Energetska kriza dolazi nakon ogromnog naučnog eksperimenta

CERN laboratorij
28 komentara

Veliki hadronski sudarač (LHC), masivni akcelerator čestica koji se nalazi na francusko-švajcarskoj granici, ulazi u hibernaciju početkom ove godine zbog evropskih napora za uštedu energije. Operater kaže da će i dalje imati dosta podataka za analizu uprkos manjem vremenu eksperimenta.

U ponedeljak je krajnji rok koji je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja, ili CERN, koja upravlja masivnom mašinom, postavila za pauziranje eksperimenata za zimsku sezonu, prenose RIA Novosti. Odluka je potvrđena ranije ovog mjeseca.

CERN crpi oko 200 MW električne energije iz francuske mreže tokom vršne potrošnje u ljeto, otprilike trećinu onoga što je potrebno cijelom gradu Ženevi. Ali tokom zime, kada su eksperimenti na LHC-u stavljeni na čekanje, brojka pada na oko 80 MW. Godišnje naučna organizacija potroši 1,3 TWh električne energije.

Sudarač ima prsten od 27 km od supravodljivih magneta koji treba da se ohlade na skoro apsolutnu nulu tečnim helijumom da bi se kontrolisale čestice koje se kreću brzinom koja se približava brzini svetlosti. I magneti i sistem za hlađenje su veliki potrošači električne energije. Super Proton Synchrotron, manji 7 km akcelerator koji unosi čestice u LHC, drugi je dio postrojenja koji ima najviše energije.

Usred ovogodišnje panevropske težnje ka uštedi energije, CERN je odlučio da zatvori LHC dvije sedmice ranije. Kada akcelerator ponovo bude pušten u rad sljedeće godine, raspored eksperimenata će biti prilagođen kako bi se osigurala 20% manja potrošnja električne energije. Zvaničnici CERN-a kažu da će naučnici ipak imati dosta sirovih podataka za analizu.

„Za naš Veliki kolajder istina je da su izgubljeni podaci za dvije sedmice“ , rekla je za Euronews Malika Meddahi, zamjenica direktora CERN-a za akceleratore i tehnologiju. “Međutim, s obzirom na količinu podataka koja se sada akumulira i koja će se akumulirati do 2025. godine, utjecaj je manje značajan.”

Evropska energetska kriza se razvila prošle godine, djelimično zbog proizvodnje iz obnovljivih izvora niže od očekivane. Pojačala ga je kriza u Ukrajini zbog odluke EU da prekine trgovinske veze s Rusijom u sklopu svoje strategije sankcija.

Ranije je Rusija bila glavni dobavljač fosilnih goriva za EU, navodi Eurostat. U 2020. isporučio je 29% sirove nafte i 43% prirodnog gasa koje je uvozio blok.

cernElekrična EnergijaUštede
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AJeTo
1 godina prije

To nema veze sa potresom na dubini 750 km ispod LHCa koji je ekspresno uklonjen sa stranica EMSC.

mile
1 godina prije

imate grešku u naslovu nije nakon eksperimenta nego uslijed nedostatka energije.
Usput radi se o najvećem pranju novca ikada (LHC)

Ico
1 godina prije

Ti si nacionalno osviješten komad budale

tadija
1 godina prije

1971 sam gradio prvi njemački akcelerator i tada su obećavali da to uskoro ide u komercijalnu uporabu,ali ni dan danas ništa ni od tog europskog,koji je eto dug 27 km,a mi smo gradili od samo 500 metara krug.
Eto prošlo 50 godina i samo nam uzimaju lovu za jalove eksperimente.
Netko se pobrinuo da budu “Neefikasni”,ili sam ja teoretičar zavjere.

Tupko Glupko
1 godina prije

Portal je bosanski, registriran je u Brčkom. Koliko znam, tamo su tri konstitutivna naroda, i tim jezikom autori tekstova i pišu. Ne pišu o unutarnjopolitičkim temama, jer odmah se nakače takvi poput tebe koji miču fokus sa bitnoga. Politika je često povezana sa kriminalom, ali čak i tada ne pišu o tim temama, što mi je žao. Ovdje se u tekstu govori o ogromnoj potrošnji energije velikog hadronskog sudarača, ali tebe smetaju riječi novembar i istorija. Zamisli, na engleskom su november i history. Istina, i meni ponekad odobrenje nekih komentara čeka satima, a i lektor na portalu stvarno ne bi bio naodmet. Sa druge strane, riječ je o neprofitabilnom portalu, tako da su sve te stvari zanemarive u odnosu na kvalitetu članaka. Baš ono što čini posebnim ovaj portal je kvaliteta komentara, temeljem kojeg autori na Logičnom nerijetko objave i članak. Tako da – ako tvoji komentari ne komentiraju članak… Čitaj više »

Tupko Glupko
1 godina prije

Trebaš gledati ŠTO piše u komentaru, a ne KAKO piše 😉

Max
1 godina prije

Nikad nisu rekli čemu to služi osim da traže Božju česticu.

tihobl
1 godina prije

Ти си неписмен.

tihobl
1 godina prije

U tekstu ne kazu glavno – da su anstajnove formule pogresne i da to eksperimenti pokazuju.
Pokusavaju da dobijene rezultate uklope u postojece formule i ne ide. Racunica im se ne slaze i vrte se u krug, umjesto da priznaju da nemaju pojma i da krenu od pocetka. Umjesto toga izmislili su tamnu materiju, a kasnije i tamnu energiju kako bi pokrili razliku izmedju teorijskih i eksperimentalnih rezultata. Samo sto to dvoje ne postoji.

Macedon
1 godina prije

U majkumu koja nauka apsolutna nula I cestice brzinom svijetlosti? A da naprave replika “zemjine kugle” I da dokazu da voda moze da stoi odnosno da ne istece I sa donje strane kugle to ne mogu.

Гавран
1 godina prije

U trenutuku kada naučni štreberi samo što nisu uhvatili gradivne čestice Boga – nestade stuje.

Zoki
1 godina prije

Volio bih da znam ko plaća ovu silnu struju? Ili je to još jedna velika pljačka koja se dešava decenijama.

tata mata
1 godina prije

pa ti znas sta je kolajder ,,kuku lele

Sanyar
1 godina prije

Smiješna znanost traži Boga u materiji….
Btw. pokušavaju otvoriti međudimenzijske portale, a potresi su samo nuspojava….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI