EU blokira zajam Ukrajini

34 komentara

Evropska komisija blokirala je zajam Ukrajini, navodeći zabrinutost zbog sposobnosti zemlje da otplati, izvijestio je u četvrtak Bloomberg.

Zajam od 1,5 milijardi evra (1,52 milijarde dolara) Kijevu je ponudila kreditna jedinica bloka, Evropska investiciona banka (EIB), kako bi se pomoglo zemlji da održi ekonomiju. Međutim, budžetska jedinica Evropske komisije blokirala je taj potez zbog “zabrinutosti” oko “finansijske pouzdanosti Ukrajine “, citira Bloomberg neimenovane zvaničnike.

Komisija želi rezervisanja u iznosu od 70% ukupnog finansiranja umjesto uobičajenih 9% za operacije izvan EU, objasnio je Bloomberg, u slučaju da Ukrajina ne plati svoj dug.

Ukrajinska vlada saopštila je ranije ovog mjeseca da očekuje da će poslijeratna obnova zemlje koštati 750 milijardi dolara. Međutim, prema procjenama EIB-a, Kijevu će možda trebati čak 1 bilion dolara vanjske pomoći.

U svibnju, Grupa sedam (G7) vodeće zapadne ekonomije obećala je skoro 20 milijardi dolara pomoći Ukrajini, međutim njemački ministar finansija kasnije je odbacio bilo kakvo zajedničko zaduživanje EU kako bi pomoglo u pokrivanju troškova. Prema Bloombergu, EU se bori da dogovori čak i kratkoročno finansiranje kako bi Kijevu omogućila da plati svoje tekuće troškove. Prošlosedmični prijedlog od milijardu eura (1 milijarda dolara) je zastao jer je Njemačka blokirala veći paket od skoro devet milijardi eura (9,1 milijardu dolara), navodi se u publikaciji.

eukreditukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Očekivano.
Možda osvijesti neke Ukre da je na Zapadu sve interes, nema tu ljubavi i simpatija.

mrdo
1 godina prije

Pacovi napuštaju brod koji tone.

Trsje
1 godina prije

Mirno su gledali guranje Ukrajine u katastrofu, poslušno izvršavali sve američke naloge, slali oružje i egzistencijalno ugrozili građane članica, možda namjesnici iz EU-a polako dolaze pameti…

Skyteh
1 godina prije

Hahaha Zeleni na aparatima! Nema para, a on ko Židov prodao dušu mammonu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Zelenski se ukazao danas video-linkom i slovenskim parlamentarcima pričajući uobičajene floskule – Ukrajincima su europske vrijednosti temelj njihova života u budućnosti, da žele članstvo u Europskoj uniji, da ruska meta nije samo Ukrajina nego Europa kao najvažniji cilj, da Rusi žele slomiti Ukrajinu, ali i europsku stabilnost, da je jedan od takvih instrumenata ruskog pritiska i plinska kriza koja rezultira “nenormalnim” cijenama tog energenta itd., itd.

Završio je svoj govor sa “Pobijedit ćemo svi zajedno – slava Ukrajini”, nakon čega je dobio ovacije i dugi pljesak slovenskog državnog vrha.

Гавран
1 godina prije

Zatvaraju se izvori finansiranja Ukrajine.Predsedavajući ruske Dume – Rusija će uzeti Aljasku od SAD ako se zaplenjena ruska sredstva iskoriste za obnovu Ukrajine.

Tupko Glupko
1 godina prije

Od 44 milijuna Ukra, za sada je izbjeglo 8.8 milijuna.
Svaki peti.
Ne drže pod kontrolom petinu Ukrajine.
I još ne žele sjesti za stol i pregovarati sa Rusima.

Mahatma
1 godina prije

Rekli bi Amerikanci:”I don’t know who is jewing who”.

Ahmat sila
1 godina prije

One beštije u Briselu su skontale da Ukrajina više ne postoji odnosno da neče imati od koga guliti visoke kamate na svoje kredite i zajmove. A đabe nema ni kod stare babe…

eks
1 godina prije

Samo budale misle da je zapad bilo kome nešto dao kao pomoć. Nema pomoći kod njih, njihova ljubav je lažna kao i pomoć. To će neko morati da plati. Ne znam ko, ali znam da Donbas i Rusija neće.

tihobl
1 godina prije

Obnova Mariupolja ide dobro. Grade se novi stanovi, popravljaju se osteceni.
A pare stizu od kineza koji kupuju zarobljenu NATO opremu za svoja istrazivanja.

Max
1 godina prije

Prijatelji nema više besplatno.

nessy
1 godina prije

Konacno su shvatili koliko je mala mogucnost da dobiju novac nazad.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ode BoJo a sa njime i nade Ukraine.

niki
1 godina prije

sasvim očekivano.Fučka se njima za Ukrajinu,žele se domoći Rusije na jeftin način.Nije bila dovoljna bagatelna energija Rusije

niki
1 godina prije

Nije problem u plaćanju duga Ukrajine.To mogu zaboraviti.EU se bliži bankrotu i raspadu.Tiskali su novac dvije godine i nema dalje jer im inflacija vrača nemirima i progonom političara.Von Leyen je zrela za lomaču

Nije važno
1 godina prije

Očekivano, uskoro uništena EU neće imati novca ni za svoje potrebe.

Nije važno
1 godina prije

Još da kažem da odnose među državama gradi interes, a ne ljubav i enpatija!

Otom potom
1 godina prije

Znači rat se privodi kraju.

Anti-Cancel
1 godina prije

Zanimljiva stvar, oruzje im daju đaba, a novac ne daju ni za kamatu. Prijateljski, nema šta.

1 godina prije

Skontali i oni da ukrajine više nema !

Inzersdorf
1 godina prije

Pitanje je koliko dugo ce Ukrajina uopce i postojati kao drzava….bure bez dna, ne isplati se to nikome,sve je neizvjesno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI