Erdogan: Nova kampanja “Štit Tigrisa” će trajati do uništenja kurdskih terorista

Turski zrakoplovi
19 komentara

Početkom ovog mjeseca je turski predsjednik Erdogan najavio pokretanje operacije “Štit Tigrisa”, ali se tom scenariju usprotivila vlada u Bagdadu.

Erdogan je odlučio pokrenuti novu vojnu operaciju kojom je odlučio zaustaviti proces nezavisnosti iračkog Kurdistana i uništiti vojsku PKK. Ova izjava je došla samo tjedan dana nakon što je Vijeće za nacionalnu sigurnost Turske priopćilo da je kampanja “Štit Eufrata” u Siriji “uspješno okončana”.

Turski predsjednik je to prilikom rekao kako je “Štit Eufrata” bio samo “prvi korak u nizu akcija koje će se provesti u narednim mjesecima”.

Otvoreno je rekao da se priprema za pokretanje nove vojnu operaciju u iračkoj regiji Sinjar, gdje je prema turskim izvorima najmanje 9 baza Kurdistanske radničke stranke, koju Ankara optužuje za terorizam. Tada je turski provladin list Yeni Safak naveo da će se nova vojna operacija zvati “Štit Eufrata” i da će početi krajem ovog mjeseca ili početkom svibnja.

Prema turskim medijima, cilj operacije je u području regije Sinjar i planinskom području Qandil prekinuti linije komunikacija između baza PKK na terenu. Naravno da napad i mogući ulazak turskih trupa u sjeverni Irak ne možemo odvojiti od situacije u sirijskom dijelu takozvanog Kurdistana.

Osim toga, strah Erdogana da bi PKK i kurdske sirijske milicije mogle stvoriti zajedničku frontu u budućnosti je bio jasan znak da će poduzeti određene korake u budućnosti.

To se na kraju i dogodilo, a jučerašnji napad turske vojske na kurdske položaje u Iraku i Siriji bi mogao značiti početak “Štita Tigrisa”, nove turske vojne kampanje u regiji.

Turska tvrdi da je prije pokretanja napada na kurdske milicije u sjevernom Iraku i Siriji upozorila Washington, Moskvu i Bagdad, što je u intervjuu za Reuters potvrdio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski predsjednik tvrdi da je o predstojećim napadima također upozorio i vođu iračkog Kurdistana, Massouda Barzanija.

Erdogan tvrdi da su u Sinjaru u sjevernom Iraku brojne baze i sjedište u Turskoj zabranjene Kurdistanska radnička stranke, ali je napao i položaje Kurda u sjevernoj Siriji.

“Moramo poduzeti te korake, a kampanja će trajati do potpunog uništenja terorista”, rekao je Erdogan.

Prema Glavnom stožeru turskih oružanih snaga, udario na mete PKK u planini Sinjar u sjevernom Iraku su provedeni u noći 26. travnja, kao i na području Qarachok planine u sjeveroistočnoj Siriji.

“Prema informacijama dobivenim iz različitih izvora, rezultat operacije u sjevernom Iraku je 40 ubijenih terorista, te 30 u Siriji. U udarima su uništeni teroristi i njihova skladišta oružja”, navodi se u priopćenju turskog Glavnog stožera.

Ranije je američki State Department izrazio je zabrinutost zbog nekoordiniranih napada članica takozvane “Međunarodne protuterorističke koalicije” i udara turskih zrakoplovnih snaga.

Sirijski Kurdi zbog turskih udara traže uvođenje zone zabrane leta u sjevernoj Siriji, a Moskva je priopćila kako je polovicu svojih zrakoplovnih snaga iz baze Hmeymim u Latakiji prebacila na drugu lokaciju u Siriji, te da je pojačala sustave za nadzor sirijskog neba.

Ako najnoviji napadi zaista znače pokretanje turske kampanje “Štit Tigrisa” u Iraku i Siriji, onda sljedećih dana možemo očekivati nove obrate i neočekivani razvoj događaja u ratu protiv terorizma u kojem turski predsjednik Erdogan gotovo da i nije spomenuo ISIL i jasno je poručio da mu je cilj uništenje kurdskih naoružanih skupina.

Štit Tigrisa
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rokokoko
7 godine prije

Noćas je Izrael opet izveo zračni napad na skladište oružja Hezbollaha blizu međunarodne zračne luke u Damasku.
Meni je to sve čudno I ne mogu drugačije objasniti osim da Rusi propuštaju Izraelce da gađaju određene ciljeve unutar Sirije.
Još čudnije mi je to da su Rusi I Izraekci na sasvim suprotnim stranama iako glumataju da imaju tobože dobre odnose.

Rokokoko
7 godine prije

Kurdi su prevrtljivi oportunisti sličnog mentaliteta kao Turci i zato nisu imali državu,a izgleda da neće.Petljali su sa Rusima,a onda sa Amerima,a izgleda da ih Ameri neće štititi od Turaka,što bi Rusi radili da su ostali u koaliciji u Siriji.Amerima je Turska iznimno važna na putu prema Rusiji koju žele okružiti i prodat će Kurde bez pardona ako su im Turci važniji.Uostalom cioamerička politika je takva.Malo guraju jedne pa onda druga sa ciljem da sve strane oslabe.

Tadmur
7 godine prije

Neki ljudi jednostavno ne mogu utuviti sebi u glavu da je ruska intervencija ograničenog karaktera.Sada će oped blejanje gdje je S300 ,S400?Sa ovakvim kapacitetima ući u otvoreni sukob sa Izraelom je katastrofa.Ovo sa Izraelom i hezbolahom mora riješiti Iran.

Laki Topalović
7 godine prije

Budući da Izrael gađa dok je nad Golanom ili u zoni “zelenih” , nikada bliže, jedini način da se ovo zaustavi je da Rusija kako bi netko od “pametnjakovića” htio, digne flotu i cijelu vojsku i bombardira sve izraelske zrakoplovne baze, Jako pametno. U diplomatkom smislu , to je druga priča. Ako nema žrtava, dobro je. A nema.

Laki Topalović
7 godine prije

Koliko vidim ovdje palamudimo o Izraelu, dok Erdogan napada kanton Afrin,

H\'ghar
7 godine prije

Ovo je samo nastavak politike “zavadi pa vladaj” anglo-cionista i njihovih satrapa. I sami ameri imaju izreku: “…the more, the merrier”. Ako bi se uvela zona zabrane leta.. Sirija je na početku rata

subaru
7 godine prije

Brod ruske mornarice “potopljen” usljed “sudara” sa turskim brodom 15 km od Bosfora.

H\'ghar
7 godine prije

Ovo je samo nastavak politike “zavadi pa vladaj” anglo-cionista i njihovih satrapa. I sami ameri imaju izreku: “…the more, the merrier”. Ako bi se uvela zona zabrane leta.. Sirija je na početku rata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.