EU ostaje bez sankcija Rusiji

Sankcije Rusiji
28 komentara

Neuspjeh zemalja članica EU da se dogovore oko embarga na rusku naftu ukazuje na to da blok dostiže granice svoje sposobnosti da uvede finansijske sankcije Moskvi, rekao je diplomata EU za Euractiv ove sedmice.

“Ako bi došlo do takve zbrke s ruskom naftom, zamislite šta bi se dogodilo s prijedlogom za zabranu gasa”, rekao je neimenovani diplomata nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak. “Sedmi paket sankcija Moskvi će biti izuzetno težak… Veoma smo blizu dostizanja naših granica. Šta će uključivati ​​sedmi paket?”

Zemlje članice EU nisu uspjele da se dogovore o prijedlozima za zabranu uvoza ruske nafte, nakon više od 10 dana pregovora, pri čemu je Mađarska predvodila grupu zemalja koje se opiru toj mjeri. Planirani embargo na rusku naftu bio je dio šestog paketa sankcija, predloženog 4. maja, zbog sukoba u Ukrajini.

Zemlje koje su veoma zavisne od ruske nafte, uključujući Mađarsku, Češku, Slovačku i Bugarsku, više puta su izrazile svoje primedbe na zabranu. Mađarska vlada kaže da bi embargo zadao težak udarac ekonomiji.

Diplomata je za Euractiv rekao da iako postoji napredak u pregovorima s Mađarskom oko njenog veta na evropski prijedlog za embargo na rusku naftu, atmosfera je pokazala da smo “čak napravili korak unazad”.

On je rekao da stav mađarskog premijera Viktora Orbana o tom pitanju stavlja druge vlade u tešku poziciju – ako Budimpešta dobije ono što želi, bilo bi teško drugima, poput Bugarske, da objasne ljudima zašto nisu dobili slične ustupke.

EU je podijeljena oko toga kako okončati svoju ovisnost o ruskoj energetici. Stručnjaci kažu da je nemoguća trenutna zabrana isporuke nafte i gasa od glavnog dobavljača kontinenta.

Evropljani se već bore sa naglom inflacijom i rastućim cijenama energije i hrane.

embargoeuNaftarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Slomit če se taj konstrukt…
Pogotovo, što se slama Ukrajinska vojska… I neče biti više snova, kako če zapad disciplinovati Rusiju, jer nije dozvolila 8-godišnju militarizaciju Ukrajine.
Rekoh več, pratim gomilu zapadnih portala, pisaca, analitičara….
Ko to ne čita, nema pojma šta se dešava! Prepušten je čovijek direktnim i indirektnim lažima, zavođenjima, koje su zavijene samo kao neke zapadne dezinformacije.
Jer su Ruski mediji zvanično blokirani, čak i onaj koji bi htio na prostoru gdje blokade nema, prosljediti link, NE IDE, treba tražiti.
Iz tih zapadnih portala vidi se, da je i na zapadu SVA INTELIGENCIJA SHVATILA, da če Rusija tu operaciju izvesti uspješno!
I samo od Rusije zavisi, koliko duboko če slomiti taj militantni, domišljavi set zapadnih političara!

1 godina prije

njemacka ce svoju naftu voziti iz perzijskog zaljeva, indija sa baltika. svi prodaju i svi kupe samo vise vozickanja. jako pametno.

HEKPCT
1 godina prije

Da nitko u EU ovo nije znao unaprijed?

Ericson
1 godina prije

Vise nema, Ako naprivite ovo, Ili ne naprivite sto vam recemo slijedu sankcije

nekoime
1 godina prije

Eu će uvesti sankcije na uvođenje sankcija Rusiji…

nekoime
1 godina prije

Pita li itko Ruse ŽELE li oni prodavati naftu i plin EU?

Konstantin
1 godina prije

Kratko receno (nasa Balkanska pogovrka): ko drugome raku kopa, sam u njoj upada!
Pametnom dosta!

tihobl
1 godina prije

Sta ce biti sa sankcijama kad posnestane brasna, a rusi su rekli da nece isporucivati hranu neprijateljski drzavama dok ne ukinu sve sankcije?

Dtop_Cenzura
1 godina prije

EU odlučila da do 2025 prestane uvoziti ruske energente.Kako bi se to spriječilo Rusija mora odmah obustaviti isporuku energenata i na taj način izazvati ekonomski slom EU i spriječiti taj plan.Jer u svakom slučaju gube tržošte.Na ovaj način će slomiti bilo kakave ofanzivne radnje protiv ruske eknomije.Ovo je mišljenje evropdkih ekonomista jer je logičan potez koji bi oni uradili.Znači Rusija će bez najave obustaviti isporuke energeneta kako bi izbjegla kolaps ekonomije radi odluka zapada.Kao što je napala Ukrainu da preduhitri napad Ukraine

Max
1 godina prije

Propast ćemo mi a ne Rusija ali sotonska tvorevina EU bolje ni ne zaslužuje.

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

EU lideri predvođeni NAZY kurvetinom Usruljom von der mnogo više čine i misle o interesima ZLOČUNAČKE USA do o interesima evropskih građana, time kopaju vlastitu raku. Za mir i prosperitet planete potrebno je uništiti ZLOČINAČKU USA.

duki
1 godina prije

I tako je to kada nam o životu odlučuju prikaze koje na ulici ne bi niti pogledali !Parazitski političari koji o gospodarstvu nemaju blage veze ! URSULA VON DER NESTO ,MICHELLES. BORELL eto.etc.
Umjesto da su,znajući što će napraviti (rat) nakrcaju skladišta plin.nafta žito oni sada što se kaže “bez kurca idu u svatove”.
E pa onda udari sankcije !
Ali ko će ovcama objasniti da ih vode kokoši! 😁😁🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI