskim katedralama pogrdno nazivaju “Tomos-tour”, gdje vjernicima prikazuje uramljeni ukaz Carigradske patrijaršije o priznanju autokefalnosti Ukrajinske pravoslavne crkve. Njemački novinar naglašava kako je ovo očekivani očajnički predizborni potez Porošenka, koji nema nikakvih šansi za pobjedu na predstojećim predsjedničkim izborima.

“Stoga je svoju predizbornu kampanju s javnih skupova premjestio u crkve u zemlji”, rekao je Christian Esch, autor članka.

Porošenko sa sobom nosi “Božji dar Ukrajincima za Božić”, povelju koju je potpisao ekumenski patrijarh Bartolomej, koja jamči potpunu neovisnost nove pravoslavne crkve Ukrajine od Ruske pravoslavne crkve – Moskovske patrijaršije, navodi njemački novinar.

“Čini se da se predsjednik odjednom pretvorio u propovjednika, iako je njegova dužnost sekularna”, ističe Christian Esch.

Za Porošenka je ovo posljednja prilika da izbjegne gotovo zajamčeni poraz. Krajem ožujka će se u Ukrajini održati predsjednički izbori i samo ga čudo može spasiti. Nakon što je 2014. stupio na dužnost, Ukrajinci su svakim danom sve siromašniji. Nije mogao zaustaviti ni rat na istoku zemlje i odgodio je provedbu reformi. Nije mu pomogao ni zakon o ratnom stanju kojeg je uveo u studenom”, podsjeća njemački novinar.

“Osnivanje nove Ukrajinske pravoslavne crkve je u Petra Porošenka izazvalo burnu reakciju. Međutim, Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovske patrijaršije je pokazala nevjerojatnu koheziju. Od oko 12 tisuća župa do sada je samo nekoliko desetaka prešlo na drugu stranu. Od 53 postojeća arhiepiskopa je samo jedan, mitropolit iz Vinica, prijatelj predsjednika iz vremena dok je Porošenko kao biznismen osnivao svoje čokoladno carstvo i sam bio član Moskovske patrijaršije”, bilježi njemački novinar.

“Iako još nije jasno tko će prevladati u ovom sporu, ali što se više spajaju religija i politike, situacija u Ukrajini postaje napetija”, navodi autor članka Christian Esch.

Der Spiegel

Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dub Miroslav
5 godine prije

Ukrajini, kao i Hrvatskoj, samo Bog može pomoći!

shumadinac
5 godine prije

Ne razumem: do juče su njegovi govorili da mogu za dve nedelje da stignu do Moskve – zar to nije idealna predsednička kampanja? Zamislite Porošenko ide tenkom iz Moskve na glasanje :)))))
A ako to omane kao rezervni plan Bartolomej može da mu obezbedi podršku direktno od Gospoda… Eeeee, ne znate vi Bartolomeja, kakve on ima veze…. a voli pare…

ShaCkaL
5 godine prije

Kakvo bezlično stvorenje! Ovakvi će dotuci religiju odnosno što je ostalo od nje.

nije bitno tko
5 godine prije

Ovaj prevarant če krivotvoriti izbore, a pomoči če mu Brisel i Washington. Nadam se, da če Ukrajinci progledati i to sprečiti.

njonjo
5 godine prije

Ponašanje Ukrainaca nakon Majdana ne potvrđuje navode Spiegela. Kad je narod zatucan, a četiri godine EU i USA propagande učinile su svoje. A nije za odbaciti ni mogućnost lažiranja izbornih rezultata. Volio bih da nisam u pravu, ali, ali. Vidjeti ćemo za tri mjeseca, ako Potrošenko ne izazove nove oružane sukobe na istoku i odgodi izbore.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

A zasto nije iskopirao Kulindinu kampanju sa cokoladicama, barek kod njega cokolade ima, dodouse mozda je gorka okusa.

Umpah Pah
5 godine prije

fotka:
Pogled uperen prema stealth čokoladi?

Laki Topalović
5 godine prije

Posto – rejting – Zelenski Volodimir 10.6 / Timošenko Julija 11.5 / Porošenko Petro 6.8 / Jurij Bojko 6.2 / Gricenko Anatolih 5,4 Dakle, nitko ne pobjeđuje u prvom krugu i ima još prilično postotaka rasutih po nekim bez veze kandidatima. Idealno za izborni inženjering

tuf
5 godine prije

On je svoj zadatak obavio i sada će ga se pustiti u kanalizaciju. Pri tome je preporučljivo ugušiti ga kako ne bi nešto suvišno izlajao u afektu.

Moreno
5 godine prije

Sad bi Porošenkotu moga još i Papa doć

nekoime
5 godine prije

Kaj Potrošenko nije porijeklom Židov?

debeli pas
5 godine prije

Cijena plina i benzina su otišle u nebo za ukrajinske prilike i to mu nikako neće ići u korist a čini se da je i prolupao. U zadnje vrijeme baulja okolo i priča gluposti, vidno pijan.

Amater
5 godine prije

Njegova privatna crkva nema blagoslova ….đaba mu moliti …. Svi dobro znaju kako prođe onaj ko sa vragom tikve sadi … 🙂

Mate
5 godine prije

Haaaaa haaa haaaa. Pa ovo je vrhunska komedija :-)))

kardinale
5 godine prije

Ukrajinci sve tanji a ovaj klaun sve deblji.

jbg
5 godine prije

Propada američka politika u ukrajini. Al, žene su im ljepotice

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.