Erdogan: Za suradnju s Damaskom se ne može reći “nikada i nipošto”

Erdogan - Assad - Sirija - Turska - pregovori
27 komentara

Po povratku sa sastanka s ruskim i iranskim predsjednikom u Sočiju, turski predsjednik Erdoğan i dalje isključuje bilo kakvu mogućnost da Stranka demokratske unije (PYD) iz Sirije i njezine YPG milicije budu dio procesa političkog rješenja sukoba u Siriji.

Detaljno smo razgovarali o pitanju sirijskog kongresa o nacionalnom dijalogu. Mi, kao tri zemlje, odlučit ćemo tko će biti pozvan na kongres. Povjerenstva koja su osnovala naša ministarstva vanjskih poslova će napraviti sve potrebne studije”, rekao je Recep Tayyip Erdoğan nakon summita u Sočiju 22. studenoga.

Erdogan je dodao da će, ako bude potrebno, posebnom zajedničkom povjerenstvu pomoći čelnici ostalih odjela i obavještajnih agencija.

“Bit će pozvane sve skupine i sve frakcije u Siriji, ali je naš stav o terorističkim organizacijama kao što su YPG i PYD jasan”, istaknuo je Erdoğan.

Erdoğan je izjavio “kako ruski predsjednik Putin razumije osjetljivost Turske o ovom pitanju, a sirijski predsjednik Bashar Al-Assad također ne pristaje na mogućnost stvaranja nekakvog entiteta na sjeveru zemlje”, prenosi Hürriyet Daily News.

“Nacionalni kongres sirijskog dijaloga ima dva cilja. Prvi je izrada novog ustava, a drugi provedba fer i transparentnih izbora pod nadzorom Ujedinjenih naroda”, kazao je Erdoğan.

“Prije su neki vjerovali da bi bilo dovoljno preurediti sadašnji ustav, ali je stav o novom ustavu već odobren”, rekao je Erdoğan, dodajući kako će ministri, načelnici predsjedničkog osoblja i obavještajne agencije s tehničkom delegacijom raditi na ovom pitanju.

Svi Sirijci, unutar zemlje ili u inozemstvu, trebali bi imati pravo glasati i odrediti svoju budućnost na izborima, kazao je turski predsjednik, dodajući kako je Ankara otvorila i pitanja puštanja zatočenika, čišćenja mina i slanja humanitarne pomoći.

Kazao je kako bi se u Turskoj ili Iranu mogao održati novi tripartitni sastanak.

Erdoğan je ponovio kritizirao SAD zbog izgradnje vojnih objekata u Siriji i prigovorio da SAD kurdskim milicijama pomaže ne samo isporukama oružja, nego i vojnim osobljem.

“Kakva su njihova uvjerenja o Siriji? Što oni žele učiniti? Poslušajmo ih”, rekao je, dodavši kako bi o svemu uskoro mogao razgovarati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Erdoğan je također rekao kako je sastanak Sočiju bio vrlo važan za Tursku zbog “pitanja Afrina”, jer je htio čuti stavove Rusije i Irana.

Rekao je da su se “izvorni stanovnici” Afrina počeli vraćati u regiju i da se demografska struktura grada normalizira, ističući kako je “izvorna struktura grada činila 50 posto Arapa, 30 posto Kurda, a ostali su bili Turkomani”.

Putin je obavijestio turskog predsjednika o svom sastanku s Basharom Al-Assadom, prenosi Hürriyet.

“Na primjer, razgovarali o negativnom stavu Assada u odnosu na PYD i YPG. Spomenuo je da Assad ne želi PYD i YPG za pregovaračkim stolom, što i nije neko iznenađenje”, rekao je Erdoğan.

Turski predsjednik je za medije istaknuo “kako se stav Turske i sirijske vlade glede Kurda razlikuje, jer Ankara nema problema s Kurdima, nego s YPG milicijama, dok sirijski režim čak ne prihvaća postojanje Kurda”.

“To nije ista stvar”, uvjeren je Erdoğan i odgovorio na pitanje hoće li Turska i Damaska surađivati po pitanju kurdskih YPG milicija.

“Što god da se dogodi sutra bit će posljedica okolnosti. Nije dobro  razmišljati na način “nikada i nipošto“. Vrata politike su uvijek otvorena, do posljednjeg trenutka”, rekao je Erdoğan, što je kurdska televizija Rudaw prenijela kao početak suradnje Damaska i Ankare protiv sirijskih Kurda po iračkom scenariju.

Na pitanje je li Turska počela pregovore s Assadom, izravno ili preko posrednika, Erdogan je rekao kako se u ovom trenutku “ne može govoriti o takvoj situaciji“.

Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stribor Panov
6 godine prije

Bolje je biti 1. u selu nego 99. u gradu (NATO,EU)
Usput Erdogan svjesno laže, sa izjavom da “sirijski režim čak ne prihvaća postojanje Kurda” pokušava sebe predstavit kao bolju opciju od Assada i zamagliti pravi razlog neslaganja oko “Kurdskog problema”.
Sirija kao multietična sekularna država nije imala probleme sa Kurdima te su isti Assadovima služili kao tampon protiv Turskog utjecaja.
Davanjem veće autonomije Kurdima, Bashar Al-Assad bi mogao jednim udarcem ubiti dvije muhe (Turska,SAD).

Georgij Žukov
6 godine prije

Ne mogu odoljeti a da ne podjelim osvrt prvog pera indexa .hr Jihadi Petra Stosica na temu presude dzeneralu Mladicu .Molim da oni koji nisu, procitaju ovu umotvorinu , jer to je jednostavno senzacionalno 🙂 Citiram samo jedan pasus ….”No u današnje doba takozvanog rata protiv terorizma ovo je patetično opravdanje krvoloka i despota dobilo novu varijantu – od Vladimira Putina u Čečeniji, pokojnog Moamera Gadafija u Libiji, Bašara al-Asada u Siriji do režima pod nominalnom vlašću nobelovke Aung San Suu Kyi u Mjanmaru, barbarski ratni zločini nad vlastitim građanima pravdaju se borbom protiv terorista. Pritom se taj termin koristi potpuno arbitrarno i obuhvaća sve od džihadista Islamske države do civilnih prosvjednika i aktivista ili bilo koga tko se nađe u unakrsnoj vatri sukoba. Sloba i Bašar al-Asad bi se u nekim drugim okolnostima, da ovaj prvi nije otpremljen u Haag gdje je i skončao, zasigurno jako dobro slagali –… Čitaj više »

Čitatelj portala svakih 6 minuta i 34 sekunde
6 godine prije

Civilizirani svijet mora reć STOP, STOP ovom nenormalnom čovjeku i njegovom generalu gosponu Putinu.

I dalje sam mišljenja da će Sirija doživjet demokraciju i da će sirijski narod zaustvit dalju agresiju ovog diktatora.

elijah magnier
6 godine prije

Dragi moji komentatori,
U prije navedenim komentarima ima atraktivnih i interesantnih požara ,tj.
retarda kao P.S. Z.T. i sl.
“Blago onom tko ih ima”

koks
6 godine prije

Koju usranu volju imaju neki bolesnici ode pisati, to je strasno! A glede ovog izroda Petra Stosica, taj mrtvi gnjat sramoti staro prezime iz NEPOKORENOG grada – Šibenika, grada kojeg ni mletacka republika, ni osmansko carstvo, ni hitler ni JNA nisu uspili pokoriti, on smrad za bijednu placu sramoti sebe i svoje korijene! Pa smrade jedan, likvidiraj se, sta prije!!!

fri13
6 godine prije

Bogu hvala, da uspiju g. Erdogan i g. Assad. A Kurdi će završiti kao korisne budale (američke).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.