Eksplozija krimskog mosta: sve informacije na jednom mjestu

Krimski most eksplozija
39 komentara

Most koji povezuje poluotok s kopnenom Rusijom teško je oštećen u subotu

Kamion je eksplodirao na Krimskom mostu rano u subotu, uzrokujući značajnu štetu na dijelu infrastrukture koji je vitalan za Rusiju u njezinoj vojnoj operaciji u Ukrajini. U eksploziji, koja je privremeno obustavila automobilski i željeznički promet, poginule su tri osobe.

Što se dogodilo?

Snažna eksplozija dogodila se na Krimskom mostu, koji povezuje ruski poluotok Krim s Krasnodarskom regijom, u subotu oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu. Izazvao je djelomično urušavanje ceste kojom prometuju automobili i požar na paralelnoj dionici pruge gdje se zapalilo sedam cisterni goriva. Zbog incidenta je obustavljen promet na cijelom mostu. Rusko nacionalno protuterorističko vijeće izjavilo je da je kamion eksplodirao dok se kretao građevinom dugom 19 kilometara. Snimke CCTV-a s mjesta događaja također pokazuju eksploziju kamiona.

Najmanje tri osobe poginule su od posljedica eksplozije, prema Istražnom odboru. Pretpostavlja se da su oni vozač i putnici automobila koji su pokušavali prestići kamion u trenutku kada je eksplodirao. Dva tijela već su izvučena iz voda Kerčkog tjesnaca. Helikopteri su angažirani kako bi se uhvatili u koštac s požarom, koji je ugašen nekoliko sati nakon eksplozije. Neoštećeni dio mosta ponovno je otvoren s jednom prometnom trakom u oba smjera od 16 sati po lokalnom vremenu, priopćilo je Ministarstvo prometa. Vlakovi će ponovno voziti od 20 sati, dodaje se. Još nije jasno koliko će trajati sanacija oštećenog dijela. Krimske vlasti rekle su da će trajektna usluga također biti omogućena onima koji žele prijeći između poluotoka i kopna. Pokrenuta je kriminalistička istraga, a agencije za provođenje zakona već su identificirale vlasnika kamiona koji je eksplodirao kao stanovnika ruskog Krasnodarskog kraja. Izvršen je očevid u domu muškarca

Reakcija dviju strana

Kijev nije preuzeo odgovornost za napad, ali je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, Mihail Podoljak, upozorio Rusiju da je ono što se dogodilo na mostu “samo početak”.

Incident su također proslavili na društvenim mrežama Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) i Ministarstvo obrane te zemlje, a potonje je tvrdilo da je jedan od “ozloglašenih simbola ruske moći na ukrajinskom Krimu” “srušen”. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova napisala je na Telegramu da reakcija ukrajinskih dužnosnika svjedoči o “terorističkoj prirodi” vlade u Kijevu. Neimenovani dužnosnik ukrajinske vlade rekao je za Washington Post da ukrajinske specijalne službe stoje iza eksplozije. Ovo je uslijedilo nakon izvješća ukrajinske novine Ukrajinska Pravda, koja je citirala izvor u sigurnosnim službama zemlje, tvrdeći da je napad osmislio SBU.

Zašto je krimski most važan?

Izgradnja mosta, koji se naziva i Kerčki most, započela je dvije godine nakon što je Krim velikom većinom glasao za pripajanje Rusiji na referendumu 2014. Dovršen je 2018., a 19 km duga konstrukcija, najduži most u Europi, postavši simbolom ponovnog ujedinjenja poluotoka s Rusijom. Tijekom sukoba u Ukrajini, Rusija je koristila most za prijevoz oklopnih vozila i druge vojne opreme i tereta. Nekoliko ukrajinskih dužnosnika i vojnih zapovjednika posljednjih je mjeseci izdalo prijetnje da bi most mogao postati meta.

eksplozijaKrimski mostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

Rusija možda ponovo koristi taktiku spaljene zemlje (sjeverni tok) i utvrđuje strateški položaj na Krimu s kojeg povlačenje nije predviđeno (Kerčki most).

SIRIUS
1 godina prije

kao što je neko več naglasio, pojačano uključenje nato-a u konflikt u Ukrajini znači više terorističkih operacija a manje izravnog ratovanja. nato u miru i tajnosti od drugog svjetskog rata u evropi sprovodi operaciju GLADIO. Znači več preko 70 godina! Isti period u kojem cia rovari po Ukrajini. Pitanje jeli ima koja od poznatih teroristićkih akcija i napada po evropi, promjena vlasti i uništavanja ekonomija, a ima ih na desetke, a da nije njihova.

cile mile
1 godina prije

Sljedeca eksplozija ce biti puno jaca a i nisu neke informacije sve bolje pokazuju snimke koje kruze …

borjana
1 godina prije

“Snimke CCTV-a s mjesta događaja također pokazuju eksploziju kamiona.” Mi tu izuzev eksplozije ne vidimo ništa! Prije nego šta će kamion doći do mjesta eksplozije vidi se: Da nije nikakva riječ o nekoj cisterni ili vozilu sa posebnom oznakom za prijevoz opasnih i ekspolzivnih tvari. Da je riječ o jednom obićnom kamionu, šleperu sa ceradom, što kao takav nikada ne može vršiti transport bilo kakvih opsanih, zapaljivih ili ekspolzivnih tvari Da je eksploziju kamiona mogao izazvati samo njegov rezervoar sa gorivom i pri tom izazvati takvu snagu eksplozije, da se to ni u filmu ne viđa. Sve šta se vidi jeste, da je kamion progutala sanžna eksplozija, pa je moguće zaključiti samo dvije opcije kao njenim uzrokom: Kamion sa nekoliko tona eksploziva i njegovo aktiviranje kao teroristički čin. Pogodak nekom od raketa ili pametnih bombi, koje nadzorna kamera zbog malog broja slika u sekundi, ni u kojem slućaju ne može… Čitaj više »

Čudan lik
1 godina prije

Znači po Rusiji se može bez problema voziti kamion pun eksploziva???
Kako je vozač ili netko drugi uopće došao do tolike količine eksploziva???
Zar ne bi svaki gram eksploziva trebao biti pod nadzorom?

Ivan
1 godina prije

Putin previde mazu i pazi ukrajinsku bageu umjesto da im je presjekao sve veze sa EU preko koje svercaju oruzje.

tihobl
1 godina prije

Zašto je krimski most važan?
Zato sto je to projekat star 150 godina, a dovrsio ga Putin. On je simbol njegove vlasti. Napali su ga na njegov rodjendan kako bi ga isprovocirali.
Ovo je vise maketinski napad, jer steta nije velika. Vozovi ponovo idu, auta ponovo idu jer dvije trake nisu ostecene, a na ostecene dvije trake stubovi su ispravni (od detonacije spala su dva nosaca kolovoza sa stubova). Steta se moze otkloniti za manje od mjesec dana (kinezima bi trebalo 3 dana, ali rusi nisu kinezi).

Sad je najvaznije da li ce Putin pogubiti zivce ili ce se drzati svojih planova i predvidjne dinamike.

hihi
1 godina prije

sto smo iz ovog teksta naucili a da vec nismo, detaljnije, procitali na ostalim porztalima?

Yugo 45neregistrovan
1 godina prije

Samo naivni Slaveni uključujući i Ruse mogu ovako “grlom u jagode” pristupiti ratu u kojem im je neprijatelj najpodlije i najveće zlo koje je ikad postojalo na ovom svijetu.
Ovakovo buđenje je možda čak i dobro došlo dok ne bude kasno

hiber
1 godina prije

Jedino smo naučili da je konstrukcija mosta teško sranje. “Jeftina” gradnja na muljevitom tlu. Ovo jeftina u navodnike jer je skupa gradnja sa jeftinim učinkom. Na strateški građenim mostovima kamioni sa eksplozivom ne bi mogli izazvati klizanje konstrukcije koja je, sa ovakvim uzrokom kao kula od karata. Dakle, ili je eksploziv drugačije postavljen, a ovo je predstava ili je konstrukcija mosta teško sranje koju i HIMARS rakete od 90 kg lako mogu onesposobiti. Njegova suprotnost je sovjetski standardni most kod Hersona na kojega HIMARS rakete od 90 kg padaju i padaju. Da ove rakete padaju na Krimski most pretvorio bi se u olupinu. Sada mozemo očekivati i bočne napade dronovima od 30-40 kg.

C.F.
1 godina prije

Realno kad si vec isplanirao rusenje mosta onda ga bez problema mozes srusiti na nacin da totalno blokiras tranzit preko i ispod mosta.
Ovako bum snimke obidu svijet a tranzit se nastavlja. Sve je to smrdi sa svih strana

Vojni analitičar
1 godina prije

Sve informacije? Ili možda samo one od prij epoznate i one očigledne koje se nisu mogle sakriti. Ovo sa kamionom i nakon toga zapaljenjem vagona s gorivom, baš i ne djeluje previše uvjerljivo. Zašto su ti vagoni, kako je pisalo u nekim izvješćima stajali na mostui time postali laka meta?. Znaju tko je vlasnik, ali ne piše tko je vozio taj kamion? Što se dogodilo s vozačem? Je li to bio vozač samoubojica? Pregledava li itko vozila koja se kreću mostom s obzirom da su napadi na njega već bili najavljivani i moglo se ovako nešto očekivati? Tko je odgovoran za sigurnost mosta? Je li se uopće radilo o eksploziji kamiona ili o raketnom napadu? Situacija je opet ista kao i sa plinovodima. Svi znaju kome je u interesu takvo uništavanje infrastrukturnih objekata i tko ima sredstva i načina za ovakve napade, ali opet nije predočen nijedan jedini konkretni dokaz… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Ukrajinci su dugo prijetili napadom na Kerčki most. Sad će nijihove želje biti neobuzdane i mogli bi pokušati nešto slično i u Rusiji a ponašanje Rusa im ide na ruku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI