EU prijeti Gruziji zbog zakona o ‘stranom agentu’

Gruzija i EU
25 komentara

Gruzija rizikuje “značajno povlačenje podrške EU” ako nastavi sa zakonom o registraciji “stranih agenata”, upozorio je u srijedu rumunski europarlamentarac Siegfried Muresan.

Potpredsjednik bloka Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu rekao je za rumunski Digi 24 da je zahtjev od nevladinih organizacija da otkriju strana finansiranja napad na demokratiju.

“Vidimo zastrašivanje civilnog društva,” rekao je Murešan za novine . Tvrdio je da zahtijevanje od organizacija da se registruju kao strani agenti ako 20% ili više njihovih sredstava dolazi iz inostranstva  “uopće nije u skladu s evropskim standardima” i predstavlja  “zastrašivanje suštinskih entiteta za demokratiju”.

„Ono što gruzijske vlasti rade ugrožava evropski kurs zemlje“,  insistirao je Muresan, optužujući Tbilisi da je „zaostao za Moldavijom i Ukrajinom“ u sprovođenju reformi EU.

U utorak su gruzijski poslanici glasali za nacrt zakona kojim bi se nametnuli zahtjevi za registraciju nevladinih organizacija koje finansiraju strane strane, uključujući one koje se bave pitanjima kao što su sloboda medija, ljudska prava i pružanje pomoći ukrajinskim izbjeglicama.

Opozicija je to osudila kao “rusku” i dva dana zaredom organizovala masovne proteste ispred parlamenta. Neki od demonstranata nosili su zastave EU, SAD i Ukrajine. Drugi su nosili gas maske i šlemove, pokušali da upadnu u parlament i gađali policiju molotovljevim koktelima.

Vladajuća stranka u Tbilisiju kaže da je cilj zakona da zaštiti suverenitet zemlje od “ekstremističkih organizacija” koje se finansiraju iz inostranstva. Lider stranke Gruzijski san Irakli Kobakhidze optužio je opoziciju da želi da obnovi režim ‘Revolucije ruža’ 2003-2012, za koji je rekao da je opljačkao zemlju i izgubio 20% svoje teritorije.

Gruzijska predsjednica Salome Zurabishvili i američki State Department stali su na stranu demonstranata, a američka ambasada u Tbilisiju nazvala je predloženi zakon “mračnim danom za demokratiju”. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell također je opisao prijedlog kao suprotan vrijednostima bloka.

Muresan je za Digi24 rekao da Tbilisi “rizikuje značajno povlačenje podrške EU” osim ako ne odustane, jer Brisel ne može podržati  “nedemokratske tendencije”.

„Očigledno je očekivanje EU da se ljudi slobodno izražavaju i svaki pokušaj zastrašivanja onih koji izađu na ulice neće biti prihvaćen“, rekao je on.

Murešan je član rumunske Nacionalno liberalne partije (Partidul Național Liberal, PNL), mlađeg partnera u trenutnoj vladajućoj koaliciji. EPP blok je najveća pojedinačna frakcija u Evropskom parlamentu.

euGruzijarusijastrani agentizakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Pa to ih zapravo osljepljuje ! Bez raznih , petokolonaških vojski u sjeni – u vidu , raznih NGO’s i njihovih aktivista ak već nemaju stajaću vojsku na tudju teritoriju — ne mogu kolonizirati i pljačkati druge ! S toga kukaju i prijete 😉 ! Nije njima do ” ljudskih prava ” već do sveopće pljačke i kako DRUGE — GURATI u sukobe , glede vlastitih interesa !

Prc Milojko
1 godina prije

Niko ne kaze… Amerikanci imaju takav zakon vec od 1938…

Ivan
1 godina prije

Pa dobro koji se kurac EU stalno petlja svugdje u sve i svasta izvan EU? Kada ce konacno netko skratiti za glavu onu krmuzinu Ursulu i s njom nahraniti crve?

Right
1 godina prije

Ovi Koji su kolovodje na protestima su uhljebi u NGO

Valter
1 godina prije

E sad službeno znate.
Znači, budući da EU ne prijeti Hrvatskoj u vezi ovoga, radi se o okupiranoj zemlji.
Ti strani agenti su se već nakotili za vrijeme Tuđmana. Hrvatska uopće nije imala nikakve šanse nego da bude to što sad jest.

Unutar par desetljeća slijedi potpuno biološko i kulturološko brisanje. Kakav povodnički mentalitet, takva budućnost.

Jomla
1 godina prije

… optužujući Tbilisi da je „zaostao za Moldavijom i Ukrajinom“…
A uzora i g0vana… 😛 😛

gogo
1 godina prije

pogledajte medije u hrvatskoj, ali i u srbiji ! Kao da ih uređuje i cenzurira isti čovjek Narvno da im smeta ovaj zakon, ne mogu ljudima ispirati mozak ili ih izmanipulirati da krenu rušiti vlast koja ne odgovara globalistima

1 godina prije

Šta je rekao shumadinac: “Da li je normalan taj premijer da odbije “savet” Vašingtona da uđe u rat protiv Rusije, i još ih podhebava kako to narod mora da odluči na referendumu! Zna li jadnik da i premijer može da se oklizne na koru od banane i slomi vrat ili da ispadne kroz prozor… aviona!!!”

E pa pogrešio shumadinac – premijer će da dobije obojenu revoluciju a smena će da se obavi na giljotini… Zapatinoj.

Dokurčilomi
1 godina prije

Baš je ova EU faca pa što ne uvede sankcije USA zbog takvog zakona.

Ivan Bgd
1 godina prije

Kad bi samo primenjivali americke zakone na ljudma koji rade protiv njihovog nacionalnog interesa, na ovima koji u raznim nevladinim organizacijama rade za strane interese a protiv nacionalnih interesa zemlje u kojoj su… Goli otok bi bio prepun, ali mi i nismo suverene zemlje, tako da pored Sorosa i drugih, i mi sami finansiramo od poreza nasih gradjena te nevladine organizacije koje direktno rade protiv nasih nacionalnih interesa… ropski kolonijalni status…

Max
1 godina prije

Još jedan narod se uništava.

dvokut
1 godina prije

Ako ste u protekla dva dana pratili događaje u Gruziji.mogli ste vidjeti klasični,gotovo školski primjer američkog (čitaj CIA-inog) načina djelovanja u stranim državama.U prvom primjeru su politički pojedinci na platnom spisku Washingtona koji su u parlamentu brutalnim primitivizmom i divljaštvom napravili kaos u toku zasjedanja.Nakon toga drugi ešalon organizira tzv.”spontano okupljanje” na ulicama protiv,kako ih oni nazivaju-diktatora,autokrata,tirana,itd. Neizostavna simbolika su bile zastave EU kao metafore slobode,pravednosti,i tko zna čega sve ne. Daju se velike izjave o borbi za demokraciju,liberalizam,oslobođenje (od koga ili čega???). Mediji sve to prikazuju na “ispravan” način,a na državu se vrši enorman vanjski pritisak od strane onih koji su uvijek i u svemu u pravu i na “pravoj”strani povijesti. Usput,jeste li vidjeli kako ti jadni i potlačeni demonstranti željni slobode brutalno nasrću na policiju,ispaljuju pirotehniku prema policiji,prevrću aute,itd. Na ovakvim primjerima se vidi koliko duboko je strana agentura penetrirala u društvene strukture i upravlja zemljom. U Gruziji… Čitaj više »

tuf
1 godina prije

Hehe, a što je gruzijska vlada mislila, da će biti dovoljno deklarirati se pro-europski? To je tek početak, očekuje se od vas prije svega da slušate američki diktat. Ako se amerima nije svidjelo što se ne pridružujete Moldaviji i Ukrajini u ratu protiv Rusije – povući će prave poluge da vas sruše i instaliraju svoju garnituru. I upravo to sada rade. Uzme se neka XYZ tema koja postaje “ključna” za društvo. U ovome slučaju zapravo sporedna i banalna objektivnom promatraču, ali vidite kako se bilo što može umjetno napuhati. Znači, imamo kao temu označavanje stranih NGO-ova. Odmah dignute NGO snage na noge, već itekako uvježbane i pripremljene unaprijed za organiziranje prosvjeda. Tu su transparenti, zastave njihovih pravih vlasnika, kacige i ostala zaštitna oprema, molotovljevi kokteli, pirotehnika, sve spremno u roku manjem od 24h. Neredi i šteta koje se u “demokratskom svijetu” rješavaju po kratkom postupku u Parizu, Bruxellesu i Washingtonu… Čitaj više »

404
1 godina prije

Zašto EU ne zapreti Americi, koja ima takav isti zakon več od 1938 godine.

Noname
1 godina prije

Šef Odbora Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slutsky u svom je Telegram kanalu komentirao situaciju u Gruziji u kontekstu usvajanja zakona o stranim agentima od strane parlamenta te reakcije Zapada na ono što se događa. “Gruzija je postala još jedan objekt uplitanja Zapada u unutarnje stvari druge države. S američkog kontinenta Tbilisiju su prijetili sankcijama, s europskog kontinenta – barijerom na putu u EU. Razlog je razmatranje u gruzijskom parlamentu prijedlog zakona o stranim agentima , sličnog, prema Tbilisiju, onom koji je desetljećima na snazi ​​u Sjedinjenim Državama. Ali, kako kažu, što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno biku. Na kraju svog mandata kao glasnogovornik američkog State Departmenta, Ned Price je počeo prijetiti da će nametnuti sankcije Gruziji ako se usvoji inicijativa o stranom agentu. S druge strane, šef europske diplomacije Josep Borrell rekao je da će ovaj zakon odgurnuti Gruziju od Europe, onemogućiti joj ulazak u Europsku uniju i, općenito, “ne odgovara demokratskim… Čitaj više »

404
1 godina prije

Sve se svodi nato da zapad Gruziju uputi u rat sa Rusijom i da time otvori drugi front. Ponestaje ukrajinske topovske hrane, pa su sad na redu Gruzijci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI