Dok se SAD bave “ruskom prijetnjom”, Kina kupuje američka dobra

kina sad
13 komentara

Dok američki mediji i dalje uporno insistiraju na tome da je Rusija “najveća prijetnja” Sjedinjenim Američkim Državama i bave se temama poput “ruskog uplitanja u američke izborne i demokratske procese”, na drugoj strani potpuno zaboravljaju na jednu  mnogo moćniju državu – komunističku Kinu, piše američki WND. Kako piše list, Kina nezaustavljivo jača svoj utjecaj u akademskim, vladinim i korporativnim krugovima u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Američki mediji inzistiraju na tome da Rusija predstavlja najveću prijetnju Sjedinjenim Američkim Državama i da je Trumpov tim surađivao s Rusijom kako bi na predsjedničkim izborima porazio Hillary Clinton. Međutim, trebalo bi obratiti pažnju na mnogo moćniju državu – komunističku Kinu, koja jača svoj utjecaj u akademskim, vladinim i korporativnim krugovima u Sjedinjenim Državama. Kineske korporacije koje dobivaju ogromne poticaje od države ili su u punom državnom vlasništvu Kine, kupuju brojne tvrtke, kroz koje Kina stiče utjecaj nad Washingtonom“, piše WND.

Među tim kompanijama je najveći svjetski proizvođač svinjskog mesa “Smithfield Foods”, tehnološka tvrtka “Motorola Mobility”, kao i tvrtka za informacijsku tehnologiju “Ingram Micro”.

Prema publikaciji, koji citira Industry Week, Kina stječe kontrolu i nad američkim energetskim, zrakoplovnim, čak zabavnim tvrtkama.

Unatoč činjenici da Trump podupire načelo “America First”, američki trgovinski deficit s Kinom i dalje raste, a posljednji službeni podaci se odnose na 2016. godinu, kada je američki deficit u trgovinskoj razmjeni s Kinom iznosio više od 346 milijardi dolara.

Zahvaljujući donacijama, Kina sponzorira i sveučilišne programe koji promiču njezine nacionalne interese.

Osim toga, Narodna Republika Kina ima ekonomsku polugu za dobivanje “geopolitičkih koncesija” od američkih korporacija. Na primjer, zemlja je zahtijevala od međunarodne mreže hotela “Marriot” da isprave pogrešku u ponudi u kojoj je Tajvan imenovan kao zasebna država. Što se tiče “Marriota”, turistički div se u Kini suočava s kaznenom istragom.

“Poštivanje kineskih interesa je glavno za tvrtke koje posluju u našoj zemlji”, piše WND, citirajući kolumnu kineske državne agencije Xinhua.

Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Edo
6 godine prije

Samo neka kupuju i ulažu, ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.
Naći će ameri način da to sve otmu i uzmu nazad.

Haris
6 godine prije

Čim ti Amer pušta da kupuješ znaj da će ti i oteti

mars
6 godine prije

Na djelu je podjela posla između Kine i Rusije na razmontiravanju američke hegemonije i svemoći. Rusi su babaroge zbog svoje vojne snage i tako navlače na sebe pozornost i svjetla reflektora, dok ih Kinezi, oku nevidljivo, izjedaju i iznutra i izvana, ekonomski, trgovinski i finansijski. Ili kako neko nedavno napisa, u toj igri Rusi mu ga dođu kao ministarstvo odbrane, a Kinezi ministarstvo finansija. Dvojica se udružili protiv trećeg i biće mu vrlo teško, ja bih rekao i nemoguće, zadržati sadašnje pozicije.

čitalac
6 godine prije

Naslov članka trebao bi biti “Dok uropska civilizacija puca po šavovoma u međusibnim obračunima Kinezi sve kupuju…”

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

FBI kaže i da Kinezi brste industrijske, tehnološke, vojne, farmaceutske i druge tajne, kao da je najezda skakavaca.

Weteran
6 godine prije

Naravno da ti je Najveća pretnja onaj ko može da te transformiše na molekularni nivo!
Kakva je pretnja: “Neću više da ti šijem Najke patike”?!
Kinezi kupuju sve što je na prodaju?! Ja pregovaram sa lokalnim Kinezom da mu prodam stan!?

bbbb
6 godine prije

Pa oni koji su osnovali i vladaju čemerikom su isti koji su stvorili današnju Kinu, sve je to u obitelji. Što kinezi ne traže ono zlato natrag.

Georgij Žukov
6 godine prije

Francis Ford Coppola reziser kultnog filma The Godfather (Kum )davne 1972 godine uprizorio je na koji nacin i po kojem principu , odnosno “etickom” kodeksu funkcionira mafija , medjutim mnogi od gledaoca kako tada , tako i danas nisu shvatili poantu odnosno poruku filma , odnosno cinjenicu da se po tom istom principu vlada svijetom. Kolega Sumadinac je napisao tekst radnog naslova Ko vlada planetom? novac ili politika , odgovor je oboje , odnosno mafija . Danasnja geopoliticka raspodjela energije i dobara razlikuje se u nijansama od one prije 100 , 1000, ili 10 000 godina . Danas nam se gotovo pred nosom odigrava klasicni obracun mafija i oligarhija , sa jedne strane imamo americko -zapadno -izraelsku mafiju a sa druge rusko -kinesko -iransku ,ispod njih su podmafije odnosno sitni kokosari poput turskih ili ovih nasih balkanskih . Rezultat obracuna izmedju mafija je uvijek isti , kolateralne zrtve i pretakanje… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Ulogu hrvatske u odnosu na svjetsku mafiju pokusat cu plasticno objasnit i time zavrsiti moje komentare na ovu jako bitnu temu popracenu sa mizernih 10 komentara . Za pokeraski stol svjetske mafije prvi je sjeo nadoubni rvacki provincijalac mesic , koji samouvjereno i fiskalski sjeda za stol misleci kako smo eto dva puta pobjedili u 2 svjetskom ratu pa cemo i ovu poker partiju , medjutim ovaj put protiv njega igraju tri iskusna pokerasa , amerikanac, rus i kinez , meske naravno pojma nema da ova trojca igraju u talu .Majstori ga pustise da dobije par partija i digne neku lovu ,meske nakon toga kaze da je umoran i da ce ga zamjeniti stari lisac Manolic , Manolic nakon par odigranih partija shvaca da mu pustaju , pravda se zdravstvenim problemima i na njegovu stolicu sjeda Greguric .Greguric dobije tri partije za redom i sav ushicen uzima pare pa mjesto… Čitaj više »

ZЪVЪNIMRЪ
6 godine prije

za 10 godina SSad će bit kineski vazal a za 20 savez kineskih socjalističkih republika

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.