Erdogan: Za suradnju s Damaskom se ne može reći “nikada i nipošto”

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori

Po povratku sa sastanka s ruskim i iranskim predsjednikom u Sočiju, turski predsjednik Erdoğan i dalje isključuje bilo kakvu mogućnost da Stranka demokratske unije (PYD) iz Sirije i njezine YPG milicije budu dio procesa političkog rješenja sukoba u Siriji.

Detaljno smo razgovarali o pitanju sirijskog kongresa o nacionalnom dijalogu. Mi, kao tri zemlje, odlučit ćemo tko će biti pozvan na kongres. Povjerenstva koja su osnovala naša ministarstva vanjskih poslova će napraviti sve potrebne studije”, rekao je Recep Tayyip Erdoğan nakon summita u Sočiju 22. studenoga.

Erdogan je dodao da će, ako bude potrebno, posebnom zajedničkom povjerenstvu pomoći čelnici ostalih odjela i obavještajnih agencija.

“Bit će pozvane sve skupine i sve frakcije u Siriji, ali je naš stav o terorističkim organizacijama kao što su YPG i PYD jasan”, istaknuo je Erdoğan.

Erdoğan je izjavio “kako ruski predsjednik Putin razumije osjetljivost Turske o ovom pitanju, a sirijski predsjednik Bashar Al-Assad također ne pristaje na mogućnost stvaranja nekakvog entiteta na sjeveru zemlje”, prenosi Hürriyet Daily News.

“Nacionalni kongres sirijskog dijaloga ima dva cilja. Prvi je izrada novog ustava, a drugi provedba fer i transparentnih izbora pod nadzorom Ujedinjenih naroda”, kazao je Erdoğan.

“Prije su neki vjerovali da bi bilo dovoljno preurediti sadašnji ustav, ali je stav o novom ustavu već odobren”, rekao je Erdoğan, dodajući kako će ministri, načelnici predsjedničkog osoblja i obavještajne agencije s tehničkom delegacijom raditi na ovom pitanju.

Svi Sirijci, unutar zemlje ili u inozemstvu, trebali bi imati pravo glasati i odrediti svoju budućnost na izborima, kazao je turski predsjednik, dodajući kako je Ankara otvorila i pitanja puštanja zatočenika, čišćenja mina i slanja humanitarne pomoći.

Kazao je kako bi se u Turskoj ili Iranu mogao održati novi tripartitni sastanak.

Erdoğan je ponovio kritizirao SAD zbog izgradnje vojnih objekata u Siriji i prigovorio da SAD kurdskim milicijama pomaže ne samo isporukama oružja, nego i vojnim osobljem.

“Kakva su njihova uvjerenja o Siriji? Što oni žele učiniti? Poslušajmo ih”, rekao je, dodavši kako bi o svemu uskoro mogao razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Erdoğan je također rekao kako je sastanak Sočiju bio vrlo važan za Tursku zbog “pitanja Afrina”, jer je htio čuti stavove Rusije i Irana.

Rekao je da su se “izvorni stanovnici” Afrina počeli vraćati u regiju i da se demografska struktura grada normalizira, ističući kako je “izvorna struktura grada činila 50 posto Arapa, 30 posto Kurda, a ostali su bili Turkomani”.

Putin je obavijestio turskog predsjednika o svom sastanku s Basharom Al-Assadom, prenosi Hürriyet.

“Na primjer, razgovarali o negativnom stavu Assada u odnosu na PYD i YPG. Spomenuo je da Assad ne želi PYD i YPG za pregovaračkim stolom, što i nije neko iznenađenje”, rekao je Erdoğan.

Turski predsjednik je za medije istaknuo “kako se stav Turske i sirijske vlade glede Kurda razlikuje, jer Ankara nema problema s Kurdima, nego s YPG milicijama, dok sirijski režim čak ne prihvaća postojanje Kurda”.

“To nije ista stvar”, uvjeren je Erdoğan i odgovorio na pitanje hoće li Turska i Damaska surađivati po pitanju kurdskih YPG milicija.

“Što god da se dogodi sutra bit će posljedica okolnosti. Nije dobro  razmišljati na način “nikada i nipošto“. Vrata politike su uvijek otvorena, do posljednjeg trenutka”, rekao je Erdoğan, što je kurdska televizija Rudaw prenijela kao početak suradnje Damaska i Ankare protiv sirijskih Kurda po iračkom scenariju.

Na pitanje je li Turska počela pregovore s Assadom, izravno ili preko posrednika, Erdogan je rekao kako se u ovom trenutku “ne može govoriti o takvoj situaciji“.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Stribor Panov
Gost
Stribor Panov

Bolje je biti 1. u selu nego 99. u gradu (NATO,EU)
Usput Erdogan svjesno laže, sa izjavom da “sirijski režim čak ne prihvaća postojanje Kurda” pokušava sebe predstavit kao bolju opciju od Assada i zamagliti pravi razlog neslaganja oko “Kurdskog problema”.
Sirija kao multietična sekularna država nije imala probleme sa Kurdima te su isti Assadovima služili kao tampon protiv Turskog utjecaja.
Davanjem veće autonomije Kurdima, Bashar Al-Assad bi mogao jednim udarcem ubiti dvije muhe (Turska,SAD).

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Da u tom djelu je malo za*rao stvar

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Ne mogu odoljeti a da ne podjelim osvrt prvog pera indexa .hr Jihadi Petra Stosica na temu presude dzeneralu Mladicu .Molim da oni koji nisu, procitaju ovu umotvorinu , jer to je jednostavno senzacionalno 🙂

Citiram samo jedan pasus ….”No u današnje doba takozvanog rata protiv terorizma ovo je patetično opravdanje krvoloka i despota dobilo novu varijantu – od Vladimira Putina u Čečeniji, pokojnog Moamera Gadafija u Libiji, Bašara al-Asada u Siriji do režima pod nominalnom vlašću nobelovke Aung San Suu Kyi u Mjanmaru, barbarski ratni zločini nad vlastitim građanima pravdaju se borbom protiv terorista. Pritom se taj termin koristi potpuno arbitrarno i obuhvaća sve od džihadista Islamske države do civilnih prosvjednika i aktivista ili bilo koga tko se nađe u unakrsnoj vatri sukoba.

Sloba i Bašar al-Asad bi se u nekim drugim okolnostima, da ovaj prvi nije otpremljen u Haag gdje je i skončao, zasigurno jako dobro slagali – i sirijski predsjednik od početka rata u svojoj zemlji inzistira da se radi o zavjeri vehabijskih terorista i bjelosvjetskih sila koje mu rade o glavi, a sve zbog svojih geopolitičkih interesa. Tko zna, možda bi njih dvojica danas bili ujedinjeni u ”anti-imperijalističkom” savezu, zajedno s Kim Jong-unom, Castrom, ajatolahom Homeinijem i sličnim perjanicama tog otpora, i zaljubljeno se grlili kao što to čine Asad i Putin.”

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic

Procitao sam dihadi Petra.Neradi se vise o placenickom novinarstvu niti propagandi, covjek je lud.Tacka.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Eh da je on jedini , jesi cuo sto je dzeneral glasnovic danas izjavio ? Veli covjek da su komunisti prisilno hranili (dobro si procitao HRANILI)politicke zatvorenike u zenici , a neki dan je izjavio da su komunisti u vukovaru 1945 g ubili 200 000 vukovaraca , koji je to brod ludjaka , to vise nije normalno 🙂

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

??

Jole
Gost
Jole

Drug Tadmur se u pravilu uvijek slaže sa pretpostavljenim drugom Žukovim.Druže Žukov,odlično ste to zamijetili.Druže Žukov,svaka vam je na mjestu.Druže Žukov,svaka vam dala.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Sinou je u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu odrzana promocije nove knjige kralja rvackih konvertita Zdravka Tomca pod nazivom “Tuđmanovo i Stepinčevo hrvatstvo”.
Svi su bili na okupu , precednici je kazao da je dostojna nasljednica vranje tudjmana , a sunce ti hebem koje su to gnjide od ljudi .

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Koliko????? 200 000? Dakle, onaj biskup Josip Mrzljak, on je rodom iz Vukovara i 12 ili 14. travnja, kada su partizani ušli u Vukovar su ubili , mislim do 20 članova Glavnog stana, volksdojčera, zapovjednike policije i gradske uprave bliske ustakom pokretu, itd itd, sve u svemu, Mrzljak je osobno otvorio spomenik tima 15- 20 koliko li već. žrtava komunističke represije, zna Glasnović moj ku**c.

Bradonja
Gost
Bradonja

Kako ti se da budalu komentirat..

ohrana
Gost
ohrana

nisam nikad citao tog tipa ali ovo je takva zbrljotna da nisam ni procitao do kraja to nema veze blage s vezom to nije napisalo ljudsko bice to je djelo zbrkanog kompjutorskog algoritma ni nikola tesla ne bi to mogao shvatiti sto je taj namjesao njemu samo loibotomija moze pomoci amen

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Druze ohrana ponekad valja prepisati i podcrtati o cemu i na koji nacin mainstream mediji u novo nastalim kvislinskim ludnicama Ex Juge pisu ,na taj nacin ce i mnogi citaoci prepoznati kvalitete ovog portala i biti zahvalni da tako nesto postoji na nasim prostorima , a ubacene spijune i zbirove valja nam otkriti i osujetiti u njihovom naumu razvodnjavanja tema i pokusaja razdora medju posjetiteljima , pogotovo na nacionalistickoj osnovi .

Jole
Gost
Jole

Sloba i Bashar.Još samo fali krvoločni zločinac Mladić.Otkud ti uopće usporedba Slobe i Bashara ? Slobo se borio za veliku Srbiju na liniji Virovitica – Karlovac- Karlobag i dobar dio BIH + drugo oko u glavi Crna Gora+ južna Srbija =Makedonija.Iz dana u dan ovdje čitam tvoj očaj zbog propale Velike Srbije. I svako malo lupetaš i baljezgaš usporedbe koje nemaju veze sa zdravom pameti.Ne znam jesi li samo na alkoholu ili na alkoholu i drogama zajedno.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov

Obrisi pjenu sa gubice i procitaj komentar jos tri puta , jednom u sebi , jednom kao da citas jihadi petrU stosicu i jednom na glas da te svi cujemo . 🙂

Ivo
Gost
Ivo

jole, ti si na drogama, alkoholu i uranijumu zajedno. A mislim i da se hraniš neredovito.

Jole
Gost
Jole

Otkad si ti Jovice postao Ivo ?

Ivo
Gost
Ivo

probaj pojačati vitamine, kažu da je dobro za mozak. Ajde.

koks
Gost
koks

Koju usranu volju imaju neki bolesnici ode pisati, to je strasno! A glede ovog izroda Petra Stosica, taj mrtvi gnjat sramoti staro prezime iz NEPOKORENOG grada – Šibenika, grada kojeg ni mletacka republika, ni osmansko carstvo, ni hitler ni JNA nisu uspili pokoriti, on smrad za bijednu placu sramoti sebe i svoje korijene! Pa smrade jedan, likvidiraj se, sta prije!!!

elijah magnier
Gost
elijah magnier

Oprez,govno na Imbexu.

fri13
Gost
fri13

Bogu hvala, da uspiju g. Erdogan i g. Assad. A Kurdi će završiti kao korisne budale (američke).

elijah magnier
Gost
elijah magnier

Dragi moji komentatori,
U prije navedenim komentarima ima atraktivnih i interesantnih požara ,tj.
retarda kao P.S. Z.T. i sl.
“Blago onom tko ih ima”

Čitatelj portala svakih 6 minuta i 34 sekunde
Gost
Čitatelj portala svakih 6 minuta i 34 sekunde

Civilizirani svijet mora reć STOP, STOP ovom nenormalnom čovjeku i njegovom generalu gosponu Putinu.

I dalje sam mišljenja da će Sirija doživjet demokraciju i da će sirijski narod zaustvit dalju agresiju ovog diktatora.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Prije nego se latiš tastature popij lijekove.?

Troglavi jahač Ragnaroka
Gost
Troglavi jahač Ragnaroka

@Zagreb-Slunj, jesi li to ti?

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović

Nataša Kandić

Baba Vanga
Gost
Baba Vanga

6 min 34sek
Ovdje se radi o testiranju robota da pise na raznim portalima,sad je zabrljao skroz naskroz pa dok ga ponovo reprogramiraju bice smijanja do besvjesti hahaaa?

Ivo
Gost
Ivo

ti imaš mišljenje?? daj saberi se malo, amebo. Još moraš evoluirati par generacija da razviješ elementarna osjetila, a do mišljenja ćeš se još najahati, i ti i tvoji eventualni potomci.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik