Dok protivljenja kineskom otkupu kanadskog zlata rastu, Ottawa o dogovoru ostaje nijema

Rudnik zlata
7 komentara

Zbog toga što je jedan od najvećih distributera i proizvođača, Kina neprestano traga za novim izvorima resursa, no političke pozicije nekih glavnih protivnika zemlje mogle bi zakočiti ili usporiti kineske pokušaje u pogledu proširivanja svog međunarodnog utjecaja.

Planovi kineske državne kompanije Shandong Gold Mining za stjecanje kanadske kompanije TMAC Resources, koja posjeduje rudnike zlata iznad Arktičkog kruga, suočavaju se s opozicijom u pogledu analitičara, kao i bivših i sadašnjih dužnosnika dok Ottawa i dalje šuti o sporazumu. Shandongu, jednom od najvećih rudnika zlata u azijskoj zemlji, trebat će zeleno svjetlo vlade za kupnju TMAC-a, iako se radi o jedinom ponuditelju koji je spreman spasiti kanadsku kompaniju opterećenu dugovima.

Kabinet premijera Justina Trudeaua, s članovima njegove stranke, odbijaju komentirati moguću kupovinu i izglede da to bude dopušteno, dok je kanadsko ministarstvo za inovacije, odgovorno za ispitivanje velikih stranih investicija zbog mogućih prijetnji “nacionalnoj sigurnosti”, dalo izjavu da se ”prije donošenje bilo kakvih ključnih odluka, treba najprije vidjeti koliko će od toga beneficirati Kanada”.

Bez obzira na stav vlade, dogovor ima istaknute protivnike. Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost premijera Trudeaua i njegovog prethodnika Stephena Harpera, Richard Fadden, izjavio je za The Wall Street Journal da bi ugovor trebala blokirati vlada, jer je Kina navodno “protivnik” zemlje.

“Ova kupovina se ne bi smjela dopustiti. Kina je protivnik zemlje i to treba uzeti u obzir prije ostvarivanja svake moguće suradnje”, rekao je Fadden.

Vanjskopolitička analitičarka s istraživačkog Centra za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu, Heather Conley, također je u intervjuu za novinare sugerirala da bi sporazum, iako ne djeluje sumnjivo, mogao pokrenuti neka pitanja u svjetlu nedavne kineske politike, kojom se Kina željela učvrstiti u arktičkoj regiji svijeta. Sama je tvrtka inzistirala na tome da je posao čisto ekonomske prirode, odbacujući sve ostale navode i govoreći da se radi isključivo o akviziciji.

“Mi smo komercijalno usredotočena tvrtka, koja je dobro poznata kanadskoj rudarskoj industriji. Mi to vidimo kao izraženu transakciju rudarenja zlata”, stoji u priopćenju tvrtke.

Ottawa bi se također mogla suočiti s pritiskom iz inozemstva u vezi sa Shandongovim pokušajima kupovine zlata na Arktiku. Odbor američkog Senata za energetiku i prirodne resurse potvrdio je da pažljivo slijedi razvoj događaja u vezi s tim sporazumom, dok je senatorica iz redova Republikanaca, Lisa Murkowski upozorila da je protiv pružanja kontrole “vitalnih resursa ekonomskim konkurentima”. Ona, međutim, nije pojasnila koje će mjere poduzeti u vezi s planiranim akvizicijom te je samo napomenula kako će o tom pitanju vjerojatno biti potrebno ažurirati neke američke segmente vanjske politike.

Zabrinutost zbog kupovine kanadskog TMAC-a od strane kineske tvrtke nastala je s obzirom na to da Kina sve više pokazuje zanimanje za arktičku regiju; njene resurse i potencijalne plovne putove za prijevoz robe. Kina je samu sebe nedavno proglasila “gotovo arktičkom državom”, postavljajući svoje interese na Arktiku, poput izgradnje “polarne ceste svile” na posebnom, bijelom papiru.

Istodobno, odnosima Pekinga i Ottawe dodatno je naštetilo trajno zadržavanje glavnog financijskog službenika Huaweija, Menga Wanzhoua, koji je uhićen u Kanadi, nakon zahtjeva za izručenjem od SAD-a. Washington tvrdi da je Wanzhou iznosio laži bankarima o prirodi Huaweijevih operacija u Iranu, s tim da su SAD tvrdile da je ta tvrtka prekršila američke sankcije, dok su Peking i tehnološki gigant uvjereni da je slučaj politički motiviran i da Washington nema čvrstih dokaza za svoje tvrdnje.

TMAC Resources
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ajde pa to znate
3 godine prije

Menga Wanzhoua, koji je uhićen u Kanadi, nakon zahtjeva za izručenjem od SAD-a. Washington tvrdi da je Wanzhou iznosio laži bankarima…

Meng Wanzhou je žena!

Stara kuka
3 godine prije

Nakon što je preuzela glavninu svjetske industrijske proizvodnje Kina postaje veliki globalni usisavač koji usisava prirodne resurse širom svijeta. Cijeli svijet, pa i najrazvijenije zemlje, polako postaje sirovinska baza za održavanje razine kineske industrije i gospodarstva općenito.

ffjord
3 godine prije

Ova rudarska kompanija TMAC Resources Inc. vrijedi samo 130 miliona Dolara, to je njena market kapitalizacija.
Sve u svemu anglosaksima nece uspjeti da zaustave progres u Kini.
Prosla su vremena kad su “civilizirani” nekaznjeno, uz podrsku Londona vrsili masakr u Nankingu

djakputnik
3 godine prije

Novi izvori resursa?

Expat
3 godine prije

Prijevod briljira… Arkticka cesta svile na posebnom bijelom papiru… Kinezi rade Origami jer autor ne zna sto je “white paper”, vrsta izvjestaja ilit plana.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.