EU neće održati obećanja Ukrajini

Dmitrij Peskov
8 komentara

Obećanje EU o pregovorima sa Ukrajinom o eventualnom članstvu je plitka varka, rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koristeći metaforu ‘štapa i mrkve’.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je u srijedu da je preporučila pokretanje pregovora o članstvu s Ukrajinom i Moldavijom, nakon što dvije zemlje provedu reforme koje zahtijeva Brisel.

„Govorimo o mrkvi na štapu ispred kolica“, rekao je portparol predsednika Vladimira Putina novinaru Pavelu Zarubinu. “Malo je vjerovatno da će ova obećanja biti stvarna.”

Peskov je mislio na narodnu priču o farmeru koji je motivisao svog magarca tako što je držao poslasticu neposredno ispred kolica koja vuče. Magarac bi nastavio da juri šargarepu, ali je nikada ne bi mogao uhvatiti – a u nekim verzijama priče dobio bi batine štapom ako bi stao. Izraz “mrkva i štap”  dolazi iz ove priče.

Na pitanje o mogućem vremenskom okviru za ovaj proces – konkretno, o roku do 2030. koji je ranije ove godine pomenuo predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel – predsjednik Evropske komisije je zaobišao to pitanje.

“Budući da kažemo da je članstvo u EU proces zasnovan prvenstveno na zaslugama, ne bismo se trebali fokusirati na 2030. Za neke se to može dogoditi prije ili kasnije”, rekla je von der Leyen novinarima.

Prihvatanje Ukrajine dok se još bori protiv Rusije značilo bi uvođenje rata u EU, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u odgovoru na prijedlog Komisije. Prema ocjeni Budimpešte, Kijev “nije ispunio uslove postavljene za članstvo” i bilo bi “apsurdno” da Brisel ocjenjuje njegov napredak dok je sukob u toku, dodao je on.

EU bi bilo bolje da se fokusira na zapadni Balkan ako je zainteresovana za proširenje, ustvrdio je Szijjarto. Blok nije primio nijednu novu članicu od ulaska Hrvatske 2013. godine.

eumoldavijaPeskovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BanOvan
5 mjeseci prije

Mnogi sa ovih , neprimljenih, prostora bili bi srecni da budu primljeni nikada pa cak ni tada u tu kjurvenjsku i nastranu krepotinu EU. Kao da nam je malo ovih domacih krvopija.

Ivan HR
5 mjeseci prije

Sto je nama bilo da nas na prevaru uvedu u tu fasisticku tvorevinu kojaje postala gora i opasnija od bivseg SSSR-a..

Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

EU nema sa čime više ” održat obećanje ” i da hoće – plus – tisuće kamiona sa Ukrajinske strane NE MOGU UČ U SCHENGEN VIŠE ⚠️ ! Uzmite satelitskih prikaza pa poglete sami !!! Kolona – ko Kineski Zid 🤣 ! Ne daju Poljaci , ne daju Madžari , ne daju Slovaci …. Onda poglete ponovno satellite + cctv images pa vidite da RUSKI — I DALJE ULAZE U SCHENGEN I IZ SCHENGENA ⚠️ pa ljepo vi to … Sami 😁 .. Plan ??? Očevidno je !!! Treba se čim prije raskantat ta EU kao put do povrata , primata nacionalnih zakonodavstva nad korporacijskim to jest —- RESUVERENIZACIJA 🤷 !

borjana
5 mjeseci prije

Nikakvih zapreka za članstvo ukrajine u eu i svim eu-atlantskim integracijama neće biti nakon neupitne pobjede i kapitulacije Rusije pred ukrajinskom oružanim silom.
Za pretpostaviti je da će ova sitnica ako ne ove, tad jamačno sljedeće godine biti riješena pobjedničkim mimohodom ukrajinske oružane sile u po Moskve.

Max
5 mjeseci prije

Pa i neće.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI