fbpx

Dok se mi svađamo oko povijesti, Slovenci i Rusi uskladili stavove i jačaju bilateralnu suradnju

Rusija slovenija

I dok se mi još uvijek svađamo oko povijesnih činjenica, naši susjedi Slovenci i Ruska Federacija su se dogovorili da zajedno odaju počast onima koji su se borili na pravoj strani povijesti, barem što se Drugog svjetskog rata tiče.

Kako javljaju RIA Novosti, baklja  Vječnog plamena s groba neznanog junaka pod zidinama Kremlja u Moskvi bit će isporučena u Sloveniju. Ona će zapaliti vatru u Ljubljani, kod spomenika “Sinovima Rusije i Sovjetskog Saveza koji su na slovenskom tlu poginuli tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata”, rekao je predsjednik Ruskog povijesnog društva Sergej Nariškin.

Na ceremoniji u Moskvi će Vječni plamen biti zapaljen u posebnom plameniku,  nakon čega će biti poslan u Ljubljanu.

spomenik neznanom junaku Moskva vatra

FOTO: Vječni plamen na grobu neznanog junaka pod zidinama Kremlja

Ovaj simbolički čin podsjeća na naše zajedničko povijesno pamćenje. „Razumijemo da je Crvena armija dala presudan doprinos u pobjedi nad fašizmom, ali istodobno odajemo počast postupcima naših saveznika“, rekao je Nariškin.

„Svi se sjećaju hrabrosti tisuća stanovnika zemalja koje je Hitler okupirao“, dodao je.

Političar je spomenuo bitke s nacistima skupina otpora. Prema Nariškinu, potrebno je čuvati zajedničko pamćenje, “kako bi se buduće generacije zaštitile od te strašne tragedije”.

Vječni plamen u Sloveniju će poslati posebni odbor Ministarstva obrane Ruske Federacije. Vatra je predana u Ljubljanu u nedjelju, 1. rujna. Tamo je upaljena kod spomenika “Sinovi Rusije i Sovjetskog Saveza koji su umrli na slovenskom tlu tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata”. Ceremonija je dio komemoracije na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata.

Taj Vječni plamen bit će prvi plamen u glavnom gradu države članice EU i NATO pakta posljednjih desetljeća. Svečanosti su nazočili veterani Velikog Domovinskog rata, Počasna garda i vojni orkestar. Nakon toga je održana minuta tišine, a gosti su položili cvijeće na Grob neznanog vojnika.

Na svečanosti je bio i zamjenik predsjednika Državne Dume, Pjotr Tolstoj, te drugi visoki dužnosnici Rusije i Slovenije.

“Povijest nam je data tako da iz nje možemo izvlačiti zaključke, da danas možemo navigavati i graditi svoj život za nas, za svoju djecu i unuke na temelju povijesnih pouka”, rekao je Tolstoj otvarajući ceremoniju.

“Rusija i potom Sovjetski Savez dali su veliki doprinos porazu fašizma u Europi, a pokušaji prepisivanja naše zajedničke povijesti danas su neprihvatljivi. Današnji događaj odaje počast svima onima koji su dali svoje živote za borbu protiv zla. Vrlo je važno da danas ne nestane granica dobra i zla, da bude u duši i srcu svake osobe, bez obzira u kojoj zemlji živi”, rekao je ruski dužnosnik.

Zauzvrat je Alojz Kovšca, član Nacionalnog vijeća Slovenije, istaknuo važnost ceremonije kao simbola povijesne povezanosti Rusije i Slovenije.

“Današnja ceremonija odaje počast i palima i važnim događajima iz prošlosti koji su obilježili povijesne veze Rusije i Slovenije. Otkad je Moskva priznala neovisnost Slovenije, tkane su prijateljske veze i suradnja. Moskva i Ljubljana su vezane dobrim odnosa koji su tradicionalno na visokoj razini i prijateljski, Ruska Federacija važan je gospodarski i strateški partner Slovenije”, dodao je Alojz Kovšca.

Istovremeno se u Varšavi održala zasebna ceremonija komemoracije početka drugog svjetskog rata, na koju Rusija nije bila pozvana, a nisu se odazvali ni bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kao ni američki predsjednik Donald Trump.

Od govora dužnosnika bi mogli izdvojiti onaj naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izjavila „kako je u borbi protiv nacifašizma u Drugom svjetskom ratu sudjelovalo 500 000 hrvatskih građana“. Ako je bilo tako, onda su Rusi ovaj put gadno pogriješili, jer Vječni plamen nisu donijeli u zemlju koja je imala vojsku koja se ravnopravno mogla nositi sa svim Hitlerovim snagama, a ne ograničenim brojem divizija koje su poslane da na Balkanu čuvaju koridor do Grčke i uz pomoć kvislinških režima pljačkaju resurse bivše Kraljevine Jugoslavije.

VIDEO: Ceremonija održana jučer u Ljubljani

Međutim, ako mislite da ovakve ceremonije Rusija organizira radi samo zbog puke simbolike i sjećanja na žrtve, varate se. Istovremeno s vijestima o ovoj inicijativi povijesnog sjećanja je ministarstvo vanjskih poslova Rusije i Slovenije potvrdilo da će se slovenski premijer Marijan Šarec službeno posjetiti Moskvi 10. Rujna. To je za RIA novosti potvrdio veleposlanik Rusije u Sloveniji Doku Zavgajev.

“Ako razgovaramo o sljedećem sastanku, bit će to 10. rujna sa službenim posjetom slovenskog premijera Rusiji. Bit će sastanaka, pregovora i potpisivanja brojnih dokumenata. Također je u programu njegove posjete i ceremonija otvaranja spomenika Slovencima koji su poginuli tijekom ratova u Rusiji”, rekao je veleposlanik Zavgajev.

Prema riječima Zavgajeva, tijekom posjete Marijana Šareca Moskvi je planirano potpisivanje programa suradnje dviju zemalja na području kulture, znanosti i obrazovanja, osmišljenog za sljedeće tri godine, kao i trogodišnjeg programa suradnje Moskve i Ljubljane. Uz to se pripremaju dokumenti o zaštiti umirovljenika.

Ovo su samo službene teme razgovora, iako je jasno da će ruska strana, zbog tradicionalno dobrih odnosa s Ljubljanom, pregovarati o energetskom tržištu EU, te drugim važnim projektima s kojima Moskva namjerava očuvati utjecaj u ovom dijelu Europe.

Vraćajući se na predsjednicu Hrvatske, neovisno o broju pripadnika NOVJ u Drugom svjetskom ratu porijeklom iz Hrvatske, povijesna je činjenica da ih je bilo mnogo, puno više nego u Sloveniji, uz svo dužno poštovanje prema slovenskom pokretu otpora. Stoga je, umjesto farse u Varšavi, Hrvatska mogla kapitalizirati antifašističku borbu, na koju su ruski i većina sovjetskih naroda toliko ponosni, te u razgovoru s ruskom stranom, sklopiti unosne ugovore koji bi bili dodatni poticaj našem gospodarstvu. Baš kao što to čine Slovenci, koji su i sami dio EU i NATO pakta.

REN/TV / RIA Novosti

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
75 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Ante
Gost
Ante
1 godina prije

U Hrvatskoj bi lažni domoljubi rezali žile da se kojim slučajem dogodi to što su Slovenci napravili. Tim domoljubima je potpuno svejedno što im je država opljačkana, bitne su im samo njihove beneficije, velike plaće, skupi auti i tako dalje. Zapravo mislim da bi ispao rat samo da dokažu da su oni u pravu.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Čak i ne vjerujem, jer bi se reklo da je to dobro da će bit para….. Putina općenito ne mrze, nemaju ni zašto. Samo se KGK i Plekanemik trebaju usuditi, ali nemaju mu*a.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Hrvatski lažni suverenisti su toliko lažni da bi ih se moglo kupit i sa fotokopiranin kunama

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Moreno , svaka čast!!!👍 komentar decenije!!!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

@Moreno, istinu zboriš o tim lažnim domoljubima. One prave nisi upoznao.

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije

Tbilisi Znan ih raznih, samo problem je šta su lažni grlati, a oni drugi uopće ne pričaju ni o ratu ni o politici, ali govorom tijela kažu kako znaju da ništa nevalja.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Eto, upoznaj me.

Busola
Gost
Busola
1 godina prije

Kako Ameri zavrnu poput sa kreditima za njihove beneficije udruge i drugu stranu Soroseve pulene…, a još preispitaju rad naših ljudi vani…

Zato oni svim srcem navijaju za sluganstvo, ropstvo i Zapad , većina prodanog naroda

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

Varas se Busola , oni se samo bore za opstanaki i ne biraju nacin….

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

@Laki, ne podvaljuj. Nikoga mi ne mrzimo. Ni općenito ako iskoristim tvoju riječ, ni djelomično, ni ikako drukčije.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

De promijeni dioptriju CIT: Putina općenito ne mrze, nemaju ni zašto . Dakle NE MRZE

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Kuzim ja to tebe, ali ti saljes subliminalne poruke. Poruke između redova. Dok kažeš općenito podrazumijeva se da postoji i netko tko mrzi. Piši doslovno i ne postavljaj stavove-postove bez ikakvog utemeljenja osim tvog “čini mi se”.

btw, znas onu hit pjesmu u refrenu – ..ČINI mi se da bih i ja dao POLA života svog….. Takve su i tvoje rečenice..čini ti se i možda bi dao pola mišljenja-života. Hebeš takvu ljubav, ali da je hit za mase – jest!

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Dragim Slovencima lijepi pozdrav iz Savudrijske vale. Možda i Rusima pokušaju podvaliti koji dokument, pokušaju u pravnom dogovorenom procesu tj. arbitraži utjecati na suca i sl. Čista ljubav, nema se što tu za reći.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

pa jesi ti pravi otrov,,

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Otrovi se najčešće čuvaju u malim bočicama. Kao i istina.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije

Kao i uzorci stolice za analizu.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ti znaš, ja nisam znao dosad. Kako je bilo?

Miki
Gost
Miki
1 godina prije

Evo ti, pa si pogledaj čija je u stvari Savudrija!
http://shrani.najdi.si/?K/un/4JqLeVd0/1/popis-svetilnikov-severn.jpg

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Da je to tako jaki argument (i na uštrb drugih) vec bi odavno bio problem riješen. To što su proces arbitraže (!) Slovenci kontaminirali svojim postupcima (proguglaj), to je nikome ništa. Eto, jesu, pa što? Zamisli svoj sud s takvim članom arbitraže i arbitrom koji (preslušaj tonski zapis) govori kako će utjecati na druge članove Arbitražnog suda i manipulirati sudskom dokumentacijom.
(Slovenija je već ranije pokušavala stvoriti pritisak na njegov rad i to 4. veljače 2013. kada je slovenski parlament usvojio zaključak koji kaže da će, ukoliko Arbitražni sud ne donese odluku o teritorijalnoj vezi Slovenije s otvorenim morem, Slovenija smatrati da je takva odluka donesena suprotno mandatu Arbitražnog suda.)

Miro Cerar Cerar bivšem hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću prenosi stajalište svoje vlade da Hrvatska ne može izaći iz arbitražnog sporazuma i da će arbitražni sud nastaviti svoj rad do donošenja konačne presude.
29. srpnja 2015. Hrvatski sabor na izvanrednoj sjednici jednoglasno donosi zaključak kojim obvezuje Vladu RH na pokretanje postupka za prestanak Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog toga što je Slovenija bitno povrijedila sporazum.

Kao šlag na kraju, Ronny Abraham, predsjednik Međunarodnog suda pravde, kojega je Slovenija 28. srpnja 2015., imenovala svojim članom Arbitražnog suda umjesto osramoćenog Jerneja Sekolca, podnosi ostavku na tu dužnost nakon samo tjedan dana. Kazao je da s obzirom na okolnosti više nije primjereno da on obnaša dužnost člana Arbitražnog suda u ovom postupku.

Je li sad malo jasnije? Ako ste toliko u pravu, što ne prihvatite Međunarodni sud pravde u Haagu, koji i inače rješava takve “probleme”. Znate i sami zašto – jer su presude po pravu i pravdi. Vaše inzistiranje i pritisak na Hrvatsku u pogledu arbitraže kao jedinom pravnom sredstvu se izjalovilo u onom trenutku dok ste počeli u najiskrenijem smislu te riječi – varati.

Hvala na čitanju.

Slavonac
Gost
Slavonac
1 godina prije

E moj Antisa,mislis na anemickog i crvene menedzere domoljube.Vani je u sto godina oselilo tri milijuna domoljuba.Zamisli ,najvise kod svaba a mi pobjedili naciste.Pogledaj kosu tajkuni i njihovi sinovi.Malo povjesti i logicnog razmisljanja nebi ti falilo.Prosuli su foru da se neprica o njima 45g.,udba i Kos i njhova pokoljenja drze sve pore drustva.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Mislim, da smo mi ( Slovenija ), baš negdje u sredini između Srbije i Hrvatske u razini odnosa sa Rusijom ….

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

pa reci ti dragi šta ima hrvatska od amera?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Isto što i od Rusa.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Crvenu guzicu 😀

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Svaki pavijan pozna svog pavijana. 🙂

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

nema tu zločinački, samo pragmatični… Ali točno, ako je povod za suradnju, velim povod ili izgovor, ne stvarni razlog, sudjelovanje u pokretima otpora, onda su u Hrvatskoj mogli kapitalizirati zaista masovniji otpor od slovenskog

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

U ustavu nam piše da nam je u osnovi antifašizam. A uvaljuje nam se “starohrvatski” pozdrav ZDS. Tako kaže ista osoba koja spominje relativno največi broj hrvata antifašista u 2.WW. Ista osoba se trudi da postanemo ovisni o “demokratskom” LNG iz amerike i jedan od inicijatora USPRAVNICE Baltik-Crno more i sve ono što se pod tim podrazumijeva i zbog čega je čak pohvaljena od Trumpa sa riječima : “good job” . Hrvatska je zaslužila taj vječni plamen ali i Rusi su ponosan narod pa biraju mjesto za taj plamen.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Ma ništa od LNG-a, šuplje priče. Poljaci su svoj uspjeli uvaliti Ukrajincima, glupima, a Litvanci – Kaliopeda LNG, eno ga prazan već par godina. Primio je jedan ili dva tereta.

Gjuro P.S.
Gost
Gjuro P.S.
1 godina prije

Rusi salju nosac zice Oljexandr Kukuruzov u Piranski zaljev,javlja ured Boruta Pahorja.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Gjuro P.S. :
Tako se vodi politika !
Jedna ruska baza ,
i Trst i Venecija su ponovo slovenski ?

Slovenci su uspili sa JNA, pa mogu i sa NATO-m ?

radoznali
Gost
radoznali
1 godina prije

Ali u pola Piranskog zaljeva nemože stati ni kvarat baze. Možda se zato trude slovenci za veči dio zaljeva

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

A kad je bila Venecija Slovenska? Ne podvaljuj sa zlonamjernim komentarima……

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Segota :
Nikada, što ne znači da bi to za Veneciju bilo loše ?
Dobili bi zera Alapa ?
I Alepo ?

A i onako će potonit ?

EUgenije
Gost
EUgenije
1 godina prije

Venrcija je bila slovenska, dok su postojali Veneti (Sloveni). dok im Rimljani nisu razorili sojenice..

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Da, da. Direktno u srcu NATO-a. U Savudrijskoj vali. Moš’ mislit.
Sjetite se današnjeg dana kad stignu packe.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Tbilisi :
Tbili si ili jesi ili nisi i promisli si
u Savudrijskoj vali ?

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije

Laki Topalović Nemojmo se bilo ko od nas iz ex YU rugat Poljacima, Litvancima, Ukrajincima . . . i ja san mislija svašta napisat, ali san shvatija kako je bolje činit kuco . . . 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

@LNG će se graditi. Gledamo na realizaciju tog projekta dugoročnije i politički pragmatičnije.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Ne melji i ne forsiraj istinu. Vidiš bijele miševe. Taj tvoj antifašizam kao stvarni pokret ili idejna vrijednost nije spomenuta nigdje u Ustavu RH. Nigdje!
Spominju se odluke Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.) nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.).

Kao pojam piše u preambuli Ustava. Antifašizam kao moralna kategorija jest ispravan, ali ne kao jugokomunistička realizacija.

Kuga
Gost
Kuga
1 godina prije

Kolindu su u horizontali ubjedili da govori o mekoj uspravnici.

istjerivač kuge
Gost
istjerivač kuge
1 godina prije

imaš ti neki dokaz o tome? ili si levičar populist?

Stjepan
Gost
Stjepan
1 godina prije

🤔🤔 I eto slovenaca (slovenske politike) s partizanima pa onda 90-e s amerima i NATO-m kad su pobjeđivali, a eto ih sada na strani budučih pobjednika …
Super su, znaju svoje nacionalističke budaletine držati pod kontrolom i koristiti po potrebi ! Bravo 👍😊👍👍👍👍

Toso
Gost
Toso
1 godina prije

Pa mek se hrvatska politika okrene ako ima muda…Slovenske politika se nije nissta okrenula oko Rusije.. Vrlo brzo zaboravljas…U koji zemlju je dosao Putin u posjetu bas kad su mu nabili sankcije..Drigo, ko je izterivao iz svojih drzave konzule Ruske, Slovenija nije, Hrvatska medju prvima…I jos nesto, oko partizana u Sloveniji…kod nas su od 1943 bila vec oslobedjeni teritoriji pa zbog ustasa vec od Slovenackih partizana…Citaj istoriju

Lijep pzdrav

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije

Zadnji put kad su Slovenci ”jačali” suradnju sa Rusima, Ameri su Hrvatskoj dali kompromitirajuće snimke kužine oko piranskoga zaljeva . . . oće li opet nešto ”kapnit” Hrvatskoj kako bi ostala na ”ispravnome” putu . . . 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

🙂 …i zamisli. Prvo te snimke objavili preko srbijanskog Blitza (nisam siguran za ime tiskovine). O. Bože…..

Moreno
Member
Famed Member
Moreno
1 godina prije

Tbilisi Ajde lipi moj reci ti meni ko je skuva ovu manistru;
https://www.youtube.com/watch?v=zHrD_iYZsag&list=LLThjX4-UH3rtgVQjAM4vFJw&index=21
🙂 🙂 🙂

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Vukovar je još uvijek u Hrvatskoj, zaslugom mirne reintegracije. Mirna reintegracija govori ti sve.

Pokušaj3puta
Gost
Pokušaj3puta
1 godina prije

…pa moraju i Srbe da uvuku u tu zavrzlamu. Rućak se lagano hladi, treba ga podgijati… ćiji je taj Blitz, odnosno ko su mu vlasnici i sa kakvim usmerenjem….?

Slovenac
Gost
Slovenac
1 godina prije

Bez rusa mi tu nebi nista pisali jer nas bi svabe unistile to vazi za sve slovene

Fenix
Gost
Fenix
1 godina prije

Dobro se Slovenci pozicionirali prva dama Americi Slovenka a sad sa Rusima suradnja pa ovi slovenci drmaju svjetom😎.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Uništavati Jugoslaviju započeli su oni koji su je i stvorili. Ne miješaj kruške i jabuke.

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

varani…………

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
Gost
siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
1 godina prije

Slovenci imaju dozvolu voditi brigu o vlastitom interesu a južnoj braći čefurima varani su uvalili vjećne podjele da se više nikad ne sastave………….

Miha
Gost
Miha
1 godina prije

Pozdrav prijatelju.

Nažalost, ta riječ se od nekih u Sloveniji pogrdno upotrebljava za južnu braću, dok spomenuti ni neznaju, otkud je izvor te riječi; iz turskog jezika za židove (ćifut). Znači veze s vezom nemaju što upotrebljavaju za koga.

cogo
Gost
cogo
1 godina prije

e jesi ti neka bitanga,, a šta ste vi došli u sloveniju ili slovenci u srbiju,,mnogo toga bi se dalo razpravljati a a ne sa takvivima što si ti ,,pa samo da si sretan u svojoj laži i pokvarenosti,,sreča da su među nama hrvati ,,oni dobro znaju kako se razgovara sa vama,,pa u tome imaju puno znanja ,,

Kaj ti
Gost
Kaj ti
1 godina prije

Jel gleda plava na ogradi?

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

(y)

Segota
Gost
Segota
1 godina prije

To si veoma nepromisljeno napisao jer to je samo jedna strana medalje…..

Zax
Gost
Zax
1 godina prije

Slovenija je banana republika kao I hrvatska. Jedina je razlika sto slovenci imaju bolji standard. Ovo svabe sjede na dvije stolice. Preko slovenaca odrzavaju dobre odnose sa rusima. Bilo bi malo nezgodno da svabe zbog amera odrzavaju direktne dobre veze s rujama.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Nažalost istina. Banovina Hrvatska (u koje ono vrijeme?) nije obika banane. Pitam se zašto..

sosed
Gost
sosed
1 godina prije

samo predsjednici ili predsjednice”banana republika” poziraju ispred ograde bjele kuce.
puno vas muci slovenija.pojedince.malo se osvrnite na “vasu lipu” i pokusajte popravit stanje.
mene bi bila sramota da je moja drzava na zadnjem mjestu u EU u dosta stvarima.
ljep pozdrav iz slovenije.

Tbilisi
Gost
Tbilisi
1 godina prije

Kako da popravimo? Sa žicom kao Slovenija?

žile40
Gost
žile40
1 godina prije

sosed hrvatom je tok fajn u ljepoj njihovoj da se jih je 500000 kr preselilo na irsko pa v nemčijo 🙂

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
1 godina prije

Rusi i Hrvati braća

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
75
0
()
x