Donald Trump vodio sjednicu Vijeća sigurnosti i imenovao tri “glavna neprijatelja svijeta”

Donald Trump u UN
31 komentar

Američki predsjednik Donald Trump je ovih dana glavna zvijezda na East Riveru, a kao čovjeku koji dolazi, između ostalog, iz show biznisa, to mu nije teško palo. Nakon govora na 73. Općoj skupštini Ujedinjenih naroda jučer je osobno predsjedao sjednicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, gdje je najavio dodatnu nesigurnost u sljedećih godinu dana, vjerojatno do isteka njegova mandata. Naravno, ako u međuvremenu ne promijeni mišljenje. Puni uvodni govor američkog čelnika možete vidjeti  na snimci u dnu teksta.

Kako prenose agencije, američki lider je imenovao tri glavna protivnika svjetskom miru i stabilnosti, koji su ujedno prijetnja američkoj nacionalnoj sigurnosti. Uloge su malo promijenjene. Naime, tijekom govora pred općom skupštinom se tek usput dotaknuo Rusije, ali situaciju u Ukrajini nije spomenuo, što je bilo prilično razočaranje za Kijev.

Rusija je kriva što, zajedno s Iranom, daje potporu režimu Bashara Al-Assada u Siriji. Irana je apsolutno zlo i Islamsku Republiku bez odlaganja treba slomiti sankcijama i prisiliti Teheran da odustane od razvoja svog balističkog programa i navodnik nuklearnih aktivnosti koje nitko nije uspio dokazati, čak ni stručnjaci i inspektori međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koji redovito pretražuju sva iranska nuklearna postrojenja koja su navedena u nuklearnom sporazumu iz 2015.

Rusiju se napada i zbog kršenja sankcija nametnutih Sjevernoj Koreji, jer ruski izvoznici sjevernokorejskim kupcima naftu isporučuju tankerima u međunarodnima vodama.

Novost je što Trump Kinu, a ne Rusiju, napao u vezi sa skorim američkim izborima, štop znači da bi se Kina mogla suočiti sa sankcijama kakve su u vezi ovog do danas nedokazanog slučaja nametnute Moskvi.

“Nakon 2015. i potpisivanja nuklearnog sporazuma, agresija Irana se samo se povećavala. Stoga će američke sankcije u cijelosti stupiti na snagu početkom studenog i pratit će ih nove kaznene mjere oštrije nego ikad, jer zlonamjerno ponašanje Irana traži odgovor”, rekao je Donald Trump.

Američki predsjednik je pozvao sve zemlje na izolaciju “korumpirane iranske diktature” i Islamsku Republiku treba natjerati nove pregovore o nuklearnom sporazumu, ne samo da se spriječi izgradnja nuklearnog oružja, nego i da se Teheranu zabrani da “dijeli balističke projektile u regiji”.

“Svijet se mora obračunati s njegovim destabilizacijskim ponašanjem Irana na Bliskom istoku”, rekao je Trump.

Iranski predsjednik Rohani je rekao kako SAD žele svrgnuti vlasti u Teheranu s drakonskim sankcijama koje je usporedio s “gospodarskim terorizmom”, a iranski ministar vanjskih poslova jučer poručio kako SAD “zloupotrebljavaju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali je Washington izoliran više nego ikada ranije”.

U vezi sa Sirijom je Trump oštro napao Rusiju, te rekao kako je Sirija postala “klaonica” samo zahvaljujući Iranu i Rusiji.

Kao što smo rekli u početku, američki  predsjednik je optužio Peking da želi spriječiti pobjedu republikanaca na predstojećim američkim parlamentarnim izborima, što je novost u retorici Bijele kuće. Naime, počasna titula remetilačkog faktora je do sada pripadala Rusiji, čak i prema nekoliko izjava čelnika Bijele kuće.

“Kina se pokušava umiješati u izbore 6. studenog protiv moje administracije. Ne žele moju, ili našu, pobjedu, jer sam prvi predsjednik koji je izazvao Kinu zbog trgovine”, dodao je.

Kina je odbacila Trumpove optužbe, podsjetivši na višedesetljetnu praksu Pekinga o neuplitanju u unutarnje poslove drugih država i nemiješanje u sukobe izvan granica Kine.

“Nismo i nećemo se miješati u unutarnja pitanja bilo koje zemlje. Odbijamo prihvatiti bilo kakve neopravdane optužbe protiv Kine”, rekao je Vijeću sigurnosti predstavnik kineske delegacije Wang Yi.

VIDEO – Uvodni dio govora Donalda Trumpa u Vijeća sigurnosti UN-a

UN
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Zato nosferatu i Xi nisu došli među ove lude.

Tupko Glupko
5 godine prije

Trump odlicno radi svoj posao, recite sto hocete.
Svoja tri glavna neprijatelja svijeta ce brzo povecati za jos njih nekoliko. Sto veca, to bolja. Premda i sam zna da postoji samo jedan spomena vrijedan.

eu kolonija
5 godine prije

očito je da su izbori za us congres I us senat. borba je između američkih patriota sa trumpom na čelu I globalista sa clintonovim na čelu. zbog toga je tolika povika na trumpa

ps. amerikanci su izabrali trumpa kao regularnog predsjednika I njegovo autonomno pravo je da vodi politiku onako kako on misli pa makar to prema našem mišljenju bilo dobro ili loše

Ara
5 godine prije

Pored svega Trumpu ne mogu zaboraviti da je napravio dvije velike stvari
Pobjedio je Hillary
Razbucao je Obamin TTIP

..za ostalo ćemo vidjeti

Riddick
5 godine prije

Od prilike nastavicemo dosadasnjim kursom sigurni u sebe.
Nista novo po pitanju Rusije , Kine , Irana , Sirije.

Segota
5 godine prije

Jeli pominjao deep state????

Adriana
5 godine prije

“U vezi sa Sirijom je Trump oštro napao Rusiju, te rekao kako je Sirija postala “klaonica” samo zahvaljujući Iranu i Rusiji.”
Libija itd … klaonica samo zahvaljujući Iranu i Rusiji?

Kjazer Soze
5 godine prije

Donald Trump imenovao tri “glavna neprijatelja svijeta”

On tri a ja jednoga : USA ! Na planeti ( osim V.Britanije ) ne postoji ni jedna zemlja koja je nanijela više zla drugima upravo do Amerike !

davor
5 godine prije

We will support Israel 100%. Sirija, Iran i Sjeverna Koreja ne priznaju Izrael i zato moraju biti uništeni i pretvoreni u groblje. Rusija je isto dobila po nosu neki dan znamo svi od koga. Otprilike je danas tako da države koje ne priznaju Izrael imaju izbor: ili će omogućiti priznavanje Izraela, ili će biti sankcionirani, napadnuti, razrušeni uništeni po mogućnosti maknuti iz postojanja i nužno fabricirane povijesti i zemljopisa kao Palestinci. To je današnja geopolitička realnost i najveći uzrok svih bliskoistočnih sukoba.

Kažun
5 godine prije

Amerikanci najavili da su pomno pratili tko se smija Trumbi i ovim zemljama slijede teške ekonomske sankcije.

Holandez
5 godine prije

Šta li ovaj amer troši , da mi je znati , koju drogu uzima pa ovakve nema ni u Holandiji , maksimalan debil a i svi koji su njim i podržavaju ga .

kašljanikof
5 godine prije

UN mi je oduvijek bio smijurija.

I sad bi se smijao da nije riječ o teškoj tragediji, i zaboravimo miljune poginulih u zadnjim godinama, riječ je o patnji preživjelih i potencijalno puno goroj tragediji koju samo sljepac ne vidi da dolazi ako se ovako nastavi

Da ne postoji način da se iznesu nepobitni dokazi pred lice svijeta i raskrinka ta odurna farsa!?
Da ovakvi stvorovi mogu godinama ne samo baljezgat ovakve gluposti nego to rade s visine, kao, svi znamo da su to gluposti ali učtivo ih moramo slušati.

J**eš ovakav svijet.

Ivo
5 godine prije

hahah…lider ‘free worlda’… u vrtiću možeš čuti razumnije priče. Ovo može pušiti samo soa alerik i slični. Ubuduće sve ovakve izvještaje staviti u rubriku ‘life&style’ ili uvesti podlistak za humor.

Nagard
5 godine prije

99 posto tema Amerika dajte balkanske ulizice nase teme pa nije valjda samo Trump jedina tema gdje su balkanske poglavice ps da je tema Brazzers dodijalo bi vise

cicos
5 godine prije

Iz sTrumphovih rijeci ispada da su jedino USrA dobre a opste je poznato sta treba raditi onima koji su dobri da ih bude vise – j****

RAJKO
5 godine prije

Ja u ovom tekstu o govoru Tramponje vidim nepoveZanost cinjenica I SAME GLUPOSTI EJ JOS CE ISPASTI DA ISLAMSKA REPUBLIKA UGROZAVA CIJELI SVET S TIM STO ZELI A BOMBU NO I ONI SU MUDRI ZNADU DA AKO IMAJU A BOMBU MANJA JE MOGUCNOST RATNOG VEHABIJSKOG KRALJEVSTVA A I TEHNICKI SUPERIORNOG IZRAELA DA IH NAPADNU E U TOM GRMU LEZI ZEC EJ JEL SE SVET/ I GLAVNI AKTERI SVIH OVIH DOGADJAJA I PRIKAZIVANJA SITUACIJA KAKO NJIMA ODGOVARA/ SUOCIO S CINJENICOM DA IZRAEL IMA VEC A BOMBU TE DA PO PRIRODI SITUACIJE STO BI BILO KAD BI BILO TREBALO IZRAELCE PRVO RAZORUZATI A TO NIKO NI NE POMINJE JER BI SAD BILO KOGA ZA RAZORUZATI BIO POZIV Na treci svjetski rat Takodjer ne VIDIMO NIGDJE GOVOR O PRIVREDNOJ EKONOMSKOJ SITUACIJI KAKO SE MISLI RJESAVATI GORUCI PROBLEMI SIROMASTVO NEZAPOSLENOST MLADIH NARASTAJA STA JE S KLIMOM KAKO MISLI TA PITANJA RJESAVATI A ON SAM… Čitaj više »

Fatih
5 godine prije

OVAJ LIK JA ZABORAVIJO DA SAM JA CETVRTI NEPRIJATELJ OVALNOG UREDA I DUBOKE DRZAVE…………………

OBICNOSAMOCITAM
5 godine prije

Kad nebi bilo ovoliko unistenih zivota ovakvi govori bi bili komicni i mogli bi skupiti prilican broj gledaoca u ovakvim stand up nastupima ovakvih komicara. Ali s obzirom da je ovo govor predsjednika vodece svjetske hegemonisticke sile u UN-u ne mogu a da se ne zapitam kako je moguce da je ovakva civilizacija uopste i ovoliko dogurala? Nekako sam iz dana u dan sve sigurniji da nam se kraj blizi.

Makedonac
5 godine prije

Izmisli, napadni pa uvedi embargo. Procitana stara lekcija. Ako su pametni neka izmisle nesto drugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI