Eksplozije u vazduhoplovnoj bazi na Krimu

Eksplozije
56 komentara

Stanovnici regije Saki na Krimu svjedočili su u utorak nekoliko snažnih eksplozija koje su odjeknule na aerodromu ruske mornarice u blizini grada Novofedorovke.

Eksplozije su izazvane detonacijom municije u bazi, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva odbrane i dodaje da u incidentu niko nije povrijeđen.

Na slikama objavljenim na društvenim mrežama vide se oblaci dima koji se dižu iza kuća, a na snimku se čuje zvuk višestrukih eksplozija. Dim sa mjesta događaja podigao se dovoljno visoko da se vidi sa obližnjih plaža.

Šef Republike Krim Sergej Aksjonov priznao je da se incident dogodio u Novofedorovki i rekao da će istražiti situaciju.

Bolnice u regionu Saki i obližnjem letovalištu Evpatorija poslale su kola hitne pomoći, javile su RIA Novosti.

Novofedorovka se nalazi na obali Krima oko 40 kilometara sjeverozapadno od regionalnog glavnog grada, Simferopolja. Baza Saki nalazi se na periferiji naselja i dio osoblja živi u gradu.U sovjetsko vrijeme aerodrom je bio centar za obuku pilota nosača aviona. Ruska mornarica ga koristi za obuku pilota otkako se Krim pridružio Rusiji 2014. godine.

eksplozijaKrimrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
56 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Prle
1 godina prije

Evo hrane za geopliticare. Ajde objasnite nam kako je se ovo desilo i tko bi to mogao da bude. Vec sam kupio kokice. Bit ce jos ovakvih situacije ubuduce koji ce govoriti u prilog tome da je ovaj rat jedna velika predstava. Nema tu zaracenih strana vec samo imaju strane koje su se uspjeli dogovoriti. Sto netko rece ako zelis kontrolirati tijek rata moras kontrolirati obje strane,sto ova eksplozija i potvrdjuje. Pitanje je samo koliko ce trebati vremena i ovakvih slucajeva da ovcama bude jasno. Ako bude ko za “nevidljivog” ratovat cemo mi jos godinama i navijati za jednu ili drugu stranu.

tuf
1 godina prije

Ovo je teška blamaža za Ruse. Javno objavljuju i lažu u oči javnosti da nema štete na vojnoj tehnici a pogledaš satelitske snimke i vidiš uništenih barem 9 vojnih zrakoplova.
Kako god da je izvedeno – teški šamar obrani Krima, glave će morati letiti jer se euroatlantski protivnici sada budu osokolili. Ovo im je bio test, pali su. Uostalom, koliko god poricali napad, vidjeti ćemo u narednom periodu da li se bude dogodila odmazda na ukrajinskim zapovjednim centrima i to će biti potvrda onoga što poriču.

Atom
1 godina prije

Kad bi Zelenski up pomoc zapada zauzeo Krim I Donbas, Ukrajina bi krenula na Moskvu. U Ukrajini se siri dogma da je Ukrajina nasljednica Rusije. Rusija ce morati posegnuti za A bombama na Ukrajinu da bi se Azovci smirili. Ako je Amerika mogla to napraviti Japanu i ako je prijetila nekim drugim zemljama Rusija isto mora, bit ce bolje I za Rusiju I Ukrajinu. Svrha je zaustaviti SAD agresiju kroz Ukrajinu na Rusiju.

Vanja
1 godina prije

ebi ga,kad je potonula Moskva prvo su govorili da je požar…Nisu se deca igrali šibicama,to su bili amerikanci,i sad su.Oni kao da ne strepe od atomskog rata,a Rusi se ubiše od odgovornosti pa ne diraju američke ose koje im lete oko glave i navode rakete.Oni mlate po ukrajincima,a oni suštinski nisu njihov pravi problem.

Corkan
1 godina prije

Kako ovo da se desi nepobjedivim , cisto nevjerovatno… Samo da kazem ovim rusofilima da rusi neznaju ni gdje su suplji .. Sistemi i sistemcici ne pomazu koje kakvi S-ovi itd je obicna starudija SSSR-s i ovo je bukvalno uvaljivanje rusau u potonuce pa nemozete protiv cijelog svijeta spasava vas atomska koju imate a inace sibir sve kaze bijeda i sirotinja.

Milance iz Nis
1 godina prije

Sada sam malo gledao slike i jako zalosno baza je unistena ali kako je to moguce da se desi supersili kao sto je rusija .. Ovo nije bilo nepaznjom cuvara i njegove cigarete sto kazu rusi nego nesto sto rusi nemogu ni vidjeti i sada im je panika sta ih ceka jos. Sretno Rusijo ali teski ti dani idu.

zapadni neimac
1 godina prije

Ovo je znak dobre volje od strane Rusije.

tihobl
1 godina prije

Aerodrom je netaknut slike izmisljene , nije bilo nikakve ekspolozije na krimu sve su to izmisljotine.

Otom potom
1 godina prije

Biće vam svima lakše kad shvatite da nuklearne,tj. atomske bombe ne postoje.

Smurgl
1 godina prije

Nije to prvi propust… U početku ih je bilo gomila, polupane ruske kolone ko u svatovima, 20-ak pripadnika specnaza u Tigrovima baulja po milionskom Harkovu i upada u zasjedu, perjanica crnomorske flote, krstarica “Moskva”, iz nekog razloga bila sama u borbenoj kampanji, bez vodećeg broda, zgrada u sjedišta mornarice u Sevastopolju na dan mornarice…

Izgleda da neko rovari u OSRF…

Max
1 godina prije

Ukrajinci tvrde da su pokrenuli protudar ali nema ih nigdje.

Vitez
1 godina prije

Iz svega priloženog , izvršena je čista sabotaža sa zemlje, aerodrom brani 6 pukovnija PZO., a nijedna raketa nije ispaljena sa zemlje, a niti PZO topovi nisu bili aktivni .
Iz samih snimki prema bazi koje su pokazane od turista koji ljetuju na Crnom moru nije doletjela ni jedna raketa prije eksplozije. Može biti i čisti nemar, jer na samoj pisti se nalaze avio bombe bez zaštite izložene meteorološkim uvjetima.VRF radi sada perimeter od 5 km.

Krle
1 godina prije

Mislim da je ovo bila sabotaža, najveća do sada. Vjerovatno će tu sad svašta isplivati i zaredati čistke. Na stranu ukrajinski specijalci, jako dobro uvježbani, potpomognuti SAS-om i ko zna s kim, teško da bi ovo bilo tako uspješno i razorno bez pomoći iznutra. Moćni sistemi tu nemaju šta da rade, nemoćni su protiv sabotaža. Ipak, sabotaže ne mogu dobiti rat, i nakon što Rusi riješe Donbas, situacija bi se mogla drastično promijeniti

hiber
1 godina prije

Koje gluposti, valjda rusko Ministarsto piše @tihobilu direktno. Samo on puši takve bajke. Za ostale postoje satelitske snimke prije i poslije eksplozija. Krateri eksplozija sve kazuju.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ne razumijem čemu drama na portalu. Rusi su ovaj puta izgleda stvarno dobili po pički. Ali nije li tako nešto normalno u ratu i za očekivati? Ni u jednom imalo većem ratu nije samo jedna strana baš uvijek pobijeđivala bez da je zadobila gubiteke i udarce poput ovoga. Ne može se ni očekivati da će Rusi ovdje pšroći bez neuspjeha i poraza poput ovog. Koliko god Rusija bila vojna supersila, ne smijemo zaboraviti da Ukrajina uopće nije slaba i lak plijen. Već i prije rata Ukrajina je imala respektabilnu, brojnu i vrlo dobro opremljenu i obučenu vojnu silu. Nakon 8 godina ratovanja u Donbasu imali su i iskusne prekaljene i budimo realni još uvijek visoko motivirane vojnike. Za obranu od ruskog napada su se pripremali osam godina. Naoružavali su se, obučavali, gradili bunkere, obrambene linije i ostalu infrastrukturu. A sada je tu i obilna pomoć sa Zapada, kako u tehnici,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Vidim vratio se moj polupismeni klon.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI