EU odabrala Hrvatsku za uvođenje eksperimentalne digitalne putovnice

Hrvatska digitalni pasos - Plenkovic
142 komentara

Zastrašujući sistem kontrole i digitalnog nadzora koji se gradi nad nama, polako poprima svoje obrise. Ono što je najgore u ovoj priči je što je Hrvatska „izabrana“ od strane EU za provođenje ovog pilot-projekta digitalnog pasoša.

Hrvatska je izabrana zajedno sa najgorim zemljama, koje su postale notorno poznate po tome da sve što rade, rade po nalogu Klausa Scwhaba i zločinačke globalne kabale. A to su Kanada sa premijerom Justinom Trudeauem, Nizozemska sa Markom Rutteom, Finska sa mladom premijerkom Sannom Marin – i sada tu možemo dodati i Plenkovićevu Hrvatsku.

Naravno ovo se sve servira pod krinkom jednostavnosti korištenja, veće sigurnosti i slično. Govore kako ćemo moći unaprijed najaviti dolazak u neku zemlju i tako „skratiti vrijeme čekanja” što sigurno nije istina. Na granici, cestovnoj ili aerodromu, uvijek ćete i dalje čekati u istom redu.

Pa tako mediji pišu: “Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, dobile su pilot-projekte razvoja digitalne putovnice na mobitelu, čiji je krajnji cilj uporabom najnovije tehnologije olakšati putovanja i unaprijediti sigurnost putnika. Hrvatski građani tako će među prvima u Europskoj uniji moći koristiti digitalni putni certifikat u svom digitalnom novčaniku na mobitelu.

Digitalna putna vjerodajnica građanima će, primjerice, omogućavati da unaprijed najave svoj dolazak u neku zemlju, i tako maksimalno skrate vrijeme prelaska graničnih prijelaza. Projekt u Hrvatskoj provode Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD, u kojima pojašnjavaju da je riječ o zahtjevnom projektu, u kojem im tek predstoje razvoj i brojna testiranja, što je i razlog da je Europska komisija odobrila financiranje u iznosu od gotovo 2,3 milijuna eura.“

Hrvatski građani još od 2009. godine koriste ePutovnicu, čija se sigurnost trenutačno bazira na provjeri autentičnosti osobnih podataka koji se nalaze u fizičkom i elektronskom obliku. To znači da su digitalizirani podaci pohranjeni u čipu putovnice identični ispisanim podacima u knjižici putovnice. Iznimka su biometrijski podaci.

Kako pojašnjavaju u AKD-u, pilot-projekti koje će provoditi Hrvatska i Finska te Nizozemska i Kanada, za cilj imaju implementaciju digitalne putne vjerodajnice, čija je virtualna komponenta vezana uz ePutovnicu, odnosno sadrži djelomičnu kopiju biografskih i biometrijskih podataka lica koji se nalaze u ePutovnici.

To će omogućiti identifikaciju putnika samo na temelju virtualne komponente digitalne putne vjerodajnice. Za novu digitalnu putovnicu u AKD-u će nastaviti razvoj mobilne aplikacije Certilia, koju svaki građanin koji ima važeću osobnu iskaznicu s čipom može koristiti za digitalnu potvrdu identiteta.

Potaknuti pandemijom, ICT industrija i vlade istražuju načine učinkovitijeg korištenja digitalnih informacija o putnicima, kako bi im omogućili lakši prolazak graničnih prijelaza, osobito u zračnim lukama. To je iniciralo različita rješenja, ali cilj je standardizacija izdavanja putnih vjerodajnica u digitalnom formatu.

Kako bi se osigurala visoka razina sigurnosti, pristup se temelji na “hibridnom” konceptu, u kojem će se putna vjerodajnica u digitalnom formatu sastojati od virtualne komponente koja sadrži digitalni prikaz identiteta i jedne fizičke komponente koja je na siguran način povezana s virtualnom komponentom.

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović ističe da Hrvatska kontinuirano ulaže u sigurnost, digitalizaciju i razvoj identifikacijskih i putnih dokumenata.

Nedavno smo uspostavili Nacionalni sustav za kreiranje i izdavanje vidljivih digitalnih pečata na obrascu vize, koji je integriran s europskim viznim sustavom. Realizacijom tog pilot-projekta Digitalne putne vjerodajnice, Hrvatsku ponovno visoko pozicioniramo u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija, te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava, temeljenog na ICAO standardima – pojasnio je ministar Davor Božinović.

Digitalne PutovniceDigitalni pasošeuhrvatska
Pretplatiti se
Obavijesti o
142 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Viktorija
1 godina prije

U Makedoniji se na mala vrata gura Zakon o imunizaciji,ciji je rezultat znate vec sta – Kina danas i kod nas.Mediji ne pisu nista, zakon se nosi sa EU oznakom sto znaci skracenim postupkom.

Milanče
1 godina prije

Značí cipovanje po kratkom postupku kao za vrijeme projekta Covid.Tko se nije cijepio nema putovnice..Balkanski komunisti razjebali Jugu sada sluge nove monarhije u kojoj je narod obična ovca

brza
1 godina prije

A šta ako ne koristim mobitel, da li mi onda treba ikakav putovnica???

Jednostavno receno
1 godina prije

I sarajevo su za uvođenje tranvaja. Nije problem zapada problem je nas, više volimo biti zapadne kuice veće slobodni ljudi. Kako su naše ponosne vođe prestavljale 700 miliona eura nepovratno ko da su dobili da vladaju zapadom. A upravo taj zapad oped dobija preko 1000 milijardi eura za raznotrazne pomoći i borbe protiv ovoga i onoga….. I onda nam sole pamet kako su razvijeni pa moramo biti uz njih… .. Mi dobijamo eksperimente a oni gotov proizvod, mo mrvice a oni glavni kolač…..

markac
1 godina prije

Pametni telefoni za glupane

Gost
1 godina prije

Ne bi me začudilo da se Plenk sam javio.

Fabijan
1 godina prije

Ništa nepoznato, za predsjedanja Hr europskom unijom tj plenkijem krenula je plandemija,sada pod plenkijem potpuno gubimo neovisnost valutom,a to je malo pa u paketu ide i nadzor svih onih koji nisu ili se ne slažu biti pokorne sluge eu i usra. Hrvatska je postala ništa drugo nego potrošni pijun raznih oštaplera koji su se prodali za judine škude! Nije nepoznato da ameri preko Hrvatske na ovim područjima bivše juge kontroliraju kompletan bankovni sustav i prate transakcije. Tragom transakcija znaju kako tko diše i više!

roberto
1 godina prije

Ajde da smo i mi u nečemu,među prvima;););)
A valjda si budu,čipove onak,dali ugrađivat,naravno na telci,kad dođe vrijeme za to.

Na telci,
Za telce…hehehe

Promatrac
1 godina prije

Fučkaš više putovnicu, nepotrebna je. Ako odem van EU i doista trebam za taj jedan put pvakvo što onda će to biti odlazak za stalno.
Ne vjerujem da su izabrali Hrvatsku. Prije će biti da je Plenković progurao Hrvatsku za takvo što.

SIRIUS
1 godina prije

Hrvatska če biti test poligon za QR ptovnice? e pa onda nema šanse da to igdje prođe 😉 neka, dajte nam to čim prije, da razhebemo to i basta.

Željko
1 godina prije

Sljedeći korak, čipiranje ! Biće kao u Švedskoj prije par godina dragovoljaca koji će čip staviti ispod kože da “olakšaju sebi život”! Ulazak u Šengen i u euro zonu kada nitko ne zna što će biti na planeti Zemlji par mjeseci unaprijed ludost, moje mišljenje, prihvatanje SAMO GMO “sjemena” zaključno sa 1.1.2025. ludost, ali što ćete kada “države” vode “korisni idioti”, nadam se da to neće nikada stići u BiH jer ipak ljudi u BiH su većinom kontraši i uvijek su kontra pa i kada ide u njihovu korist i uvijek ima spreman neki novi Gavrilo za bilo šta…

dupla kamilica
1 godina prije

OT. 625 zastupnika glasalo za smjenu Kaili a Kolakušić jedini glasao protiv. Koji k….?

bruegel the elder
1 godina prije

Kako kaže naš Fred “da čim prije dođemo do skijališta,dok se sarme ne ohlade”.
A vidi kako se krmak ugojio,jel nabavio Humvee?

C.F.
1 godina prije

Conditional access

Schroder
1 godina prije

To znaci da budemo opet pokusni kunici za Davos To je planirano vec davno :Sta dolazi iza toga? Cips jer su probali sve Svab je nedavno rekao da se njegove sluge nalaze u svim vladama svijeta.NECES IMATI NISTA A BITI CES SRETAN:

bezimena
1 godina prije

A čujte, dobili ste tango a sad i digitalni “Satantango” (Bela Tarr se slaže). A sad plešite, radujte se. Budućnost je več izza nas.

damjan
1 godina prije

stoka smrdljiva izdajnička….

1 godina prije

Nije to EU odabrala Hrvatsku , nego Plenković im uzvraća Schengen

damjan
1 godina prije

kome više treba putovnice i kome oni prodaju muda za bubrege pa ionako moraš čekat na ukrcaj pa moraš im pokazat dokumente…smradovi zločinački a i vi stze stoka koji mi već 3 komentara brišete,isti ste ko oni…

Ivan
1 godina prije

Plenkovic nam je napravio vise stete nego Milosevic.

Grdi
1 godina prije

Kao sto je vidovic Kristo rekla u saboru hdz-u, plenkiju i kompaniji ………………… platit cete sve racune ………

SIRIUS
1 godina prije

offtopic, al o vladi HR. newsletter sa iusinfo: Vlada je već u prvom čitanju uz ostalo predložila povećanje iznosa primitaka kojeg neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom. Taj iznos povećao bi se tako da se određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24 tisuće kuna. Sukladno tome, prilagodio bi se i iznos primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15 na 24 tisuće kuna. Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija, na veći angažman na tržištu rada i to posebno ljeti u turizmu, kažu u vladi. Također, ne bi se oporezivo ni dohodak do 10 tisuća kuna ostvaren prodajom viška električne energije koju građani proizvedu u iz solarnih panela na kućama i koji kao više koji im nije potreban šalju u mrežu. … dakle,… Čitaj više »

Ante
1 godina prije

Samo kažeš da si izbjeglica i ne treba ti putovnica niti potvrda o cijepljenju. Sve one hvale o jačanju sigurnosti padaju u vodu. Kada tako može u Europu doputovati tko god želi.

indy
1 godina prije

Znači oni su protiv jednakosti,i promiču podjele.Te kako da daju digitalnu putovnicu nekome ko nema nikakav mobitel,ima mo.koji ni netu nema pristupa i onima koji ni u bunili nemaju namjeru dati njima na korištenje svoj mobitel.Te pošto ulazimo u Šengen,ne voljom naroda,zašto bi trebala ta putovnica ako neideš van EU????…….Ovo smrdi ko septičku kad otvoriš,kao i C19.Da išo dič novu osobnu i ovi meni nešto za digitalno dali,ali da moram ako želim sam aktivirati,reko ni u bunilu eno izgorilo u peči,da napomenuo ako mi platite edukaciju,date naknadu za korištenje i date mi vi mobitel e možda(ma ni onda),al takav sam ih uredno zapitkujem,a kao živjeli za Juge u diktaturi,ma nek me se prosvjetli šta je ovo skoro totalni nadzor,bila zabrana kretanja politički progoni disedenti itd……..di razlika,i sad više nije nacionalno nego cjepačko,dokle ljudi moji kupovat njihovu maglu.?.?…ITD……..

baltik
1 godina prije

uh kako pametno zvuci bole, kao da shvaća sve sto je nabiflao.

Pravednik
1 godina prije

Ovo je dobar projekat, ne treba sve popljuvati u startu.

Ziv je Geza
1 godina prije

Hrvatski politicari znaju da su hrvatski zamorci najzahvalniji i najposlusniji zamorci, nema te naredbe koju nece izvrsiti i to bez naknade, dovoljno im je reci da to rade za domovinu i naciju.

Kod samog spomena nacije, hrvatske ovce automatizmom iskljucuju mozak, te na taj nacin ,svaki pokusaj racionalizacije stvarnosti osudjuju na propast.

eukolonija
1 godina prije

Domoljubi vole svoju domovinu a ne osmanske, austrougarske, nacističke, EU i ine imperije. Ti koji ljube te imperije nisu domoljubi

Snig
1 godina prije

Lako meni za kontrolu. Mi smo postali punopravni član najjače svjetske organizacije. Od 1.1.2023. ulazimo u Schengen, uvodimo euro, porasla je prosječna plaća na 1100 eura, prosječna mirovina za puni staž je 600 eura. Uz sve to evo i nove turističke sezone a dotle ja odo u Austriju na skijanje.

Robert
1 godina prije

Nije problem u ovom, ukoliko je to samo alternativni dokument. Međutim, bojim se da je to tek ‘Overton window’. Naime, sve više taj ‘pametni telefon’ postaje sprava koja je sve manje telefon – naprava za verbalnu komunikaciju na daljinu. ‘Novčanik’, ‘GPS’, ‘računalo’, ‘ID’, ‘putovnica’… Za još pet do deset godina, kada pomru danas starije generacije ljudi koji nisu stigli uskočiti u taj tehnološki superbrzi vlak, svi će, naprosto, imati u džepu tu spravu. Preko koje vas se locira, sluša, vidi… I da, sljedeći korak biti će čip ili nešto slično, nešto što nećemo moći ostaviti kod kuće, u autu, ‘izgubiti’… Osobno, imam nekoliko ‘pametnih telefona’, ali kada želim privatnost, ili sam bez mobitela ili koristim onu starinsku ‘ciglu’ s tipkama, bez pristupa internetu, GPS-u… No bojim se sljedećeg koraka. Jednostavno će nas prisiliti da svi imamo ‘to’ sa sobom 24/24. Tek si iznimno rijetki od nas mogu priuštiti život iz… Čitaj više »

Grdi
1 godina prije

Plenki, kad te zapad potpuno iskoristi i nece te vise trebati dobit ces od njih noz u leda ……………. to je njima u genima …………. a to ti ne kuzis …………..

vanja
1 godina prije

Koji je odvratniji tip(vućić-plenković),mrtva trka.

dona
1 godina prije

ovog Plenkovića treba pošto poto svrgnuti sa vlasti , to je bolesni psihopata u rangu sa Schwabom, bori se za svoje dupe a ne za interese naroda

Suzana
1 godina prije

Čemu digitalna putovnica unutar EU? Hvala lijepa ali me ne zanima ništa od toga.

Kerefek76
1 godina prije

Još prije desetak godina mi je jedan IT-ovac koji je ima brata koji radi za tajne službe pričao da će se Hrvatska totalno digitalizirati do 2025-te i biti među prvim europskim zemljama koje će uvoditi takve stvari. Govorio je i o praćenju apsolutno svih mobilnih telefona, čim ga izvadiš iz paketa i upališ odmah si uočen od tajnih službi.
Tada još nisam to potpuno razumio, pogotovo ovo sa digitalizacijom.
Sada mi je potpuno jasno u kojem to smjeru ide i koliko se to dugo sprema.

dona
1 godina prije

Moguće je da nam je plenkonja dvocijevka , još su ga stariji dečki hvatali za dupe u parlamentu a on se nije baš bunio

Damir
1 godina prije

Hej ljudi , čemu panika, nema straha, ovo je samo eksperiment, tko hoće neka bude zamorac, nadam se da svaki Čovjek ima dovoljno soli u glavi da shvati da je čovjek, a ne zamorac, a tko hoće biti zamorac neka bude, slobodna mu volja.
I mene, u privatnom životu, tzv. službenici nekih tzv. institucija žele navući na tanak led, u digitaliju, ja im kažem, naravno službenim dopisom, “ok gospodo, po vašem zakonu imam pravo da ne pristajem, potvrdite to moje pravo pismeno s valjanom ovjerom i možemo nastaviti surađivati”, naravno da tu potvrdu nisam dobio, ali niti oni nisu dobili moje povjerenje niti suradnju.
Na kraju krajeva, što će najsavršenijem božjem stvorenju bilo kakva tzv. institucija.

Max
1 godina prije

Doslovno su nas prodali Velikom Bratu.

Marko
1 godina prije

ma dok se narod neskupi, pobaca politicare u kontenjere (gdje im je i mjesto) i lupe šakom od stol i viknu DOSTA! mi cemo sve vise ici u k****
digitalno je robija!!

Emiliano Zapata
1 godina prije

Gdje su oni koji me optuzise za pesimizam?

mrdo
1 godina prije

Mi, racionalni, mi se stidimo vas vjernika. Vi ste naravno ponosni na vaše isprane, zakržljale mozgove.

Mrčikola
1 godina prije

Imamo povlašteni tretman zbog ulaska u polufinale s.p.
Da smo osvojili s.p. postali bi kolonija s pedigreom i, kao takvi, bili bi na ponos gazdama…tko zna kakvim bi nas nježnostima, tada, majstori obasuli. 😁

korisnik
1 godina prije

u gugle upisat scwab plenković i pogledat slike.
sve jasno

Tupko Glupko
1 godina prije

Plenković o iseljavanju Hrvata unazad 10 godina u intervjuu za francuski list Le Monde:

“No, istina je, oko 230.000 Hrvata iskoristilo je svoje pravo slobodnog kretanja ljudi, jer su plaće veće drugdje. Ali smatram da je to iseljavanje drugačije od onog nakon Prvog ili Drugog svjetskog rata, ili 1960-ih: ovdje je riječ o ljudima koji odlaze, ali planiraju se vratiti. Vidjeli smo to tijekom covida-19, s mnogo povrataka. To se iseljavanje mahom odnosi na određeno razdoblje života određene generacije Hrvata, podrijetlom uglavnom iz pojedinih regija”

gargamel
1 godina prije

Glupost, ja koji moram u recimo B i H ili CG gde imam kuću, moram preko Srbije,Uz sav optimizam pojedinih, mislim da smo najebali.

ANTIFASISTA
1 godina prije

Bolje bi bilo da su izabrali da fuireru von anemicnom narod miloklizom ulazi na straznji izlaz te da se onda intimno druze.

Mat
1 godina prije

Na nama vrse eksperimente jos od 90-tih

šušumiga-pinčunela
1 godina prije

Na djelu je već u RH kontrola putem osobne iskaznice ili ti legitimacije (OI) .Naime kod izdavanja nove OI sa čipom rezident RH mora potpisati izjavu-ugovor (?!!) da AKD tvrtki odobrava pravo da distribuira osobne podatke hrvatskih drzavljanja prema USA i UK državnim službama bez njegove privole. Isto si pravo sada dopisima svojim kljentima uzimaju pravo Banke u Hrvatskoj koje djeluju unutar financiskih korporacija (InTesa, UniCredito…) a sve pod krinikom momenta prelaska iz Kn u Euro. Banke svaki put kada službenik traži OI od korisnika na šalteru bez privole i znanja kljenta skenira OI i ažurira njegove podatke u svojim bazama koje razmjenjuje kroz SWIFT sustav sa ino službama. Evo primjera da se kontrolira i nadzire imaoc čipirane OI u RH. Grupa studenata jednoga Zagrebačkog fakulteta svoje je čipove na OI tretirala strujnim šokom, inekcijom kiseline i mehaničkim iglenim oštećenjem, dakle oštetila ih je. Zatim su u Bankama dali OI kod… Čitaj više »

gogo
1 godina prije

nas untermensche će korisiti za ovakve ekeperimente. Kaj mislite zašto korumpirana pripizdina poput nas dobiva đeparac od Ursule ?

Hattori Hanzo
1 godina prije

Maloumnik koji online naručuje McDonalds za sebe i svoju obitelj će biti oduševljen sa ovim.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI