Djeca povrijeđena u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Donjeck nakon napada Ukrajine
31 komentar

Najmanje pet civila, uključujući dvoje djece, povrijeđeno je u nedjelju kada je grad Donjeck bio pod posljednjim masivnim raketnim i artiljerijskim napadom ukrajinskih snaga, saopćile su lokalne vlasti. Projektili su pogodili desetine civilnih zgrada, uglavnom stambene zgrade u Donjecku i nekoliko obližnjih naselja, izvijestio je lokalni Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju .

Među povrijeđenima u napadima su i trogodišnja djevojčica i dječak od 11 godina, objavio je JCCC, koji prati ono što opisuje kao ukrajinske ratne zločine, u nizu objava na Telegramu. Nije dalo više detalja o njihovom stanju. Najmanje još tri civila su zadobila povrede tokom granatiranja, dodaje JCCC.

Udari su pogodili javne jaslice, obdanište i dječju bolnicu u Donjecku, navodi JCCC. Kijevske snage ispalile su preko 170 projektila na grad i okolna područja, navodi se, dodajući da su u napadu korišćeni sovjetski višecevni raketni bacači BM-21 Grad i artiljerijski sistemi kalibra 155 mm.

Fotografije koje je objavio JCCC prikazuju zgrade oštećene u napadu. Ukrajinske snage “dva sata gađaju stambene četvrti Donjecka u ciljanom granatiranju” u nedjelju, navodi se u saopštenju te organizacije. Uočeno je da su neki projektili direktno pogodili stanove, ostavljajući ljude povrijeđenim.

Donjeck je bio izložen teškim artiljerijskim i raketnim napadima ukrajinskih snaga na skoro svakodnevnoj bazi otkako je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju krajem februara. Prije toga, grad je trpio borbe niskog intenziteta i povremeno granatiranje od strane ukrajinske vojske od 2014. godine, kada su Donjecka i Luganska Narodna Republika odbacile vladu u Kijevu nakon puča na Majdanu.

Ranije ove sedmice, u drugom raketnom i artiljerijskom napadu kijevskih snaga ubijeno je šest osoba u gradu. Ove jeseni su se dve republike Donbasa, zajedno sa regionom Herson i Zaporožje, zvanično pridružile Rusiji nakon što su velikom većinom glasale za taj potez na referendumima.

donjeckrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
1 godina prije

Namerno granatiranje stambenih-civilnih objekata je znak pakosti i frustracija, a i znak nemoći da se odupru vojnim snagama protivnika .

tihobl
1 godina prije

E ovo je vec americko maslo. Oni vole bombardovati gradove dok ih ne sravnaju. Englezi su suptilniji, oni gadjaju nuklearne elektrane, prave diverzije i atentate na birane mete. Proteklih dana bilo je podosta pokusaja napada dronovima na Krim, skoro svaki dan, ali su svi presretnuti. Zato ih engleski tabloidi ne pominju. Pohapseno je i poprilicno divrzanata u poslednje vrijeme. Da se ne lazemo – ukrajinci iz himarsa ne mogu ispaliti nista. Na svakom su najmanje dva amerikanca. I sa M777 komanduju ameriknaci. Svabe su poslale mars-2 sa posadama, ali i oni su pod americkom komandom, dok su kanadjani pod engleskom. A sad jedna pikanterija iz ukrajinskih izvora – u Bahmutu su ljudi u crnom. Radi se o ameriknacima, ali nisu lovci na vanzemaljce, vec lovci na organe. Nose sve crno, a mocartovci im sluze kao obezbjednje. Od kako je americki pukovnik preuzeo komandovanje jedinicama u Bahmutu zrtve su trocifrene svakog… Čitaj više »

hogar strašni
1 godina prije

Ameri su uspjeli uvući mržnju između Ukrajinaca i Rusa i ta se mržnja produbljuje. Isto lože Albance na Kosovu da krene rat i da se destabilizira a po mogućnosti zapali Balkan. Njima paše još jedan rat za dobar biznis

Snig
1 godina prije

Opet vrlo pristran članak. Pristranost u novinarstvu je česta i prepoznata je u cijelom svijetu. No treba imati mjere. Nakon gotovo godinu dana maltretiranja ukrajinskih civila, mnogo mrtvih među kojima ima puno djece autor nalazi mjesto za plač. Sve civilne žrtve treba i mora se jednako gledati. Ali isticati neprovjerene podatke i tendenciozno pisanje je neprimjereno u sadašnjoj situaciji. Ako ima civilnih žrtava onda je za to kriva Rusija koja je pokrenula rat.

Max
1 godina prije

Tragično.

BanOvan
1 godina prije

Ovo ce NATO fasiste da pogodi isto kao ii ona poginula djeca u Jemenu.

Ime i prezime
1 godina prije

Kornel moze li jedan komentar o magiji uskoro, ne mogu citat vise prepirke u komentarima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI