Egipatski predsjednik u Rijadu prokazao prave sponzore terorizma

Al-Sisi - Saudijska Arabija
21 komentar

Prije tri dana u Rijadu je održana Američko-islamska konferencija na kojoj se raspravljalo o borbi protiv terorizma. Na velikom skupu su sudjelovali američki predsjednik Donald Trump i kao domaćin saudijski kralj Salman, koji su pred liderima 56 muslimanskih zemalja za “izvor globalnog terorizma” optužili Iran.

No, onda je riječ preuzeo egipatski predsjednik Abdul Fattah Al-Sisi, koji je pred Trumpom i nervoznim saudijskim kraljem Salmanom u oštrom govoru prokazao prave krivce odgovorne za uspon islamskog fundamentalizma i terorizma na Bliskom istoku.

Možda su to bile jedine istinite riječi izrečene na velikoj konferenciji u Saudijskoj Arabiji.

Egipatski predsjednik ima vrlo dobre razloge da se suzdrži od političke korektnosti, jer je njegova zemlja voljom zapada i zaljevskih monarhija bila izložena državnom teroru Muslimanskog bratstva, koje je vlast preuzelo tijekom “Arapskog proljeća”. Aktualni egipatski predsjednik je tada kao general bio na čelu vojske i pratio je kako “izabrani” islamistički predsjednik Mursi Sinaj predavao u ruke Hamasa. Muslimansko bratstvo je poslalo egipatske vojnike da sudjeluju u rušenju Assada u Siriji, dok su u zemlji islamistički fanatici uništavali  egipatske starine, uključujući novoizgrađeni muzej na visoravni Gazi, te provodili pogrom nad lokalnim kršćanima koji čine gotovo 10% stanovništva.

Tada je general Abdul Fattah Al-Sisi dobio odlučio svrgnuti Mursija i njegovu vladu, uvesti red u zemlji i zakleo se da će popraviti i obnoviti sve kršćanske crkve i štititi ovu manjinu u Egiptu, te da će nemilosrdno iskorijeniti terorizam u zemlji. Uhitio je sve koji su bili povezani s Al-Qaedom i Muslimanskim bratstvom u  Egiptu, te objavio rat svim skupinama koje imaju iste ciljeve i ideologiju kao ISIL i ostaje radikalne skupine.

Al-Sisi: “Teroristi nisu samo oni s oružjem u ruci, nego i njihovi sponzori i mediji”

U svom govoru pred Trumpom, vođom saudijskog režima, kraljem Salmanom, liderima petromonarhija i brojnim vođama islamskog svijeta, egipatski predsjednik je optužio teroriste za njihove zločine, ali je glavne krivce prepoznao negdje drugdje.

Abdul Fattah Al-Sisi je rekao da su za pojavu ove pošasti najodgovorniji oni koji financiraju, naoružavaju i podržavaju terorističke organizacije i pozvao ih da odmah prekinu s tom praksom, što je uvijek tražio u svojim prethodnim govorima i pregovorima.

Predsjednik se usredotočio na četiri elementa u svom govoru kojima se treba suprotstaviti terorizmu. Prvi uključuje borbu protiv terorističkih organizacija njihovi izopćenjem, jer su one “kancerogena mreža koja je brojnim vezama međusobno povezana u većini dijelova svijeta”.

Također je istaknuo da sveobuhvatna borba protiv tih organizacija zahtijeva hitni prestanak bilo kakvog oblika financiranja, naoružavanja i pružanja političke i ideološke podrške teroristima.

“Terorist nije samo onaj koji nosi oružje, nego i onaj koji im šalje vozila, sredstva, oružje i nudi političku i ideološku podršku”, rekao je predsjednik Al-Sisi.

Egipatski lider je također spomenuo rat protiv terorističkih organizacija na sjeveru Sinaja, ističući da Egipat nastavlja s naporima u iskorjenjivanju tih skupina i po ovom pitanju ostvaruje pobjede i stalni napredak.

Nadalje se osvrnuo na napore prestižnog sunitskog Sveučilišta Al-Azhar, koje je tijekom proteklih godina obnovilo vjerski dijalog u zemlji, te rekao da je obnova vjerskog dijaloga ključna u borbi protiv terorizma.

Al-Sisi se obratio i izvorima financiranja i onima koji podržavaju terorističke skupine.

“Tko od njih kupuje prirodne resurse koje kontroliraju, poput nafte? Tko s njima sudjeluje u trgovini starinama i narkoticima? Odakle dobivaju financijske donacije? Kako su dobili medijsku prisutnost i kako su neki mediji pristali da postanu propagandna platforma za terorističke organizacije?”, u prepunoj dvorani u Rijadu su odjekivala pitanja egipatskog predsjednika.

Na kraju je rekao kako postoje zemlje koje financiraju i podržavaju te skupine i druge koji odbijaju dati informacije o militantima tih skupina, čak i Interpolu.

Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
subaru
7 godine prije

Bravo Sisi. Uzgred kurdi najavljuju u listopadu-oktobru referendum za odcjepljenje od Iraka a crni ciokaubojski general priča o velikom Kurdistanu sa kartom na račun Turske, Iraka, Siriji i Irana.

Korisnik postoji
7 godine prije

Bravo generale, nek si im reko. al se vrpolji stara vehabija u fotelji, a Trump zverla okolo i pravi se lud

davor
7 godine prije

Izraelska mafija

davor
7 godine prije

Artefakti i starine koje pokrade Isil po Iraku i Siriju, kroz dan dva mogu se pronaći po muzejima i aukcijskim kućama Tel Aviva i Londona. Medijsku prisutnost ISIL-u organiziraju Debka Files i SITE obje Mossadove propagandne kuće.

prvi od 7
7 godine prije

super su im konobari sa pištoljima za pasom.
Vjerojatno im to dođe kao neki oblik fiskalizacije.

kolo
7 godine prije

“Terorist nije samo onaj koji nosi oružje, nego i onaj koji im šalje vozila, sredstva, oružje i nudi političku i ideološku podršku”, rekao je predsjednik Al-Sisi

Govorim engleski, njemacki i talijanski……..i morao sam saznati istinu na hrvatskom jeziku zahvaljujuci LOGICNOM.

Guest
7 godine prije

I ovaj na vlasti? I jos ziv? Nemoguce.

ime
7 godine prije

poslali i konobare sa pištoljima da preuzmu pozornost od Sisija, ali svijet je cuo još jednog hrabrog državnika kojih se na prstima jedne ruke može prebrojati.

HEKPCT
7 godine prije

Mislio je na Iran.

Kili
7 godine prije

Ti koji optužuju Iran smatraju sve nas ostale retardiranim debilima. Kojoj to terorističkoj organizaciji Iran pomaže? Sirijskoj vojsci? Koliko god demoniziraju Assada i SAA nitko ih još nije proglasio teroristima. Ili misle na Hezbollah? Je li se Hezbollah možda raznosi po europskim gradovima ili npr u Saudijskoj barbariji? Je li Hezbollah zaista prijetnja čovječanstvu? Ovo stvarno vrijedja zdrav razum.

homs
7 godine prije

Sissi nakon ovog govora RIP ali sta je covjek bez brkova?

lisac
7 godine prije

Zar se ne boji kancerogene bolesti?

vladimir
6 godine prije

istina je jedna a ti eg.predsedice imao si doblest( muda ) i sve im rekao tim pizdama u oci ISTINU ,oni su je znali no nisu smeli reci ko ti HRABRI COVECE-ISTINOLJUBIVI.

vlado arbiter
6 godine prije

I hrvatska se tu može prepoznat sa svojom prodajom oružja !

Milenko
6 godine prije

Pa Britanci, Ameri i Izraelci su tvorci svih teroristickih organizacija. Ne samo idejni vec tvorci u svakom smislu. I svi oni ih podrzavaju i moralno i materijalno a finansijski pored njih jos veci (i najveci svetski) finansijeri terorizma su Saudijska Arabija i Katar.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.