Dok se mi svađamo oko povijesti, Slovenci i Rusi uskladili stavove i jačaju bilateralnu suradnju

Rusija slovenija
75 komentara

I dok se mi još uvijek svađamo oko povijesnih činjenica, naši susjedi Slovenci i Ruska Federacija su se dogovorili da zajedno odaju počast onima koji su se borili na pravoj strani povijesti, barem što se Drugog svjetskog rata tiče.

Kako javljaju RIA Novosti, baklja  Vječnog plamena s groba neznanog junaka pod zidinama Kremlja u Moskvi bit će isporučena u Sloveniju. Ona će zapaliti vatru u Ljubljani, kod spomenika “Sinovima Rusije i Sovjetskog Saveza koji su na slovenskom tlu poginuli tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata”, rekao je predsjednik Ruskog povijesnog društva Sergej Nariškin.

Na ceremoniji u Moskvi će Vječni plamen biti zapaljen u posebnom plameniku,  nakon čega će biti poslan u Ljubljanu.

spomenik neznanom junaku Moskva vatra
FOTO: Vječni plamen na grobu neznanog junaka pod zidinama Kremlja

Ovaj simbolički čin podsjeća na naše zajedničko povijesno pamćenje. „Razumijemo da je Crvena armija dala presudan doprinos u pobjedi nad fašizmom, ali istodobno odajemo počast postupcima naših saveznika“, rekao je Nariškin.

„Svi se sjećaju hrabrosti tisuća stanovnika zemalja koje je Hitler okupirao“, dodao je.

Političar je spomenuo bitke s nacistima skupina otpora. Prema Nariškinu, potrebno je čuvati zajedničko pamćenje, “kako bi se buduće generacije zaštitile od te strašne tragedije”.

Vječni plamen u Sloveniju će poslati posebni odbor Ministarstva obrane Ruske Federacije. Vatra je predana u Ljubljanu u nedjelju, 1. rujna. Tamo je upaljena kod spomenika “Sinovi Rusije i Sovjetskog Saveza koji su umrli na slovenskom tlu tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata”. Ceremonija je dio komemoracije na 80. godišnjicu početka Drugog svjetskog rata.

Taj Vječni plamen bit će prvi plamen u glavnom gradu države članice EU i NATO pakta posljednjih desetljeća. Svečanosti su nazočili veterani Velikog Domovinskog rata, Počasna garda i vojni orkestar. Nakon toga je održana minuta tišine, a gosti su položili cvijeće na Grob neznanog vojnika.

Na svečanosti je bio i zamjenik predsjednika Državne Dume, Pjotr Tolstoj, te drugi visoki dužnosnici Rusije i Slovenije.

“Povijest nam je data tako da iz nje možemo izvlačiti zaključke, da danas možemo navigavati i graditi svoj život za nas, za svoju djecu i unuke na temelju povijesnih pouka”, rekao je Tolstoj otvarajući ceremoniju.

“Rusija i potom Sovjetski Savez dali su veliki doprinos porazu fašizma u Europi, a pokušaji prepisivanja naše zajedničke povijesti danas su neprihvatljivi. Današnji događaj odaje počast svima onima koji su dali svoje živote za borbu protiv zla. Vrlo je važno da danas ne nestane granica dobra i zla, da bude u duši i srcu svake osobe, bez obzira u kojoj zemlji živi”, rekao je ruski dužnosnik.

Zauzvrat je Alojz Kovšca, član Nacionalnog vijeća Slovenije, istaknuo važnost ceremonije kao simbola povijesne povezanosti Rusije i Slovenije.

“Današnja ceremonija odaje počast i palima i važnim događajima iz prošlosti koji su obilježili povijesne veze Rusije i Slovenije. Otkad je Moskva priznala neovisnost Slovenije, tkane su prijateljske veze i suradnja. Moskva i Ljubljana su vezane dobrim odnosa koji su tradicionalno na visokoj razini i prijateljski, Ruska Federacija važan je gospodarski i strateški partner Slovenije”, dodao je Alojz Kovšca.

Istovremeno se u Varšavi održala zasebna ceremonija komemoracije početka drugog svjetskog rata, na koju Rusija nije bila pozvana, a nisu se odazvali ni bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, kao ni američki predsjednik Donald Trump.

Od govora dužnosnika bi mogli izdvojiti onaj naše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, koja je izjavila „kako je u borbi protiv nacifašizma u Drugom svjetskom ratu sudjelovalo 500 000 hrvatskih građana“. Ako je bilo tako, onda su Rusi ovaj put gadno pogriješili, jer Vječni plamen nisu donijeli u zemlju koja je imala vojsku koja se ravnopravno mogla nositi sa svim Hitlerovim snagama, a ne ograničenim brojem divizija koje su poslane da na Balkanu čuvaju koridor do Grčke i uz pomoć kvislinških režima pljačkaju resurse bivše Kraljevine Jugoslavije.

VIDEO: Ceremonija održana jučer u Ljubljani

Međutim, ako mislite da ovakve ceremonije Rusija organizira radi samo zbog puke simbolike i sjećanja na žrtve, varate se. Istovremeno s vijestima o ovoj inicijativi povijesnog sjećanja je ministarstvo vanjskih poslova Rusije i Slovenije potvrdilo da će se slovenski premijer Marijan Šarec službeno posjetiti Moskvi 10. Rujna. To je za RIA novosti potvrdio veleposlanik Rusije u Sloveniji Doku Zavgajev.

“Ako razgovaramo o sljedećem sastanku, bit će to 10. rujna sa službenim posjetom slovenskog premijera Rusiji. Bit će sastanaka, pregovora i potpisivanja brojnih dokumenata. Također je u programu njegove posjete i ceremonija otvaranja spomenika Slovencima koji su poginuli tijekom ratova u Rusiji”, rekao je veleposlanik Zavgajev.

Prema riječima Zavgajeva, tijekom posjete Marijana Šareca Moskvi je planirano potpisivanje programa suradnje dviju zemalja na području kulture, znanosti i obrazovanja, osmišljenog za sljedeće tri godine, kao i trogodišnjeg programa suradnje Moskve i Ljubljane. Uz to se pripremaju dokumenti o zaštiti umirovljenika.

Ovo su samo službene teme razgovora, iako je jasno da će ruska strana, zbog tradicionalno dobrih odnosa s Ljubljanom, pregovarati o energetskom tržištu EU, te drugim važnim projektima s kojima Moskva namjerava očuvati utjecaj u ovom dijelu Europe.

Vraćajući se na predsjednicu Hrvatske, neovisno o broju pripadnika NOVJ u Drugom svjetskom ratu porijeklom iz Hrvatske, povijesna je činjenica da ih je bilo mnogo, puno više nego u Sloveniji, uz svo dužno poštovanje prema slovenskom pokretu otpora. Stoga je, umjesto farse u Varšavi, Hrvatska mogla kapitalizirati antifašističku borbu, na koju su ruski i većina sovjetskih naroda toliko ponosni, te u razgovoru s ruskom stranom, sklopiti unosne ugovore koji bi bili dodatni poticaj našem gospodarstvu. Baš kao što to čine Slovenci, koji su i sami dio EU i NATO pakta.

REN/TV / RIA Novosti

Pretplatiti se
Obavijesti o
75 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
4 godine prije

U Hrvatskoj bi lažni domoljubi rezali žile da se kojim slučajem dogodi to što su Slovenci napravili. Tim domoljubima je potpuno svejedno što im je država opljačkana, bitne su im samo njihove beneficije, velike plaće, skupi auti i tako dalje. Zapravo mislim da bi ispao rat samo da dokažu da su oni u pravu.

Trubadur
4 godine prije

Mislim, da smo mi ( Slovenija ), baš negdje u sredini između Srbije i Hrvatske u razini odnosa sa Rusijom ….

Laki Topalović
4 godine prije

nema tu zločinački, samo pragmatični… Ali točno, ako je povod za suradnju, velim povod ili izgovor, ne stvarni razlog, sudjelovanje u pokretima otpora, onda su u Hrvatskoj mogli kapitalizirati zaista masovniji otpor od slovenskog

radoznali
4 godine prije

U ustavu nam piše da nam je u osnovi antifašizam. A uvaljuje nam se “starohrvatski” pozdrav ZDS. Tako kaže ista osoba koja spominje relativno največi broj hrvata antifašista u 2.WW. Ista osoba se trudi da postanemo ovisni o “demokratskom” LNG iz amerike i jedan od inicijatora USPRAVNICE Baltik-Crno more i sve ono što se pod tim podrazumijeva i zbog čega je čak pohvaljena od Trumpa sa riječima : “good job” . Hrvatska je zaslužila taj vječni plamen ali i Rusi su ponosan narod pa biraju mjesto za taj plamen.

Stjepan
4 godine prije

🤔🤔 I eto slovenaca (slovenske politike) s partizanima pa onda 90-e s amerima i NATO-m kad su pobjeđivali, a eto ih sada na strani budučih pobjednika …
Super su, znaju svoje nacionalističke budaletine držati pod kontrolom i koristiti po potrebi ! Bravo 👍😊👍👍👍👍

4 godine prije

Zadnji put kad su Slovenci ”jačali” suradnju sa Rusima, Ameri su Hrvatskoj dali kompromitirajuće snimke kužine oko piranskoga zaljeva . . . oće li opet nešto ”kapnit” Hrvatskoj kako bi ostala na ”ispravnome” putu . . . 🙂

Slovenac
4 godine prije

Bez rusa mi tu nebi nista pisali jer nas bi svabe unistile to vazi za sve slovene

Fenix
4 godine prije

Dobro se Slovenci pozicionirali prva dama Americi Slovenka a sad sa Rusima suradnja pa ovi slovenci drmaju svjetom😎.

Tbilisi
4 godine prije

Uništavati Jugoslaviju započeli su oni koji su je i stvorili. Ne miješaj kruške i jabuke.

siofviwenfvuweufvrweifvrwerwe
4 godine prije

Slovenci imaju dozvolu voditi brigu o vlastitom interesu a južnoj braći čefurima varani su uvalili vjećne podjele da se više nikad ne sastave………….

cogo
4 godine prije

e jesi ti neka bitanga,, a šta ste vi došli u sloveniju ili slovenci u srbiju,,mnogo toga bi se dalo razpravljati a a ne sa takvivima što si ti ,,pa samo da si sretan u svojoj laži i pokvarenosti,,sreča da su među nama hrvati ,,oni dobro znaju kako se razgovara sa vama,,pa u tome imaju puno znanja ,,

Kaj ti
4 godine prije

Jel gleda plava na ogradi?

Tbilisi
4 godine prije

(y)

Segota
4 godine prije

To si veoma nepromisljeno napisao jer to je samo jedna strana medalje…..

Zax
4 godine prije

Slovenija je banana republika kao I hrvatska. Jedina je razlika sto slovenci imaju bolji standard. Ovo svabe sjede na dvije stolice. Preko slovenaca odrzavaju dobre odnose sa rusima. Bilo bi malo nezgodno da svabe zbog amera odrzavaju direktne dobre veze s rujama.

ANTINWO.HR
4 godine prije

Rusi i Hrvati braća

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.