fbpx

Dok Bruxelles piše ružičaste programe, stvarna Europa je u terminalnoj fazi bolesti

EU je u terminalnoj fazi

Nadmoćna pobjeda Borisa Johnsona na posljednjim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji samo je vrh ledenog brijega. Osim Brexita, Europa se mora nositi s mnogim drugim epidemijama razasutim po cijelom njenom teritoriju, od sjevera prema jugu, od istoka do zapada. Unutar Europske unije više nema otoka sreće, imunih na napetosti koje razaraju birokratsku tvorevinu koja kao da je postala sama sebi svrha.

Ali čak i sada, kada je nemoguće negirati dokaze, Bruxelles i dalje sliježe ramenima. Stav pred svaki potencijalno opasan događaj za Europsku uniju je i dalje isti. Ono što se s vremena na vrijeme događa uvijek se treba pripisati “ozračju mržnje” kojeg su hranili suverenisti, “izbornoj nesposobnosti” i „demokratskom deficitu“ i „neznanju“ manje imućnih klasa, koje su krive što upijaju “lažnih vijesti” koje su širile “ekstremističke stranke”.

S gornjih katova europskih institucija jednostavno nikada nije stigao ni osjećaj krivnje, niti svijest o šteti koja se tijekom godina nakupila zbog kratkovidnih ekonomskih i monetarnih politika, kojima treba dodati i apsolutno nerazumijevanje problema koje sa sobom nosi politika „otvorenih vrata“, odnosno davanje zelenog svijetla nekontroliranoj i često ilegalnoj imigraciji u EU.

Rezultat je onaj kojeg svi vide. Europa se raspada i što više vremena prolazi, sve više gubi svoje „dijelove“. Brexit  je zadao ozbiljan udarac trenutnoj strukturi Europske unije, ali pukotina koja je nastala nakon odlučnog stava britanske Konzervativne stranke i Johnsona sigurno nije jedina „vanjska“ prijetnja. Čitav kontinent prolazi kroz više ili manje latentne prijelomne trenutke, prije svega vrlo opasne za agendu koju nameće Bruxelles.

Jedni za drugim, ovi mali šokovi mogli bi stvarno ugasiti Europsku uniju kakvu poznajemo.

Uzmimo za primjer Italiju. Nama susjedna zemlja je teško podijeljena oko stava prema europskom mehanizmu stabilnosti (ESM). Iako je predsjednik Euroskupine Mario Centeno i dalje ponavlja da će se reforma ugovora o Europskom mehanizmu stabilnosti dogoditi, jer je “tako je odlučeno u lipnju” i stoga “nema potrebe za ponovnim otvaranjem pregovora”, dobar se dio talijanske političke scene ne klanja diktatima koji dolaze odozgo. Ukratko, talijanski parlament odobrio je rezoluciju vlade o Europskom mehanizmu stabilnosti, ali situacija je i dalje vrlo kritična i treba je pratiti s najvećom pažnjom.

Što je ESM (European Stability Mechanism)?

Italija je oko ovog pitanja planula nakon više od sedam godina. Izjava Klausa Reglinga, vodećeg čovjeka ESM-a, objavljena u Blombergu 23. listopada 2012. o tadašnjim globalnim financijskim zbivanjima, izazvala je veću pažnju nego posjet Maria Draghija, bivšeg predsjednika Europske središnje banke entralne Bundestagu. Regling je naglasio dva važna aspekta u funkcioniranju ESM-a koja ćemo u ovom sažetku pokušati razjasniti

“ESM je dosad uložio 4 milijarde eura u “visoko ocjenjene” državne obveznice i obveznice međunarodnih institucija. Uglavnom je sve u eurima. Učinili smo to u malim novčanim iznosima, jer bi u protivnom morali premjestiti tržište, što ne želimo učiniti”, rekao je Klaus Regling.

To znači da je stalni fond s kojim raspolaže ESM počeo investirati novac koje uplaćuju sve zemlje koje su potpisale Europski mehanizam stabilnosti. Preciznije, investirali su početne 4 milijarde eura u korist obveznica međunarodnih institucija, te državnih obveznica zemalja sa visokim rejtingom, ponajprije Njemačke.

Regling je arogantno izjavio kako će se ta praksa nastaviti s manjim novčanim iznosima, pod izgovorom da se ne bi poremetila dinamika tržišta kapitala.

Ništa čudno, obzirom da članak 22. ugovora govori da direktor ESM-a mora voditi politiku investiranja s najvećim oprezom koja će jamčiti maksimalnu kreditnu pouzdanost, a vodstvo ESM-a mora poštovati principe vođenja financija u skladu s rizicima.

Novac fonda mora biti investiran upravo ondje gdje “ne postoji” rizik i gdje se jamči najveća kreditna sposobnost, uzimajući kao odrednicu poštivanje rokova oko povrata kapitala. Na ovom kontinentu, gdje izgleda da je jedino sigurno neznanje eurobirokrata, takvo što podrazumjeva investiranje u državne obveznice Njemačke na kraći vremenski period.

Tako se Njemačka našla s kapitalom Europskog mehanizma stabilnosti, koji se puni iz proračuna zemalja članica, bolje rečeno novcem građana, poreznih obveznika, bez da je učinila ikakav formalni zahtijev.

I pored “ograničenih” iznosa koji su investirani, takav potez je u početku najavljivao da će još više produbiti jaz između zemalja “srca” eurozone i onih s Mediterana. Dakle, ESM je mehanizam stvoren za ekonomije zemalja iz zone niskog rizika, kojima je osigurano da posluju pod boljim uvjetima zaduživanja, koje su i bez ovog već uživale povlašten položaj u odnosu na zemlje na samom rubu bankrota. Kao što vidimo iz statističkih podataka, Italija, grčka, pa čak i Francuska nisu uspjele smanjiti svoj dug. Štoviše, uz sve provedene mjere štednje irazne „tranše pomoći“, one danas duguju više nego 2012. i 2013. To je bilo logično, jer su bile prisiljene zaduživati se pod neizdrživim uvjetima,a ipak su punile fond Europskog mehanizma stabilnosti, jer su se na to obvezale.

Moglo bi se reći da je mehanizam, koji je tek sada užario političku scenu u Italiji, bio veliki uspjeh apsurda kojeg nam nudi ova naša Europa. I što sad? Kada u Italiji počne rasti suverenistička plima do razine „ItalExita“, koji je postao često upotrebljavani termin proteklih mjeseci, opet će biti krivi „populisti“, „suverenisti“ i birači s urođenm „demokratskim deficitom“ i „neznalize koje ne razumiju europske vrijednosti“. A govorimo o ljudima kojima je trebalo nekoliko godina da shvate da ih europska birokracija, kroz razne mehanizme, a ESM je samo jedan od njih, jednostavno pljačka.

Stav Višegradske skupine o klimi

Čim se odmaknemo od Italije, izdaleka i slušajući riječi čelnika EU, čini se da je Europska unija nakon teške sezone okrenula novu stranicu i spremna je voditi zemlje članice prema ružičastoj budućnosti.

Ali to je obična laž, jer se dovoljno približiti temeljima EU da bismo u njima primjetili priličan broj pukotina Dakle, Brexit u Velikoj Britaniji, svađa oko Europskog mehanizma stabilnosti u Italiji i što dalje?

Španjolska je i dalje paralizirana i bez vlade dostojne bilo kakve pažnje. Iz Francuske se širi teško nezadovoljstvo građana na okolne zemlje, a nordijske zemalje su nezadovoljne kako EU upravlja situacijom s vladama koje imaju visok javni dug.

Ali se prebacimo se na istok, tamo imamo blokadu Višegradske skupine koja pokazuje jasne znakove netolerancije prema „klimatskoj borbi“ koju je pokrenula Europska komisija na čelu s Ursulom von der Leyen.

I dok su zemlje EU nakon naporne rasprave uspjele postići kakav takav „klimatski sporazum“, Češka i Mađarska su prihvatile uski paket, dok je Poljska bez ikakvog promišljanja odbila kompromis s Bruxellesom.

Plan je previše ambiciozan i koštao bi Poljsku zacrtanih ciljeva samo zato što to tako želi Bruxelles. Ali vlade poput one u Varšavi, koja je još uvijek ovisna o fosilnim gorivima i nije nimalo spremna platiti ogromne iznose novca kako bi započela bizarnu energetsku tranziciju u nepoznato, sada kažu „Ne!“ Europskoj komisiji. Ovo je problem koji stvara novi raskol u EU, po liniji sjever-jug, istoj onoj kuda je nekoć prolazila „željezna zavjesa“.

Implozija Njemačke

Na kraju dolazimo do Njemačke, koja se nekada smatrala lokomotivom Europe. Danas je situacija u Berlinu potpuno drugačija. U međuvremenu je gospodarski sektor zemlje pretrpio ozbiljnu štetu, dijelom i zbog pogrešnih ekonomskih mjera štednje, a dijelom zbog carinskog rata.

Kao da to nije dovoljno, Socijaldemokratska partija Njemačke, koja je u ovom trenutku još uvijek u vladi CDU Angele Merkel, promijenila je svoj kurs. Na posljednjem kongresu je staru gardu, koja se zalagala za Veliku koaliciju s kancelarkom Merkel, koju su predstavljali ministar financija Olaf Scholz i njegova kandidatkinja Klara Geywitz, s trona uklonio novi tandem kojeg su formirali Norbert Walter-Borjans e Saskia Esken.

„Problem“ je što novi jastrebovi planiraju ulagati kišu novca u infrastrukturu, odreći se mjera štednje i uvesti porez na imovinu najbogatijih. Međutim, sve to su mjere kojima se protive demokršćani, koji ne gledaju blagonaklono na ovaj zakoret svojih saveznika.

U slučaju da sporazum o Velikoj koaliciji propadne, što je vrlo realna opcija, Njemačka bi „završila u kaosu“. Ne doslovno, ali bi na novim parlamentarnim izborima, uz sve „pobjede“ koje su ostvarili CDU/CSU-SPD, konzervatici Alternative za Njemačku vrlo lako popunili svaku prazninu. Naravno, to bi također bio glas „ruralne i neobrazovane Njemačke koja ne razumije politički trenutak“, baš kao Britanci.

Stoga, ako realno pogledamo situaciju u Europkoj uniji, ona nikada nije bila podijeljenija i u većoj krizi nego što je danas. Hvalospjevima Ursule von der Leyen usprkos.

0 0 vote
Ocijenite članak
Sviđa li vam se Logično? Ako niste već lajkali, učinite sada: ❤
Pretplati se
Obavijest
guest
35 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Zlotvor Boris
Gost
Zlotvor Boris
1 godina prije

Bolestna je EU zbog bolestnega Borisa.

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Sví ti zakonii prema plánu globalista imaju za cilj unistiti EU i své državě unutar EU i vrátiti ih do srednjeg vijeka.Globalistima je jasno dá ovoliki broj ljudi na planeti je veliki,neodrziv, nece bití mogucnosti své to nahraniti i odrzati u životů.Da nebi došlo poptpunom unistenje planetě zemlje,ide se k procesu unistavanjem država, národa i smanjenjem brojem stanovnistva na planeti.Taj plán globalista realizirati ce se preko novih globalnih centara upravljanja,Kině i Irana.Trump je toga svjestan,preformacijom amerike,rusenjem njezine hegemonije nastoji sacuvati Ameriku od tog proceca kojí ce najvise zahvatiti Evropu, jedan Dio Azije.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Milancz

Uz malo drugačiju (pošteniju) raspodelu dobara, ova naša izmučena planeta, bez problema može da ishrani bar deset puta više stanovnika, nego što nas trenutno ima. Umesto toga, imamo to – što imamo, nezajažljivu pohlepu onih nekoliko procenata bogatih “polubogova”, kojima je lakše poubijati nekoliko milijardi ljudi, nego odreći se dela svoga bogatstva i moći.

Globalisti nisu dobri matematičari?
Gost
Globalisti nisu dobri matematičari?
1 godina prije
Reply to  Milancz

Nekako mi je nelogično Milane, da zemlje koje imaju više od milijardu stanovnika (Kina, pa i Indija), da ne smanje broj stanovnika, a da bi to radili u Evropi. Jer smanjiti milijardu i pol na milijardu u Kini bi imalo isti efekat kao da bi izbrisao celo evropsko stanovništvo. Moj point je ne snižavaš broj stanovnika u svetu tamo gde ih je malo nego tamo gde ih je veliko, da bi naravno uradio snižavanje broja svetskog stanovništva. Logično? I onako sada evropa ima veči mortalitet od natalitet. Tako da za 10 godina izgubit će sigurno 50 miliona.

dePopulista
Gost
dePopulista
1 godina prije

stvar je u tome da se uzgajaju poslušniji i upravljiviji, a neukrotive se kreše. Zamisli da si gazda uzgajivačnice pasa.. e, tako ti je to

dePopuLista, hođži cvjeta,Jasmin
Gost
dePopuLista, hođži cvjeta,Jasmin
1 godina prije
Reply to  dePopulista

e, a pas ne zna da je zapravo degenerirani vuk, ne zna da se može organizirati čopor..e, tako ti je to, i pravo je kad ne znaš

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata
1 godina prije

Postovani, sve ide po planu Elite, samo sto se naocigled tako ne cini…
Osudeni smo da se medusobno borimo za mrvice koje nam bacaju, te da radimo ko stoka za njih…

Milancz
Gost
Milancz
1 godina prije

Svijetom upravljaju Elite a ne narodí, národ je poslušná ovca sa kojim se upravlja..nísta nemozes Kao pojedinac promjeniti jer o ničem neodlucujes

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Mene Europa podsjeća na Jugoslaviju, juga je trajala oko 50 godina. Tako će i Europa trajati, makar sada izgleda kao da je na izdisaju, ali to je to slično kao što je bila Juga 1945 kada osnovana druga Juga. Građani nisi imali pravo reći ne toj Jugi, jer su političari za njih odlučili što je za građane bolje. Danas u Europi podređeni narodi iz malih država nemaju pravo glasa, ali možemo se tješiti da ni građani iz velikih Europskih država nemaju pravo glasa. Jer da ga imaju Europa bi bila drukčija nego danas. Netko će reći ali to se ne može usporediti. Može se se usporediti itekako. Jugu je na okupu držalo lažno bratstvo i jedinstvo, to jest na okupu su je držali naoružani ljudi koji se nisu libili upotrijebi to oružje. Osim toga nikome iz zapadnog svijeta nije toliko stalo da podrži male narode iz juge da se osamostale, jer Juga nije bila iza željezne zavjese, pa nije bilo toliko bitno ta lažna samostalnost. Danas velike europske države koriste mnogo suptilnije metode ucjene da bi Europu održale na skupu. Političari iz malih Europskih država im idu uz dlaku jer njima tako bolje paše.

hogar strašni
Gost
hogar strašni
1 godina prije
Reply to  Ante

Što duže traje to će raspad biti bolniji i krvaviji. A posebno jer će biti naroda čija nacionalnost i porijeklo ne pripadaju europskim državama pa neće imati kamo pobjeć već samo u rat.

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ante

Nije isto. Juga je imala čuvane granice i nisi mogao sa hordama muškaraca ušetati u državu. Za razliku od Eu. I Juga je kakva god bila, bila pravno uređena u smislu provođenja zakona, pogotovo protiv terorista,a ovi u EU ih pustaju na slobodu iz zatvora. I socijalizam u Jugi je podrazumijevao otvaranje radnih mjesta u industriji, jeftinu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i radnička prava,a ne LGTB maltretiranje i ekološki reket kao u EU.I sve te nacije i vjere u Jugi su ipak živjele 50 g. u miru,nekad skromno,nekad solidno,a vidjet ćemo hoće li EU preživjeti 50 g. bez nasilnih sukoba. Kad pogledamo Francusku…Švedsku…nisam siguran baš…Nadalje,Zapad je itekako podržavao separatističke pokrete unutar Juge, bivše fašističke stukture u okviru operacije Gladio..tako da im je bilo itekako stalo da ”podrži male narode iz Juge da se osamostale..”da ih mogu ekonomski silovat kasnije. I da na primjeru Juge eksperimentiraju za kasnije rasturanje SSSR-a što im je bio glavni cilj. Što se tiče upotrebe oružja tj. sile radi kontrole teritorija,pa to i je definicija države da ima između ostalog pravo primjenjivati silu na teritoriju unutar svojih granica,koja država u svijetu to ne radi?!USA?Pakistan?Njemačka?A Političari iz malih europskih država su obični birokrati sa kompleksima manje vrijednisti,njih tek čeka stiskanje obruča stvarnosti oko vrata u godinama koje dolaze pa da vidimo kako će s tim situacijama izaći na kraj.Zasada guraju glave u pijesak.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Trt

Koloko si nadrobijo da se covjek zapita,ko ti je ispro mozak.Ko je rekao nesto protiv partije ,negine mu GOtok.U Kojen ti svjetu zivis pa nevidis kosu to bogatasi i upravljaci na ovim prostorima.Danas sam procito pravi clanak,crvenoj burzoaziji je odgovaro Rat,da mogu krasti i nji ostavi na miru.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Trt

@Trt Kada ste kod tih upada terorista, što ne nazvati pravim imenom, u Jugu prošli vikend se rođak moje supruge hvali kako su neki daljnji rođaci bili pripadnici “Bugojanske grupe” koja bila je poznata pod šifrom Operacija Feniks, dok su jugoslovenske vlasti akciju njene likvidaciji nazivale Operacija Raduša 72., Ambroz i Adolf Andrić i ja se čudom ne mogu načuditi da se netko ponosi time! Inače Andrići su “selo” moje supruge koje je od zgrade Grada Tuzla udaljeno cca 300 metara zračne linije i koje je omiljena destinacija planinara koji svakim danom iz Tuzle idu ka proplanku Vršani!

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Željko

A svako svoje hvali šta češ…al normalnija je Juga od EU bila meni se čini…

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Ante

Samo da me @Sinisa ne napadne, ali Juga je bila dobra država, kada sada vidimo tko nam sve vlada u “slobodnim i neovisnim državicama” u ex YU prosto me sramota što pričam ovim jezikom! Kada se sjetim liječenja, netko bolestan u Bosanskom Brodu, helikopter i pravac Ljubljana, supruga kaže da je i u Tuzli bilo isto, stanovi, škole, bilo je nepravde ali u poređenju sa današnjom “demo(n) kracijom”, je Josip Broz dobar skroz!!

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije
Reply to  Željko

Cudno ,da neznas koje pokro i ko vlada.Sad vladaju komunisticka kopilad,a normalen naroda se seli.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

Pola ljudi je za velike Unije
Pola je za povratak I zatvaranje u grofovije
Zanimljivo
Sto nize plaće to vec zatvorenost
Borbe dobra I zla, gluposti I pameti je vjecna

Ante
Gost
Ante
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Ovako nešto može izreći samo netko tko radi za državnu upravu. Ili je u tom sustavu gdje se ne stvara dobiti od vlastitog rada, nego se stvara lažna dobiti koju financiraju političari zaduživanjem države do besvijesti.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije
Reply to  Ante

Ante, pojavila se sendvič kuga a otkrivena je u državnim službama .. 🙂 🙂

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Britanci imaju visoke prihode pa su opet izasli.
Sama je EU kriva za stanje i pad popularnosti.
To sto nazivas grofovijama su nacionalne drzave za razliku od EU koja je tvorevina krupnog kapitala.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Riddick

U svakoj zemlji ima bogatih I siromasnih
Za regzit su vecinom glasali penicillin I siromasni

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Onda u UK ima preko 50% siromasnih po tebi…

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije
Reply to  Riddick

Intelektualno siromastvo generira i materijalno siromastvo,drustva i drzave kojima su plemenski nacionalizam i religija pogonsko gorivo, najbolji su primjer te tvrdnje. Ne znanje je korijen svakog siromastva pa i onog duhovnog.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

E upravo je to buducnost zapadne Evrope s obzirom na priliv izbeglica i demografske prilike.

EU dismr
Gost
EU dismr
1 godina prije

american streams, neznanje , jedna riječ .. 🙂

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Riddick

Da
Svi koji su ispod prosjeka se OSJECAJU siromasni
I kad vozis novog golfa zavidan si onom u novom Mercedesu
Ljudskog psiha

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Onda ce sve zemlje izaci iz EU vrlo brzo po toj tvojoj logici i to sve zbog malih razlika.

American_dreams
Gost
American_dreams
1 godina prije

I sto kada se “logicarima” konacno ostvare mokri snovi i EU propadne?Pretpostavljam da u tom slucaju dolaze Kinezi, Rusi, Iranci darova i dolara punih kamiona,od Brckog prave Monte Carlo a od Bosne Svicarsku?Jel tako…Tako je !😂

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Ne, samo vise slobode o odlucivanju u unutrasnjim pitanjima ce biti sasvim dosta 🙂

čmrk
Gost
čmrk
1 godina prije

mozak ti je u terminalnoj fazi

shumadinac
Member
1 godina prije

Ekonomska, socijalna, moralna… kriza pri današnjoj organizaciji društva nastaje iz političke. EU je u dubokoj krizi – zbog čega? Ništa značajno se nije promenilo osim odnosa političkih snaga zbog kojih se uvode carine, kazne, migrantska kriza i milion drugih problema.

Znači, sve ovo loše što nas pogađa i što traje godinama, decenijama je direktno izazvano trvenjima među političkim strujama (a koja su nastala zbog sukoba različitih struja moći i iako su oni osnovni krivci političari su ti koji “pritisnu dugme”). Problem je što naš život ima vremensko ograničenje i što ga živimo lošije nego što bi mogli bez sopstvene krivice.

anpi
Gost
anpi
1 godina prije

Svi oni u EU se bune i prigovaraju od Italije do Poljske, ali nitko ne zeli van iz kluba, dapace neki kao Skoti zele uci, jer znaju da ih same Rusi, Kinezi i Ameri mogu samo tako zgaziti te je unatoc svemu bolje sjediti za stolom i moci glasati nego samo sa strane gledati sto ce Englezi uskoro saznati.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Iz nekog, ni samom sebi neobjašnjenog, razloga pratim objave europske komisije i pripadajućih struktura na socijalnim mrežama i kada vidim kako se od izbora Ursule koncentriraju samo na slikanje ružičaste slike (pogledajte Ursulu iz ovoga kuta, pogledajte je sa svojim feminističkim kolegicama, pogledajte kako je obavila prvi radni ručak) – shvatio sam da će ona za svojeg instaliranog mandata definitivno zabiti još koji čavao u lijes EU. Tolika količina ignoriranja stvarnih problema, bavljenje trivijalnostima a i pristupi u krivome smjeru definitivno neće ići u prilog feminističkoj teoriji da žene bolje vladaju. Pripremimo kokice, ovo će biti zabavno.

FranjoTahi
Gost
FranjoTahi
1 godina prije

Tko vas placa I koliko? Ima li kakvog posla I za mene kad su se svi vec prodali? Moras to vise u celofan umotati, a ne ovako djecacki djonom gaziti…eto ti jedan kvalitetan tip za drugi put kad budes na zadatku.

nekoime
Gost
nekoime
1 godina prije

Demokracija u kojoj je narod u demokratskom deficitu?

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik