EK predlaže nove mjere protiv Rusije

Ursula von der Leyen
50 komentara

Evropska komisija (EK) ponudila je novi paket sankcija Moskvi, uključujući embargo na uvoz ruskog zlata, i produžila ih do sljedećeg januara, navodi se u saopštenju EK u petak.

“Stoga danas predlažemo da pooštrimo naše teško pogođene sankcije EU protiv Kremlja, da ih efikasnije provedemo i produžimo do januara 2023.”, rekla je predsjednica EK Ursula von der Leyen.

“Današnji paket će uvesti novu zabranu uvoza ruskog zlata, dok će istovremeno ojačati našu dvostruku upotrebu i kontrolu izvoza napredne tehnologije. Čineći to, pojačat ćemo usklađivanje sankcija EU sa sankcijama naših partnera iz G7. Također ćemo ojačati zahtjeve za izvještavanje i pooštriti zamrzavanje imovine EU”, navela je Evropska komisija.

“Paket također ponavlja da sankcije EU ni na koji način ne ciljaju na trgovinu poljoprivrednim proizvodima između trećih zemalja i Rusije. Isto tako, tekst pojašnjava tačan obim nekih finansijskih i ekonomskih sankcija”, navodi EK. “Konačno, predlaže se produženje sadašnjih sankcija EU za šest mjeseci, do sljedeće revizije krajem januara 2023.”, dodaje se.

Odluku bi sada trebalo da odobri Vijeće EU, a očekuje se da će ona biti održana do kraja jula.

Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bruegel the elder
1 godina prije

Još jedno strašilo za zaštitu vinograda od ptica i veprova.(Vergilius)

Mrčikola
1 godina prije

Sve se, nekako, čini da ljepuškasta Ursula dobiva proviziju od Rusa za “štetu” koju Rusiji sankcije uzrokuju. 😁

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Evo ! Predlazem i ja jos jednu . Da Frau Ursula odlijeti direct za Moskvu i … Ponudi Putinu – glede mira .. Siguran sam ! Da ce Putin , spasavajuc se – iskocit kroz prozor Kremlin i nestat da ga nitko vise pronac nece !

Kiklop
1 godina prije

Postovana Frau Leyen vas ne muci zlato nego plin i nafta.Pod tvojim zlim vodstvom Eu je pala na koljea.Vrati se medicini , mozda i tamo ne vrijedis pa si pobjegla u politiku, ali cinis manju stetu.U medicini ubijes jednu zenu- ginekologija , ovamo stotinu i zena i muskaraca.
Mislim da nisi ni za mudraca niti za madraca..

Dokurčilomi
1 godina prije

Pogledajte taj pogled. Isti kao i za cijepljenje, idemo prvi, drugi, četvrti, ne djeluje, idemo peti put. Potpuno isto sada i za sankcije Rusiji. Idemo nove, EU kašlje, idemo nove, EU u krizi, idemo još novije, EU se raspada. Nema veze što ne djeluje ništa bitno je zaštititi američki način života i zaradu bilo gdje u svijetu preko bilo čijih leđa.

Zoki
1 godina prije

Europa je kao olinjala babetina koja je nekad bila vrh ženska, a danas se fura na kikice i tetovažice, misleći i dalje da se na nju svi lože iako je dohvatila sedamdesetu i nikome nije zanimljiva. Na šta spade kolijevka civilizacije… Na bezvrijedne aparatčike tipa ove korumpirane babuskare.

ad astra
1 godina prije

Ostvaruje se prijetnja zapadnog svijeta. Rusija će biti potpuno izolirana. Rusija će ostati s Sjevernom Korejom, Eritrejom, Sirijom i Iranom. Kolika je inflacija u Rusiji?

Lobos
1 godina prije

Heheh. Rusi ga i ne moraju prodavat. Cijene otiće u nebo i eto Rusima ponovo ogromne zarade. “Genijalci” ovi iz EK.

Dobaaaar!
1 godina prije

“Također ćemo ojačati zahtjeve za izvještavanje i pooštriti zamrzavanje imovine EU”, navela je Evropska komisija.”

ECI PECI PEC
1 godina prije

Usrulji von der CORUPT bi moga zamiriti i odmiriti tovar barba Frane, te bi ona bila sretna: ispunjena i napunjena.

Ivan
1 godina prije

Dok pametni šute, budale vladaju.

Bruno
1 godina prije

Gospodo iz EK, ja sam protiv sankcija i ne želim da mojom državom upravlja čovjek kojemu je vrhunac karijere sviranje ku**em po klaviru. On zahvaljuje Našem Šuftu na pomoći i zahtijeva jače sankcije. I naš Šuft je dobio samo 17% glasova, pa nije mjerodavan uvoditi bilo kome bilo kakve sankcije. Na kraju krajeva hrvatski narod nije na referendumu odlučio pristupiti terorističkoj organizaciji koja sebe naziva NATO

ivan sever
1 godina prije

Osnovna logika sankcija je da ih može uvesti samo onaj tko je jači od sankcioniranog i to upravo na području za koje su sankcije uvedene. Da li je tzv. Zapad jači od Rusije u područjima sankcija ? I da li Rusija ima alternativu ? Prvo, Zapad je nominalno (a zapravo virtualno) financijski znatno jači. Ali nije jači vojno, međunarodno – politički, resursno, proizvodno, znanstveno, tehnološki, kulturno idr. Dapače, sankcije Rusiji nije uvelo 82 % stanovništva svijeta, 75 % država svijeta, 70 % kopna svijeta, 60 % PKM – a svijeta, 80 % resursa svijeta, 75 % proizvodnje svijeta itd.itd.itd. Pa o čemu mi pričamo?

Lucija, prva
1 godina prije

Primjetila sam pred koji mjesec da je dobila ovaj luđački pogled kao Killary i Nency…

Neko ime
1 godina prije

Eu se nastavlja solidarizirati s SAD-om, prema devizi: “Ideje vaše, benzin naš”
Nazdravlje

tihobl
1 godina prije

Usrulja hoce da spasi EU od ruskog zlata.
Putinove kontrasankcije ce joj pomoci u tome cim uvede placanje gasa zlatom.

ZZ Top
1 godina prije

Ova gospodja bez problema izadje pred zapadne tv kamere i izjavi da su Rusiji uveli nove sankcije na izvoz zita,dok u nastavku iste te recenice optuzi Putina da svijet ucjenjuje zitom i koristi hranu kao pritiask na zapad, isto tako sa naftom, plinom, umjetnim gnojivom itd itd.

Pretpostavljam da znate, kako do sada niti jedan od zapadnih medija nije postavio logicno pitanje, kako je moguce da jednoj drzavi uvedes sakcije i onda istu tu drzavu optuzis da ne izvozi hranu, naftu, plin, umjetno gnojivo itd.

Ima li iko normalan na tom brodu ludjaka u briselu?

Max
1 godina prije

Uzalud.

Nenad
1 godina prije

Ovi europejci su toliko glupi da ni sami ne znaju koliko su glupi

Žile
1 godina prije

Ova VJEŠTICA če evropski narod spravit na koljena!!

Samo U Prolazu
1 godina prije

A ne razmislja recimo o obustavi sankcija na uvoz plina do 1.4 recimo? Podkapacitirana, korumpirana ili oboje :(:(:(

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.