Do 15 godina zatvora ministru zdravlja Zimbabvea optuženog za slučaj korona korupcije 

Zimbabve
5 komentara

Skandal dolazi u vrijeme kad zdravstveni radnici štrajkuju u zemlji. Zimbabvejski ministar zdravlja optužen je u slučaju koji obuhvata vladine ugovore dodijeljene tokom pandemije koronavirusa.

Obadiah Moyo se u subotu pojavio na sudu zbog optužbi da je ilegalno predao ugovor za komplete za testiranje, lijekove i ličnu zaštitnu opremu za Covid-19. Sada je optužen za krivičnu zloupotrebu dužnosti javnog službenika.

Bivšeg upravnika bolnice uhapsila je nacionalna agencija za borbu protiv korupcije u petak – dan prije njegovog pojavljivanja na sudu.

Lokalni novinari otkrili su kako je ministar zdravlja navodno izabrao kompaniju da prodaje medicinski materijal vladi po napuhanim cijenama, uključujući maske za lice po 28 dolara (22 funte).

Vlada je otkazala ugovore nakon javnog istupa. Ministar zdravlja mogao bi biti kažnjen novčano ili sa do 15 godina zatvora ako bude osuđen.

Prema navodima u optužnici, gospodin Moyo je “vršio pritisak” na svoje podređene da dodijele ugovore u vrijednosti od 60 miliona dolara (48 miliona funti) prošle i ove godine.

Jedan od sinova predsjednika Zimbabvea bio je primoran da izda izjavu kojom poriče vezu sa pomenutom kompanijom, nakon što su se na nekoliko događaja pojavile slike zimbabvejskog predstavnika kompanije sa Emmersonom Mnangagwom i njegovom suprugom i sinovima.

Predstavnik, Delish Nguwaya i neki najviši zvaničnici nacionalne agencije za nabavku lijekova već se suočavaju sa krivičnim prijavama vezanim za skandal. G. Nguwaya je optužen da je lagao rekavši da je to kompanija za proizvodnju lijekova sa sjedištem u Švajcarskoj, „dok je to bila samo konsultantska kompanija koja nema iskustva u proizvodnji lijekova i medicinskih proizvoda“, prema optužnici.

Do skandala dolazi kada zdravstveni radnici, uključujući medicinske sestre i ljekare u Zimbabveu, štrajkuju tražeći da im se isplate plate u američkim dolarima. Oni tvrde da je inflacija koja je sada veća od 750 procenata i erozija vrijednosti lokalne valute učinila prihode bezvrijednim.

Zdravstveni radnici su se takođe žalili na nedostatak odgovarajuće zaštitne opreme kako raste broj slučajeva koronavirusa. Zimbabve je do sada prijavio oko 460 infekcija, prema globalnom brojanju Reutersa.

Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija
3 godine prije

Eto.
Nalik na…na što ono…sve?
I još netko ima nešto protiv tih tamnoputih džentlmena kad kao migranti dođu na Balkan…tu im je ko’ doma.

Pitate se zašto je tako? Niski Bdp? I – ostaje nizak? Pa zato što netko radi na tome.
Iznosi ne samo resurse, ljude i sirovine, nego i dobit od bilo kojeg posla…ili legalno, putem banaka ili ilegalno…

To se zove – upravljati zemljom izvana.
Konzekventno tome – bilo koji izbori su – farsa.
Kontrola počinje već u političkim strankama. Na vrh stranke dolaze samo “provjereni”.

Max
3 godine prije

Lijep Pozdrav Kolegice Lucija u pravu ste Zimbabwe je siromašna zemlja jer su je plijačkali strani silnici a onda rabotu prepustili domaćima.

Zvrk
3 godine prije

Kad smo kod Afrike, jedna vrlo kontroverzna situacija. Nekako je ispod radara prošlo da je preminuo predsjednik Burundija. Ja sam saznao iz jednog komentara od jučer. Možda ne bi toliko bilo bitno koliko radi njegovih komentara o pandemiji i još bitnije, uklanjanju predstavnika WHO-a iz zemlje. Dogodilo se da je umro od iznenadnog srčanog udara, a bio je dobrog zdravlja. Mislim da bi se portal trebao s ovim podrobnije pozabaviti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.