Donjeck granatiran u prvoj minuti božićnog primirja

Donjeck
91 komentar

Ukrajinske snage zanemarile su božićni prekid vatre koji je najavio ruski predsjednik Vladimir Putin granatirajući stambeno područje u gradu Donjecku manje od minut nakon što je stupio na snagu, navode lokalne vlasti. Primirje bi trebalo da traje od 6. januara u podne do 7. januara u ponoć.

U postu Telegrama u petak, Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju (JCCC), grupa za praćenje koja prati napade na dva ruska regiona Donbas, saopštila je da su kijevske snage ispalile šest granata kalibra 155 mm na Petrovski okrug u zapadnom dijelu grada. . Za sada nema izvještaja o žrtvama.

Ukrajina je izvela napad manje od minute nakon što je primirje stupilo na snagu, navodi JCCC, dodajući da je pola sata kasnije na istom području izveden još jedan udar sa četiri metka kalibra 155 mm.

U petak je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da je, uprkos tome što su moskovske snage poštivale primirje, “kijevski režim nastavio artiljerijske napade na naselja i položaje ruskih trupa”. Dodaje se da su ruske snage potisnule nekoliko ukrajinskih artiljerijskih položaja koji su bili uključeni u granatiranje duž cijele linije fronta.

Primirje je ruski predsjednik naredio u četvrtak uoči pravoslavnog Božića nakon apela patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve. Cilj primirja je bio da se pravoslavnim hrišćanima pruži “prilika da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na Božić” , saopštio je Kremlj.

Ukrajinski zvaničnici su, međutim, odbili ponudu o prekidu vatre. Aleksej Danilov, predsednik Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu, odbacio je tu inicijativu kao „laž i licemerje“, dok je Moskvi obećao da će vas Kijev „ugristi u raspevanoj tišini ukrajinske noći“.

Ovo mišljenje je ponovio i ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, koji je odbacio ponudu kao vojnu lukavštinu. “Svi u svijetu znaju kako Kremlj koristi primirje da nastavi rat s novom snagom” , tvrdi on.

Ukrajinske snage su u više navrata granatirale i rusku DNR i susjednu Lugansku Narodnu Republiku, gađajući stambene sektore i drugu civilnu infrastrukturu. Prema podacima JCCC, od februara 2022. godine, kada je Rusija započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini, u napadima Kijeva ubijeno je ukupno 4.405 civila u DPR-u i 169 u LNR-u.

donjeckprimirjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
91 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ben
1 godina prije

Zasto bi se Zelenski ili Stoltenberg pridrzavali primirja? Radi razlicitih razloga to nije Bozic niti jednog odnjih.

Xam
1 godina prije

Trenutno gledamo propast trulog ruskog carstva, koje je samo sebi zabilo zadnji čavao u ljes tako što su zagrizli mamac nacističke ukrajine koji su im anglosaksonci podvalil. Rusija će biti nešto malo što se može vidjeti sa kremaljskih zidina.

tihobl
1 godina prije

Amerikanci i britanci: himars i M-777, svabe: mars (himars na gusjenicama), francuzi: cezar, poljaci i norvezani: M-777, cesi: vampir (grad)…

Da su samo ukronacisti u pitanju moglo bi se sa njima dogovoriti. Dogovarali su se novorusi da se ne puca za vrijeme zetve po 40 dana svake godine.
Ali sa ovim izrodimanemoguc je dogovor.

Max
1 godina prije

Nedužni Ukrajinci na djelu.

Zagorski
1 godina prije

Nema dogovora između lavova i hijena..

R M
1 godina prije

Ovo je valjda skroz očekivano, a šta je Putin zamišljao, možda jednog dana saznamo. Uzgred da čestitam badnji dan i Božić svima koji slave po julijanskom kalendaru(kao što sam čestitao i kolegama iz regiona koji slave po gregorijanskom, a i ovu novu običnu svima, posebno Bosancima). Idemo sad do seoske crkve na grejanu rakiju i da palimo badnjake na livadi pored crkve. Svako dobro svima…

Robert
1 godina prije

Ovo je naslov BBC, engleske drzavne Propaganda…Ukrajinski rat: Kijev odbacuje Putinovo rusko pravoslavno božićno primirje…hebe se njima za jedne i drive…samo nek se ubijaju Untermenschen

goran
1 godina prije

bravo putine tako se postupa sa svojim narodom u cijeloj ukrajini hvala što si dopustio da bude mira za božić sa tvoje strane,a naci ukrajinci su samo pokazali ko su i šta su

Cupo
1 godina prije

Jadan je um koji vjeruje onom malom supcicu zelonom

Boba Lazarević
1 godina prije

Mislim da je Putku previše stalo da sve odradi po PS-u. U redu je to, ja cijenim, ali mi se čini da mu je na štetu i da se ni Rusima to više ne sviđa.

tihobl
1 godina prije

Бајден: ПВО системи „Patriot“ су већ показали своју ефикасност у Украјини јер „функционишу, а Руси почињу да схватају да добро функционишу и много помажу“.

Svaki dan patrioti obore stotine raketa iznad Kijeva.

tihobl
1 godina prije

Mисијa ЕУ за војну помоћ Украјини (скр. ЕУМАМ) која је специјализована за обуку украјинских војника планира да до краја зиме доврши формирање 3 елитна армијска корпуса укупне јачине до 75 хиљада људи који ће бити употребљени за пролећни део кампање на истоку земље.

tihobl
1 godina prije

Канадска компанија Рошел је од маја месеца 2022.године Украјини испоручила око 100 оклопних аутомобила Сенатор АПЦ. Планови ове компаније је да у наредном периоду испоруче још око 300 возила овог типа које ће користити украјинске специјалне и граничне јединице. Наравно комплетан цех ће платити канадски порески обвезници. 

tihobl
1 godina prije

У Купјанску који је под контролом украјинских снага од Нове године почела мобилизација свих који могу да носе оружје. Шаљу се у Харков. Одбијање води у суђење за сарадњу са окупатором (Русима).

tihobl
1 godina prije

Свe иранскe дроновe Руси ће се потрошити до маја 2023. ако се напади наставе истим темпом као до сада – jetrva Viktorije Nuland.

Tupolj
1 godina prije

Član ruskog diplomatskog tima Leonid Slucki nazvao je reakciju kijevskog režima i “njegovih zapadnih gospodara” na predloženo božićno primirje “nehumanom” i “odvratnom”.

“Pokvarene zapadne vlasti jednostavno nisu u stanju razumjeti bit ruskog prijedloga”, rekao je Slutsky na svom Telegram kanalu. “Nemoralno je najbolja karakteristika za reakciju zapadne i ukrajinske elite. I Bog je s nama! Stoga će pobjeda biti naša”, dodao je.

tihobl
1 godina prije

Прес служба компаније Конкорд објавила је одговоре Јевгенија Пригожина на питања норвешких новинара, који су, између осталог, питали колико је грађана ове земље у редовима Вагнеровог ПМЦ-а.

Према речима Пригожина, у ПМЦ-у је тренутно 67 норвешких држављана, од којих два имају двојно држављанство Руске Федерације, а још један двојно држављанство Сједињених Држава. Он је рекао и да две трећине њих жели да се врати у Норвешку након завршетка уговора „како би организовали војни удар”.

„Они с правом верују да је Норвешка историјски домовина Викинга“, рекао је Пригожин. „И по њиховом сопственом мишљењу, „Норге ер Фор Викингер. Хомофиле хøрер икке хјемме хер („Норвешка за Викинге. Нема места за хомосексуалце“)“.

tihobl
1 godina prije

У Дњепропетровску су срушили споменик Михаилу Ломоносову.

tihobl
1 godina prije

Оружје које Сједињене Државе намеравају да пренесу режиму у Кијеву као део новог пакета војне помоћи: – 50 борбених возила пешадије Бредли са 500 противтенковских пројектила ТОВ и 250.000 метака калибра 25 мм; – 100 оклопних транспортера М113; – 55 МРАП; — 138 ХММВВ; – 18 самоходних хаубица калибра 155 мм и 18 камиона; – 70.000 артиљеријских граната калибра 155 мм; – 500 граната Ескалибур калибра 155 мм; – 1200 граната 155мм даљинских противтенковских минских система (РААМ); – 36 вучених хаубица калибра 105 мм и 95.000 артиљеријских граната од 105 мм; – 10.000 минобацачких граната од 120 мм; – ХИМАРС муниција; — противваздушне ракете РИМ-7 Sea Sparow; – 4.000 авионских пројектила Зуни; – око 2.000 противтенковских пројектила; — снајперске пушке, митраљези и муниција. Ovo je dovoljno za desetak dana borbe. Kao sto vidite nestasica je haubica 155 mm i granata za njih pa zato povecavaju broj topova 105 mm. Ubacuju… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

„Pašinjana je London postavio da likvidira Jermeniju, a izvođači radova su Turska i Azerbejdžan. Oni su već sasvim spremni – i verovatno bi već krenuli, da ih ne sprečava Iran, čija se grupa nalazi na granici sa Azerbejdžanom“, rekao je Hazin.

Vitez
1 godina prije

Prije dva dana ukrajinska javnost javlja da zbog ruskih udara više nema ledene arene u Družkovki (dio DNR pod kontrolom Kijeva). Ovo nije posve točno.
Družkovka više nema platformu za iskrcaj vojnih vlakova.

Prema podacima, u trenutku udara, zabilježenog na videu, iskrcavao se ešalon sa dva bacača MLRS Himars, četiri češka Vampira i streljivom za njih.

Također na ovom ešalonu stigli su i ukrajinski mobilizirani vojnici, koji su prebačeni da opskrbe oštećene jedinice Oružanih snaga Ukrajine u blizini Artjomovska. Ruševine se još raščišćavaju, ali prema podacima neprijateljski gubici već su premašili 100 ljudi.

I ledena arena u Družkovki oštećena je kao posljedica detonacije raketa na MLRS ukrajinske vojske.

Morion
1 godina prije

Samo žestoko protiv separatista i Ruskog agresora,razvlači te im pamet nema primirja dok je agresor na teritoriji Ukrajine.

Zorule
1 godina prije

Putin je proglasio primirje za koje je znao da će biti prekršeno od strane Ukropa, sa čime su dobili dosta PR materijala koje će proizvesti dodatnu podršku Ruskog naroda.

Xam
1 godina prije

Kinezi dobijaju Sibir na poklon ako 3d šahist izgubi u Ukrajini, jer ga neće imati sa čime braniti.

Tür
1 godina prije

Ukraine shells Donetsk amid Russia’s unilateral ceasefire……Ukrajinci uz pomoc zapada lazu kao sto jebilo s nuklearkom

Lucija, prva
1 godina prije

“Belorusija je neprijatelj Ukrajine i mora biti uništena. Ovo je izjavio bivši šef pres službe Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, Vladislav Seleznjev. Prema njegovom mišljenju, Minsk vodi politiku koja je suprotna Kijevu.

„Ukrajinska vojska mora da otvori drugi front u severnom pravcu, i napadne belorusku vojsku i uništi ovu državu, koja je neprijatelj Ukrajine“, tvrdi Seleznjev

Sjedinjene Države zabranile isporuku raketa ATACMS dugog dometa, objašnjavajući to strahom od udara na ruske teritorije. Dakle, niko se u Pentagonu i Beloj kući nije izjasnio, o zabrani udara na Belorusiju ovim projektilima.”, webtribune

Dawor
1 godina prije

Uzalud me brišete !!!
Nisam ja kriv za 400 poginulih u staroj školi na Novu godinu već rusko-slavenski nizak IQ (kvocijent inteligencije)

Ttengo
1 godina prije

Putin je bio za Bozic u crkvi, nisam vidio Zelenskog

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI