EU nije uvjerena u neutralnost Pekinga po pitanju Ukrajine

Josep Borrell
31 komentar

Visoki predstavnik za vanjsku politiku putuje u Kinu kako bi dokazao da je blok ozbiljan neovisan igrač

Kina bi trebala učiniti više kako bi uvjerila Kijev i njegove zapadne podupiratelje da nije na strani Moskve u tekućem sukobu Rusije i Ukrajine, rekao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell uoči posjeta azijskoj supersili.

“Biti neutralan u takvom slučaju isto je kao gledati sa strane kako lisica ulazi u kokošinjac i čekati ishod”, rekao je u intervjuu za South China Morning Post u četvrtak.

Peking je kritizirao Moskvu zbog upotrebe sile, ali se složio s ruskim tvrdnjama da je širenje NATO-a u Europi jedan od glavnih uzroka sukoba. EU se pridružila SAD-u u opisivanju ruskih postupaka kao “neizazvane agresije”. Moskva je rekla da je sukob dio zapadnog proxy rata.

“Kina sigurno može učiniti više, uključujući i angažman oko mirovne formule koju je predložila Ukrajina”, dodao je povjerenik, navodeći da “još puno toga treba učiniti kako bi se Ukrajina uvjerila da Kina nije na strani Rusije”.

‘Formulu Zelenskog’ na koju je Borrell mislio iznijeli su Kijev i njegovi podupiratelji kao jedini način za rješavanje sukoba. Zahtijeva da Rusija prizna poraz, plati odštetu i preda navodne ratne zločince međunarodnom sudu.

Peking je prošle godine predložio vlastitu mapu puta za deeskalaciju, pozivajući na poštivanje teritorijalnog integriteta “svih zemalja” dok se bavi zabrinutošću ruske nacionalne sigurnosti.

Moskva je odbacila plan Kijeva, rekavši da je “odvojen od stvarnosti”, dok bi kineski prijedlog mogao poslužiti kao osnova za dugoročno rješenje.

Borrell je rekao da je njegov cilj tijekom trodnevnog posjeta potvrditi da “Europa ozbiljno shvaća Kinu i nema skrivene namjere kojima bi se spriječio njezin uspon”. Bruxelles očekuje da Peking zauzvrat to shvati ozbiljno i da nas “prestane promatrati kroz prizmu svojih odnosa s drugima”.

Dodao je da nas je “rat u Ukrajini transformirao … iz položaja ekonomske sile u geopolitičku, shvaćajući svoje strateške odgovornosti vrlo ozbiljno.”

EU je odvojio svoje gospodarstvo od Rusije zbog sukoba u Ukrajini. Odbijanje jeftine ruske energije potkopalo je konkurentnost mnogih poduzeća u državama članicama, od kojih su se neka preselila u druge zemlje, uključujući SAD.

Visoki dužnosnici EU-a tvrdili su da blok mora “umanjiti rizik” gospodarskih odnosa s Kinom, posebno navodeći njezino nesvrstavanje u Ukrajini kao razlog.

“Način na koji će Kina nastaviti komunicirati s ratom [ruskog predsjednika Vladimira] Putina bit će odlučujući čimbenik za napredak odnosa između EU i Kine”, rekla je u ožujku predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je da se Peking zalaže “za svoj suverenitet, sigurnost i razvojne interese”, kada je ugostio dužnosnika EU-a.

Josep Borrellkinaneutralnostrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
6 mjeseci prije

Boli Kineze štapić za to što ovaj misli.

Nekoime
6 mjeseci prije

Ovaj kreten se postavlja kao da Kina i Rusija ovise o EU, a ne upravo obratno.

Sir Oliver
6 mjeseci prije

Pa jednostavno uvedite sankcije Kini kao i RF pa da vidite gdje ste.

Max
6 mjeseci prije

Kina jest saveznik Rusije ali ima poslvne interese i u Ukrajini,

hiber
6 mjeseci prije

kog boli patka sta on misli. kad se vidi kog predstavlja zaboli ih jos i vise. Btw,tek kad photoshopom obrisu suze za Ruske resurse koje su popusili tek onda stavljaju ovo lice u javnost.

tuf
6 mjeseci prije

Borrell u tipičnoj maniri kolonijalističkog mentaliteta iz nekog razloga smatra da bi Kina trebala odgovarati njemu i interesnim skupinama koje stoje iza njega. Kao da Kinezi nemaju pametnijeg posla. Gledaju svoje interese i pri tome se naglo razvijaju – dok Europa, pogubljena u ideološkim borbama, više uopće i ne spominje ekonomski razvoj. A moralna superiornost im posjeduje vrijednost iskorištenog WC papira jer Saudijskoj Arabiji nisu niti jednu sankciju uveli unatoč pobijenih 400.000 Jemenaca. Da možda Xi pošalje depešu u kojoj traži da se prvo Europska Unija odrekne gospodarskih odnosa s SAD-om, Saudijskom Arabijom i Velikom Britanijom zbog pobijenih milijuna ljudi u zadnja 2 desetljeća?

bruegel the elder
6 mjeseci prije

Borel i uvd Leyen,dvije osobe sa MR….(.nije magnetna rezon.- već je mentalna retar.)

tihobl
6 mjeseci prije

Подољака: енергетска инфраструктура у Украјини у озбиљним проблемима – први мразеви и снегови могу да доведу до колапса у снабдевању
Руски војни аналитичар саопштава да је систем за пренос електричне енергије и гаса у веома лошем стању. Велики део инфраструктуре је оштећен, хроничан је недостатак резервних делова али и радника (већина мобилисана у ратне јединице).

vanja
6 mjeseci prije

A eu je neutralna?Od ovih njušaka iz briselske birokratije borelj spada u najiritantnije.Neprevaziđena je ona švabica.

Zorule
6 mjeseci prije

boreli bi se mogao provesti u Kini kao uršula prije pola godine, nema službnog dočeka, mora sam proći carinsku kontrolu, rezervirati si sobu u hotelu…

Grdi
6 mjeseci prije

Bahatosti nema kraja ….. niti je 85 posto svijeta uvjeren da EU ne sudjeluje u potpori nacistog rezima u kijevu ….

boro
6 mjeseci prije

opet ovaj glupi američki kiborg….mora da se 50x cijepio sa pfizerom

Roccos
6 mjeseci prije

Tragikomično kako se ovaj mamlazinjo Bordel uobrazio da je nekakav moćni baja pa može seruckati i Kini.

Drago
6 mjeseci prije

Sta ce EU govnari .Jad do jada

Janko
6 mjeseci prije

ishlapljeli prdonja čemu ti da sudiš dali je politika Kinevdovoljna neutralna,U čemu je politika Zapada koju ti podržavaš korisna politika za evropske narode.Predlažem ljudima da poslušaju intervju dr.Uroša Lipuščeka od 12.09.2023;youtu.be

Alex
6 mjeseci prije

“EU nije uvjerena u neutralnost Pekinga po pitanju Ukrajine”

Van EU nikoga nije briga što EU misli…Ekonomski div,a vojnii politički patuljak.
Da se maknu Ameri,Europa bi zaratila međusobno u roku odmah.
Old habits die hard.😁

Zvone
6 mjeseci prije

Ovi visoki predstavniki EU misle da je EU neka jaka sila a u biti samo rade ono što im ameri narede.

Steve
6 mjeseci prije

Reče neutralni…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI