Emir od Katara potvrdio da će ojačati veze s Iranom

Tamim bin Hamad Al Thani
31 komentar

U telefonskom razgovoru su čelnici Katara i Irana izrazili spremnost na suradnju i da “riješe probleme islamskog svijeta”.

Vlasti Katara namjerava razviti suradnju s Iranom, izjavio je u nedjelju emir države, šeik Tamim bin Hamad Al Thani, u telefonskom razgovoru s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem, a čuli su se povodom muslimanskog blagdana Eid al-Fitra koji označava kraj Ramazana, svetog mjeseca za muslimane.

Iranski lider Rohani je potvrdio spremnost da s Dohom radi na cjelovitom razvoju odnosa i suradnji u rješavanju problema u islamskom svijetu.

“Da bi se to postiglo, potrebni su mudrost i dijalog”, rekao je Rohani.

Ovo je prva izjava emira nakon što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat dostavili Kataru popis od 13 zahtjeva koje Doha mora ispuniti u roku od 10 dana, ako želi ukidanje političke i ekonomske blokade.

Zahtjevi Saudijske Arabije kataru su sljedeći, a ultimatum istječe krajem ovog tjedna:

  1. Prekinuti odnose s Iranom.
  2. Zatvoriti tursku vojnu bazu i obustaviti vojnu suradnju s Turskom.
  3. Ugasiti kanal Al-Jazeeru.
  4. Ne financirati više medije kao Arabi21, Rassd, Araby Al-Jadid i Middle East Eye.
  5. Prekinuti financiranje pojedinaca, skupina ili organizacijama koje su kao teroriste odredili Saudijska Arabija, UAE, Egipat, Bahrein i Sjedinjene Američke Države.
  6. Prekinuti veze s Hezbollahom, Al-Qaedom i ISIL-om.
  7. Izručiti teroriste iz Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina, prekinuti h financijski pomagati i dostaviti sve informacije i podatke o njima.
  8. Ne miješati se u unutarnje poslove i ne davati državljanstvo građanima koji su od pravosuđa traženi u Saudijskoj Arabiji, UAE, Egiptu i Bahreinu. Otkazati već dodijeljeno državljanstvo ovim građanima.
  9. Obustaviti potporu i dati sve informacije o političkim protivnicima Saudijske Arabije, UAE, Egipta i Bahreina.
  10. Nadoknaditi štetu zemljama pogođenim njihovim aktivnostima.
  11. Uskladiti se s drugim zaljevskim zemljama vojno, politički, socijalno i ekonomski, prema sporazumu postignutom sa Saudijskom Arabijom 2014. godine.
  12. U prvoj godini će se nad Katarom provoditi nadzor svakog mjeseca, a za sljedećih 10 godina će se svake godine pratiti usklađenost s gore navedenim zahtjevima.
  13. Odluku o provedbi zahtjeva dostaviti u roku od 10 dana, do 3. srpnja 2017. godine.

Hasan Rohani osuđuje “opsadu” Katara

Katar je već poručio kako je ove zahtjeve nemoguće ispuniti, a iranski lider je izrazio potporu Kataru u njegovom sukobu sa Saudijskom Arabijom i naglasio da je “opsada protiv ove države neprihvatljiva”, prenosi iransku državna novinska agencija IRNA.

Teheran stoji uz katarski narod i njegovu vladu. Pritisak, zastrašivanje i sankcije ne mogu biti odgovarajuća rješenja za moguća neslaganja među zemljama u regiji”, rekao je Rohani u razgovoru s katarskim emirom, šeikom Tamimom bin Hamadom Al-Thanijem.

Opsada Katara je za nas neprihvatljiva“, rekao je predsjednik Islamske Republike, rekavši “kako će pomorski i zračni prostor, kao i kopno Irana, uvijek biti otvoreni za potrebe bratske i susjedne zemlje”.

bolji odnosi
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
X3M
6 godine prije

Odje…. Katar Saudijce kao losu naviku…

Geopolitika je zeznuta stvar

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Jbt izgleda da je Milan češki dijelom bio u pravu… Polako Iranci preuzimaju ulogu glavnih među Arapima.

Antonio
6 godine prije

A sta mu preostaje. Igrao je ulogu piona za SAD i S. Arabiju, ali ga ovi sada zele zrtvovati. Naravno Iran je sa druge strane sahovske table i nudi mu da konecno bude konj, a ne pion.
E sada sve zavisi dali pion moze misliti dugirocno ili ce ipak biti zrtvovan.
A vreme leti, tik-tak, tik-tak… Rusi ga mere :))))

glen
6 godine prije

Nista ne razumim.
Milan je bio u pravu zato jer je govorio nejasno pa uvjek pogodi.
Sigurno su na djelu globalisti.

Čudo jedno
6 godine prije

Čuj zahtjeve???
Dobro da nisu zahtijevatli i do kad vani smiju biti.
Situacija ide iranu na ruku samo tako, ovi ih uvjeti mogu samo udaljiti od vehabija, i gura ih iranu. Samo tako Saudijska Arabija!

Svjatoslav 969
6 godine prije

Irancane samo vuku u zamku jenki.
Postaje vruce i za Ruse …
U svakom slucaju odvija se sve po cionistickim zeljama. A usput ca naglo Turci ukociti i gde ostaju Irancani, na goloj ledini..Zar nije mogao biti ishod da budu Turci na prvoj liniji busajuci se u prsa Katru bratskom.Tako da padnu maske igre.
Lose bas lose razvlacenje Rusije u zemlje gde jenki imaju dobre baze i startne pozicije.
Trebali su nasi ipak pustiti Katar niz vodu i nek se glodju sami sa sobom. A Katarske pare po planu racepusati. Koja hrana, koja voda, koje gluposti Katru slati djaba a jenkija imaju 10 000 u gotvsu pripremljenija na svom tlu.

Alen
6 godine prije

Tesko svima kad se ovo rasplamsa.. Svi su na okupu ,situacija slicna kao pred ww1.. Jos fali gavrilo da makne salmana …

Prolaznik
6 godine prije

Pazi samo točku 12.

Osoba C
6 godine prije

Zauzimaju se pozicije za situaciju poslije sloma ISIL-a. SAD naoružava Kurde za borbu protiv Assada, obećavajući im državu, sklapa s njima neke sporazume da bi stvorio privid legitimiteta svojoj nazočnosti u Siriji, jer će uskoro, kad se stvari na terenu srede, Assad i Rusi potegnuti pitanje međunarodnog prava i njihove protupravne nazočnosti na teritoriji suverene države, čime se otvara prostor za neke druge vrste akcija. Matiss uvjerava Erdogana, da će na kraju Kurdi vratiti oružje koje su dobili od Amera, a iz nekog čudnog razloga, ovaj mu ne vjeruje već prijeti vojnom intervencijom protiv Kurda, i zadržava vojnu bazu u Kataru. Izrael jednim okom mjerka Libanon, a drugim Iran, a u međuvremenu kuha gdje stigne. Saudi se više ne mogu sakrivati iza proxy ISIL-a, vojno su nesposobni za rat sa Iranom, ne mogu biti proxy Amerima. Pitanje je koliko će Ameri biti spremni direktno angažirati svoje snage, jer im ovdje… Čitaj više »

Neko ime
6 godine prije

Nije da bi to sta promijenilo, a sta ne bi neko vijece sigurnosti trebalo zasjedati kad se nekoj suverenoj zemlji daje ultimatum koji zvuci kao objava rata?!

jale
6 godine prije

Baš sam pisao o svojim iskustvima sa katarskim elementom u istoriji Balkana zadnje tri decenije kad se dogodio sukob sa Saudijskom Arabijom. Katar i Iran su bili glavni izvoznici islamskog fundamentalizma u rat u Bosni i Hercegovini. Katar je slao milijarde dolara u novcu i oružju, a Iran hiljade i hiljade mudžahedina, a sve je išlo preko Zagreba.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.