Egipatska operacija “Sinaj 2018” –  Bilo kojim metodama, terorizam se mora iskorijeniti

Al-Sissi - Egipat
2 komentara

Malo više od mjesec dana prije predsjedničkih izbora, na kojima je bivši Abdel Fattah Al-Sisi nastoji osvojiti drugi mandat, bivši general i aktualni o predsjednik Egipta je pokrenuo veliku kampanju protiv vehabijskog terorizma, iako je vjerovao da je zemlju od islamističkih ekstremista spasio svrgavanjem predsjednika Muhameda Mursija u srpnju 2013. godine.

No, od tada su islamisti proveli bezbrojne napadi na različite civilne, vojne i vjerske ciljeve, od kontrolnih punktova, poput onih u srpnju 2015. na Sinaju, kada je u nizu koordiniranih napada ubijeno najmanje 50 policajaca, to bombaških napada na sufijsku džamiju 40 kilometara od Al-Arisha, glavnog grada sjeverne pokrajine Sinaj u studenom prošle godine. To je bio najgori napad u povijesti zemlje s 305 ubijenih, uključujući 27 djece i oko 200 ranjenih. U prosincu 2016. je proveden napad na crkvu San Marcos, koptske manjine u Kairu, kada je ubijeno trideset i ranjeno 50 ljudi. U travnju iste godine je proveden napad na dvije koptske crkve, u Aleksandriji i Tanti, s 43 ubijenih i 120 ranjenih.

Jedan od omiljenih ciljeva terorizma su turistička središta, što je uzrokovalo kolaps najvažnijeg izvora prihoda zemlje. Ne zaboravimo ni rušenje ruskog putničkog zrakoplova Airbus A321, koji je prevozio turiste iz kompleksa Sharm Al-Shaiq, na obalama Crvenog mora, u Moskvu, kada je ubijeno 224 putnika.

Za sve ove napade odgovornost preuzeo “Vilajet Sinaj“, skupina povezana s “Islamskom državom “, iako u zemlji postoje i druge terorističke organizacije, poput skupine Ajnad Misr nastale u siječnju 2014. godine u Kairu, potom brigade Al-Furqan i druge selafijske skupine.

Na zapadu Egipta, blizu granice s Libijom, nastao je Haraqat Suad Misr, egipatski ogranak pokreta Hasam, usko povezan s Muslimanskim bratstvom. Ova organizacija s obje strane granice okuplja veterane iz Sirije i Iraka koji dolaze u Libiju. 20. listopada 2017. je ubijeno 58 policajaca u oazi Crne pustinje Bahariya. Ovi teroristički napadi su usko povezani sa svrgavanjem Mursija, čija je “Stranka slobode i pravde” bila politički ogranak Muslimanskog bratstva, organizacije koja još od 1928. okuplja islamske fundamentaliste, ne samo u Egiptu, nego u mnogim islamskim zemljama.

Duga povijest Muslimanskog bratstva je obilježena ekstremnim nasiljem. U prosincu 1948. godine je organizacija ubila premijera Egipta, Mahmuda Fahmija Al-Nuqrashija, nakon čega je uslijedila krvava kampanja bombaških napada u glavnom gradu. 1954. su pokušali ubiti tadašnjeg predsjednika Nassera, a pripadnici organizacije su 1981. ubili predsjednika Sadata. Aktualni vođa Al-Qaede, Ayman Al-Zawahiri, ideološki je stasao s Muslimanskim bratstvom. U vrijeme udara protiv Muhameda Mursija, Muslimansko bratstvo je pokrenulo rat u Kairu i drugim gradovima, uzrokujući od tri do pet tisuća poginulih.

Nesigurnost u zemlji pogađa sve sfere života, a trpi i ekonomija i predsjednik Al-Sisi je morao provesti mobilizaciju vojske kako bi pronašao i uništio baze islamističkih terorističkih skupina. U studenom prošle godine, Al-Sisi je naredio ministarstvima obrane i unutarnjih poslova da razrade plan za iskorjenjivanje terorizma na Sinajskom poluotoku, gdje su takve grupe stekla uporišta, zaštićena sa stoljetnim vezama s nekim plemenima koja prakticiraju selafijski i vehabijski islam.

Rezultat svega je bila predsjednička zapovijed da se pokrene operacija “Sinaj 2018“, koja uključuje deltu Sinaja i pustinjska područja zapadno od doline Nila.

Za razliku od kampanja 2011. i 2015. godine, ovaj put su uključene sve snage: zrakoplovstvo, vojska, policija i graničari, što znači neviđenu mobilizaciju u ratu protiv terorizma. Plan u punoj provedbi znači blindiranje granica na kopnu i moru, kako bi se kontrolirala trgovina oružjem i spriječilo kretanje islamističkih skupina i pokreta.

Na borbenim područjima je zabranjeno kretanje civila, čak i onima koji trebaju putovati iz zdravstvenih razloga. Civilima cestama mogu prometovati samo u određenim satima i pod vrlo strogim uvjetima.

Od kada je počela, 9. veljače, operacija “Sinaj 2018”, prema preliminarnim službenim izvješćima, vojska i policija je provela oko 400 ophodnji i operacija pretrage diljem zemlje. Dok su egipatski vojnici stacionirani na Sinaju do 17. veljače eliminirali najmanje 40 terorista i uhitili njih 500, zrakoplovstvo je napalo 200 kampova, uključujući i skladišta oružja i eksploziva, laboratorije za proizvodnju opasnih improviziranih eksplozivnih naprava i uređaja za  komunikaciju, telekomunikacijske jedinice, a uništen je i odjel za propagandu i regrutiranje. Osim toga, uništena su dva podzemna tunela, dva metra promjera, dubine do 25 metara i 250 metara dužine. Udari su provedeni i na laboratorije za rastavljanje ukradenih automobila i nekoliko rovova u pograničnom području sjevernog Sinaja. Otkriveno je i uništeno 79 postavljenih eksplozivnih zamki u operativnim područjima vojske, te 10 protutenkovskih mina. Zaplijenjena su 22 terenska vozila i 58 motocikala. Egipatska snage su također su pronašle 13 velikih polja opijumskog maka i kanabisa, te 7 tona lijekova, od čega 1,2 milijuna tableta Tramadola, opijata koji kao analgetik služi u slučaju ranjavanja.

Na zapadu zemlje je vojska spriječila pokušaj krijumčarenja oružja i streljiva preko libijske granice, uništavajući četiri vozila i eliminirajući sve teroriste ove skupine. Vojni izvori su otkrili kako velik broj uhićenih obavještajnim službama pruža vrijedne informacije.

Vladu Abdela Fattaha Al-Sisija se u više navrata optuživalo za otmice, mučenja i izvansudska ubojstva, pa je jasno da je nakon završetka rada biti brojnih pritužbi od strane nevladinih udruga koje se brinu za kršenja ljudskih prava zatočenih ili ubijenih terorista.

Koordinirano djelovanje na dva fronta, koje se provodi od Sinaja do zapada, uz granicu od preko tisuću kilometara s nestabilnom Libijom, uz potporu zrakoplovstva i graničara, zahtijeva punu kontrolu. Policija i vojska su stvorili gotovo 500 kontrolnih punktova na glavnim cestama zemlje.

Operacija “Sinaj 2018” ima podršku čelnika koptske pravoslavne crkve u Egiptu Tawadrosa II, te vlasti sunitskog Sveučilišta Al-Azhar, kulturnog i vjerskog centra priznatog u cijelom muslimanskom svijetu. Predsjednik Al-Sisi operacijom “Sinaj 2018” nastoji ne samo iskorijeniti terorizam, nego ući u fazu gospodarskog oporavka, a možda i puno krvaviji rat protiv “Islamske države”, koja je prisutna u regiji.

Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Weteran
5 godine prije

Terorizam se na svaki način mora eliminisati!
Avio udare na Sinaju u velikoj meri izvodi Izraelska avijacija!

Ante
5 godine prije

Najjači su mi ovi iz nevladinih udruga koji se kao bore za ljudska prava, a zapravo pomažu teroristima, koji trebaju biti smaknuti zbog masovnih ubojstava. Te nevladine udruge nisu ništa drugo nego teroristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.