EU je postala 51. američka država

9 komentara

Hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić obrušio se na vanjsku i odbrambenu politiku EU, tvrdeći da je blok postao potčinjen Washingtonu. Kolakušić je otvoreni kritičar sankcija Zapada protiv Rusije i ograničenja Covid-19.

Govoreći prošle sedmice pred Evropskim parlamentom, Kolakušić je kolegama parlamentarcima rekao da se “današnja spoljna, odbrambena i bezbjednosna politika EU može opisati samo jednom rečenicom”.

“Evropska unija je postala 51. savezna država Sjedinjenih Država, ali bez prava glasa.”

Kolakušić je više puta kritikovao politiku EU prema Rusiji od početka vojne operacije Moskve u Ukrajini u februaru. Ta politika je dovela do toga da su članovi smanjili vitalni uvoz ruskih fosilnih goriva dok su povećali troškove za odbranu i uveli više rundi sankcija Rusiji, u suštini snoseći troškove protivljenja Vašingtona Kremlju.

“Nevjerovatna je laž i licemjerje da su sankcije Rusiji i zabrana uvoza ruske nafte i gasa sankcije Rusiji. Sankcije su usmjerene na 500 miliona građana Evropske unije i milione građana ostatka Evrope”, rekao je u maju.

Trebali bismo zabraniti uvoz nafte i plina iz Sjedinjenih Država, koje su posljednjih decenija bile u više vojnih sukoba od bilo koje druge zemlje u Evropi, a možda i u svijetu

Kolakušić je također nazvao svjetske lidere u Evropi i šire “sociopatama i psihopama” zbog njihovih ograničenja zbog Covid-19 i nazvao Kanadu “kvaziliberalnom… diktaturom najgore vrste” u lice premijera Justina Trudeaua. Kolakušić je također osudio politiku zelene energije bloka, rekavši: “Proglašavanje ugljičnog dioksida i fosilnih goriva neprijateljima građana Evropske unije je potpuno ludilo” i svelo bi Evropljane na putovanje biciklom, kao što su Kinezi učinili “prije trideset godina.”

Slični argumenti koji se tiču ​​američke dominacije Evropom iznosili su se od kraja Drugog svjetskog rata. Francuski predsjednik Charles de Gaulle kritikovao je NATO, nazivajući blok “mašinom za prikrivanje davljenja Amerike nad Evropom” i povlačeći Francusku iz njene integrirane komande 1966. u ime ponovnog uspostavljanja francuskog “potpunog vršenja suvereniteta”.

Nedavno je sadašnji francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio o potrebi da Evropa teži “strateškoj autonomiji” i doveo je u pitanje korisnost NATO-a. Međutim, nakon sukoba u Ukrajini, Macron je javno izašao i nazvao vojni blok koji predvode SAD “neophodnim” i podržao sankcije EU Moskvi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je evropske lidere da su počinili ekonomsko “samoubistvo” embargom na uvoz ruskog goriva, tvrdeći da djeluju protiv svojih interesa “pod pritiskom svog američkog gospodara”.

euMislav KolakušićSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Moša Pijade
1 godina prije

Hvala bogu da netko ima mu** reči istinu.

norbert
1 godina prije

EU nije 51. država USA, ona postaje kolonija i USA se prema državama Europe odnosi kao nekada europske države prema Africi, Postavlja nelegitimne upravljače u europskim institucijama (komisijje, povjerenici…) koje nitko nije demokratski izabrao, nisu prošli demokratsku verifikaciju, upravlja i nameće pravne okvire (direktive i uredbe) kojima regulira život evropskim građanima… od izlaska Engleske iz EU nema potrabe da službeni jezik EU bude engleski , naprotiv nameće se engleski kao obligatni, Amerika, nekad kolonija Francuske i Engleske i Španjolske danas je bantunistan USA i UK….

Inzersdorf
1 godina prije

Nista nije pogrijesio, sve stima….americka prostitutka,to je nasa EU,na zalost….

Kopf
1 godina prije

Nesto kao Izrael samo bez ameericke vojne i ekonomske pomoci.

držnedaj
1 godina prije

Da je bar država – ajde nekako…nego prava pravcata amerska prćija.

Max
1 godina prije

Kolakušić jasan i otvoren kao i uvijek.

antinato
1 godina prije

EU je američka jeftina kurvetina…

Samuraj
1 godina prije

Bravo Mislave legendo, samo nastavi!

nessy
1 godina prije

Amerikanci su “vratili u kameno doba” Afganistan, Irak, Libiju, a kod Sirije su se dobro potrudili, ali su eto, bili ometeni. Zanemarimo vrijeme prije WWII, ali nakon njega USA je izazvala toliko tragedije i smrti, u svijetu, da su sve bolesti, potresi i epidemije beznacajne u odnosu na njihovo djelovanje. U usporedbi, jedino mi pada na pamet Sveta Inkvizicija i Krizarski Ratovi, bez postovanja ikoga, teror bez granica, nevjerojatna pohlepa i pljacka. Svaki Hollywood-ski film je propaganda, pranje mozga su doveli na novi stupanj, na kojem ih ne mozes izbjeci, uz najbolju volju. Nacija imbecila ispranog mozga, prezasicena oruzjem, i idiota uvjerenih da je besmisleno nasilje nesto, OK. Koliko netko mora biti imbecilni degenerik da mu padne na pamet, lijeciti svoje, neizljecive, frustracije pucnjavom na pacice, djecu od 7-8 godina. I, kada tom idiotu, to padne na pamet, on ode u ducan, i kupi AR15, automatsku pusku, legalno. Cigarete ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI