Donald Trump i Evo Morales – Dva stava prema “zelenoj ekonomiji”

Trump - Morales
16 komentara

Donald Trump je najavio početak procesa američkog povlačenja iz “Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama”. Glavni cilj sporazuma jest ograničavanje globalnog zatopljenja na temperature “znatno ispod” 2°C, osiguravanje opskrbe hranom, ali i ojačavanje kapaciteta država da se bore s posljedicama klimatske promjene, razvoj novih “zelenih” tehnologija i pomaganje slabijim, ekonomski manje razvijenim članicama u ostvarenju svojih nacionalnih planova o smanjenju emisija štetnih plinova.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući je Trump iznio svoje razloge za izlazak iz ugovora. Međutim, mnogi od njih se temelje na vrlo upitnim podacima. Ovdje su neke osnovne tvrdnje Trumpa za izlaz iz sporazuma i pravi podaci koji pobijaju njegove tvrdnje.

No, pozitivna posljedica odluke se može nazvati vidljiv raskol unutar atlantističke zajednice, što bi moglo dovesti do pozitivnih promjena za čovječanstvo, puno više nego da se Trump držao sporazuma.

Donald Trump je rekao da bi usklađivanje Sjedinjenih Država s uvjetima “Pariškog sporazuma” Ameriku moglo koštati tisuće radnih mjesta do 2025. godine, što je podatak kojeg iznosi agencija “National Economic Research Associates”.

Izvješće na kojem se temelji ova izjava je široko kritizirana od strane skupina za zaštitu okoliša. “Institut svjetskih resursa” napominje da se studija temelji se na scenariju u kojem bi američka industrija bila prisiljena smanjiti ukupnu količinu emisija u zemlji za gotovo 40% u sljedećih 20 godina. Ovaj izračun ne uzima u obzir ulogu drugih sektora u području smanjenja emisija.

“Institut svjetskih resursa” je također istaknuo nedostatke u izvješću, sugerirajući na nisku razinu inovacije u području čiste energije.

Usput, američko “Nacionalno vijeće za zaštitu resursa” ukazuje na to da će se razvoj razvoja čiste energetske tehnologije ubrzati, posebice otkad su 2016. troškovi razvoja solarne energije pali za oko 8%.

Danas se u ovom području radi puno više nego u industriji ugljena. A ovi brojevi i dalje rastu, stoji u nedavnom izvješću “Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije”, kao i da je solarna industrija u 2016. rasla 17 puta brže od svih ostalih sektora američkog gospodarstva.

Trump je također rekao kako bi “Pariški sporazum” doveo do “mizernog smanjenja globalne temperature”.

“Čak i kada bi se uvjeti “Pariškog sporazuma” u potpunosti provodili u svim zemljama, procjenjuje se da bi se do 2100. temperatura snizila za dvije desetinke Celzijevih stupnjeva. To je ništa”, rekao je Trump.

Detaljna analiza utjecaja sporazuma na globalnu temperaturu ukazuje na to da su ove brojke potpuno pogrešne.

Globalna temperatura će rasti i ne postoji scenarij u kojem bi se zabilježio apsolutni pad. No, pretpostavimo da Trump govori o smanjenju projekcije porasta temperature koja će nastati bez sporazuma u Parizu.

Ako se dosadašnji trendovi nastave, u 2100. se očekuje se porast temperature za 4,2 stupnjeva Celzija. Ako se sve zemlje samo napola budu držale danih obećanja, prosječna površinska temperatura u 2100. će narasti za 3,3 stupnja, što znači da bi sporazum mogao dovesti do pada od devet desetina Celzijevih stupnjeva, a ne dvije.

Devet desetina stupnja na globalnoj razini je ogromna brojka. S početkom industrijske revolucije je prosječna globalna temperatura porasla je za 0,99 stupnjeva Celzijusa, prenosi NASA. To nije tako daleko od 0,9 rasta, a već svjedočimo dramatičnim promjenama u svijetu. Čak i smanjenje za dvije desetinke stupnja neće biti “malene”, jer bi to bilo 20% od rasta kojeg smo vidjeli.

Trump je nastavio: “U stvari, samo 14 dana emisije ugljičnog dioksida u Kini će uništiti sve pozitivne učinke koji bi došli iz SAD-a, što je nevjerojatna statistika, a potpuno bi se uništila prednost od očekivanog smanjenja u Americi 2030. godine!”

Ovo je potpuno netočno, jer ako SAD odustanu od svojih obveza, do 2025. godine će zemlja proizvesti 6,7 gigatona, umjesto 5,3 gigatona CO2 godišnje.

Osim toga, danas su Kina i EU postigli sporazum o prijelazu na čistu energiju i provedbu i potpunu provedbu, bez nijansi, odredbi “Pariškog sporazuma”

Negativni ekonomski utjecaj

U svom govoru, Donald Trump je sugerirao kako bi poštivanjem uvjeta sporazuma američko gospodarstvo izgubilo 3 000 milijardi dolara BDP-a i 6,5 milijuna radnih mjesta u industriji, dok bi prihod kućanstva pao za 7000 dolara godišnje, ili čak i više. Ranije je američki predsjednik govorio o gubitku 2 500 milijardi dolara, pa su stručnjaci odlučili provjeriti ove brojke.

Glasnogovornik Bijele kuće je rekao da su to brojke koje je američka “Zaklada Heritage” objavila u travnju 2016.

Robert Williams, ekonomist sa Sveučilišta Maryland i viši suradnik agencije “Resources for the Future”, rekao je da je “Zaklada Heritage” objavila točnu procjenu, ali se koristila metodologijom prema kojoj bi  porezna stopa na emisije ugljičnog dioksida bila 36 dolara, koja bi rasla 3% godišnje od 2015. do 2035. i tako bi američki BDP do 2035. padao po stopi od 0,55% godišnje.

Međutim, prema izračunima Roberta Williamsa, SAD bi mogle ostvariti svoje ciljeve u okviru “Pariškog sporazuma”, ali sa znatno nižom stopom poreza na emisije ugljičnog dioksida za manje vremena.

Tada bi američki BDP padao za nešto manje od 0,1% do 0,35% godišnje, od sada pa do 2025. godine..

Ako bi se SAD držale uvjeta “Pariškog sporazuma”, Trump je rekao “kako će se zemlja suočiti s ozbiljnim rizikom od zastoja ili prekida opskrbe električnom energijom”. Ova izjava kao da podrazumijeva da bi Sjedinjene Države trebale koristiti sve izvore energije koje ima na raspolaganju, samo kako bi zadovoljila potrebu za električnom energijom.

Ali to nije istina. Nepovoljni vremenski uvjeti, sunce i atmosferske oluje, životinje, pada stabala, neispravna opreme, potresi i munje najčešće uzrokuju prekide ili gubitak napona. Visoka potražnja za energijom je također čest uzrok, iako se to događa samo u vrućim ljetnim danima, ali ne zbog nedostatka dovoljno snage.

Glavni uzrok je prekomjerna toplina, koja dovodi to teških električnih opterećenja, ali i oštećuje opremu, kao što su električni transformatori i vodovi. Trump kao da zaboravlja da će porast globalne temperature vjerojatno povećati ukupnu potrošnju električne energije, obzirom na sve širu uporabu klima uređaja.

Njegova administracija je u početku zadržala nove standarde energetske učinkovitosti, a kako bi spriječila njihovo provođenje kasnije je promijenila kurs.

“Milijarde, milijarde i milijarde dolara”

Trump je rekao kako bi sudjelovanje u ugovoru tražilo da Sjedinjene Države uplate znatan iznos u “Fond zelene klime“.

“Dakle, mi ćemo platiti milijarde i milijarde i milijarde dolara, a već smo daleko ispred svih ostalih. Mnoge druge zemlje nisu provele ništa, a mnogi od njih nemaju što za potrošiti”, rekao je.

SAD su se zalagale za ulaganje 3 milijarde dolara u fond. Ovaj novac jest veći nego u bilo koje druge zemlje, tako da je izjava Trump nije daleko od istine. Ali su SAD također odgovorne za oko jednu trećinu emisije ugljičnog dioksida, stoga je logično da Washington uplaćuje najviše.

Osim toga, Amerikanci po glavi stanovnika daju puno manje novca od ostalih. Na primjer, stanovnik Luksemburga je dužan platiti 93,60 dolara po stanovniku, a Švedska je pristala platiti 60,54 dolara po stanovniku, dok Amerikanci u fond uplaćuju 9,30 dolara po stanovniku. SAD su do sada platile samo milijardu dolara od obećanog iznosa.

U svom govoru je Trump obećao kako će povlačenje iz “Pariškog sporazuma” značiti da Sjedinjene Države više neće provoditi u fond.

Evo Morales o “zelenoj ekonomiji”

Američki predsjednik Donald Trump možda griješi, ali ne zaboravimo ni povijesni govor bolivijskog lidera Eva Moralesa, koji se 21. prosinca 2012. oštro se obrušio na svjetsku monetarnu politiku, održivi razvoj i ekološki pristup, koji su po njegovom mišljenju “jednako zelen kao što je zelen dolar”. Optužio je vladajuću svjetsku oligarhiju da je narode svijeta primorala da se suoče s novim valom suštinske krize kapitalizma u kojoj njegovi ideolozi zagovaraju privatizaciju prirode kroz, kako oni to zovu, “zelenu ekonomiju”, što je u stvari “zeleni ili ekološki kapitalizam”. Za bolivijskog predsjednika nema dvojbe da su “tržišna ekonomija, liberalizam i privatizacija oduvijek uzrokovali neimaštinu, glad, isključenost i marginalizaciju”.

Podsjetimo da je Bolivija potpisala “Pariški sporazum”, ali je za Moralesa “zelena ekonomija u ovom obliku samo novi oblik kolonijalizma koji uništava prirodu i narode”.

U uvodnom govoru na summitu G77 u Santa Cruzu u sredinom lipnja  2014. je za klimatsku krizu izravno optužio “anarhiju kapitalističke proizvodnje”.

Tada je na konferenciji usvojena zajednička deklaracija koja odbacuje koncept “zelene ekonomije”, koja je ništa drugo nego “kapitalistička privatizacije prirode“, a očituje se kroz rastuću konkurenciju za kontrolu nad oskudnim prirodnim resursima, posebno nad onima koji su ključni za pokretanje kapitalističke ratne mašinerije, s čime su se složili svi sudionici summita u Santa Cruzu.

Naravno,  “zelena ekonomija” je jedna od tabu tema oko koje među takozvanim “progresivnim krugovima” nema dvojbe i svaka kritika će biti “dočekana na nož”. Jednako tako se i pokušaj konstruktivne kritike rodne ideologije proglašava “fašizmom” i “homofobijom”, bez obzira s koje strane dolazila, a zatvaraju se oči pred činjenicom da je riječ o svjesnoj provedbi antropoloških promjena od strane liberalnih i libertarijanskih krugova koje će čovječanstvo preobraziti u krdo anonimnih novih robova u globaliziranom svijetu i svi ćemo biti prozračna stvorenja, potrošači, aseksualni, individualisti, natjecateljski nastrojeni, apolitični, ateisti, nomadi i dramatično usamljeni, kako je to predivno opisao talijanski novinar Diego Fusaro.

Postoje i druga mišljenja, ali se ne tiču ugljena, kao što je slučaj kod Trumpa. Naime, stručnjak Michael McDonald piše da se emisija štetnih tvari u atmosferu u posljednjih nekoliko godina znatno smanjila dijelom i zbog povećane uporabe prirodnog plina, što je također jedna od alternativa.

Nedavno su znanstvenici i ekolozi su došli do zaključka da će se do 2020. godine stvoriti oko milijun novih radnih mjesta u području “zelene energije”, samo ako Sjedinjene Države, EU i Kina ustraju u nastojanju da ostvare svoje ciljeve u području zaštite okoliša. EU i Kina nastavljaju tim putem, dok Trump odustaje. Ova prognoza vrijedi samo za one zemlje koje da bi iz energetskog sektora mogle izbaciti tradicionalna fosilna goriva i prijeći na obnovljive izvore energije.

Do 2050. godine bi “zelena energija”, ako se sve vrste tradicionalnih fosilnih goriva zamijene obnovljivim izvorima, stvorila oko 3 milijuna novih radnih mjesta. Te prognoze zvuče impresivno, ali je li baš tako? Da bi sve to ostvarili, morate prestati koristiti tradicionalna fosilna goriva, a time i ugasiti sva radna mjesta koja ovise o tom sektoru. Pa koliko će onda radnih mjesta nestati u trenutku kada prevlada ta “zelena energija”?

Na ovo je pitanje vrlo teško odgovoriti, pogotovo s obzirom na činjenicu da znanstvenici koji se bave ekologijom govore o aktivnostima koje bi se trebale provesti u tri različita područja svijeta, a Kina i zemlje Europske unije nemaju takve detaljne statistike o zapošljavanju, kako što imaju SAD.

Na američkim bušotinama je prije pada cijena nafte radilo 200 000 ljudi, a smatralo se da je 2015. u plinskom i naftnom sektoru radilo 500 000 radnika, ne računajući sektor ugljena i sva druga radna mjesta koja se odnose na korištenje tradicionalnih izvora energije.

Dakle, ironija je da bi rezultat  “zelene revolucije” mogao biti niz pravih revolucija u raznim dijelovima svijeta, a zna se da nijedna prava revolucija u povijesti nije bila “gala večera“, nego su sve bile krvave i nasilne.

Ali čak i ovu kritiku, krugova vjerojatno bliskih Trumpovoj viziji, čak i ako su navodi točni, treba uzeti s rezervom, zato što nije dobronamjerna, jer dolazi od strane onih koji na globalnoj razini već jesu ili namjeravaju privatizirati energetski sektor koji se oslanja i na tradicionalne izvore, ali jednako tako i “zelenu ekonomiju” koja je ranije uz enormno visoke cijene nafte i plina mogla osiguravati veći profit. Sada više ne.

Stoga je važno podsjetiti na govor bolivijskog predsjednika iz 2012., koji isto tako, ali iz drugog ugla, osuđuje zeleni kolonijalizam, dok će se bankari i poduzetnici već nekako dogovoriti oko načina proizvodnje potrebne energije koji će im osigurati profit.

Trump je donio odluku da napusti  “Pariški sporazum”, što će možda negativno utjecati na “globalno zatopljenje”, ali čak i da je to nije učinio, standard prosječnog Amerikanca ne bi bio ništa bolji od onog kakav već jest.

 

Institut svjetskih resursaPariški sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gostgost
6 godine prije

svaka rijec evo moralesa je tocna pariski sporazum je velika prevara i alat novog svjetskog poretka za porobljavanje svijeta i uvodjenje tzv ugljicne valute nije sporan negativan utjecaj ljudske vrste na klimu ali odgovornost bi trebalo pripisati bolesnom piramidalnom neoliberalnom kapitalistickom sistemu i njegovim tvorcima i provoditeljima te je potez trumpa bez obzira na njegove motive dobar jer narusava bolesne planove vladara svijeta

Natovac za novac
6 godine prije

Kako god okrenes bogati postaju bogatiji a broj siromasnih samo raste i raste. Umjesto da se govorih o ovima koji cine 0,001% stanovnistva i koji kontroliraju sva bogastva, umjesto da se govori o kapitalizmu koji je neodrziv, govori se o globalnom zagrijavanju.

Koča Popović
6 godine prije

Evo Morales je potpuno u pravu. Trump nije. SAD je uvjerljivo najveci zagadjivac od pocetka indusrrijalizacije, od sredine 19. stoljeca. Osim toga, SAD je zemlja sa uvjerljivo najvecim brojem testiranja oruzja i uzrocnik je najveceg broja ratova u povijesti covjecanstva.

Laki Topalović
6 godine prije

Morales nije protiv čistog okoliša, ali je protiv toga da samo bogate zemlje Zapada imaju monopol na prodaju tehnologije i proizvodnju energije.

Georgij Žukov
6 godine prije

Na Brdu kod Kranja sastaju se predsjednici država Jugoistočne Europe, stigla je i Grabar Kitarović a u Sloveniji je i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji se sastaje sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem.

Nakon dolaska u Sloveniju gdje ju je dočekao slovenski predsjednik Borut Pahor, nakratko su razgovarali s njemačkim predsjednikom Frankom Walterom Steinmeierom koji je na skup pozvan kao poseban gost.

U tom svojstvu Steinmeier će sudjelovati i na popodnevnom plenarnom sastanku predsjednika Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Kosova, Makedonije i Albanije koji će započeti nakon neformalnog radnog ručka.

P.S. znam da nisam u temi ali skruseno molim jedan poseban osvrt na ovaj sastanak , podrepnih muha.
Vikend je , a ovo je odlicna tematika da analiziramo sto su se to americki trbuhozborci dogovorili , s obzirom da im glavni gazda vise ne odgovara cak niti na tel . pozive 🙂

Suspixx
6 godine prije

Zasto se u politicke svrhe koristi prica o globalnom zagrijavanju, u detalje o tome ne bih da ulazim, ali je ocito u necijem interesu da se siri jedna netacna interpretacija o ovoj temi. Evo zasto to mislim: Prezentacijom filma “Neugodna istina” iznesena je i tada opceprihvacena tvrdnja da je preoizvodnjom CO2 prouzrokovan danasnji globalni porast temperature (model staklenika, suncevo zracenje, refleksije,bla, bla). Pa kako ima znanstvenika koji tvrde jedno, drugi opet suprotno, obican covjek bude sludjen i sam vise ne zna sta da misli ili vjeruje. Medjutim, ima sve u internetu, a covjek ne mora biti ekspert da bi razumio stvari ako se one prosto i jasno predstave. U ovom slucaju, za mene je osobno bio dovoljan jedan detalj na krivulji koja apsolutno nije sporna. Radi se o krivuljama jednog “kimatskog genija” Milutina Milankovića iz 1902. god. Covjek je proucavao i tada precizno i jednostavno prikazao kako, medju ostalim, temperatura… Čitaj više »

Piretis
6 godine prije

Da konačno rasčistimo pojmove. Čovjek definitivno onečišćuje okoliš. to radi od uvijek ali je problem nastao kad su se pojavila kemiska onečišćenja. No, međutim, mit o globalnom zatopljenju kao ljudskom djelu je krajnja nebuloza i nema nikakvog znanstvenog uporišta. To je samo još jedna teorija kojom nas se drži u strahu i dresira (tek da vide koliko mogu). Vjerovati u našu moć da mijenjamo klimu je isto kao vjerovati da će more biti slanije ako se u njega popišamo.

eee
6 godine prije

Rusija je ponosni potpisnik i zagovaratelj mita o zatopljrnju. Pogledajte na spuniku clanak. Iza trampove odluge stoje tajnoviti megapbogatasi. Inace taj sputnik srbija mi nije jasan. Ko da su iz brisela a ne iz rusije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI