Era američke unipolarnosti je završila

SAD unipolarnost svijeta
28 komentara

Doba unipolarnog svijeta, kada su Sjedinjene Države diktirale uvjete drugim zemljama i čak “lomile” njihove političke sustave, bliži se kraju, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin.

“Geopolitička realnost u kojoj danas egzistiramo ima ozbiljan utjecaj na cjelokupni sustav globalnih i regionalnih procesa, uključujući i integracijske. Doba unipolarnog svijeta, kada su Sjedinjene Države i njihovi europski sateliti koristili taktike zastrašivanja koje su dotjerali do godinama usavršavanja da diktiraju uvjete drugim državama i određuju njihov smjer razvoja u skladu sa svojim sebičnim interesima, pa čak i razbijaju njihove državne sustave, bliži se kraju”, rekao je Galuzin.

Siguran je da se u svijetu događaju tektonski pomaci prema multipolarnosti i obostrano korisnoj suradnji koja se temelji na načelima ravnopravnosti, poštivanja interesa i nemiješanja u unutarnje stvari drugih država. Međutim, ovaj se proces pokazao bolnim, prvenstveno zbog otpora Washingtona.

“Jednostrane nelegitimne restriktivne mjere, bez presedana u svojim razmjerima, koje se uvode neselektivno, ponekad i na štetu vlastitih partnera, postale su sastavni dio njegove (Washingtonove) vanjske politike”, rekao je Galuzin. “Kao odgovor na pritiske na nas i naše saveznike u ovim uvjetima, radimo na jačanju multilateralne suradnje u okviru regionalne integracije. Rusija ostaje pošten i pouzdan saveznik u političkom, trgovinskom i gospodarskom smislu. Odnosi povjerenja koji ostaju među zemljama ZND-a, ODKB-a i EAEU doprinose ispunjavanju obveza i postizanju novih ciljeva.”

“Danas je fokus na osiguravanju stabilnog funkcioniranja naših gospodarstava i formiranju financijskih mehanizama koji su otporni na vanjske čimbenike”, zaključio je Galuzin.

rusijaSADsvijetunipolarni svijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Da je Trump na vlasti, ova tranzicija bi išla uz puno manje proljevanja krvi i ratova.

Igrači iz sjene koji su postavili Dementnog za predsjednika umiru od smijeha kada ga narod ozbiljno shvaća.
Da ga navečer pitate što je jeo za doručak, ne bi znao, a kao vodi najmoćniju državu svijeta 😀

Tupko Glupko
1 godina prije

Ovbdje možete vidjeti kartu svijeta sa državama koje sankcioniraju Rusiju:
comment image

Za neke komentatore ovdje koji pišu da Rusiju sankcionira cijeli svijet 😃

1 godina prije zadnji put uredio Logic
Sir Oliver
1 godina prije

Volio bih da je tako ali ranjena zvijer je još uvijek opasna.

Dawor
1 godina prije

…..”istina”…..vidimo,vidimo ….također je istina da je moj pas jutros iz nepoznatog razloga počeo da mijauče i da prede …
😼😼😼😼😼

Tupko Glupko
1 godina prije

Ja se ne sjećam da su Kinezi ili Rusi vodili ratove na drugom kraju zemaljske kugle.
Tko zna, možda nas prosvijetliš ovdje sa tim informacijama, Lučonošo.

tihobl
1 godina prije

Britanski obavjestajci vec mjesec dana rovare po Jermeniji. Najvjerovatnije da ce Jermenija izaci iz ODKB i slopiti savez sa Francuskom (onda Azerbejdzan nema izbora nego uci u ODKB). Turci protiv francuza vec ratuju u Libiji, a kad otvore front na svojoj istocnoj granici bice im jos lakse.
Britanci prave jos jedno zariste u kome ce EU ispusiti.

DEDA
1 godina prije

MAAA NEBU PROPALA KAD JE NAŠ SAVEZNIK.RVACKA BU JE ZAŠTITILA.

Max
1 godina prije

Nadam se većoj pravednosti.

goran
1 godina prije

bravo,tome bi svi mi trebali težiti

hiber
1 godina prije

Smješne i naivne tvrdnje. U potpunoj hegemoniji USA, a to bi bio period od 1989 do 2008. Kina je povećala BDP jedno 20-30 puta, a Putin je oporavio Rusiju na visokim cijenama nafte i plina. 2008. je slomom petrodolara tome dosao kraj kao i tkz. hegemoniji USA. Međutim, od tada su stvari i za Rusiju i za Kinu krenule naopako. Kina je postala dužnička velesila, a upravo im je sustav “socijalnog kredita” izgorio u epidemiji korone. Milioni zarazenih dnevno, a deseci tisuća mrtvih zbog uništenog imuniteta, a statistika im je tiltala. Sto se tiče Rusije bit ce sretna ako ostane na zaleđu G20. Naravno, Indija ce, vjerojatno da prosperira. Već sada ima par stotina miliona stanovnika vise od Kine, korone se sa lakoćim rješila, a benefiti vjerojatno najbrže rastu.

nessy
1 godina prije

Nazalost, da bi se stvari promjenile, vidimo iz povijesti, mora biti krvi. Da li ce promjena biti nabolje, znat cemo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI