Der Spiegel: Rusija sustavno potkopava odnose između EU i SAD-a

Porošenko - Merkel - Biden
48 komentara

Pozivajući se na novo izvješće njemačke vlade, Der Spiegel javlja kako su njemačke su službe otkrile da Rusija da sustavno potkopava odnose između Europe i Sjedinjenih Država. Dokument su zajedno pripremili njemačke Federalne obavještajne službe i Savezni ured za zaštitu Ustava.

Prema pisanju njemačkog tjednika, “Moskva već dugi niz godini vrši utjecaj u EU, s ciljem pokušaja da pogorša postojeće stanje na Zapadu, a posebnu pozornost daje izazivanju društvenih sukoba i dovodi u pitanje bliske veze sa Sjedinjenim Državama”.

Der Spiegel piše kako vlasti u Njemačkoj trenutno vode raspravu o tome kako sadržaj izvješća Bundestaga predočiti javnosti, te postoji li potreba za to.

Ovo nije prvi put da se Moskvu optužuje za pokušaje utjecaja na društvene procese u EU. Ranije je odlazeći predsjednik Bugarske, Rosen Plevneliev, rekao kako Rusija pokušava destabilizirati Europu preko Balkana. Prema Plevnelievu, Kremlj ima mnogo načina da se potkopa jedinstvo Europske unije. Rusija u tu svrhu  provodi  “propagandu”, financira “radikalne ljevičarske” i “radikalne desničarske” snage koje su neprijateljski raspoložene prema europskim integracijama.

To je Kremlj učinio i u Bugarskoj“, rekao je Plevneliev, nakon što je na predsjedničkim izborima u zemlji pobijedio general Rumen Radev, nimalo sklon nepotrebnom zaoštravanju odnosa s Moskvom.

Poljska i Češka su također navele ruske pokušaje podrivanja stabilnosti Europske unije. Poljski ministar obrane Antoni Macierewicz tvrdi da Moskva namjerava destabilizirati Europu i da je odgovorna za izbjegličku krizu.

Ministar obrane Republike Češke je optužio Rusiju za “propagandu” i “financiranje proruskih stranaka”.

Međutim, na završnoj konferenciji za novinare krajem prošle godine je ruski predsjednik Vladimir Putin istaknuo da je Moskva zainteresirana je za razvijanje suradnje s Europskom unijom, ali se neće baviti unutarnjim pitanjima Europe. Prema njegovim riječima, postoje velike razlike između zemalja članica EU o brojnim pitanjima, uključujući i pitanjima migracije.

Sada je više nego jasno da su europski čelnici, koji jedan za drugim gube najviše položaje u vlasti, potpuno izgubili kompas i više ne znaju gdje bi tažili krivce za ranije i buduće poraze.

To se vidjelo sredinom srpnja, kada je šefica europske diplomacije, Federica Mogherini, dala kontroverznu izjavu kako bi se EU i Rusija mogli udružiti u borbi protiv novoizabranog američkog predsjednika Trumpa.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, Federica Mogherini, za američki The Wall Street Journal je tada rekla:

“Nakon promjene američke administracije, Europska unija i Rusija mogu zauzeti zajednički stav, koji će vjerojatno biti u suprotnosti politikom novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.”

U Rusiji su odgovorili da mogu raditi zajedno s EU na glavnim izazovima i problemima, ali da Bruxellesom ni u kom slučaju “neće biti prijatelji protiv nekoga trećeg”.

“Naravno, teško se možemo složiti s idejom da s nekom možemo biti prijatelji protiv nekoga, jer su to opasni zaključci. To nije pristup koji može zadovoljiti naše interese. Prvo, mi još ne znamo kakvu će politiku voditi administriranja Donalda Trumpa. Drugo, Rusija je tradicionalno bila za dobre odnose s Europskom unijom, koji sada nedostaju. Mi svakako smatramo da je u interesu Moskve, te u interesu Bruxellesa i zemalja članica Europske unije, da u što kraćem roku oživimo naš dijalog. Puno je onih koji zahtijevaju suradnju zbog izazova našeg vremena, kao što je zajednička borba protiv terorizma ili klimatske promjene”, komentirajući izjavu Federice Mogherini je izjavio glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov.

U tom smislu, službeno izvješće njemačke Federalne obavještajne službe i Savezni ureda za zaštitu Ustava treba gledati kao na posljednji očajnički pokušaj savezne kancelarke Angele Merkel da ne izgubi predstojeće izbore, a kako se budu približavali sve češće ćemo u medijima slušati priče o “unutarnjim i vanjskim neprijateljima Njemačke i EU”, samo kako se ne bi morale priznati vlastite greške i katastrofalne propuste, zbog kojih bi Kršćansko-demokratska unija i SPD mogli pretrpjeti težak udarac na predstojećim izborima.

Der SpiegelRosen Plevneliev
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Arkaj
7 godine prije

Bilo bi smiješno da nije žalosno. Ako EU države gledamo kao nezavisno tijelo onda i slijepac vidi da je miješanje USA u unutarnje ekonomske i političke odluke masovno, dugotrajno jer traje bez prekida od konca drugog svjetskog rata a kod bivših socijalističkih država od devedesetih godina, i da je ne samo dubina te umiješanosti nego u nekim slučajevima i kriminalno suprotstavljanje rezultatima demokratskih procesa naprosto bez usporedbe. Uostalom ako je takvo američko miješanje nešto što ne izaziva reakcije onda je to i pozivnica svima koji imaju mogućnosti da na takav način šire svoj utjecaj da to pokušaju.

Kan Horde
7 godine prije

Najbolje da uvedi neku novu verziju jednoparijskog sustava, pa im se Rusija više neeć moći miješati u izbore.

shumadinac
7 godine prije

Bili bi interesantni rezultati istraživanja koliko Evropljana podržava ovako “bliske odnose SAD i EU”.
Moja procena je oko 2%. Ako se čudite otkud čak toliko odgovor je – OGROMAN birokratski aparat sa svima onima koji su u bliskoj vezi sa njim 🙂

mars
7 godine prije

Ja mogu samo ovako rezonovati. AKO JE Rusija zaista “postavila” Trampa za predsjednika i aktivno učestvuje u kreiranju unutarašnje američke politike, ako zaista tako uspješno subverzivno podriva NATO i EU tako da to prijeti njihovim raspadom, onda dileme nema. Rusija je nova, ne super-sila br. 1, nego “hiper-super-sila” u svakom pogledu, kakvu svijet u istoriji nije vidio, jer to sve uraditi i dovesti jedne SAD, NATO i EU pod svoju vlst ili do raspada bez ispaljenog metka a kamoli kakve raketice, i to upotrebom samo svoje “meke moći”, ne može niko drugi do jedna takva “hiper-super-sila”. Naravno, ja Rusiju ne smatram jednom takvom “hiper-super-silom”, jer ona, iako jeste super-sila, realno nema takav opseg moći. S druge strane, tačno je da djelovanje Rusije u tom pravcu postoji i normalno je da ima određenog uticaja, ali ako je to ovakav stepen i doseg uticaja, kako Zapad kaže, koji prijeti raspadom SAD-EU-NATO sistema,… Čitaj više »

vv-olt
7 godine prije

A gdje ste bili kad su monopol na propagandu imali
Die Deutsche Welle
BBC
Glas Amerike, Grga Zlatoper
Bild
Der Spiegel…i sve TV rezimske stanice po zemljama koji su americki sateliti?

Georgij Žukov
7 godine prije

Dovoljno bi bilo pamcenje samo malo vece od covjece ribice, pa bi se 500 milijuna gradjana EU sjetilo odnosa Rusije i Njemacke dok je Njemacki kancelar bio Gerhard Schröder .Naime Putin je tada osobno gostovao u vise navrata u Njemackom Bundestagu,(izrazio Njemcima oprost u ime Ruskog naroda za svo zlo koje su nacinili ruskom narodu u 2 . svjetskom ratu , 20 milijuna poginulih Rusa ) ekonomska i politicka suradnja tih dviju drzava pocela je poprimati izvanredne odnose i rezultate .Kada su ti odnosi dozivjeli renesansu , iskrene i prijateljske odnose dvaju naroda razara imperija zla (americki banksteri i engleska kraljevska obitelj ).Na vlast dolazi Angela Merkel a sve ostalo je povjest .Oni koji malo dublje analiziraju i proucavaju imperiju zla , znati ce na koji nacin je Rusija u samo jedno desetljece od prijateljskog naroda EU i Nijemaca postala glavna prijetnja .

Natovac za novac
7 godine prije

Rusi su narod koji zelu biti s svakim u miru,
koji ne zelu ratovati,
koji zelu trgovati otvoriti svoje granice za turiste da putuju bez vize i obrnuto,
Rusi zeli da kapitalisti iz inozemstva investiraju u Rusiju i obrnuto, zelu akademsku suradnu…….ali to tako ne radi – USA+EU namecu Rusiji rat, izolaciju i sankcije.
Zasto?
Pa mislu ako Rusiju ne mozemo zgaziti kao sto su Napoleon i Hitler skoro uspili, onda im necemo dati zivijeti.

Natovac za novac
7 godine prije

Rusima je bio nametnut rat u Gruziji, Ukrajini i Siriji, Rusi su se suprostavili.
Suprostavit ce se i Europi ako im se nametne rat iz Europe.

Alen
7 godine prije

Normalno je da rusi traze saradnike u evropskim zemljama ,usa, po svijetu…Ako nece sadasnja administracija ima ko hoce,nista cudno..Naravno ovi na vlasti takav vid saradnje opisuju kao mjesanje u unutarnje stvari,pokopavanje,rusenje sistema odnosa i ko zna kakve sve gestapo pptuzbe nisu u stanju nakalemiti..Mene jedino cudi da evripske zemlje nisu nista naucile na primjeru izbora u usa vec istom taktikom pokusavaju ostati na vlasti ..ne vjerujem da su toliko glupi da ne shvataju da tako nece moci..zasto dakle pisaju uz vjetar ostaje pitanje..da li je mozda neko treci u pitanju ko sve ovo fino orkestrira..

mou
7 godine prije

Jako sam zadovoljan zato jer rezimske novine sirom svijeta gube naklade a novine poput LOGICNO rastu po broju citaoca.
Prolazi vrijeme u nepovrat kad su te mainstream ili rezimske novine sirile propagandu, FAKE NEWS, mrznju, huskali narode na rat i sukobe.

nisam robot
7 godine prije

Nazalost ce Merkelica u iducim izborima pobjediti, to je vec sada jasno. Za to joj ne trebaju neki vanjsku ili unutarnji neprijatelji i to moze samo netko reci tko ne poznaje tamosnju situaciju. Pobjediti ce zato sto ne postoji protukandidat. I da postoji msm bi ga unistili vec mjesecima prije izbora. Njemci su navikli da klimaju glavom na ono sto im vodstvo kaze. Iznenadjenja kao u SAD sa Trumpom ili kod nas sa KGK, koji su unatoc silnoj medijskoj masineriji protiv njih pobjedili, se u Njemackoj nece dogoditi.

Michael Collins
7 godine prije

Hahaha, kako se i moglo očekivati – Ameri nabili i dodatnu globu Volkwagenu, a Nijemci će kao protumjeru dodatne sankcije protiv Rusije. Nijemce je ova denacifikacija odvela u totalno drugu krajnost.
Rusi moraju shvatiti da ih zapad, kao Slavene, iskonskim neprijateljem, da ih smatra nižom rasom – Azijatima, da pokušaji, srećom neuspjeli, Hitlera i Napoleona nisu bili slučajnost. Naravno Sovjetima okupacija baltičkih krumpiraša, istočne Poljske, napad na Finsku, Pakt o nenapadanju sa nacistima svakako ne služe na čast, ali i Gazda je rekao da današnja Rusija želi imati što manje veze sa nekadašnjim SSSR-om, koji je u prvom redu unesrećio Ruse.
I surova stvarnost ih je natjerala da napokon prestanu sa mantrom o “našim zapadnim partnerima”.

komarko
7 godine prije

U ovoj prići se nesmije zaboraviti prisluškivanje Angeli Merkel od strane USA i sada njezino igranje po njihovim notama.

čitatelj portala
7 godine prije

Odličan članak. Bravo za autora članka. Slažem se da je to posljednji pokušaj da izmisle baba rogu. Jer neuspjeh vlastite politike je najlakše opravdati postojanjem vanjskih neprijatelja. Nadajmo se da će Merkelova pasti zbog promašene unutarnje i vanjske politike.

sasha
7 godine prije

Pogrešno. Rusija ne potkopava odnose između Europe i Sjedinjenih Država, nego SAD i Britanija potkopavaju odnose između EU i Rusije. SAD i njena transatlantska britanska brojka – budući blisko svrstane u globalnom financijskom kapitalu – moraju činiti sve što je u njihovoj moći da ne dođe do spajanja Europe i Rusije kao prirodnih partnera. To rade vec stotinu godina. Njemačka je od 1871. do početka 1. sv. rata 1914 doživjela veliki politički, gospodaraski i kulturni uspon . Njemačka je do 1. sv. rata bila najnaprednija svjetska država u gospodarstvu, znanosti i kulturi i svemu drugomu, To je bio trn u oku anglomaeričkoj eliti i lihvarima koji su i tada bili odveli SAD u bankrot (kao i danas) i zato je cilj Washingtona i Londona tada bio Njemačku uvući u veliki rat i uništitii je. I to je lihvarima napokon uspjelo. Ne samo uništiti Njemačku, već Austro-Ugarsku i carsku Rusiju. I… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI