fbpx

Der Spiegel: Rusija sustavno potkopava odnose između EU i SAD-a

Porošenko - Merkel - Biden

Pozivajući se na novo izvješće njemačke vlade, Der Spiegel javlja kako su njemačke su službe otkrile da Rusija da sustavno potkopava odnose između Europe i Sjedinjenih Država. Dokument su zajedno pripremili njemačke Federalne obavještajne službe i Savezni ured za zaštitu Ustava.

Prema pisanju njemačkog tjednika, “Moskva već dugi niz godini vrši utjecaj u EU, s ciljem pokušaja da pogorša postojeće stanje na Zapadu, a posebnu pozornost daje izazivanju društvenih sukoba i dovodi u pitanje bliske veze sa Sjedinjenim Državama”.

Der Spiegel piše kako vlasti u Njemačkoj trenutno vode raspravu o tome kako sadržaj izvješća Bundestaga predočiti javnosti, te postoji li potreba za to.

Ovo nije prvi put da se Moskvu optužuje za pokušaje utjecaja na društvene procese u EU. Ranije je odlazeći predsjednik Bugarske, Rosen Plevneliev, rekao kako Rusija pokušava destabilizirati Europu preko Balkana. Prema Plevnelievu, Kremlj ima mnogo načina da se potkopa jedinstvo Europske unije. Rusija u tu svrhu  provodi  “propagandu”, financira “radikalne ljevičarske” i “radikalne desničarske” snage koje su neprijateljski raspoložene prema europskim integracijama.

To je Kremlj učinio i u Bugarskoj“, rekao je Plevneliev, nakon što je na predsjedničkim izborima u zemlji pobijedio general Rumen Radev, nimalo sklon nepotrebnom zaoštravanju odnosa s Moskvom.

Poljska i Češka su također navele ruske pokušaje podrivanja stabilnosti Europske unije. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz tvrdi da Moskva namjerava destabilizirati Europu i da je odgovorna za izbjegličku krizu.

Ministar obrane Republike Češke je optužio Rusiju za “propagandu” i “financiranje proruskih stranaka”.

Međutim, na završnoj konferenciji za novinare krajem prošle godine je ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo da je Moskva zainteresirana je za razvijanje suradnje s Europskom unijom, ali se neće baviti unutarnjim pitanjima Europe. Prema njegovim riječima, postoje velike razlike između zemalja članica EU o brojnim pitanjima, uključujući i pitanjima migracije.

Sada je više nego jasno da su europski čelnici, koji jedan za drugim gube najviše položaje u vlasti, potpuno izgubili kompas i više ne znaju gdje bi tažili krivce za ranije i buduće poraze.

To se vidjelo sredinom srpnja, kada je šefica europske diplomacije, Federica Mogherini, dala kontroverznu izjavu kako bi se EU i Rusija mogli udružiti u borbi protiv novoizabranog američkog predsjednika Trumpa.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, za američki The Wall Street Journal je tada rekla:

“Nakon promjene američke administracije, Europska unija i Rusija mogu zauzeti zajednički stav, koji će vjerojatno biti u suprotnosti politikom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.”

U Rusiji su odgovorili da mogu raditi zajedno s EU na glavnim izazovima i problemima, ali da Bruxellesom ni u kom slučaju “neće biti prijatelji protiv nekoga trećeg”.

“Naravno, teško se možemo složiti s idejom da s nekom možemo biti prijatelji protiv nekoga, jer su to opasni zaključci. To nije pristup koji može zadovoljiti naše interese. Prvo, mi još ne znamo kakvu će politiku voditi administriranja Donalda Trumpa. Drugo, Rusija je tradicionalno bila za dobre odnose s Europskom unijom, koji sada nedostaju. Mi svakako smatramo da je u interesu Moskve, te u interesu Bruxellesa i zemalja članica Europske unije, da u što kraćem roku oživimo naš dijalog. Puno je onih koji zahtijevaju suradnju zbog izazova našeg vremena, kao što je zajednička borba protiv terorizma ili klimatske promjene”, komentirajući izjavu Federice Mogherini je izjavio glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

U tom smislu, službeno izvješće njemačke Federalne obavještajne službe i Savezni ureda za zaštitu Ustava treba gledati kao na posljednji očajnički pokušaj savezne kancelarke Angele Merkel da ne izgubi predstojeće izbore, a kako se budu približavali sve češće ćemo u medijima slušati priče o “unutarnjim i vanjskim neprijateljima Njemačke i EU”, samo kako se ne bi morale priznati vlastite greške i katastrofalne propuste, zbog kojih bi Kršćansko-demokratska unija i SPD mogli pretrpjeti težak udarac na predstojećim izborima.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Arkaj
Gost
Arkaj
3 godine prije

Bilo bi smiješno da nije žalosno. Ako EU države gledamo kao nezavisno tijelo onda i slijepac vidi da je miješanje USA u unutarnje ekonomske i političke odluke masovno, dugotrajno jer traje bez prekida od konca drugog svjetskog rata a kod bivših socijalističkih država od devedesetih godina, i da je ne samo dubina te umiješanosti nego u nekim slučajevima i kriminalno suprotstavljanje rezultatima demokratskih procesa naprosto bez usporedbe. Uostalom ako je takvo američko miješanje nešto što ne izaziva reakcije onda je to i pozivnica svima koji imaju mogućnosti da na takav način šire svoj utjecaj da to pokušaju.

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  Arkaj

A ti očekuješ da lopov odmah prizna? 🙂 I kako se uklapa nedavni govor Angele Merkel u belgijskom Gentu gdje dobila čak dva doktorata o potrebi stvaranja evropske vojske jer, kako je rekla “ne možemo stalno očekivati da nas USA brani”, u ovo laprdanje? Ovo je laprdanje i ne treba se mnogo nervirati. To je panični vapaj izlizanih struktura NATO pakta prema EU javnosti za dozovolom za daljnje zaoštravanje odnosa spram Rusije, kako bi uhljebi u NATO-u poput KGK, koja je još službeno na platnom spisku te zločinačke organizacije, i dalje mogli sjediti na grbači evropskih poreznih obveznika.

Kan Horde
Gost
Kan Horde
3 godine prije

Najbolje da uvedi neku novu verziju jednoparijskog sustava, pa im se Rusija više neeć moći miješati u izbore.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Kan Horde

Zar ovo nije jednopartijski sustav? Došli SPD/SDP ili kako se već gdje zovu i demokršćani i konzervativci, kako se već gdje zovu, ama baš nikakve razlike nema. da imamo dvopartijski sustav kao SAD, nema smisla ni glasati. Možda nema ni ovako, ali ispliva neka Syriza (čak i ako je ljigavac Tsipras izdao bazu), UKIP, vrag Bog, M5S, “štajaznam”, pa eto, može biti nekog vraga.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Bili bi interesantni rezultati istraživanja koliko Evropljana podržava ovako “bliske odnose SAD i EU”.
Moja procena je oko 2%. Ako se čudite otkud čak toliko odgovor je – OGROMAN birokratski aparat sa svima onima koji su u bliskoj vezi sa njim 🙂

mars
Gost
mars
3 godine prije

Ja mogu samo ovako rezonovati. AKO JE Rusija zaista “postavila” Trampa za predsjednika i aktivno učestvuje u kreiranju unutarašnje američke politike, ako zaista tako uspješno subverzivno podriva NATO i EU tako da to prijeti njihovim raspadom, onda dileme nema. Rusija je nova, ne super-sila br. 1, nego “hiper-super-sila” u svakom pogledu, kakvu svijet u istoriji nije vidio, jer to sve uraditi i dovesti jedne SAD, NATO i EU pod svoju vlst ili do raspada bez ispaljenog metka a kamoli kakve raketice, i to upotrebom samo svoje “meke moći”, ne može niko drugi do jedna takva “hiper-super-sila”. Naravno, ja Rusiju ne smatram jednom takvom “hiper-super-silom”, jer ona, iako jeste super-sila, realno nema takav opseg moći. S druge strane, tačno je da djelovanje Rusije u tom pravcu postoji i normalno je da ima određenog uticaja, ali ako je to ovakav stepen i doseg uticaja, kako Zapad kaže, koji prijeti raspadom SAD-EU-NATO sistema, onda to više govori koliko je taj sistem truo i u suštini slab, bez obzira na njegov vanjski izgled i uticaj Rusije.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  mars

Rusija zaista ima vrlo subverzivno delovanje i na EU i na SAD ali ne zato što je super-sila već zato što su stekli određeni uslovi.

EU i SAD establišmenti su nagomilali enormne količine laži. Prvo su lagali da bi nešto postigli pa onda da bi sakrili prethodnu laž i došli do toga da više ni sami ne znaju kako da se “operu” jer gde god pokažu prstom pokazaće na sada već očiglednu laž.
Iako su laži bile očigledne svi su se pravili da ih ne vide jer nekima nija ušlo u prilog (i sami su bili deo tog “društva”) a ostali su se plašili da ne završe kao Srbija, Irak, Libija, Sirija. Tada se “pojavila” Rusija koja se nije plašila da ukaže na laži i JASNO STAVILA DO ZNANJA DA NEMA RAZLOGA DA SE PLAŠI. I kako postaje jasnije da Rusija nema razloga da se plaši (jer može da se odbrani – i vojno i ekonomski) tako se “njen klub” sve više uvećava i sve je više onih koji ukazuju na laži…

Eto jednom da je i Der Spiegel u pravu 😉

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@ shumadinac – odlično opisano stanje i posljedice. 10+

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  mars

Hvala kolega. Zajedno smo jači 😉

jale
Gost
jale
3 godine prije
Reply to  mars

Ne slažem se. Smatram da se Rusija ni na koji način nije uplitala u odnose unutar EU i da nema nikakve veze sa američkim izborima. Naravno, ja ti ne mogu dati nikakve garancije da je to tačno, ali ni oni nemaju nikakve dokaze da je Rusija odgovorna, ali je i dalje bez dokaza sotoniziraju kao svih ovih godina. Kad pogledaš da je brojnim ruskim političarima, poslovnim ljudima, preduzećima i značajnim pojedincima, kojima je jedini grijeh da su jednom negdje upoznali Putina, te njihovom parlamentarnom izaslanstvu pri EU parlamentu odavno zabranjeno slijetanje na sve američke i sve evropske aerodrome, pitam se onda na koji način oni to utječu? Jednim globalnim ruskim televizijskim kanalom, pored stotina hiljada zapadnih medija! Da, ako je to u pitanju, onda se opet nisu mješali, tumačeći događaje u svijetu iz svoje perspektive, već su jedino pomogli uz milione nas anonimaca da se proširi ISTINA o pravoj prirodi djelovanja USA i EU. Ja bih se radije vratio na licemjerje koje isijava iz svake izgovorene, svake napisane riječi EU diplomata, političara i mainstream medija. Neodgovornost i licemjerje, to caruje u Evropi. I sam G. Soroš je optužio zapadnu političku klasu rekavši da se ovo događa jer uvažena poltički korektna gospoda nisu ispunili ni minimum očekivanja američkih i evropskih građana. Ovo na zapadu je svojevrsna reinkarnacija jednoumlja i tko nije s njima taj je protiv njih. Očto je da pokušavaju istjerati zeca tamo gdje ga nema.

vv-olt
Gost
vv-olt
3 godine prije

A gdje ste bili kad su monopol na propagandu imali
Die Deutsche Welle
BBC
Glas Amerike, Grga Zlatoper
Bild
Der Spiegel…i sve TV rezimske stanice po zemljama koji su americki sateliti?

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Dovoljno bi bilo pamcenje samo malo vece od covjece ribice, pa bi se 500 milijuna gradjana EU sjetilo odnosa Rusije i Njemacke dok je Njemacki kancelar bio Gerhard Schröder .Naime Putin je tada osobno gostovao u vise navrata u Njemackom Bundestagu,(izrazio Njemcima oprost u ime Ruskog naroda za svo zlo koje su nacinili ruskom narodu u 2 . svjetskom ratu , 20 milijuna poginulih Rusa ) ekonomska i politicka suradnja tih dviju drzava pocela je poprimati izvanredne odnose i rezultate .Kada su ti odnosi dozivjeli renesansu , iskrene i prijateljske odnose dvaju naroda razara imperija zla (americki banksteri i engleska kraljevska obitelj ).Na vlast dolazi Angela Merkel a sve ostalo je povjest .Oni koji malo dublje analiziraju i proucavaju imperiju zla , znati ce na koji nacin je Rusija u samo jedno desetljece od prijateljskog naroda EU i Nijemaca postala glavna prijetnja .

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Gosp.ŽUKOV, ne želim pametovati, ali nije poginulo 20 miljuna Rusa u ratu. Odakle vam ti netočni podaci? Ne zaboravimo, nakon napada na SSSR dana 22.6.1941. njemačke trupe dopiru najdalje do Lenjingrada na sjeveru, Moskve u centru (to 1941) i do tadašnjeg Staljingrada (od 1961 Volgograd) i do Kavkaza na jugu (to 1942). Okupirana je bila kompletna Bjelorusija i Ukrajina, ali “samo” zapadni dio Rusije, tj.njenih 13 oblasti. Zato je daleko više stradao ukrajinski i bjeloruski narod, ali posebno Židovi na okupiranoj teritoriji SSSR-a koji su skoro istrijebljeni.
Ukupno je SSSR imao oko 26.6 milijuna poginulih i nestalih, brojčano najviše Rusa ili građana RSFRS, ukupno oko 15 milijuna, ali je u postotku daleko gore prošla Ukrajina. Od 42 mil.stan.Ukrajine 1941 god., poginulo je i nestalo oko 8 milijuna ili oko 20% stanovništva, a Bjelorusija je imala preko 2,5 milijuna žrtava ili skoro 30% stanovnika. Ne zaboravimo, da je u ljeto 1941 iz zapadnih industrijkih područja SSSR-a na istok evakuirana 1.521 tvornica, i da je na taj način otišlo i oko 25 milijuna izbjeglica. Sa područja Bjelorusije, Ukrajine i zapada Rusije. Hm, a da su ostali? Bilo bi još više mesa za klanje od strane nacista, ali ni SSSR ne bi imao sve te bitne tvornice (ne bi bilo dovoljno tvornica na istoku) za proizvodnju oružja !!!
Čitai, čitati……razmišljati…..prije pisanja

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Broj od 20 milijuna koji sam upisao nije tema mojeg komentara , ubacen je spontano bez nauke ili analiza , Komentare inace pisem spontano i iz srca , u opvom komentaru igra brojeva je sekundarna i ovlas spomenuta . U svakom slucaju hvala na Vasem odgovoru , jer moze nam svima samo koristiti , eto u medjuvremenu smo dobili i vjerodostojne podatke o broju i nacionalnosti zrtava .Pozdrav.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Gosp.ŽUKOV, negdje sam imao podatke na ruskome jeziku o točnom broju žrtava vojnika Crvene Armije i po broju i postotku nacionalnosti građana tadašnjeg SSSR-a. Nažalost, izgubio sam ga, ali ako pronađem, prezentiram ga!
Lijepo je pisati iz srca, to su emocije, ali jedina prava istina je u brojkama, jer matematika tj.brojke su jedina egzaktana znanstvena istina. Sve ostalo je luk i voda. Mislim na brojke koje se mogu utvrditi, dokazati, koje su jasne, logične i istinite.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Hvala unaprijed , rado cu ih procitati .

Fukov
Gost
Fukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

I više razmišljati a manje lupati.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Fukov

Posto me ne zanimaju tvoji komentari seljacke posalice ,zamoljavam te da ne odgovaras na moje komentare jer me tvoje misljenje apsolutno ne zanima , jasno?

Fukov
Gost
Fukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

RAZUMEM, neću više. Možda samo još jen dva puta.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
3 godine prije

Rusi su narod koji zelu biti s svakim u miru,
koji ne zelu ratovati,
koji zelu trgovati otvoriti svoje granice za turiste da putuju bez vize i obrnuto,
Rusi zeli da kapitalisti iz inozemstva investiraju u Rusiju i obrnuto, zelu akademsku suradnu…….ali to tako ne radi – USA+EU namecu Rusiji rat, izolaciju i sankcije.
Zasto?
Pa mislu ako Rusiju ne mozemo zgaziti kao sto su Napoleon i Hitler skoro uspili, onda im necemo dati zivijeti.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
3 godine prije

Rusima je bio nametnut rat u Gruziji, Ukrajini i Siriji, Rusi su se suprostavili.
Suprostavit ce se i Europi ako im se nametne rat iz Europe.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Ma kog će vraga ova pedero-liberalna Europa nametnuti ikome išta, a pogotovo Rusiji!?
Rusi se moraju i sami malo dovesti u red, jer oni će sami sebe prije uništiti, nedisciplinom, alkoholom, hedonizmom… nego NAATO agresija.

Helena
Gost
Helena
3 godine prije

Daa, zaboravio si da kazes i da je najveca stopa smrtnosti od AIDS-a u Rusiji. Mislim i to spada u te liberalne “argumente”.

Goreg hedonizma, nediscipline, alkoholizma, narkomanije, kriminala, nema nego u USA, niti u jednoj zemlji na svetu. Ni veceg broja zatvorenika po glavi stanovnika. Isti slucaj sa korupcijom i oligarhijom. Ili valjda mislis da su bogati Ameri sve stekli pamecu i genijalnoscu.

Postedi nas, molim te, otvaranja ociju. Narocito tako “argumentovanog”.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Helena

Gosp.HELENA nema ničeg lošeg u hedonizmu, imaga svuda, pa i u Rusiji. Ipak su i oni normalni ljudi. Znaju se zabaviti, opiti i to jako puno piju, nažalost, ali nisu ni Amerikanci samo takvi kakvima ih zamišljate. Po glavi stanovnika SAD nemaju najveći broj zatvorenika, sasvim sigurno to imaju neke druge zemlje. Kao da je to teško pronaći na internetu.
Glede aidsa, istina je da je situacija u Rusiji loša, imaju visoku stopu te zaraze, ali daleko najveću i dalje imaju zemlje Afrike, i to one na jugu Afike i djelomično u sredini kontineenta.
Ali nemojmo biti kao djeca, ipak ej SAD i dalje jako moćna zemlja, najbolje mjesto još uvijek na Svijetu za znanost i moderne tehnologije. Drugi ih slijede u stopu, ali SAD nisu neka vukojebina. Kao što nije ni Rusija, ni Evropa….Nije ni Kina, Japan, Indija.

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zlatan@ Zao mi je ali Indija uglavnom jest vukojebina.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  nisam robot

ROBOTE; složena Idijska Unija nije ništa veća vukojebina od Hrvatske ili općenito jugoistoka Evrope, ma od cijele EU. Nema ovdje mjesta za detalje, ali ako se osvrnemo na dugu povijest ind.civilizacije i njen doprinos zajedničkoj svjetskoj civilizaciji (matematika i brojke kojima se koristimo, šah, njihov izum, teorija da je zemlja kugla koja ide oko Sunca), pa do današnje Indijske Unije koja velikim koracima grabi naprijed. Ne samo da jesu najveća demokracija na svijetu, već su i sve jača sila.
Industrijska, poljoprivredna, na njihovu sreću i vojna sila, nuklearna (od 1974), svemirska (od 1980, prvi ind.satelit u orbiti), i danas posebno informatička sila. Pada mi na pamet da je indijska farmaceutska industr.u svjetskom vrhu po proizvodnji lijekova, ali prvenstveno kvalitetnoj i jeftinoj proizvodnji, ne zovu je bez-veze da je tvornica lijekova za siromašne diljem Svijeta!
Indija ima probllema, ali ti problemi se rješavaju i sve su manji. Dovraga, samo pripadnika srednjih klasa ima barem pola milijarde! Hajd malo prošetajte po youtubeu i pogledajte snimke nove indijske stvarnosti. Kada gledate npr.BDP oni su negdje osmi u svijetu, ali po paritetu kupovne moći Indija je četvrta sila na svijetu. Po industr.prozvodnji su negdje oko 7, 8 mjesta, a po poljoprivredi su koliko znam treća sial na svijetu.
Čitai, čitai, a ne lupetati

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije
Reply to  zlatan

Ma neupitan je doprinos Indijskog subkontinenta ljuskoj civilizaciji, sve je to uglavnom poznato, pa i ja sam nekada citao zabavnik. Samo jedno je biti google profesor a drugo je osobno iskustvo. Zlatan, ne samo procitano docirati vec i sam putovat i pogledati.;)

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Nisam imao mogućnost putovati tako daleko, ali gop.ROBOT, znam gospođu iz Hrvatske koja živi već preko deset godina u Indiji. S kraćim prekidima. Nije bitno tko je ona i gdje u Indiji živi, ali od nje znam neke informacije iz prve ruke. One dobre i one loše, jasno.
Naslušao sam se priča kojekavih bezveznjaka i lupetanja putopisaca po raznim novinama, ali nakon nekih mojih putovanja shvatio sam da tim tipovima više nikada ne treba vjerovati. Posebno nakon što sam tri puta bio u Albaniji, svojim autom i to noću lutao po planinskim putevima na istoku Albanije. Nakon povratka kući jedno od najčešćih pitanja bilo je: zar te nije bilo strah? Ja njima, a da sam lutao po norveškim planinskim cestama? Oni meni, a druga je stvar to. Mislim da to nisu samo neznanje i predrasude, pomalo je to i rasizam.
Gosp.ROBOTE, imam želju dio mirovine provoditi u Kerali. Znate li gdje je to? Ima penzionera iz naših krajeva koji tamo provode dio godine, jednako kao što neki Rusi provode veliki dio godine na jugu Vijetnama. Ima kod Ho Ši Min Grada (ex Sajgon) cijela ruska urbana enklava uz more.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Gosp.ROBOT, to sa čitanjem zabavnika jest jedna sprdnja koliko mogu zaključiti: da, neupitan je doprinos bilo koje svjetske civilizacije zajedničkoj svjetskoj civilizaciji, pa i indijske civilizacije. Nisu samo to brojke koje evropski pogrešno zovemo arapske i pojam nule u matematici, već mnogo šta drugo. Ako imate kulture onda znate da Indija nikada nije bila država, već prvenstveno zemljopisni pojam, a razni narodi Indije u raznim periodoma povijesti imaju za Indiju barem desetak različitih naziva (i pojmova), a npr.mi Evropljani za Evropu samo jedan naziv.
Današnja moderna Indija značajno doprinosi svjetskoj znanosti, dovoljno je pogledati bilo koji dokumentarac o npr.vrhunskoj medicini u SAD-u. Veliki dio medicinskih znanstvenika u SAD su baš iz Indije. Taj odljev mozgova nije ništa novo, danas najbolji Indijci odlaze u Ameriku ili EU, ali srećom ne mogu svi napuniti SAD ili EU. Obzirom koliko ih ima, mnogi ostaju u Indiji.
Ne znam da li znate da sada postoji već obrnuti proces. Neki vrhunski stručnjaci posebno u informatici dolaze u najbolje indijske centre raditi, studirati, ostvariti biznis. Posebno u Karnataku, u Bangalor, ali ne samo tu.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Normalno je da rusi traze saradnike u evropskim zemljama ,usa, po svijetu…Ako nece sadasnja administracija ima ko hoce,nista cudno..Naravno ovi na vlasti takav vid saradnje opisuju kao mjesanje u unutarnje stvari,pokopavanje,rusenje sistema odnosa i ko zna kakve sve gestapo pptuzbe nisu u stanju nakalemiti..Mene jedino cudi da evripske zemlje nisu nista naucile na primjeru izbora u usa vec istom taktikom pokusavaju ostati na vlasti ..ne vjerujem da su toliko glupi da ne shvataju da tako nece moci..zasto dakle pisaju uz vjetar ostaje pitanje..da li je mozda neko treci u pitanju ko sve ovo fino orkestrira..

mou
Gost
mou
3 godine prije

Jako sam zadovoljan zato jer rezimske novine sirom svijeta gube naklade a novine poput LOGICNO rastu po broju citaoca.
Prolazi vrijeme u nepovrat kad su te mainstream ili rezimske novine sirile propagandu, FAKE NEWS, mrznju, huskali narode na rat i sukobe.

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije

Nazalost ce Merkelica u iducim izborima pobjediti, to je vec sada jasno. Za to joj ne trebaju neki vanjsku ili unutarnji neprijatelji i to moze samo netko reci tko ne poznaje tamosnju situaciju. Pobjediti ce zato sto ne postoji protukandidat. I da postoji msm bi ga unistili vec mjesecima prije izbora. Njemci su navikli da klimaju glavom na ono sto im vodstvo kaze. Iznenadjenja kao u SAD sa Trumpom ili kod nas sa KGK, koji su unatoc silnoj medijskoj masineriji protiv njih pobjedili, se u Njemackoj nece dogoditi.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Jesi ti prespavao americku izbornu kampanju ?

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije
Reply to  Alen

Njemci su disciplinirani, ovi 20% Njemaca koji glasaju za AFD su vjerovatno maksimum protesta u njih. Nemoj zaboraviti da kada se Gobbels derao HOCETE LI TOTALNI RAT svi su vristali HOCEMO! Znaci oni prate svoje vodstvo i u najodvratnije pohode. Sada je cilj ovldavanje velikim djelovima Evrope pod plastom humanizma. I tko ne prati njihov put taj se napada preko msm. To momentalno prozivljavaju Poljaci ali naravno se i nas drzi tako pod pritiskom.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  nisam robot

Nemas brige ,cika putin ce sve to da sredi,hehe..

nisam robot
Gost
nisam robot
3 godine prije
Reply to  Alen

Nosi mi se sa Putinom. Ima ona anegdota o svadji Njemackog diplomata sa Staljinom u Moskvi. U svadji poceo se mjesati cehoslovacki diplomat., pa mu je Njemac odbrusio “Kada odrasli pricaju djeca imaju da cute!” Stalin se tu samo blago smjeskao a Ceh umuknuo.
Putin i Merkel se uzajamno postuju. Prica ce zavrsiti kao i uvjek, oni se kao svadjaju ali nikada ne prekidaju veze. Na kraju ce nadrljati mali koji hrle procitati zelje velikim sa usana. Tako je bilo 40te kada je nacizam i komunizam bio in. Pa su mali nastradali a danas su i Njemci i Rusi mocniji nego ikada.

Michael Collins
Gost
Michael Collins
3 godine prije

Hahaha, kako se i moglo očekivati – Ameri nabili i dodatnu globu Volkwagenu, a Nijemci će kao protumjeru dodatne sankcije protiv Rusije. Nijemce je ova denacifikacija odvela u totalno drugu krajnost.
Rusi moraju shvatiti da ih zapad, kao Slavene, iskonskim neprijateljem, da ih smatra nižom rasom – Azijatima, da pokušaji, srećom neuspjeli, Hitlera i Napoleona nisu bili slučajnost. Naravno Sovjetima okupacija baltičkih krumpiraša, istočne Poljske, napad na Finsku, Pakt o nenapadanju sa nacistima svakako ne služe na čast, ali i Gazda je rekao da današnja Rusija želi imati što manje veze sa nekadašnjim SSSR-om, koji je u prvom redu unesrećio Ruse.
I surova stvarnost ih je natjerala da napokon prestanu sa mantrom o “našim zapadnim partnerima”.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Gosp.COLLINS, malo čitajte o povijesti i zemljopisu. Baltičke zemlje bile su dio Ruske Imperije od 18-tog stoljeća pa sve do 1918, kada su postale samostalne. Dapače, Latvija i Estonija (dugo vremena dio moćne švedske imperije) tada prvi put u povijesti postaju države, prije ih nikada nije bilo. SSSR ih “vraća” sebi 1940, jasno sa ciljem da udalji hilerovce od srca SSSR-a. A ta Finska bila je švedska vukojebina od 11-19 stoljeća, a onda postaje dio Ruske Imperije, ali kao samostalni protektorat. Postaju nezavisna država 24.11.1917., i odmah počinju tjerati i ubijati malobrojne Ruse i ostale Slavene. Ok, Staljin kao geostrateg prva klase kaže 1939 god., gledajući da je Finska postala fašistička saveznica: ne možemo promijeniti zemljopis, ali možemo granicu! Jer granica je bila uz sjeverna predgrađa Lenjingrada. SSSR nudi Finskoj duplo više teritorija na sjeveru, u zamjenu za zaštitu milijunskog Lenjingrada. Finci odbijaju, izbija rat i SSSR pobjeđuje. Njemčka napada SSSR 22.6.1941., Finci odmah stupaju u rat, ali čmar im se ipak stiskao. Nisu došli blizu Lenjingrada, Crv.armija ih zaustavila, a valjda su mislili, hm, ako Hitler ne pobijedi? I zaista, Finska kapitulira pred Sovjetima krajem ljeta 1944, i odmah rame uz rame sa Crvenom Armijom tjeraju zajedno njemačke snage u Laponiji, prema Norveškoj! Šta je politika. Nakon rata Staljin je bio blag. Tražio je od Finske samo 500 milijuna dolara odštete i promjenu granice.Tako su Finci izgubili daleko više teritorija, no što im je Staljin nudio 1939.
Hm, Poljska? Obnovljena nakon 121 godine, odmah grabe velike teritorije na istoku. Upadaju u Bjelorusiju i zapadnu Ukrajina, južnu Litvu, sanjaju o “velikoj” Poljskoj od Baltika do Crnog mora. kakvi su bili u 16 i 17-tom stoljeću u Poljsko -Litvanskoj Uniji. Ali nakon sovjetsko-poljskog rata 1920/21, to ne uspijevaju, ali su osvojili zapad Bjelorusije, jug Litve, zapadni rub Ukrajine. Zato i jest međuratna Poljska bila višenacionalna tvorevina, sa samo 68% Poljaka i 32% ostalih (Ukrajinci, Židovi, Bjelorusi, Litvanci, Nijemci…). Neko vrijeme je i ukrajinska gerila bila aktivna oko Lavova, a tlačenje posebno Bjelorusa bilo je gadljivo. Niti jedan Bjelorus u toj Poljskoj nije smio studirati, njihov jezik bio je zabranjen, a osnovne škole kojih je na bjeloruskom u dijelu Poljske 1919 god., bilo 3.000, spao je na samo nekih 50-60 škola. Jasno, pri dogovoru s Hitlerom o podjeli Poljske, SSSR je zapravo uzeo u biti dijelove Ukrajine i Bjelorusije.
Čiati, čitati,….. a ne lupetati

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Tako je gospodin Zlatan, uciti djeco , uciti i samo uciti.Cestitam ,kratak i britak osvrt na laprdanja .

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije

Gosp.COLLINS, pakt Molotov-Ribentrop iz 23.8.1939., je rezultat odlagaja rata od starne SSSR-a. Hitler dolazi na vlast 30.1.1933.godine, i prva zemlja koja potpisuje pakt o nenapadanju sa Hitlerom bila je – Poljska. Već u siječnju 1934 poljski tada vladjući diktator maršal Pilsudski, potpisuje taj pakt. On je u sovjetsko-poljskome ratu 1920/21 god., odigrao ključnu ulogu o slamanju prodora Crvene Armije prema Varšavi, ali ne zaboraviti da su baš Poljaci izazvali rat s ciljem da što više prodru na istok. Ok, nakon toga poljski politički život bio je u kaosu, i Pilsudski izaziva državni udar i dolazi na vlast 1926. Umire 1935, ali je ipak prvi evropski državnik koji potpisuje pakt sa Hitlerom o nenapadanju. Poljaci su mu podigli spomenik 2014, hm, diktatoru?
Ne zaboravimo da su zapadne sile izdale Čehoslovačku, sramotnim paktom u Munchenu 1938. Staljin je nudio Čehoslovačkoj te 1938 pomoć u obrani. Pola milijuna vojnika i 10 tisuća topova, tenkova…Poljska je odbila da to pređe preko njihova teritorija. V.Britanija i Francuska u strahu pred Hitlerom žrtvuju Čehoslovačku, a taj jad koriste opet Poljaci! Samo dan nakon sramotne izdaje zapadnih Evropljana, daju ultimatum Čehoslovačkoj, poljska vojska bez metka odmah okupira dio Čehoslovačke i pripaja ga sebi!
Ljeto 1939, Hitler se okomljuje na Poljsku, traži put prema istočnoj Pruskoj. Staljin i SSSR još u osmom mjesecu samo mjesec dana prije rata nude savez zapadnim demokracijama, one ga odbijaju, i jasno, morali su Sovjeti sa hitlerovom Njemačkom potpisati taj pakt o nenapadanju. Ne zaboravimo da je Hitler podmuklo napao SSSR 1941, iako je pakt o nenapadanju važio do 1949. Hm, tipično germanski, lažno, podmuklo……
Najgore je od svega da danas EU Parlament stalno sere o tome paktu, ali nikada ta gamad iz EU parlamenta nije objasnila ono šta je sve prethodilo tome. Ako su demokrati i ako se bore za istinu, pa koji kurac onda ne osude Poljake zbog pakta sa Hitlerom iz 1934 ili sramne izdaje Francuske i Velike Britanije 1938 god? Brojke su jasne šta je bilo prije…..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Zasto EU parlament stalno sere o tome paktu? Zato sto su lazljiva , pokvarena i licemjerna govna , eto zato.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Gosp.ŽUKOV, ta osuda pakta Ribentrop-Molotov od strane evropskih birokrata i političara i njegovo često spominjanje i izjednačavanje krivnje za izbijanje rata u Evropi 1939 godine, da su jednako krivi i Staljin i Hitler, e to oni koriste samo zbog sadašnje dnevno-političke kuhinje. Cilj je jasan. Sotoniziranje Rusije, a ne utvrđivanje povijesne istine.
Golema većina građana ionako slabo zna povijest, ne znaju ni povijest svoje obitelji a kamo li povijest Svijeta (!), pa kada im tako podmuklo i kurvanjski prezentiraju laž, pa jasno da će im laž postati istina (hm, Goebels).
Dovoljno je pročitati po internetu razmišljanja nepismene i neznalačke rulje, u pič-mač, ide se toliko daleko da se Staljina proglašava krivcem za rat, a Hitler će za nekih 3-40 godina postati branitelj Evrope. Tama se opet spušta nad anš kontinent, a u pič-mač, i ime Evropa je staroasirska riječ za rub ili tamu………..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  zlatan

Slazem se u potpunosti , gradjani ne samo da ne znaju povijest , gradjanima se de facto ne dozvoljava poznavanje povijesti , pogledajte samo skolsku agendu povijesti u osnovnim i srednjim skolama Europe.

zlatan
Gost
zlatan
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Svatko može pročitati sve povijene činjenice. To ovisi isključivo o osobnoj kulturi pojedinca.. I ako ima mozga u glavi, znat će posložiti dva i dva….Nikome nije zabranjeno da misli glavom.

mars
Gost
mars
3 godine prije
Reply to  zlatan

@ zlatan – krucijalni problem je u tome da se istorijske činjenice sačuvaju kao to što jesu – činjenice. Da kritičnoj masi ljudi budu dostupne kao takve, tj. da kreatori “novih” istorijskih činjenica ne odnesu pobjedu u njihovom kreiranju, čime bi one postale zvanična i jedina priznata istorija. Na sreću, u svijetu ipak postoje dovoljno jake i moćne snage koje ih mogu sačuvati i prezentovati u pravom svjetlu i sačuvati ih od prekrajanja.

komarko
Gost
komarko
3 godine prije

U ovoj prići se nesmije zaboraviti prisluškivanje Angeli Merkel od strane USA i sada njezino igranje po njihovim notama.

čitatelj portala
Gost
čitatelj portala
3 godine prije

Odličan članak. Bravo za autora članka. Slažem se da je to posljednji pokušaj da izmisle baba rogu. Jer neuspjeh vlastite politike je najlakše opravdati postojanjem vanjskih neprijatelja. Nadajmo se da će Merkelova pasti zbog promašene unutarnje i vanjske politike.

sasha
Gost
sasha
3 godine prije

Pogrešno. Rusija ne potkopava odnose između Europe i Sjedinjenih Država, nego SAD i Britanija potkopavaju odnose između EU i Rusije.
SAD i njena transatlantska britanska brojka – budući blisko svrstane u globalnom financijskom kapitalu – moraju činiti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do spajanja Europe i Rusije kao prirodnih partnera. To rade vec stotinu godina.

Njemačka je od 1871. do početka 1. sv. rata 1914 doživjela veliki politički, gospodaraski i kulturni uspon . Njemačka je do 1. sv. rata bila najnaprednija svjetska država u gospodarstvu, znanosti i kulturi i svemu drugomu, To je bio trn u oku anglomaeričkoj eliti i lihvarima koji su i tada bili odveli SAD u bankrot (kao i danas) i zato je cilj Washingtona i Londona tada bio Njemačku uvući u veliki rat i uništitii je. I to je lihvarima napokon uspjelo. Ne samo uništiti Njemačku, već Austro-Ugarsku i carsku Rusiju. I to im je sve uspjelo, i nakon 1918. nakon poraza Njemačke, sloma Austro-Ugarske i carske Rusije, uspostavljen je svjetski poredak pod kontrolom anglosakonske elite i taj poredak traje do danas. Povijest se donekle ponavlja i danas, stotinjak godina kasnije.
Angloaskonska elita i lihvari su se uspaničili, jer im je Putin otkazao poislušnost, jer je Rusija izmakla kontroli, jer se Rusija usprotivila tom poretku, i zato se lihvari panično boje da se Rusija i Njemačka ne slože, i zato drže Rusiju odsječenu od Njemačke i od Europe.
Mi danas imamo ovu situaciju, koja nešto malo nalikuje onoj uoči 1. sv. rata: Lihvari žele spriječiti surdanju Rusije i Njemačke i uništiti i Rusiju i Njemačku, tako da ih opet uvuku u međusobni sukob kao i 1914.
Samo što je danas obrnuto. 1914. glavni cilj je bilo uništenje Njemačjke-tada najjače države, a Rusija je uvučena u sukob na strani anglomaeričke elite, i napokon je izazivanjem boljševičke revolucije u Rusiji uništena i carska Rusija.
Lihvari i danas žele spriječiti savez Njemačke i Rusije, a danas je glavni cilj uništenje prkosne Rusije, i uvlačenje Njemačke , a time i EU-a u sukob sa Rusijom.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik