EU obustavlja pomoć Palestini

Josep Borrell
21 komentar

”Stvari više ne mogu biti kao prije”, objavio je Bruxelles

EU je obustavio svu pomoć i razvojnu pomoć Palestini nakon napada militantne skupine Hamas na Izrael, objavio je blok u ponedjeljak. Daljnji prijedlozi proračuna vezani uz pomoć također su odgođeni “do daljnje obavijesti”, prema povjereniku EU za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju. Brisel će preispitati svoju cjelokupnu politiku pomoći i razvoja prema Palestini, rekao je dužnosnik, tvrdeći da je “razmjer terora i brutalnosti protiv Izraela i njegovog naroda” bio “prekretnica” za EU.

“Ne može biti kao ranije rekao je Varhelyi u nizu objava na X (bivši Twitter). “Trebamo djelovati i to trebamo učiniti uskoro. Komentari su uslijedili nakon iznenadnog napada Hamasa u kojem su militanti probili granicu Gaze s Izraelom i nakratko zauzeli nekoliko naselja nakon masovnog raketnog napada. Izraelske vlasti procjenjuju da je u napadu ubijeno više od 700 ljudi, a više od 2200 ranjeno.

Prema Varhelyiju, EU je bio “najveći donator” Palestincima i odluka od ponedjeljka će utjecati na razvojnu pomoć u vrijednosti od 691 milijun eura (728,8 milijuna dolara). ”Cjelokupna novčana pomoć odmah se obustavlja. Svi projekt stavljeni su na reviziju”, rekao je, dodajući da se ”treba pozabaviti temeljima za mir, toleranciju i suživot”.

Povjerenik je nadalje izjavio da su “poticanje na mržnju, nasilje i veličanje terora zatrovali umove mnogih”. Prema Financial Timesu, EU je obećao ukupno 1,18 milijardi eura (1,24 milijarde dolara) za potporu i Zapadnoj obali i Gazi između 2021. i 2024. Komisija EU-a zanijekala je da je bilo što od njezinih sredstava otišlo Hamasu, kojeg označava terorističkom skupinom. “EU ne financira Hamas niti njihove terorističke aktivnosti izravno ili neizravno”, rekao je blok nakon subotnjeg napada, dodajući da održava “politiku bez kontakta” s organizacijom od 2007. godine.

Odluka Brisela došla je dan nakon što je Berlin najavio da će također zaustaviti pomoć Palestincima i revidirati programe pomoći i razvoja. Njemačka ministrica razvoja Svenja Schulze nazvala je napad Hamasa “užasnom prekretnicom”, rekavši da će Berlin “preispitati našu cjelokupnu predanost palestinskom teritoriju”.

Odluku je kritizirao njemački zastupnik Gregor Gysi, istaknuti član stranke Ljevice, koji je inzistirao na tome da se svi Palestinci ne bi trebali smatrati odgovornima za akcije Hamasa. “Palestinske organizacije mogu i moraju biti podržane, ali Hamas ne može”, rekao je za Der Spiegel.

briseleuIZRAELPalestina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
fish
6 mjeseci prije

iz Europe uvijek “genijalni” zaključci

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant naredio potpunu opsadu Gaze.

“Naredio sam – Gaza će biti pod potpunom opsadom. Nema struje, nema hrane, nema goriva. Sve zatvoreno. Borimo se protiv barbara (terorista) i odgovorit ćemo u skladu s tim”, rekao je u kameru, dodajući da će enklavi također biti isključena voda.

Nije Varšavski geto 1940.-1943., već Palestinski geto 1948.-2023., a Nijemci se sjetili svoje slavne prošlosti iz Drugog svjetskog rata i podržavaju svoje duhovne nasljednike, ukidajući Palestincima i financijsku/humanitarnu pomoć u getu.

Nekoime
6 mjeseci prije

Po istom pravu treba obustaviti i pomoć Ukrajini.

Max
6 mjeseci prije

Nepravedno i nehumano.

weeeeeee
6 mjeseci prije

Cionisti su protiv muslimana u Palestini i Iranu, a podrzavaju muslimane u BiH, kako to, WTF? Jebe lud zbunjenog.

hiber
6 mjeseci prije

Tehnički su financirali terorizam Hamasa. Dozvoliti u koncentracionom logoru koja je neka vrsta psihijatrijske ustanove “samoupravu” i zatim sve to financirati mogu samo briselski birokrati. Bitno samo da su oni “gradili” svoje projekte, dio dali Hamasu za njihove “programe”, dio sebi, a sto je sve srušeno. Sto se može.

DUŠAN
6 mjeseci prije

IDI BRE PA SE LEČI !!!😁💪😭😭👍

Bruno
6 mjeseci prije

Što meka kita ne kaže isto i za Ukraince. Ukraince treba podržati ali ne i ukrainske naciste. Dvije ovce i u šumu, ali ne na račun poreskih obveznika. Izgubiti će se ili on ili ovce. Bez štete po nas.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Lipanj 2024., izađi na izbore za EU parlament i ne zaboravi da su UvdL i HDZ članovi Europske pučke stranke (EPP).
Jer ti koje mi izaberemo tamo glasaju za Ursule I Borelle.

Puhpoh
6 mjeseci prije

Jeste se istrošili u pm..

Za ukro naciste imaju trilijarde
6 mjeseci prije

u oružju, hrani, kešu…osuđuju Ruse zbog tobože okupacije ali ne osuđuju genocid i protjerivanje Palestinaca sa njihove zemlje od izraelskih krvopija.
Sve je ovo namješteno i orkestrirano da europske i američke cionističke gazde ostvare svoj plan…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI