Erdogan s Putinom u Sočiju – Pregovori o Siriji još uvijek traju, čekaju se prve vijesti

putin erdogan
33 komentara

Turski predsjednik Erdogan je danas na poziv predsjednika Rusije Vladimira Putina otputovao u jednodnevnu posjetu Rusiji. U izjavi Uprave za komunikacije Predsjedništva republike Turske predsjednik Erdogan će prvo obaviti zasebni razgovor s Putinom, a nakon toga će dva lidera predsjedavati na sastanku delegacija dvije zemlje. Tursku delegaciju čine predsjednik Erdogan, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar financija Berat Albayrak, ministar obrane general Hulusi Akar, glasnogovornik predsjednika Ibrahim Kalin i moćni ravnatelj nacionalne obavještajne službe (MIT) Hakan Fidan.

Tijekom kontakata će se, uz bilateralne teme, razmotriti brojne regionalne i međunarodne teme, ali će najvažnija tema razgovora biti situacija u Siriji.

“Ovom prilikom će se pružiti prilika da se mir rješava mnogo snažnije”, rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u susretu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije odlaska na pregovore u četiri oka iza zatvorenih vrata.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio: “Vrlo je različita dinamika stanja u regiji, toga smo svjesni. Vjerujem da će pregovori i konzultacije biti vrlo produktivni.”

Sastanak između Vladimira Putina i Recepa Tayyipa Erdogana je počeo i 13 sati i 28 minuta po lokalnom vremenu.

Govoreći na otvorenom dijelu sastanka, predsjednik Erdogan je izrazio zahvalnost Putinu i rekao kako vjeruje da će susreti biti korisni sve dok u regiji prođu kritični dani.

“Prije ovog procesa imali smo mnogo korisnih rasprava o tim pitanjima. Naravno, ovom prilikom će i bilateralni razgovori imati priliku da se njima pozabavimo. Ovom prilikom put do mira rješavamo na mnogo snažniji način, operacijom „Izvor mora“. Vjerujem da će ovaj sastanak pružiti ozbiljne mogućnosti”, rekao je Erdogan prije nego su se dva predsjednika povukla na zatvorene pregovore.

Vladimir Putin je govorio o dobrim odnosima između Rusije i Turske.

„Razina na kojoj su naši odnosi u posljednjih nekoliko godina, vjerujem da će pomoći riješiti sve probleme u našoj regiji već danas. Zbog Turske i Rusije, te u interesu svih zemalja u regiji, će nam pomoći naći odgovore na sve probleme u ovoj regiji”, rekao je Vladimir Putin.

U trenutku dok smo pisali ovaj članak još nije bilo vijesti o razgovorima dvije strane, iako cijeli svijet čeka informacije iz Sočija o kojima ovisi hoće li se sudbina sjeverne Sirije rješavati vojnim ili diplomatskim putem.

Prije odlaska za Soči, Erdogan je rekao kako će Ankara pojačati svoju ofenzivu protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije ako Washington ne uspije povući kurdske borce do danas navečer, odnosno nakon isteka petodnevnog prekida vatre koji istječe u 22 sata po lokalnom vremenu u utorak.

„Ako obećanja koja nam je dala Amerika ne budu ispunjena, nastavit ćemo s operacijom tamo gdje je ona stala, ali ovaj put s puno većom odlučnošću“, rekao je Erdogan, iako ovu izjavu treba uzeti s rezervom prije svega zato što je dana prije pregovora s ruskom stranom, ali i zato što su na granicama sjeverne Sirije u međuvremenu raspoređene velike snage sirijske vojske.

Prva vijest koju je potvrdio Dmitrij Šugajev, direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju, je da Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan tijekom pregovora u Sočiju nisu pokrenuli pitanje prodaje ruskih zrakoplova Su-35 i Su-57 Turskoj.

Informacija ili naznaka o bilo kakvom dogovoru o Siriji za sada još nema, a kada budu objavljene, naši će čitatelji biti pravovremeno obaviješteni.

Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
4 godine prije

Odužili se pregovori, a još treba runda s ministrima i timovima, Ima samo jedna slika gdje Erdogan pokazuje neke karte sjeverne Sirije, ali se ne može vidjeti što je označio plavo, koliko duboko. No sastav tima je najvažniji. Ministar financija i Hakan Fidan iz MIT-a. Dakle, za svaku opciju Erdogan želi vidjeti koliko će dobiti ili izgubiti novca.

Dečko sa ulice
4 godine prije

Rekoh, SVE će se dogovorit.
Tako i biješe.
Čekam da Trump stane u red za razgovor sa Putinom,
u Sočiju.

Trubadur
4 godine prije

Koliko sam shvatio Lavrova, kad je izneo sažetak…. Ostaje 30 Km pas, ali če Turci zajedno sa Rusima nadzirati samo 10 Km širine… Ostalo nadziru Rusi skupa sa SAA…. YPG, mora , da briše u roku 150 sati iz tog pojasa….

Trubadur
4 godine prije

I to bi bilo tih 10 Km, gdje imaju Turci pravo, po sporazumu iz Adane, da nadziru, preko granice PKK… A YPG samu sebe naziva, ogranak turskog PKK…

nessy
4 godine prije

U Erdogana je malo kiseli osmjeh, ili mi se cini?

Lucija
4 godine prije

” Predsednik Sirije Bašar el Asad obišao je vojnike u gradu el-Habit, u okolini Idliba. Tamo je poručio da je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan lopov.

Bašar el Asad je rekao da je Erdogan “opljačkao fabrike, pšenicu i ulje, a sada krade i zemlju”, prenela je Sana.” Sana.sy, prema webtribunu

Kvisko
4 godine prije

I nakon ovog sastanka velika vecina Ruskih i Turskih gradjana i dalje ce imati oko 300 dolara place i oko 200 dolara penzije. Za razliku od bliskih ljudi oko “Cara i Sultana”, ciji se bankovni racuni mjere u milijardama dolara.Normalnim ljudima(raji) ostaje za nadati se, da nakon ovog sastanka barem nece morati gnjojiti sirijska naftna polja,kao sto ih je onomad zagnjojio onaj Ruski pilot sto su ga srusili ovi isti Turci s kojima Putin danas sastanci.

Mr.No
4 godine prije

Neko mudar je ovdje poodavno upisivao ,,pljuc”.
Ne bi kako se neki nadaše. A bi onako kako biti mora.A najmanje kako vrući komentatori i urednici željaše.

Kajzer Soze
4 godine prije
Lucija
4 godine prije

Off
prijavljujem da me Google siluje sa oglasom e- kupi mobitel, jedno 8-9 puta.

Jole Prvi
4 godine prije

Ja još čekam burta .Njegovi su izvještaji uvijek drugačiji I maštovitiji od drugih.

Jole Prvi
4 godine prije

Papci iz EU bi trebali značajnim financijskim sredstvima poduprijeti povratak sirijskih izbjeglica kućama,ali znamo za koga oni rade i da im to nije cilj.

Jole Prvi
4 godine prije

Rusima nije cilj da Turci ne dobiju ništa jer Turska i smjer u kojem se trenutno kreće je i za Rusiju povoljan smjer.Ne mogu Erdogana ostaviti skinutih gaća sa golom guzicom unatoč tome što je agresor jer u slučaju njegove smjene,za pretpostaviti je da bi se Turska vratila premaa NATO-u od kojeg se udaljila.Opaka je to igra šaha u kojoj je Rusija došla u situaciju da vodi igru u svim smjerovima.

Mikojan
4 godine prije

Erdogan mi nije simpatičan jer je Tursku odveo u krivom smjeru, no on jako dobro zna tko mu je javio da se skloni u pokušaju onog traljavog državnog udara i to mora cijeniti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.