Dronovi jemenskih boraca mogli gađati udaljene ciljeve (FOTO/VIDEO)

32 komentara

Jemenska vojska i pokret Ansarullah su razvili bespilotne letjelice za različite zadaće, izviđanja, napade ili „samoubojstva“.

Pribjegli su njihovoj serijskoj proizvodnji kako bi se suočili s agresijom koju su od ožujka 2015. Saudijska Arabija i njeni saveznici pokrenuli protiv Jemena, najsiromašnije zemlje arapskog svijeta.

Prve razvijene verzije su služile samo za izviđačke operacije i imale su kratak domet, međutim, jemenske snage su se posljednjih godina opremile novim, dalekometnim napadačkim dronovima, koje su iskoristili za svoje osvetničke napade da dosegnu teritorij Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Primjer je dron Samad-3, koji je u službi od 2018. godine, koji straga ima vrlo moćan motor i opremljen je spremnikom goriva koji mu omogućava šest sati leta bez potrebe za ponovnim punjenjem.

Qasef K2
FOTO: Jemenski dalekometni dron Qasef K2

Prema izvješću koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda izdalo u siječnju ove godine, bespilotni zrakoplov Samad-3 posjeduje i dodatne vanjske spremnike goriva, što dodatno povećava njegov domet.

Na primjer, Samad-3 je prošlog ljeta korišten za uspješno proveden napad na međunarodnu zračnu luku u Dubaiju.

U posljednjem napadu su Jemenci uništili najmanje 19 ključnih infrastruktura u dva naftna postrojenja saudijske tvrtke Saudi Aramco, koristeći desetak bespilotnih letjelica.

Dronovi jemen
FOTO: Izložba dronova jemenskih boraca

Prema članku objavljenom u američkom listu The New York Times i pozivajući se na Wima Zwinenburga, glavnog istraživača bespilotnih letjelica u nizozemskoj nevladinoj organizaciji PAX, navedeni dronovi mogu koštati oko 15 000 dolara ili manje.

Iako pokretu Ansarullah nedostaju značajna financijska sredstva, njegovi su dronovi stavili na test Saudijsku Arabiju , zemlju koja je 2018. zauzela treće mjesto po vojnoj potrošnji, uz ulaganja od 67,6 milijardi dolara, zaključio je Zwijnenburg.

VIDEO: Dronovi na raspolaganju jemenskih boraca

AnsarullahdronHutiQasef K2Samad-3
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

hm…nisam vidio NATO snage da vježbaju sljetanje na auto ceste…valjda očekuju da bi u nekom globalnom sukobu poslje izvršene misije nastavili igrati playstation u svojoj vojnoj aerodromskoj sobici….

tuf
4 godine prije

A što sad? Japanska i francuska ministarstva obrane izjavila su da im nisu predočeni nikakvi dokazi o Iranu kao izvoru napada (bez obzira što se radi o njihovom oružju). Jel pošta kasni ili su izjave za javnost saudijskih i američkih dužnosnika unaprijed pripremljene?

Tadmur Palmirović
4 godine prije

Saudijci su nesposobne fukare, to nije sporno ali je prosto nevjerovatno da ih nisu locirali ni oni ni ameri na letu preko 1000km, ako je napad uopšte izveden iz Jemena. Na jugu živi šijitska zajednica, možda i oni imaju svoje prste u ovome. Ipak su bliži Aramku. Ako griješim neko će me valda ispraviti, mislim da su u blizini rafinerije čak dvije američke baze.. Sve Ovo je možda i *unutrašnji posao *kako funjare preko bare vole reći.

Dub Miroslav
4 godine prije

Neakad sam se bavio radio amaterizmom i sad mi nije jasno koju vrstu veze koriste Jemenci za dvosmjernu komunikaciju s dronovima u realnom vremenu na udaljenosti od tisuću kilometara?!? Ukoliko je vjerovati slikama s pogodcima preciznost pogodaka je fantastična. Svi tankovi pogođeni na istoj visini pod istim kutem? Kao za crtačom daskom ili , bolje reći, u crtiću. Za tako nešto nije dovoljno imati tehnologiju već i fantastično talentirane i nadasve istrenirane “pilote” , i sve to bosonogi u sred rata??? Sve je to strahovito mutno?

Ante
4 godine prije

Doslovce se amerikancima obio o nos rat sa dronovima. U Siriji teroristi koriste sklepane dronove, kako je za njih netko rekao u Alan Ford stilu. Dok siromašni Jemen proizvodi super moderne letjelice koje imaju domet 1000 kilometara. Jednom sam rekao da bi Hrvatska mogla proizvoditi takve dronove ali su me domoljubi napali da je to nemoguće jer treba ovo i ono. Znači Jemen može proizvoditi moderne dronove kojih se ne bi posramile ni zapadne vojske, dok Hrvatska ni to ne može proizvoditi, jer to je nemoguće.

burt
4 godine prije

imaju Huthy veze s ovim napadom isto kao i s letom na Mars, zna se da oni to nisu izveli ali nije jasno koja struktura je izvela napade, tu se radilo o pametnim bombama, radarski nevidljivima i vođenim autonomnim GPS navigacijskim sistemom koje su sa milimetarskom preciznošču pogađale ciljeve, ako su kako kažu sateliti detektirali mjesta u Iranu sa kojih su lansirane rakete znači da postoje snimke ali ih SAD vojska još nije objavila jedino je SA strana pokazala ostatke rakete i dronova ali to ne govori ništa, možda je i IRGC zaista izveo napade i to nebi bilo čudno jer se tu ne radi o racionalnim kriminalcima tipa Kim i Maduro koji jedino hoće zadržat vlast i bogatstvo u svojim malim feudima nego se radi o vjerskim fanaticima, apokaliptičnoj sekti sa programom uništenja pojedinih država, ukidanjem zapadne demokracije, kultom samožrtvovanja i širenjem teokracije na druge države

moša
4 godine prije

pametni rođaci…a mi birajmo ove iz američkio-kanadsko-njemačkih platnih lista

CPGS
4 godine prije

Pitanje dana: tko je Hutije opskrbio garazama?

joze čelični
4 godine prije

mogli su ih dovest blizu toyotom ili gliserom i pucat izbliza tako da ih i otkriju radari nema vremena za obranu vjerovatno su to i uradili al nesmiju reči dok se ne vrate….a kad se vrate sigurno će pokazat snimku

samo tako
4 godine prije

I nisu napravljeni da bi bili izložbeni eksponati, napravljeni su za premještanje ratnih djelovanja na teritorij napadača. Uspješno i strateški logično.
Nebitno gdje su napravljeni /MADE IN …./
Zar napadači na Jemen koriste sušene balege deve ili oružje Made in “Zapad” ?

Max
4 godine prije

Izgleda da su Hutiji ipak mogli izvesti napad. i mislim da su ga izveli. Ali opet nikad se ne zna toliko false flag operacija smo vidjeli da više ni u što nisam siguran.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI