EU neće priznati Tajvan

Tajvan rat
16 komentara

EU bi trebala biti čvrsta u osiguravanju da ne izbije vojni sukob oko Tajvana, koji smatra dijelom “jedne Kine”, rekao je visoki predstavnik bloka za vanjsku politiku Josep Borrell.

Tenzije oko samoupravnog ostrva, koje Peking smatra neotuđivim dijelom Kine, rastu dok SAD održavaju neslužbene veze s tajvanskom vladom i opskrbljuju je odbrambenim oružjem.

Govoreći za časopis Foreign Policy tokom ovosedmičnog putovanja u Kaliforniju kako bi se sastao s tehnološkim liderima i državnim zvaničnicima, Borrell se dotakao brojnih pitanja, uključujući tehnološku regulaciju, odnose između EU i SAD, Kinu i geopolitičke sukobe, kao i stav EU o Tajvan i potencijalni vojni sukob.

“Stalno govorimo istu stvar: vjerujemo da moramo smanjiti tenzije, moramo poštovati ratni statut i moramo isključiti svaku mogućnost vojnog rješenja problema”, rekao je Borrell.“Naš fiksni stav je da ne priznajemo državnost Tajvana i nećemo to učiniti. To je jedna jedina Kina. To znači da nećemo priznati državnost Tajvana; imaćemo ekonomske i kulturne odnose sa ovom teritorijom bez priznavanja državnosti”, rekao je on.

Dodao je da EU poziva sve nacije “da shvate da za ovaj problem ne postoji vojno rješenje”.

Borrell je više puta izjavljivao da je Tajvan ekonomski „apsolutno ključan“ za EU, posebno zbog svoje strateške uloge u proizvodnji najnaprednijih poluprovodnika.

U aprilu 2023. predložio je da evropske mornarice patroliraju spornim Tajvanskim moreuzom “kako bi pokazali posvećenost Evrope slobodi plovidbe”. Ti komentari uslijedili su nakon kineskih vojnih vježbi oko Tajvana, tokom kojih je Peking simulirao ciljane udare i blokadu ostrva nakon sastanka između tajvanskog predsjednika Tsai Ing-wen i tadašnjeg predsjednika Predstavničkog doma SAD-a Kevina McCarthyja.

Tajvan je bio posljednje utočište nacionalističkih snaga tokom kineskog građanskog rata 1940-ih, i od tada je ostao de facto nezavisan od Pekinga i saveznik Washingtona.

U okviru politike ‘Jedne Kine’, koja čini srž odnosa kineske vlade sa Tajvanom, Peking traži mirnu reintegraciju ostrva i sprečavanje bilo kakvog pokušaja da se ono proglasi suverenom nacijom, prijeteći upotrebom vojne sile ako bude potrebno.

Peking je insistirao da je status Tajvana domaće pitanje i pozvao je strane vlade da se ne miješaju. Kineski zvaničnici kritizirali su Washington zbog višestrukog izražavanja podrške tajvanskoj vladi i sklapanja ugovora o odbrani s vojskom ostrva.

Prošlog mjeseca, SAD su odobrile paket pomoći vrijedan više milijardi dolara, od kojih je preko 8 milijardi dolara namijenjeno Tajvanu da se “suprotstavi komunističkoj Kini i osigura snažno odvraćanje u regiji”.

BorelleukinaSADtajvan
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
2 mjeseci prije

Dal’ je Xi prijetio ili darove dijelio, na “europskoj turneji”..?…ili je “kombinirao”.😁

Kopf
2 mjeseci prije

Nece, dok njima USA ne zaprijetu

Stoj - pucam !
2 mjeseci prije

Kad izjave da nece , uvijek je suprotno

tihobl
2 mjeseci prije

Tajvan treba da uvede sankcije EU dok ga ne priznaju.

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

A što i može 450 Miljuna ” Europljana ” , naspram TRI PUTA VIŠE Kineza samo u mainland China 🤔 ?! Ostarjela , bezvjerna , degenerirana , sotonizirana , deidolgizirana , deindustrijalizirana , drogirana I sa bijednom demografijom … Jedino … Kuš i čini što ti se veli ⚠️ ! U nastupajućem svijetu biti će – NUMBER IS THE POWER !!!

Max
2 mjeseci prije

Eu nitko ništa ne pita.

tabula
2 mjeseci prije

Hoće, hoće kad im gazda uvede sankcije…

Plenkovič II
2 mjeseci prije

Treba Tajvan primiti u EU, Nato i na Eurosong! Sveto trojstvo!

opetlazes
2 mjeseci prije

Nakon fijaska sa Ukroanistanom i Rusijom EU vise nije nikakav faktor u medjunarodnim odnosima. Obicna kolonijalna kanta za napucavanje.

opetlazes
2 mjeseci prije

Nakon fijaska sa Ukr i Rusijom EU vise nije nikakav faktor u medjunarodnim odnosima. Obicna kolonijalna ka nta za nap ucavanje

Zvone
2 mjeseci prije

EU sama ne odlučuje ništa već za nju odlučuju gospodari. Nije Nuland bez veze rekla Fak EU.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI