fbpx

Die Welt: “Zbog nesposobne Europe svi zajedno idemo ka dnu“

Wolfgang Ischinger

„Utjecaj Zapada u svijetu opada. Amerikanci napuštaju krizna područja, dok Europljani uopće nisu sposobni djelovati, rekao je Wolfgang Ischinger, šef Münchenske sigurnosne konferencije u intervjuu za Die Welt. “Moramo Europu učiniti sposobnijom, u protivnom ćemo svi zajedno propasti”, upozorio je njemački političar.

Nažalost, sigurnosna situacija na planeti se prošle godine nije poboljšala, rekao je Wolfgang Ischinger, predsjedavajući Sigurnosne konferencije u Münchenu u intervjuu za njemački list Die Welt.

“Svijet je u opasnosti”, uvjeren je bivši njemački veleposlanik u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

Prema Ischingeru, to se dijelom događa i zbog činjenice da se utjecaj zapadnih zemalja u svijetu općenito smanjio.

„Sjedinjene Države napuštaju krizna područja, a Europa je potpuno nesposobna. Tako stvoreni vakuum zauzimaju Rusija i regionalne sile poput Irana i Turske”, objasnio je predsjedavajući Sigurnosne konferencije u Münchenu.

„I sam Zapad postaje manje zapadnjački, obzirom na sporove oko vrijednosti, transatlantske nesuglasice, Brexit, te situaciju s Mađarskom, Poljskom i Turskom. Ali miran razvoj i zaštitu od vojnih prijetnji Europi pružali su upravo takvi institucionalni stupovi kao što su europski projekt i Sjevernoatlantski savez”, podsjetio je Wolfgang Ischinger.

“Zato moramo nastaviti ulagati u EU i NATO”, izjavio je čelnik Münchenske konferencije.

„Što se Njemačke tiče, Berlin bi se, bez ikakvog izgovora i “ako”, trebao pod svaku cijenu staviti u službu Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, ne samo svom svojom ekonomskom, već i diplomatskom i vojnom snagom”, apelirao je njemački političar.

Prema Wolfgangu Ischingeru, “filozofiranje” o jednoj europskoj vojsci neće donijeti mnogo koristi.

“Moramo Europu učiniti sposobnijom, u protivnom ćemo svi zajedno propasti”, upozorio je u zaključku predsjedatelj Sigurnosne konferencije u Münchenu.

Die Welt

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
50 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
igi
Gost
igi
9 mjeseci prije

propadnite…..takvi kakvi ste trebati propasti…

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
9 mjeseci prije

E moj sinko,dok vam Soroš i lihvarska kabala provode agendu i vode politiku neoliberalnog fašizma i dok se nitko ne
usudi(osim Orbana ),tog globalnog teroristu i kriminalca proglasiti za ” persona non grata” dotad ćete se čuditi i vriti u krug poput psa koji lovi svoj rep.Zna se jako dobro gdje je problem,samo plaćeni korumpirani EU birokrati glumataju i prave se nevješti.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Daješ Sorošu previše važnosti. Iza svega stoji samo i jedino pohlepa psihopata kojima je važno samo i jedino gomilanje dobara, bez obzira na cijenu. Današnji svijet se ipak dijeli na bogate i siromašne. Ostalo je igra za mase, a i dobro dođe po principu zavadi pa vladaj. Bogate interesira jedino mobilnost i umnažanje kapitala koji ne poznaje granice. Nije ih briga za EU, SAD, Rusiju UAR ili bilo koju zemlju.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije
Reply to  Jole Prvi

Daješ Sorošu previše važnosti.
Iza svega stoji samo i jedino pohlepa psihopata kojima je važno samo i jedino gomilanje dobara, bez obzira na cijenu. Današnji svijet se ipak dijeli na bogate i siromašne. Ostalo je igra za mase, a i dobro dođe po principu zavadi pa vladaj. Bogate interesira jedino mobilnost i umnažanje kapitala koji ne poznaje granice. Nije ih briga za EU, SAD, Rusiju UAR ili bilo koju zemlju.

Ana
Gost
Ana
9 mjeseci prije

Zbog nesposobne Europe svi zajedno idemo ka dnu“???? Ma neeeeeee…. To ke samo jedna” politicki nekorektna, ksenofobna, reakcionarna, rasisticka i fasisticka” misao!
idemo ka dnu? Stvarno??!!

Kgfjč
Gost
Kgfjč
9 mjeseci prije

A zašto bi Zapad trebao pametovati ostatku svijeta? Da pomaže bogatim da i dalje vladaju svojim bivšim kolonijama? Kakvog tu interesa imaju Hrvatska, Srbija, Latvija itd? Ajde prošeći te malo.

neznanje
Gost
neznanje
9 mjeseci prije
Reply to  Kgfjč

Slovenski se zapad kaže “zahod” a na zahodu znaš što se radi.

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
9 mjeseci prije

I treba da se raspadne eu smeče!Smradovi ,još gori nego fašisti

Ive
Gost
Ive
9 mjeseci prije

Evropa pada samo zato sto slijedi ZLOCINACKU USA i jos zlocinackiji NATO. Ukoliko Evropa zeli naprijed onda se mora odreci USA i NATO politike. U suprotnom ce se dogoditi raspad EU i tada ce se sve slavnske zemlje ujediniti oko Rusije koja trenutno vodi miroljubiviju i konzistentniju politiku od EU i USA – NATO.
No za propast takozvane zapadne linije moze se samo kriviti neizmjerna pohlepa pojedinaca na stetu korisi drzava, zato se pod hitno treba okrenuti bogacenju drzava umijesto ionako prebogatih pojedinaca.

Miki
Gost
Miki
9 mjeseci prije
Reply to  Ive

Isuse Kriste.

Jok
Gost
Jok
9 mjeseci prije
Reply to  Ive

Kad bi eu samo pomislila da se odvoji od usa i nato, usa bi nas izbombala kao sto je i srbiju. Nema tu nikakvog prijateljstva, sve je lazno i vlada samo zakon jaceg. A kauboji su jaci.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije

Javljajj se iz “Kule Stražara” sljedbenici i rone krokodilske suze što neide sve glatko bez vazelina… fuj

slomigreed
Gost
slomigreed
9 mjeseci prije

taj je stari atlantidjanin, dio sa wiki:

“Od 1973. do 1975. radio je u kabinetu generalnog sekretara UN-a Kurta Waldheima u New Yorku.
1975. pridružio se Stranoj službi (AA) u Bonnu, u početku odgovorna za političko planiranje. 1978. diplomirao je program Mladi lider na Američkom vijeću o Njemačkoj (ACG).”

Konobar
Gost
Konobar
9 mjeseci prije
Reply to  slomigreed

Matori nepismeni mamlaz ne kopca uzroke sadasnje situacije, niti istorijske zakonitosti. On samo beskrajno zali sto se njihova dominacija urusava, ne pada mu na pamet da pruzi ruku saradnje jer ocito ne shvata da zapad bukvalno ne moze opstati ukoliko se odmah i pod ravnopravnim uslovima ne ukljuci u projekat Sangajske grupe, a toliko prezire sve nezapadno (sem novca i stvari za pljacku). Znamo kakav je nacista bio Waldheim i mozemo samo da zamislimo na kojim frekvencijama ova svinja deluje. Da mu je snage, koliko je u njemu mrznje i zla, ponovo bi Rusija platila cenu, a i mi svi Sloveni. Zapad mora da se resi ovakvih kadrova sa diplomama vikend-kurseva, opterecenih nedosanjanom Hitlerovom pobedom, naviklih da zapovedaju i uzimaju sto pozele, sa prezirom prema svojim zrtvama i nedostatkom empatije prema tudjim potrebama i zivotima. Mislim da ce ih istorija pocistiti sa svetske scene za duze vreme, verovatno zauvek.

mane
Gost
mane
9 mjeseci prije

Barbarogenije

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Ispravan prevod ovog što psihopatsko smeće sa fotke govori ide ovako:

Naša sposobnost da iskorištavamo druge zemlje i otimamo im resurse slabi. Naša udarna snaga za dobivanje bagatelnih koncesija u svijetu, američka vojna sila, slabi i popušta stisak koji ima na zemlje koje cijedimo. Ti hebeni ameri nisu više u stanju, ili nemaju dovoljno volje, da i dalje primjenjuju potrebnu silu kako bismo očuvali izvore jeftinih resursa.
U takvoj situaciji, naše najprofitabilnije žrtve, pardon trgovinski partneri, se gradualno otimaju kontroli i počinju samostalno trgovati sa svojim proizvodima i sirovinama. Trguju ponajviše sa Kinom i Rusijom koje nas ne zarezuju ni 5% i ne ragiraju na naše prijetnje i sankcije.

S obzirom da se plijen počeo smanivati, primjećujemo i osipanje naše bande, pardon zajednice, pri čemu su hebeni otočani već digli sidro nadajući se boljoj pljački,pardon biznisu u samostalnoj režiji, a i poljaci i mađari se bune oko raspodjele.

U takvoj situaciji, moramo nadomjestiti mlitavost amera koju pokazuju u zadnje vrijeme i pojačati vlastite snage za otimanje, pardon osiguravanje resursa, i u tom pogledu je najpametnije da revitaliziramo wehrmacht. Time ostvarujemo dva cilja. Prvo, jak wehrmacht, sa svojom povijesno dobrom reputacijom, poslužiti će da stavi u red neodlučne članove bande, tj, naše zajednice, koji bi eventualno takođe krenuli stopama otočana. Drugo, s tako ojačanom udarnom silom, mogli bi eventualno ugrabiti poneku manju državicu bez jake vojske (ima ih još nekoliko u Africi) i nekako zadržati razinu plijena na koju smo navikli.
Ne uspijemo li u tome, morati ćemo se ponašati pošteno i respektirati svačija prava (ne mislim na tu na našu muljažu sa lgbt ekipom, manjinama i izbjeglicama, već na prava svih država na svoje resurse), a time ćemo se srozati ekonomski na nivo ovih jadnika koje smo da sada pljačkali.
Situacija je kao što vidite alarmantna!

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Krajnje alarmantna…sumnjam da mirno spavaju.

Dunja
Gost
Dunja
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Sjajan prevod

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

😂😂😂😂😂😂😂😂👌👍

Marina
Gost
Marina
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ajme genijalno Ivo, ironija i u centar. Dok sam sve pročitala, odjedanput 35 minusa na komentar verujem da je to onaj vaš ‘drugar’ xay što ga smeštate redovno u kućicu poludeo za tastaturom. No štoviše, odličan komentar i prevod, naravno..:))

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Marina

hahah, hvala Marina. Patetično je da netko provodi nedeljno popodne tako, ali eto..:) A da, to su metode x@y, zlobni lgbt psići su takva vrsta, lako se uspale..:)

Komentator
Gost
Komentator
9 mjeseci prije
Reply to  Marina

Odličan komentar!? Vidim da si mu nasjela!!

U prolazu
Gost
U prolazu
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ovo sam i ja zapazio, dok dođem do kraja komentara, narastoše minusi sa 30 na 60. Neko igra sa IP generatorom. Stoposto onaj što navija stalno za amere, bez argumenta jednog, džek.

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Istina Đuro!

Mercury
Gost
Mercury
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

@ Ivo

Žalosno točan prijevod.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Mercury

@Mercury, žalosno je samo ako netko ne razumije..:)

Siniša
Member
Siniša
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

A tek kada padne na popravnom….

Fridom fighter
Gost
Fridom fighter
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Kratko vrime san na ovon potalu, ali san ipak zapazija, da si malouman ka morska stina, a ovi broj od 95 minusa bi tribalo pomožit sa 10, da bi se dobilla približna mira tvoje maloumnosti. Ha maloumnosti!?? Mislin, da se tu radi o težen obliku bolesti!! Sifilis ili čak korona virus,je kažu da i sama simpatija do Kine može privuć na čovika taj virus. Tribalo b tebe u karantenu za neko vrime, da se neko ovdi ne bi okužija od tebe.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije
Reply to  Fridom fighter

hahah…džeki, džeki, psiću sa sto nickova, prepozna te se sa kilometra. Uvijek isti smrad, hebi ga…)

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Ivo,
Nije to džeki, to je drugi čovjek koji isto komentira, uzvraća ti tvojom metodom!

Mijo
Gost
Mijo
9 mjeseci prije
Reply to  Fridom fighter

freedom fighter, ti si polupismen, sredi taj svoj nadimak malo, iz kojeg si sela doletia? Ka da ti je mater imala sifilis, pa prenila drito na mozak. Biž ća, narkomane!

dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
Gost
dkofvijewfivnewifviefivcefcedcedcedce
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

Bravo Ivo.

imalijosnade
Gost
imalijosnade
9 mjeseci prije
Reply to  Ivo

ivo u sridu

Pr dnu
Gost
Pr dnu
9 mjeseci prije

Da li si danas ze pr dnu …

Weteran
Gost
Weteran
9 mjeseci prije

Impotentna EUnija predvođena Končitom Vurst!?
Ne odnosi pobedu Dolar , GDP, Profit, USS Nimitz, …
Pobeđuje Vera i Ideja!
Osnovni problem Zapada je Dehristijanizacija!?
Borba protiv Hrista traje vekovima i lagano stižu Plodovi ?!
Možda je put izlaza Evropskog čoveka iz stanja beznađa ugledanje na verujuće ljude i dešavanja u Crnoj Gori?

Alen
Gost
Alen
9 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Naravno da jeste , samo taj izlaz je davno zaboravljen..

Acrobat
Gost
Acrobat
9 mjeseci prije
Reply to  Weteran

Weteran@ Da ugledanje na ponovno povampirenje i oživljavanje polumrtvog Miloševićevog projekta.
U CG nije riječ ni o kakvoj borbi za svetinje nego je to borba za novu okupaciju CG od strane velikosrba.

Dunja
Gost
Dunja
9 mjeseci prije

Ima li razloga da eunatousa ne propadne??? nema…mi ovdašnji najbolje znamo …https://www.youtube.com/watch?v=2aMep67Vfu0&feature=emb_logo

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije

Uticaj zapada je manji nego što je bio, a simpatije prema zapadu sve su manje iz poznatih razloga. Imperijalna politika i pohlepa zapadnih psihopata su prešli sve granice koje normalan čovek može da podnese. Zločini koje čini zapad, zbog pohlepe svojih vladara, otvorili su oči velikom delu čovečanstva i razotkrili sve laži zapada : lažnu demokratiju, lažna ljudska prava, lažnu slobodu govora i gebelsovsku propagandu zapadnih globalističkih medija. Zapad ne može propasti, ali neće biti gospodar planete – hvala bogu .

Mlata
Gost
Mlata
9 mjeseci prije
Reply to  eks

Nego ko?

eks
Gost
eks
9 mjeseci prije
Reply to  Mlata

Ne mlati Mlata. Zašto bi neko morao biti gospodar planete ? Po tvom pitanju vidi se da su tvoja shvatanja veoma uska, jer misliš da neko mora biti gospodar. Ne mora. Dogovor, medjusobno uvažavanje i miroljubiva politika, bez potčinjavanja i pljačke tudjih resursa, to je jedino što može osigurati stabilnost i mir na planeti.

nessy
Gost
nessy
9 mjeseci prije

Kad pricamo o “svijetu”, uglavnom mislimo na Europu, USA, Rusiju, Brazil…tj., na “civilizirani” dio planete. Kako bilo, dobar dio svijeta jos zivi u plemenskom drustvenom uredjenju, pocev od nama bliskog Bliskog Istoka, pa do Afrike, J. Amerike i mnogih zemalja Azije. Otimajuci resurse mnogih zemalja, Zapad se fol, trudi uvesti im demokraciju, tj., preskociti nekoliko drustvenih uredjenja izmedju, a naravno u svom interesu. Kad ti “primitivni” narodi sirom svijeta, ne bi imali vrijedne sirovine, svi bi ih pustili ih da zive kako zele i kako su navikli. Ali, na svoju nesrecu, imaju ono sto mnogi zele, pa ce primiti “napredak”, htjeli ili ne. Naravno, sve u najboljem interesu domaceg stanovnistva.

Ivica
Gost
Ivica
9 mjeseci prije

😂 kakvi gljivarski komentari 😂
Sviđalo se to nama ili ne sve poluge moći su i dalje kod njih. Sumnjam da bi itko od komentatora za sebe i svoju obitelj odabrao kao lokaciju za život srednje klase jednu Kinu ili Rusiju …Lijepe zemlje ali kao i USA samo ako imaš vreću para. Ostala stoka bira ucrvalu EU

Ivica
Gost
Ivica
9 mjeseci prije
Reply to  Ivica

Zato i kažem da je ta crvljiva trula Europa i dalje najbolje mjesto za život srednje klase. I pravi socijalizam sam doživio u EU a ne u exyu ili negdje drugdje…

puki
Gost
puki
9 mjeseci prije

čelnik Münchenske konferencije Wolfgang Ischinger.—rockefellerov covjek, cln glavnog odbora Bilderberga i Trilaterale

DieWelt–glavno cionisticko glasilo u njemackoj, izrazito antirusko i pro-izraelsko, glavni urednik Matthias doepfner, clan Bilderberga

Zax
Gost
Zax
9 mjeseci prije

Ironicno ali najveca snaga europe bila je njezina razjedinjenost. Zadnji put kad je europa bila ujedinjena(rim) posljedica je bio srednji vijek i gotovo slom civilizacija. Gradovi nestali a pismenost gotovo iskorijenjena uz potpuno kolaps robno novcane privrede. Novi uspon europe je poceo je sa talijanskim gradovima-drzavama, zatim su primat preuzele spanjolska i portugal. 17i18 stoljece vidjelo je uspon holandije i francuske, 19 stoljece svijetlo europske civilizacije preuzimaju englezi. Dvadeseto stoljece je trebalo pripasti njemackoj. I je na neki nacin. Svaka drzava ili civilizacija ima pocetak vrhunac i kraj. Europa nije imala nazadovanja u svom razvoju vise od tisucu godina. Kad EU propadne, a hoce kao i sve ljudske tvorevine,koja je alternativa u europi? Nema je.

Stock
Gost
Stock
9 mjeseci prije
Reply to  Zax

Boga ti Zax, sta si sada htio reći?
Znas li jesi li poš’o ili si doš’o?

Miki
Gost
Miki
9 mjeseci prije

Što se zapravo događa u EU. Njemačka pokušava uz nezainteresiranu Francusku namesti hegemoniju ostalim članicama. Naravno da u takvom okviru niko ne vidi EU kao tvorevinu budučnosti. Sve dok se članice osečaju nesigurno u EU, EU neće postati svetski čimbenik.

FRANO
Gost
FRANO
9 mjeseci prije

EKOMSKA KRIZA EVROPE , VODI EVROPU U RASPAD I MIJENJA SVIJET NAŠE GEJE.
EKONOMSKA KRIZA , U CIJELOM SVIJETU ,JE DOSTIGLA SVOJ VRHUNAC.
NJU ĆE UKINUTI DRUŠTVENE PROTURIJEČNOSTI KOJE PROISTJEĆU IZ KLASNIH RAZLIKA. A POŠTOVANI ,SV,BENEDIKT I NJEGOV ČOPOR SLJEDB ENIKA,NEKA SE MALO NAPIJU VODE I ZAVAPE B OGU ,MOŽDA ON UČINI NEŠTO ,JER OD NJEGA ,REČE,HERJUGENA ,KASNO-SREDNJOVJEKOVNI KATOLIČKI FILOZOF, NIKDA NIŠTA SE NIJE RACIONALANO DOGODILO DA BI NJEGOVI SLJEDBENICI ZNALI DA POSTOJI. HERJUGENA JE UGLEDNI ,SKOLASTIČKO-DOGMATSKI FILOZOF PATRISTIKE, I NIJE GA LAKO DEMANTIRATI ,AKO ŽIVIŠ REALNI ŽIVOT.JER DANAŠNJE NAJOBIČNIJE KRŠAĆNSKO,ANTIKOMUNISTIČKO LAPRDANJE O NEKOJ EVROPI ZAJEDNICE,ALI ROBOVA,NEMA NIKAVE PERSPEKTIVE BEZ PROMJENE DRUŠTVENIH I DRUŠTVENO-PROIZVODNIH ODNOSA. JER SVA KAPIATLISTIČKA,KATOLIČKO-EKONOMSKA LAPRDANJA NEĆE POKRENUTI EVROPU NI CENTIMETAR U NEKOM PERSPEKTIVNOM OBZORU. NJU ĆE I NJU POKREĆE RAZVOJ PROIZVODNIH ,MATERIJALNIH SNAGA ,KOJE UPRAVO I VRŠE DESTABNILIZACIJU UKOTVLJENOG KATOLIČKO-KLERIKALNO-KAPITALISTIČKO-PLJAČKAŠKOG SUSTAV DRUŠTVENIH ODNIOSA.ŠTO TREBA ZNAČITI , UKIDANJE PRIVATNOG VLASNIŠTVA NAD SREDSTVIMA PROIZVODNJE ,JER JE NOVA TEHNIKA I TEHNOLOGIJA UŠLA U SVE PORE DRUŠTVENOG ŽIVOTA I POSTALA OPĆE DRUŠTVENO VLASNIŠTVO KOJE PREVALADALA SVE DOSADAŠNJE OBLIKE USTROJSTAVA DRUŠTVENIH ODNOSA,PA JE EVROPA,SADAŠNJA , ZAVRŠILA SVOJU POVIJESNU ODISEJU . NI OSTALI SVIJET NAŠE GEJE NEĆE BITI KAKAV JE DO SADA BIO , VEĆ ,KAKO REĆE HEGEL, ĆE NASTUPITI NOVI SVIJET ODNOSA , SVIJET UDRUŽENIH ZAJEDNICA U KOJIMA DOSTIGNUTI STUPANJ PROIZVODNIH SNAGA UKIDA SVAKI OBLIK PROTURIJEČNIH ODNOSA ,JER SU SE STVORILI ONI UVJETI O KOJIMA JE ČOVJKE SANJAO I KOJIMA JE HRLIO KROZ POVIJEST, NAPREDUJUĆI U SVOM STVARALAŠTVU , DA OVLADA SOBOM I PRIRODOM KOJA GA OKRUŽUJE. ETO ,DANAS JE NA PRAGU DATO POSTANE ,DA TU SVOJU STVARALAČKU SPOSOBNOST PRETVORI U CARSTVO SLOBODE KADA ĆE SVAKI POJEDINAC ,ISKONSKI OBDAREN OD PRIRODE ,MOĆI SE PREDICIRATI U SVOJOJ ISKONSKOJ STVARALAČKOJ SPOSOBNOSTI , DA STVARA KOLIKO GA ISKONSKA PRIRODA NADARILA ,A TROŠI ONOLIKO KOLIKO TREBA I ČEGA TREBA. JER KAŽE HEGEL ,UVIJEK JE ČOVJEK,KROZ SVOJU POVIEST ,VIŠE STVARAO NEGO TROŠIO. JER JE STAVRALAŠTVO ISKOSNKO SVOJSTVO ČOVJEKA ,A TROŠENEJ JE SAMO POTREBA ODRŽAVANJA ENERGIJE NA STUPNJU STVARALAŠTAVA. NARAVNO ,MARX JE OVU HEHEGELOVU FILOJOZOFIJU PRETVORIO U ZNANSTVENU TEORIJU I NAPISAO VELIKO DJELO,KAPITAL U KOJEM JE,MATEMATIČKI, DIJALEKTIČKI I DIDAKTIČKI ,POKAZAO SVU NASTRANOST KLASNIH ODNOSA KOJI SU EMANIRALI IZ ROBOVALSNIŠTA ,A GLAVNA KUMA IM JE ZLOČINAČKO KRŠĆANSTVO KOJE JE NASLIJEDNICA ,PROPALOG RIMSKOG IMPERIJA,DUHOVNO I MATRIJALNO,POSTAJUĆI KROVNA I ZAŠTITNA ORGANIZACIJA KLASNO-EKSPLOATATORSKOG I PLJAČKAŠKOG KAPITALIZMA KOJI ,EVO DO DANS SE PRAKTICIRAO U EVROPI I SVIJETU,POD ,OPET POKROVITELJSTVOM ZLOČINAČKOG KRŠĆANSTVA.TO JE NA JEDAN NAČIN ,SKORO ,DOK JE BIO U PONTIFIKATU ,POTVRDIO I SADAŠNJI PAPA U OSTAVCI ,NAZVAN HITLER-JUGEND, KOJI JE POSLIJE TOGA DOBROVOLJO DEMISIONIRAO.PA TIČUĆI SE EVROPE I NJENE PERSPEKTIVE OPSTOJNOSTI ,DANI SU JOJ ODBROJANI. PA SVI ONI KOJI IZMIŠLJAJU LIJEKOVE ZA OPORAVAK KAPITALIZMA ,KOJI VLADA I EVROPOM , A UPRAVO JE TAJ ,KAPITALIZAM KRŠAĆNSKE PROVENIJENCIJE ,ZLOČINAČKO -PLJAČKAŠLKOG KARAKTERA ,POSTAO NAJEKSTREMNIJI, EKSPLOATATORSKO-OLIGARJIJSKI TERORISTA CIJELOG SVIJETA U POTRAZI ZA ŠTO VEĆIM PROFITM ,PA U TU SVRHU PROIZODI LOKALNE ,VJERSKO-NACIONALNE RATOVE I POBUNE KOJI PROIZVDE SVEKOLIKA RAZARANJA MNOGIH DIJELOVA NAŠE GEJE ,UBIJAJUĆI MILJUNE LJUDI I RAZARJUĆI IM DOSTIGNUTI STUPAN CIVILIZACIJSKOG DUHOVNOG I MATERIJANOG RAZVAOJA.PA JE KRAJNJE VRIJEMAE , DA TAJ OLIGARHIJSKI KAPITAL ,SA SVOJOM POKOROVITELJICOM ,KRŠĆANSKOM CRKVOM ,ZAVRŠI U ROPOTARTNICI POVIJETI. TRUMP JE DIJALEKTIČKI OKIDAČ DA SE TAKO I DESI, JER GA JE ZA TO ODABRALA DIJALEKTIKA VREMENA DA DOKRAJKČI OVO CIVILIZACIJSKO-KLASNO USTROJSTVO DRUŠTVENIH ODNOSA KOJI SU PRAVI ANAKRONIZAM VREMENA .

JER VLADAJUĆE PROTURIJEČNOSTI ,O KOJIMA JE ,JOŠ PRIJE CC-A 18O GODINA ,PISAO VELIKI FILOZOF HEGEL,DOSTIGLI SU SVOJ NAJVEĆI STUPANJ NEPODNOŠLJIVOSTI ,PA SE U TAKVIM ODNOSIMA ,KAŽE HEGEL, POKREĆE NARODNI DUH ,BRZINOM OD SEDAM MILJA I LOMI TU KORU OTVRDLIH ODNOSA ,TE STVARA NOVE DRUŠTVENE ODNOSE ,KOJI ĆE BITI PO VOLJI SVIM GRAĐANIMA, U KOJIMA ĆE SVI GRAĐANI BITI RAVNOPRAVNI BEZ PROTURIJEČNIH ODNOSA ,JER ĆE SVAKI GRAĐANIN DOPRINOSITI RAZVOJU ZAJENCE PREMA SVOJIM ISKONSKIM SPOSOBNOSTIMA. MARX ,NJEGOV UČENIK ,JE TO DEFINIRAO, SAMO DRUGAČIJIM JEZIKOM, NAZVAVŠI TAKVE ODNOSE CARSTVOM SLOBODE .

PA AKO SE EVROPLJANI I CIJELI SVIJET NAŠEG DUNJALUKA NE DIGNE NA REVOLUCIJU I JEDNOM ZAUVJEK PROMJENE KAPITAL ODNOSE, ŠTO ĆE REĆI, I PRIVATNO VLASNIŠTVO NE POŠALJU NA POVIJESNO SMETIŠTE, NEMA IZLASKA IZ OVE AGONIJE.
DANAŠNJE STANJE SVIJETSKE PRIVREDE JE NA UMIRANJU JER KAPITALIZAM NE ZNA VIŠE UPRAVLJATI POSTOJEĆOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM. ONA SE NE DA VIŠE STAVLJATI U ŠPEKULETIVNE TOROVE I PO VOLJI NEKE MULTI-KORPORACIJE JU UPOTREBITI U IZABRANE RESURSE KOJI ĆE ODBACIVATI ,NE SAMO PROFIT ,NEGO EXTRA PROFIT.
ISPRAZNO JE OBJAŠNJAVATI TOTALNU DEAKADENCIJU PROIZVODNIH ODNOSA ,KAŽEM PROIZVIODNIH ,JER MARX KAŽE DA KAPITALISTIČKI PROIZVODNI ODNOSI NISU DRUŠTVENOG KARAKTERA ,JER NE PROIZVODE U SKLADU SA POTREBAMA I PERSPEKTIVOM RAZVOJA DRUŠTVENE ZAJEDNICE ,A NITI JE KAPITALISTA DRUŠTVENO ODGOVORAN ZA SVOJE PROMAŠAJE. NJEGOVE ŠPEKULATIVNE ILI ONE DRUGE PROMAŠAJE PLAĆAJU RADNICI SVOJOM NAJAMNINOM, JER SE KAPITALISTA UVJEK OSLANJA NA RESURSE PROIZVODNE RADNE SNAGE –RADNIKA:XXX SMANJENJEM FONDA RADNE SNAGE ZA ISTE POSTOJEĆE POSLOVE ; SMANJENJEM NADNICE ; PRODUŽENJEM RADNOG TJEDNA ILI RADNOG DANA ; ILI U NAJZADNJOJ INSTANCI PRODUŽENJE RADNOG VIJEKA RADNIKA. TO SU RESURSI KOJE KAPITALISTA UVJEK KORISTI BEZ DA IKOM POLAŽE RAČUNA. DANAŠNJE STANJE ,ODNOSNO,STANJE PRIVREDNIH ODNOSA , OVIH 1O ZADNJIH GODINA, NAJBOLJE POTVRĐUJE MARXOVU KONSTATCIJU.
DANAŠNJA POMAMNA PROPAGANDA ŠTEDNJE KOJA SE PREPORUČUJE NA SVIM NIVOIMA JE NAJPROSTIJA I NAJGLUPLJA IDEJA .ONA SE NE MOŽE VIŠE NAZVATI NI IDEJOM JER IDEJA SE FILOZOFSKI DEFINIRA KAO JEDINSTVO POJMA I REALNOSTI.
ŠTEDNJA SE NIKADA PO MARXU NE MOŽE POJMITI KAO PRODUKTVNA IDEJA JER SE ŠTEDNJA UVJEK BAZIRA KAO NUŽNA POTRPORA NEIZVJESNONOJ I NESIGURNOJ PERSPEKTIVI RADNIČKE EGZISTENCIJE A KAPITALISTI JU, KAO TAKVU, TROŠE U ŠPEKULATIVNE SVRHE , JER SU TO NAJJEFTINIJI IZVORI FINANCIRANJA PROFITA .
KAD SU SE ,NEGDJE SREDINOM 19-TOG STOLJEĆE NADMUDRIVALI KAPITALISTIČKI EKONOMSKI TEORETIČARI,MALTUS I LODERDELJ NA JEDNOJ STRANI, KOJI PREPORUČUJU LUKSUZ , SMATRAJUĆI DA TIME POSPJEŠUJU POTROŠNJU ,A SLJEDSTVENO TOME I PROIZVODNJU. MEĐUTIM , NA DRUGOJ STRANI SE TOME ,TEORTSKI ,NARAVNO, SUPROSTAVLJAJU RIKARDO I SEJ KOJI SMATRAJU DA LUKSUZ SMANJUJE BOGATSVO A NE POVEĆAVA GA.
MARX JE NA TO ODGOVORIO SLIJEDEĆE: RASIPNIŠTVO I ŠTEDNJA ,LUKSUZ I OSKUDICA ,BOGATSTVO I SIROMAŠTVO SU ISTO. PA ZAKLJUČUJE: KAPITALISTIČKI MORAL NACIONALNE EKONOMIJE JE ZARADA, A RAD I ŠTEDNJA PRIPADAJU RADNIČKOJ TREZVENOSTI. TO JE KAPITALIZAM U KOJEM JE RADNIK OTUĐEN, OTUĐENE SVIJESTI.
DAKLE, KAPITALISTIČKI SUSTAV JE ZASTARIO, ORONUO ,POSTAO PRAVI ĐUTURUM KOJI SE VIŠE NE MOŽE AKTIVIRATI U STVARANJU NOVIH PROIZVODNIH I DRUGIH VRIJEDNOSTI.
MARX JE JOŠ PRIJE 13O GODINA KONSTATIRAO ,A TO JE DANAS APSOLUTNA REALANOST ,DA ČE SE KAPITALIZAM RASPASTI KADA PROIZVODNE SNAGE DOSTIGNU STUPANJ RAZVOJA KOJI ĆE APSOLUTNO,A TO JE DANAS APSOLUTNA REALNOST, ,NA SVIM NIVOIMA I PODRUČJIMA DRUŠTVENOG ŽIVOTA I RAZVOJA ZADOVOLJAVATI SVE LJUDSKE I OPĆE DRUŠTVENE POTREBE, PA ĆE PROIZVODNJA BUDUĆNOSTI POPRIMITI UMJETNIČKI KARAKTER I BITI SVRHA SAMOJ SEBI, KADA RAD NIJE VIŠE ODREĐENN NEVOLJOM NEGO SLOBODNO OPREDJELJENJE ČOVJEKA.=
DANAS LJUDSKO DRUŠTVO RASPOLAŽE PLANETARNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM ČIJA PROIZVODNJA SE MJERI 2OX VEĆOM PO JEDINICI OPRPIZVODA NEGO ŠTO JE TO BILA 7O-DESTIH GODINA PROŠLOG STOLJEĆA.
PA PREMA TOME STVARI SU JASNE .KAPITALIZAM SE ZAPETLJEO U VLASTITIM ODNOSIMA . TEHNIKA I TEHNOLOGIJA GA BLOKIRALE ,JER IH JE ISKORISTIO ZA HIPERPRODUKCIJU A OTPUSTIO RADNU SNAGU,POTROŠAČE ,TE POVEĆANE PROIZVODNJE. KAPITALIZAM NIJE VŠE SPOSOBAN DA UPRAVLJA RAZVIJENIM PROIZVODNIM SNAGAMA ,JER NJIHOVA MOĆ IMA DRUŠTVENA SVOJSTVA I DRUŠTVENI KARAKTER UPOTREBE. PA SE SAMO PO SEBI NAMEĆE PITANJE ,ZAŠTO SMO JOŠ U ROPSTVU MONOPOLSKOG KAPITALA KOJI NAM SVAKOG DANA PREDICRA TOTALNO SIROMAŠENEJ CIJELE NAŠE GEJE,A TO JE SKORO U SV OM MANDATU POTVRDIO I TAJNIK UJEDINJENIH AMERILKIH LATIFUNDIJA,BANKI-MOON KOJI JE JAVNO SAOPĆIO ,PRIJE 3 GODINE KAKO U SVIJETU ,OD GALDI UMIRE 9O MIJLIJUNA LJUDU GODIŠNJE ,S PORUKOM ,DA SE OVO STANJE MORA HITNO PROMIJENITI ,JER U PROTIVNOM ,REČE TAJ AMERIČKI TAJNIK,UMIRANJE OD GLADI I DRUGIH POPRATNIH POSLIJDECA ĆE SE PODVOSTRUČITI. PA KAVOG REZONA IMA HRVATSKO ČLANSTVO U EVROPSKOJ MUMIJI,AMERIČKOJ LATIFUNDIJI.I UOPĆE ,KAKVOG REZONA IMA DANAŠNJI SVIJET CIVILZACIJE U DRUGOJ DEKADI 21-VOG STOLJEĆA, DA ROBUJE KAPITALISTIČKIM PROIZVDNIM ODNOSIMA KOJI NAS SVE VIŠE PRIBLIŽAVAJU TOTALNOM SIROMAŠTVU, A RASPOLAŽEMO PLANETARNOM TEHNIKOM I TEHNOLOGIJOM KOJA JE ,REČE,MARX ,SPOSOBNA DA STVORI UVJETE U KOJIMA ĆE ČOVJEKA POTICATI NA RAD NJEGOVO SLOBODNO OPREDJELJENJE A NE VANJSKA NUŽDA,GDJE PRESTAJE RAD KOJI JE ODREĐEN NEVOLJOM I VANJSKOM SVRSISHODNOŠĆU. TO ĆE BITI CARSTVO SLOBODE

Mis
Gost
Mis
9 mjeseci prije

Bullshit , dok se istok europe ne stabilizira, ocisti od korupcije ,te krene ozbiljnije u njih ulagati kao sto isti zapad ulaze u kinu. Ne bu bIlo srece, ulazi u svoje dvoriste, ali ne 5000km daleko , Europa je podjeljena I biti ce druga vremena ali iste osvajačke težnje.
Europa umjesto da raste s stanovništvom, ona stagnira i propada jer samo preljeva stanovništvo iz supljeg u prazno. Pa struktura stanovnistva mlado staro je katrastrofalna.
A ovaj uvoz migranata 99.99% muskih nema veze s natalitetom, koliko znam glavna uloga u natalitetu je zena, jer zene su za natalitet sposobne.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik