Duterte: “Vrijeme je da kažemo: ‘Zbogom!’ Americi”

Duterte
0
0

U svojoj historijskoj posjeti Kini, filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, izjavio je kako je došlo vrijeme da Americi kažu: “Zbogom!” On je kazao kako je njegova država dobila malo od savezništva sa SAD-om.

Duterte je u svom obraćanju filipinskoj zajednici u Pekingu kazao: “Vaš ostanak u mojoj zemlji je bio za vaše dobro. Došlo je vrijeme da kažemo: ‘Zbogom, prijatelju!’“, kao da se obraća Americi. Mislio je, prije svega, na vojno prisustvo u brojnim filipinskim bazama, a što je nešto protiv čega se dosta buni u posljednje vrijeme.

Nema više američkog miješanja. Nema više američkih vježbi. Zbog čega?” rekao je okupljenima.

Američko-filipinski odnosi su krenuli silaznom putanjom još od momenta kada je Obamina administracija izrazila zabrinutost zbog Duterteove strategije obračuna sa zločinima povezanim sa zloupotrebom opojnih sredstava, na šta je predsjednik Filipina uzvratio vrlo oštrom retorikom.

On je najavio približavanje Kini i izgradnju boljih odnosa dviju zemalja. Ove zemlje će, tokom njegove četvorodnevne posjete, potpisati više sporazuma, uključujući i koncesiju za korištenje dijela spornih teritorija u Južnom kineskom moru, a za koje je sud u Hagu kazao da ne mogu biti predmetom vlasništva niti jedne od dviju država koje se spore oko istih. Ovim sporazumom nestaje veliko breme koje je opterećivalo odnose dviju zemalja i otvara put koaliranju Filipina sa jakim saveznikom u tom regionu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.