Dogovoren summit Rusija-SAD – London se boji “mogućih ustupaka” Trumpa Rusiji

Putin Bolton
42 komentara

Vanjskopolitički savjetnik ruskog predsjednika Vladimira Putina je jučer priopćio kako su Moskva i Washington postigli sporazum o summitu Vladimira Putina s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Savjetnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov je izjavio kako je u današnjim razgovorima dužnosnika Kremlja s američkim savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom postignut sporazum o mjestu i vremenu održavanja summita.

Kremlj je priopćio da će Bijela kuća u danas službeno objaviti datum i mjesto sastanka.

Ušakov je izjavio da će se summit održati u trećoj zemlji, prenosi Associated Press, a CNN prenosi kako bi to mogao biti Helsinki, dok je predsjednik Trump izjavio kako će se susret po njegovom mišljenju susret održati nakon summita NATO pakta u Bruxellesu 11. i 12. srpnja. Sastanak će se stoga održati 16. srpnja u Helsinkiju, po završetku Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji.

CNN javlja kako se sve dogodilo vrlo, vrlo brzo, nakon posjete savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona Moskvi, gdje se susreo s najvažnijim ministrima ruske vlade i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom osobno.

John Bolton je jučer na konferenciji za novinare izrazio mišljenje da će na dnevnom redu biti teme poput Ukrajine i Sirije, ali i uplitanje u američke izbore.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u susretu s Boltonom izjavio: “Sa žaljenjem moram konstatirati da rusko-američki odnosi nisu na najboljoj razini. Već sam o tome javno govorio i želio bih to ponoviti na sastanku s vama.”

Na konferenciji za novinare je John Bolton u određenom smislu odgovorio kritičarima susreta Trumpa i Putina kako je sad pravo vrijeme za njihov susret, kako on smatra da ga treba održati i stoga susreta biti.

VIDEO – Izjava Johna Boltona

Strahovi Londona i mogući ustupci Trumpa Rusiji

Politika Donalda Trumpa “prijeti zapadnom jedinstvu”, a njegov nadolazeći susret s predsjednikom Vladimirom Putinom bi se mogao pretvoriti u krizu za NATO, vjeruju britanski dužnosnici s kojima je govorio dopisnik The Timesa. Prema pisanju lista, službeni London strahuje da bi Trump mogao ukinuti sve vježbe NATO pakta, čak i priznati “aneksiju Krima” od strane Rusije.

“London se boji da će se američki predsjednik Donald Trump na predstojećem sastanku s ruskim kolegom Vladimirom Putinom s njim pomiriti”, piše The Times.

Prema pisanju lista, “članovi britanske vlade su zabrinuti zbog mogućnosti da Putin može uvjeriti Trumpa da smanjiti američku vojnu prisutnost u Europi, čime će narušiti obrambene sposobnosti NATO saveza da se suoči s ruskom agresijom”.

“Osim toga, britanski dužnosnici vjeruju da će gospodin Trump na zahtjev Putina otkazati planirane vježbe NATO-a ili ih barem premjestiti, čime će ruski vođa osvojiti propagandnu pobjedu. Takvi potezi mogu izazvati krizu u okviru NATO-a, koji još uvijek osigurava sigurnost Zapada kao od 1949. godine, oslanjajući se na američke vojne snage”, prenosi The Times.

Dužnosnici NATO pakta strahuju da bi Trump mogao pokušati pregovarati s Putinom istim načinom kojim je nedavno pregovarao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom, kada je, nakon pregovora, američki predsjednik iznenada odlučio otkazati zajedničke vojne vježbe s Južnom Korejom.

Nakon razgovora s ministrima, dužnosnicima i stručnjacima, The Times otkriva da su problemi kojih se boje sugovornici mogućnost  da Putin uvjeri Trumpa da SAD ne bi trebale sudjelovati u NATO vježbama ove jeseni u Norveškoj, jer će to Americi donijeti veliku uštedu.

Dalje, Britanci se boje da bi se Trump i Putin mogli dogovoriti o definitivnom odustajanju od izgradnje američke vojne baze u Poljskoj, koju bi financirala poljska vlada u okviru bilateralnog američko-poljskog sporazuma.

The Times piše “kako u Londonu strahuju da bi Trump mogao priznati aktualni status Krima i zamijeniti politiku sankcija u zamjenu za čisto nominalno primirje u istočnoj Ukrajini”.

“O prijetnji koju gospodin Trump nanosi zapadnom jedinstvu bit će rasprave večeras na summitu EU”, kaže kolumnist The Timesa.

Autor članka naglašava “kako će britanska premijerka Theresa May jasno naglasiti da je London spreman sudjelovati u europskim inicijativama kako bi neutralizirao prijetnje koje dolaze iz Rusije, čak i ako ih Washington više ne bude podržavao”.

Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Alen
5 godine prije

London je zaduzen da zakuhava u evropi…

17 novembar
5 godine prije

sta ima london da se boji kad svi duvaju u istu tikvu . amerika navodno uvodi rusima sankcije a sa druge strane sa rusima dogovaraju nove ratove i trgovinu

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Britanija može samo lajati na Mjesec. ”Zapadno jedinstvo” nema stolicu za ovim stolom. Ovi igrači su iznad njihove lige. A to boli……..

IVE IZ PECALBE
5 godine prije

Putin treba koristiti na tom sumitu samo dvije Engleske rijeci, stogod da Trump kaze on treba samo odgovoriti; FU*K OFF i pritome se smjeskati i klimati glavom.

tuf
5 godine prije

Znači NATO-ovci su ipak, nakon pritisaka, isposlovali da njihov summit bude prije sastanka s Putinom.
Očigledno planiraju obraditi Donalda i oblikovati mu mišljenje po svojoj želji, tako da ga Putinu pošalju nabrijanog i okuraženog.

shumadinac
5 godine prije

Vidim svakakve tekstove tipa “geopolitička kretanja, novi savezi…”
Pa da, kako se toga nisam ranije setio: Tramp je sve vreme bio Putinov čovek, još u obdaništu su se dogovorili da zajedno krenu na Kinu. A Englezi prestravljeni što će sami morati da brane Evropu.

Možda se Tramp i Putin posle Kine okrenu na Britaniju?!?

Siniša
5 godine prije

Napokon,radujem se miru izmedju dve jedine svjetske velesile… Sa srecom vam bilo i sa Božijom pomoći,Rusija i USA su najprirodniji saveznici…..zgazite žohare.

Neko ime
5 godine prije

Nego, Theresa, kako obitelj Skripal?

Siniša
5 godine prije

“”Pozdravljam samit predsednika SAD i Rusije, mislim da se to uklapa u politiku Alijanse prema Rusiji, koja podrazumeva odbranu i dijalog“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu i naveo da je ovaj susret neophodan, jer je dijalog „znak snage, a ne slabosti“.””
To se zove zaostao u razvoju….voleo bih savez RUS i USA pa da zarnu usi ovim gmizavcima!!!!

HEKPCT
5 godine prije

Mislim da će glavna tema ipak biti Kina.

Tomica
5 godine prije

Kakva je uopće svrha razgovora s Trumpom? Lijepo se ispričao sa Sijem pa s Kimom pa s EU predstavnicima i poslije sasvim druga priča. Ništa se ne zna a Trump samo zakuhava sa svima. Jasno mi je da Putin želi da iznese svoje viđenje situacije u svijetu i nađe prihvatljivo riješenje za sve probleme ali moraš imati sugovornika koji isto razmišlja. Trump je čudna mješavina nadobudnog biznismena i očajnog šoumena i teško je s njim nešto ozbiljno dogovoriti.

Mucke
5 godine prije

Sta ce biti tema sastanka Trumpov potrcko je jasno izrekao i pise u tekstu.S obzirom da rusi nece nasjesti i uciniti nesto glupo protiv kineza,Trumpu ce nakon sastanka preostati samo vojna opcija koju je vec najavio napadom na Iransku ekonomiju putem potpunog embarga na izvoz Iranske nafte.

Spartak
5 godine prije

Ništa od toga, Prazne priče. Putin nije naivac kao Gorbi prije 25 godina pa neće nasjesti na prazna obećanja. A osim praznih obećanja američki politikanti ništa drugo i ne mogu ponuditi. Jer ne vladaju oni, oni samo izvršavaju naredbe svojih nadređenih. Koji žele dsamo jedno: podjarmljivanje RF.

Ante
5 godine prije

Trump ide da pregovara u ime Izraela, ( to je moje mišljenje ) Izrael se boji izbijanja Sirijske vojske na granice sa Izraelom i poraza svojih glavosječa ISIS koji imaju svoju enklavu uz samu granicu sa Izraelom. Osim toga boje se Irana i Hezbolaha, koji su zahvaljujući tome što je Izrael pokrenu rat u Siriji sada ojačali imaju borbeno iskustvo i oružje. Još je Iran Izraelu došao praktički u njihovo dvorište. Sada Trump ide trgovati sa ustupcima sa rusima da Rusi drže hezbolah i Iran na uzici.

Johanes
5 godine prije

Mentalno masturbiranje na trosak poreznih obveznika.

Siniša
5 godine prije

EU Rusiji za jos 6 mjeseci produzila sankcije!
To EU,nema povlacenje nema predaje….idioti narcisoidni,zasluzujete da nestanete.
RUS/USA….prirodni saveznici.

minimoris
5 godine prije

Dugo sam se pitao…..zasto je Trump pobedio na izborima,kada je bilo vise nego ocigledno da ce pobediti Hilari,po mom misljenju shvaceno je da pobedom Hilary i zaostravanjem situacije do usijanja Amerikanci ne mogu pobediti Ruse jer nisu imali dovoljno vojske u blizini granice sa Rusijom.Pobedom Trumpa dobili su na vremenu godinu ili cak i dve,tj malo su relaksirali situaciju da dobiju na vremenu. Sta god da dogovore Trump i Putin od tog posla nema nista,ova strahovanja Britanaca su samo podgrevanje situacije i priprema za neku kampanju,ipak su Englezi majstori za to. Od saveznistva USA-Rusija nema nista,jer su oni arhi-neprijatelji,tj Amerikanci bi da prosire svoj neo-liberaliza,a koliko mi se cini Rusi su za neki malo napredniji tradicionalizam(to je sto se tice filozofije zivota) Ekonomski Amerikanci hoce da osvoje i dobiju na koriscenje bogatstva Rusije i to je glavni cilj. Sto se tice Izraela mislim da njima za pregovore uopste nisu potrebni… Čitaj više »

Miki
5 godine prije

Putin je oportunista!!! Dok je Ukrajina je žrtva pre svega anglo-nemačkih financijskih i strateških interesa da obezbede vlastiti plinovod do Rusije i da se na njega spoji ostatak Evrope (Severni tok) te anglo-američke kontinuirane antiruske politike.

palermo
5 godine prije

Iran će biti na tapetu, i kako nagovoriti Rusiju da digne ruke u potpunosti od tog situacijskog saveza. A zauzvrat, možda Trump dopusti izgradnju Sjevernog toka 2. Jer sankcije ipak djeluju.

tedi
5 godine prije

VB je samo nosac aviona SADe,koja to postala poslje 2ww,kao posljedica dogovora SSSR I SADe na Jalti.Naravno da ce rasformirati Nato,jer ga nema vise tko placati.PAX AMERICANA je prosao rok.Ide s na novi dogovor,reset.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.