Erdogan moli NATO za pomoć u Idlibu

Erdogan i NATO
84 komentara

Jučer je u Idlibu došlo do sukoba turske i sirijske vojske. Snage Damaske tvrde da su odgovorile na napad turskih snaga i proturskih islamističkih milicija, koji su se zajedno kretali u smjeru Saraqiba. U vatri sirijske artiljerije je ubijeno 5 turskih vojnika, a još 5 ih je ranjeno. RT navodi kako je jedan od petorice ranjenih preminuo i broj mrtvih se popeo na šest.

Turski predsjednik Erdogan je nakon toga prvo izjavio „kako je Turska uzvratila udarce po položajima sirijskih trupa odakle je izvršeno granatiranje“.

Kasnije se ispravio i rekao „da je Turska u odmazdi gađala 115 i pogodila 101 cilj sirijske vojske“. Navodno je uništila tri tenka, dva minobacačka položaja i jedan helikopter. Međutim, na internetu nigdje nema dokaza o tim napadima, osim jednog snimka na kojem se vidi vatra iz višecijevnih raketnih bacača. Navodnih zračnih udara, kako neki mediji tvrde, nije bilo.

Kasnije su sirijske snage objavile fotografiju navodno uništenog helikoptera, ali se vidi da nije pogođen projektilom, već hicem iz teške protuzračne strojnice i helikopter je uspješno aterirao u Aleppu i nije bilo gubitaka.

Riječ je o helikopteru Mi-24, koji je prethodno bio u sastavu ruske zrakoplovne skupine, a navodno je predan sirijskim snagama. Netko od komentatora je dobro primijetio da je na fotografiji helikoptera s brojem 40 na prednjem dijelu uklonjena crvena zvijezda, simbol ruskog zrakoplovstva i da je to možda starije fotografija koja je korištena u informacijskom ratu. Ali dokaza o toliko pogođenih ciljeva sirijske vojske nema. Niti jedne fotografije ili snimke na internetu i čini se da je i ovaj put turski predsjednik pretjerao u ocjeni „učinkovitosti turskog odgovora“.

FOTO: Pogođeni navodno „sirijski“ Mi-24 nakon jučerašnjeg ateriranja u Aleppu

Turska gađala Sirijski helikopter
Turska gađala Sirijski helikopter

 

Ono što znamo je da je Erdogan jučer bio  bijesan i nije očekivao gubitke u redovima turske vojske u Siriji i to u tjedan dana u dva navrata, prvi put četiri vojnika, jučer pet, ne računajući ranjene.

Zanimljivo, jučer je turski predsjednik Erdogan zatražio pomoć NATO pakta u Idlibu.

“Ovo je još jedan veliki politički blef Erdogana. Turska je zarobljena u vlastitoj politici”, rekao je ruski politički analitičar, komentirajući apel vladajuće stranke Turske upućen NATO paktu sa zahtjevom za potporu turskoj vojsci u sukobu sa Sirijom.

“Tko god što kaže, turske trupe su u Siriji ilegalno. Dakle, s gledišta međunarodnog prava, oni su legitimna meta Assadove vojske koja provodi suverena prava u Siriji”, rekao je Georg Mirzajan, politolog, docent politologije na Financijskom sveučilištu u Moskvi.

Prema stručnjaku, Erdogan treba povući svoje trupe, ali bi to bilo ravno porazu i ozbiljno bi narušilo rejting predsjednika i njegove stranke, koji ionako ne stoje najbolje.

“Sve što Erdogan može učiniti u ovoj situaciji je zaoštriti retoriku u najvećoj mogućoj mjeri, prijetiti novom invazijom i  tražiti NATO podršku. Ali sve je to blef. Sve se događa u stranoj zemlji i ovo nije napad na Tursku, ovo je napad na turski okupacijski korpus koji se ilegalno nalazi u Siriji“, naglasio je Mirzajan.

“Sada Erdogan ponovno prijeti invazijom širokih razmjera. U blizini granica Sirije koncentrirane su turske trupe. Ali sumnjam da je Turska spremna započeti vojnu kampanju protiv Assada, budući da se postavlja pitanje kako će tursko stanovništvo, posebno dio koji se smatra oporbom, gledati na to“, rekao je politolog.

“U isto vrijeme, Assad se u ovoj situaciji neće povući i borit će se do smrti. Iza njega je Iran, koji također neće napustiti Sirijce. Erdogan se suočava s ozbiljnim porazom, koji bi ga mogao koštati političke karijere. Zadatak turskog predsjednika je uvjeriti Teheran i Moskvu da je odlučan u tome kako će ići do kraja, ali Moskva i Teheran znaju da je sve t jedan veliki blef“, kaže politolog.

Stručnjak je uvjeren da Turska, okrećući se NATO paktu, računa na moralnu potporu.

Istovremeno, zemlje NATO pakta sada imaju odličnu priliku da podmire račun s Erdoganom “za sve dobro” što im je priredio.

“Netko iz članica NATO pakta će vjerojatno će izjaviti da “suosjeća s Turcima, da žale što je zli tiranin Assad ubio njegove vojnike, ali mu neće pružiti nikakvu pomoć”. Zašto? Jer to nije dio nijednog članka NATO povelje”, zaključio je Mirzajan.

Omer Çelik, predstavnik vladajuće Stranke pravde i razvitka u Turskoj, rekao je da Ankara očekuje da će NATO podržati turskog saveznika u provinciji Idlib u Siriji.

Podsjetimo, jučer su sirijske vladine trupe napale tursku vojsku u blizini grada Taftanaza u pokrajini Idlib, nakon čega je turska vojska odgovorila vatrom. Kao što smo rekli na početku, Erdogan govori o čak 101 pogođenom cilju, ali očito pretjeruje, kao što je 3. veljače rekao da je turska vojska u odmazdi ubila 30 do 35 sirijskih vojnika, da su korišteni zrakoplovi F-16 i što sve ne, da bi ruski ministarstvo obrane reklo da je zabilježeno manje prekogranično granatiranje područja Tall Rifata, kojeg drže Kurdi, a ne Sirijci.

U sirijskom granatiranju turske vojske, koja se izmiješala s islamističkim terorističkim skupinama, kojima je dala i svoju vojnu opremu, uključujući oklopna borbena vozila, poginulo je pet turskih vojnika, a pet ih je ranjeno, priopćilo je tursko ministarstvo obrane.

Kremlj je kratko poručio da je „zabrinut zbog ove situacije“, ali Rusija nije prekinula sudjelovanje u kampanji sirijske vojske u Idlibu.

Prije toga je objavljeno da su se u Ankari nastavljaju pregovori Rusije i Turske o situaciji u zoni deeskalacije Idliba, ali do sada strane nisu postigle sporazum, prije svega zato što Turska od sirijske vojske traži da se vrati na položaje prije pokretanja kampanje u Idlibu, što je nemoguće i neprihvatljivo, kako za Damask, tako i za Rusiju i Iran, koji podržavaju ovu kampanju. Osim toga, Rusi su bili jasni kada su rekli da ova operacija neće prestati sve do uklanjanja terorista i osigurati autoceste M5, barem u ovoj fazi, a za završetak posla nedostaje još nekoliko kilometara do spajanja južnog dijela fronte s gradom Aleppom.

FOTO: Situacija nakon jučerašnjih pomaka SAA prema Aleppu

Stanje u Idlibu 10. 02. 2020.
Stanje u Idlibu 10. 02. 2020.
Pretplatiti se
Obavijesti o
84 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ringo10
4 godine prije

Plače sultančić, kuka i moli … ali teško da će AMerikanci ići u rat u Siriji
ALi dobit će verbalnu podršku

Mister x
4 godine prije

Sad su pokazali svoje pravo lice,ne znam što je bilo Putinu da im proda S-400,izgradi plinovod….oni su oduvijek bili i ostali američki igrač!

eks
4 godine prije

Ne veruj Turčinu !

Siniša
4 godine prije

I Milogorci traže pomoć od NATOa….
“Politika“ saznaje da su pokušaji Podgorice da iznudi veći angažman NATO-a, kao njena članica, odbijeni sa obrazloženjem da „alijansa neće reagovati povodom verskih pitanja“.

Ana
4 godine prije

Moli za pomoc NATO, uz obecanje da ce poslati jos koji milijuncic “migranata” prema Europi?

Pedro del negro😎
4 godine prije

Ajme papčino … sad je frka sad zoveš Upomoć budi baja i stani na crtu 🤔🤔😒😒

awivawiubvawudbvcwuadceuwducwdc
4 godine prije

Stvorov operativac najvišeg ranga moli stvorovu vojsku za pomoć.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Dokaz da iza sveih “velikih politicara” stoje tkzv. “obitelji”…

shumadinac
4 godine prije

Međunarodno pravo? MEĐUNARODNO PRAVO?!? U kom li univerzumu žive ovi analitičari? Srećom da generali u rukuma ne drže pravne knjige…

Erdogan (što generalno važi za ceo Zapad) ima dva osnovna kanala komunikacije sa Amerikom. Jedan je sa diplomatijom a drugi sa Pentagonom. Diplomatski se “ne mirišu” ali ni malo, međutim vojna saradnja je na vrlo visokom nivou (zaboravite Indžirlik i slične gluposti, to spada u domen diplomatije). Te dve vojne komande imaju ozbiljne planove ali je potrebno da sazru uslovi za njihovu realizaciju.

Pri ulasku Turske u Siriju sam bio vrlo kritičan prema Putinu ali on ipak ima bolje informacije 😉 Sada postaje aktuelno ono čega sam se od početka plašio ali je u međuvremenu prošao Turski tok (koga Rusi mogu da brane i vojno), neutralisani teroristi, odložili veću konfrontaciju za nekoliko godina… – dobar pazar.

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

”I Erdo, kako se danas osjećamo?”
”Nisam ja Erdo.” ”Bog mi je rekao da sam ja Mehmed Veličanstveni Osvajač!”
”Ma laže, nisam mu ja ništa rekao!”
Neki glas iz čekaonice…..

Grdi
4 godine prije

30 posto turske je kurdistan, …… pehat ce Erdogan dok ih netko nebude digao na noge …… i ond vise nece biti turske …………..

Siniša
4 godine prije

Naravno kako bez njih….
“” Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je sirijske vlasti da ne gađaju civilne objekte u provinciji Idlib, gde sirijska vojska napada položaje militanata.

„Apelujemo na Asadov režim, kao i na Rusiju, koja pruža podršku, da se bez odlaganja prestane sa takvim napadima i da se poštuje međunarodno pravo“, izjavio je Stoltenberg u utorak na konferenciji za novinare u Briselu.

Stotine hiljada ljudi je bilo prinuđeno da napusti svoje domove zbog militantskih dejstava u toj oblasti, a UN u potpunosti podržavaju napore usmerene na prevazilaženje sukoba, dodao je generalni sekretar NATO-a.””

Jack the triper
4 godine prije

Nato samo promatra,kad im pukne film pomesti ce iz sirije sve redom, i cara i sultana i asada i hezbulah i revolucionarnu gardu i kurde….

Kocki
4 godine prije

Volim kad Erdo place

Dopizdilomi
4 godine prije

Cvil, cvil, kev, kev…. kao što sam davno napisao trojanski konj za ruse.

Đoko
4 godine prije

Turska i Sirija: turci ponovo drski prevaranti politicki. Propagandisti lažljivi da bi izazvali neke sukobe i prisvojili i ismejali komsije. Nisu ni svesni sta ih ceka. Narodi nisu zaboravili proslost njihovu. Rasturanje politicki i teritorijalno Sirije bili su od pocetka Turci. LDa se skloni Asad. Erdogan zaboravio puc kod njega. Uzrok izbeglistva iz Sirije i Turski doprinos ali se sada zali. Izaziva sukobe u regionu. Ide linijom iz proslosti. STOP

Laki Topalović
4 godine prije

Sad su objavili video u kojem je pogođen Mi-8, sirijski, dakle nje ovaj sa slike, ali ga nisu pogodili Turci, već teroristi. Sad, znači da su im Turci dali MANPAD, a to je već pljuvanje u lice Rusima, koji lete redovito nad Idlibom sa svojim helikopterima http://www.youtube.com/watch?v=CxOYQW53wts

Trubadur
4 godine prije

Inače, karta je več zastarjela… Avtoput M5 je u potpunosti oslobođen…Pored Rashadeena -4 kod Alepa, išlo se i dalje u onom isturenom klinu, pa je oslobođen i Kafr Nouran…. Mogu Osmanlije, da rade, šta hoče, SAA, valja dalje…

Kaj ti
4 godine prije

Po tehnici je on pickin dim odnosna turska. Oni mogu samo sanjat tehniku rusije,amera ili talmuda. P nemogu ni f16 upotrebljavat ako im ameri ne dozvole.

Svemir
4 godine prije

Ček, jel on to hoće da UN pomaže okupatorima? Ajd’ baš me interesuje da li će neko u UN potegnuti pitanje Turske agresije na Siriju. Šta će oni tamo uopšte? Koristi vojsku Turske kao štit džihadistima u Siriji, a usput još i krade naftu iz Sirije.

Alex
4 godine prije

Turci su se morali p ovuć na vrijeme… Valjda nisu stigli prebaciti sve terotiste u Libiju.

Max
4 godine prije

Nema Erdogan što tražiti ni prijetitii . Turska vojska kojoj je on vrhovni zapovijednik nalazi se na ozemlju druge suverene države bez priristanka i poziva vlade te države. drugom riječju nelegalna prisutnost i oružana agresija. Ali ne brinite: Turska izaziva ali Sirija je jaka uz nju su i Iran i Rusija i iskrene vjerujem da neće biti popuštanja Turskim provokacijama i spletkama.

Ante
4 godine prije

Rusi su morali odugovlačiti sa Turskom, pa su igrali na ruku lažnog savezništva sa Turskom. Rusima je na ruku išao puč koji se dogodio u Turskoj, bez tog puča bilo bi mnogo teže rusima igrati se odugovlačenja, i bilo bi teže pregovarati sa turskom. Ovako je Turska bila pritisnuta od strane Amerike, tako se Turska našla u nekakvom praznom prostoru, između dviju velikih sila. Što je Rusima omogućilo da Tursku drže pod kontrolom. Dokaz tome je ponašanje turskog predsjednika u vezi Idbila. Nemojmo zaboraviti da su Turci bili Američki saveznici prije puča. Sve što se sad događa Turskoj je cijena koju plaćaju zbog napada na Siriju.

Rolex
4 godine prije

Na ovom portalu sve sami rusofili i mitomani. Jebes ovo odoh na neki normalan portal. Ovo financira Putin.

Ahmadinedžat
4 godine prije

Žao mi je erdogana, nitko mu neće pomoći, tako je iskren, pouzdan, pametan, lijep, čudo od turčina. Turci ubite ga sami, jer taj bi vas mogao koštati puno mladih života.

FATIH
4 godine prije

SIRIJA NIJE NAPALA TURSKU KAO CLANICU NATA.
NEMA INTERVNCIJE JER U NATU NEMA KONSENZUSA, A TRENUTNO SU U FAZI BLAGE KOME.

panStje
4 godine prije
imalijosnade
4 godine prije

sad ce turske akcije i akcije turske lire na zapadnim trzistima kapitala ici gore, a kreditne instucije otvorit sva vrata.. erdo ce sad moci zahtjevat najmodernije oruzja, koja su bila na listi cekanja….

Mi17 Mi24
4 godine prije

Ovaj Mi-24 je vec drugi helikopter, koji je stradao. Sleteo je na aerodrom u Aleppu; Onaj prvi, koji se srusio, bio je MI-17.

hogar strašni
4 godine prije

Sad će hrvatski političari kao NATO poslušnici poslati svoje vojnike u Siriju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.