Erdogan pozdravlja ulazak Turske u nuklearni klub

Erdogan i Putin
31 komentar

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je ulazak svoje zemlje u red zemalja na nuklearni pogon, nakon prve isporuke goriva u elektranu Akkuyu u četvrtak. Objekat je najveći zajednički projekat Turske sa Rusijom.

“Sa isporukom nuklearnog goriva zrakom i morem u našu elektranu, Akkuyu je sada dobio status nuklearne elektrane”, izjavio je Erdogan tokom ceremonije kojoj su on i ruski predsjednik Vladimir Putin prisustvovali na daljinu.

Napominjući da postoje 422 nuklearna reaktora u radu u svijetu i 57 u izgradnji, Erdogan je pohvalio “koliko su pedantno naši inženjeri i radnici” radili na dovršenju elektrane od 20 milijardi dolara i 4.800 megavata, koja je preživjela par razornih potresa u februaru, a da nije pretrpjela nijedno oštećenje.

Fabrika je “naša najveća zajednička investicija sa Rusijom”, rekao je Erdogan, dodajući da će se povećati do potpunog rada do 2028. godine. Do tada će opskrbljivati ​​10% energetskih potreba zemlje, smanjujući oslanjanje Turske na uvezena fosilna goriva. “Na osnovu našeg iskustva u ovom projektu, mi ćemo što prije poduzeti mjere za našu drugu i treću nuklearnu elektranu, koje planiramo izgraditi u različitim regijama”, rekao je Erdogan .

Izgradnja projekta Akkuyu počela je 2018. godine, a radove je izvela podružnica ruske državne kompanije za nuklearnu energiju, Rosatom. Oko 30.000 ljudi je bilo zaposleno na gradilištu tokom najprometnijih faza njegove izgradnje.

Govoreći na ceremoniji u četvrtak, Putin je pohvalio Erdogana što je posvetio “veliku pažnju proširenju rusko-turskih odnosa”. Za razliku od ostalih svojih NATO saveznika, Turska nije uvela sankcije Rusiji nakon što je Moskva prošle godine pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini. Umjesto toga, Moskva i Ankara su povećale svoju bilateralnu trgovinu, a prošlog avgusta su se dogovorile da će Turska kupovati prirodni gas od Rusije u rubljama.

Putin i Erdogan su se sreli nekoliko puta od početka sukoba u Ukrajini. Prije ceremonije u četvrtak, dvojica lidera održala su i telefonski razgovor u kojem su razgovarali o ukrajinskom sukobu, dogovoru o žitu između Moskve i Kijeva uz posredovanje UN-a i Ankare, kao i o razvoju situacije u Siriji i drugim “regionalnim pitanjima”, turska saopštila je administracija predsednika.

Akkuyunuklearna elektranarusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Uh ! Sada će mu tek raditi o glavi !!!! Bjež Erdo iz NATO ! Spašavaj i Tursku – nijesi više samo ti !!!

Faust
11 mjeseci prije

Jesu li Turci svjesni koliko su sretni što nisu uspjeli ući u EU?

Tupko Glupko
11 mjeseci prije

SAD ima najviše nuklearnih elektrana u svijetu – 104, jedna je u gradnji, devet je planirano.
Francuska je na drugom mjestu – ima ih 58, jednu grade, jednu planiraju.
Rusija na trećem ima 32 nuklearne elektrane, 10 je u gradnji, 14 se planira.
Na devetom mjestu je Kina koja ih ima 13, 27 u gradnji, 50 se planira.
Što znači da će za 10-15 godina biti druga po broju nuklearnih elektrana u svijetu.

EU države, naravno, ništa ne grade, niti planiraju, ili jako malo.
One će na vjetar, sunce i vodu.

tuf
11 mjeseci prije

Akkuyu je poprilično rizičan izlet za Rusiju, ne tehnološki, nego financijski. Naime, Rusija je preuzela troškove izgradnje od 20 milijardi dolara po BOO modelu (Build-Own-Operate) što znači da će biti potrebna desetljeća za povrat investicije (amortizaciju). U prevrtljivoj Turskoj, u kojoj je glavni suparnik Erdoganu pod izravnim američkim utjecajem, lako je zamisliti scenarij da novi predsjednik postane što je soroševa plaćenica Sandu u Moldaviji ili Tsai Ing-wen na Tajvanu – lokalni dužnosnik američke administracije. Malo po malo odnosi s Rusijom se mogu pogoršavati na raznim područjima uz dobro tempirane eskalacije. I u nekom trenutku – op, ode nuklearka u nacionalizaciju.
A ti si, Ruse, misli kako ćeš povratiti novac baš kao i u slučaju s NS2.

abc
11 mjeseci prije

Zašto bi Turskoj EU uopšte bila potrebna?
Ne treba njima zapadna kočnica.

abc
11 mjeseci prije

U dve godine korone su USA i njene zapadne sluge po cjelom svetu izvele največu gospodarsku pljačku i najgori holokavstu prema cjelom čovječanstvu.

Max
11 mjeseci prije

Mislim da Turska ide po nuklearno oružje.

Sefer
11 mjeseci prije

Bravo Sultane ti si mudar političar, gradiš zemlju i vodiš napretku, sa rusima češ dobiti više nego od evrope i amerike.

nessy
11 mjeseci prije

Iskreno, cudi me da je ovo prva Turska NE. Ali, sto se tice nuklearnog goriva, ima jedan divan, perspektivan mladic u HR, koji vec i ima neke veze u Turskoj. Ako se Turci izbore i sa mladim genijalcem uspiju potpisati ugovor o opskrbi, dobit ce cca 50% popusta na uobicajenu cijenu, s tim sto ce pakovanje goriva biti skoro kao originalno. Unutra ce biti komad plastike, ali nije vazno, mladi poduzetnik nudi dobru pinku. Ima vec iskustava u radu sa drzavom, npr., na Covid testovima.

Alex Keller
11 mjeseci prije

Još dvije nuklearke i prirodni plin u neograničenim količinama i Turska postaje globalna ekonomska sila. Turski proizvodi sve više substituiraju kineske,a Rusi će preko Turske izvoziti i naftne prerađevine u Europu,ako ova ne misli uskoro bankrotirati.
Što će Ameri učiniti,ostaje da se vidi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI