EU proširila i produžila sankcije protiv Rusije

EU parlament
32 komentara

Članice EU su na sastanku u Bruxellesu odlučile proširiti sankcije protiv Rusije.

Reuters navodi kako će sankcijama biti obuhvaćeno još nekoliko pravnih i fizičkih osoba.

Napominje se da će se sankcije produžiti za još šest mjeseci. U tom slučaju, restriktivne mjere će, nakon ovog produljenja, vrijediti do ožujka 2018. godine.

Prema medijskim izvješćima, ažurirana lista sankcija uključuje 149 osoba pojedinaca i 38 pravna entiteta.

Europska unija je prva uvela sankcije Rusiji zbog navodne aneksije Krima 2014. Sankcije su obuhvatile niz sfera koje su imale za cilj oslabiti rusku ekonomiju, te ju prisiliti na vraćanje Krima Ukrajini. S druge strane, Europska unija zanemaruje Sporazum iz Minska, kojeg Ukrajina nije ni pokušala implementirati.

Sankcije EU ipak nisu obuhvatile strateški energetski sektor u cilju očuvanja vlastitih interesa.

Sankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

Meine zanima zasto Rusija ne prekine dostavljanje energenata na europsko trziste , zar ti ljudu ne shvacaju da su u ratu i da je NATO na granicama njihove zemlje u borbenom modusu a pokrecu se ruskim derivatima ?Zar ne vide da se povijest ponavlja i zar ce opet dozvoliti da nazi-fasisticki tenkovi gaze slavensku bracu , zbog ekstra profita ruskih oligarha?

Janez
6 godine prije

Riti

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Sad se ispostavilo da je EU samo politički instrument za pritisak na Rusiju. Takozvani – spavač! A ta zmija nabija sankcije jednoj državi zato što se dio naroda jedne druge države odlučio da ne živi više u toj drugoj državi već u onoj prvoj. A gdje je tu pravo naroda na samoodređenje? Gdje je nestao narod iz vokabulara zapadne diplomacije i politike? Da, narod je bio dok nisu osvojili baš sve poluge i aspekte vlasti i moći, sad, narode, koj te šiša…

Čardak
6 godine prije

@Maršale Isto je radio i SSSR sve do uoči napada. No tada su bili drugi razlozi – nakon stradanja u WW1 i građanskom ratu devastirana i još tehnološki i infrastrukturno zaostala zemlja morala je brzo nadoknaditi taj jaz “ili nas vise neće biti”. To su i učinili – ali po grdnoj cijeni jer su zapadni osvajači koješta uvjetovali za “transfer tehnologije”: primjerice da se plaća u žitu sto je bilo jedan od značajnih faktora koji je doveo do Holodomora. Sa druge strane, od ruskog tj. sovjetskog željeza i raznih rijetkih metala sazdan je Hitlerov ratni stroj koji je odnio milijune života. Staljin je sve to znao, ali morao je prihvatiti tu žrtvu, morao je nastaviti trgovati sa neprijateljem – ali cijelo vrijeme ne gubeći iz vida predodžbu o tome tko je i kakav neprijatelj jest: i pripremati se na neminovan okršaj. I zaista, zahvaljujući dijelom zapadnoj tehnologiji te vlastitim prirodnim… Čitaj više »

Mikojan
6 godine prije

“Sankcije EU ipak nisu obuhvatile strateški energetski sektor u cilju očuvanja vlastitih interesa.” — Pa kakve su to onda sanckcije. Mogla bi Rusija, onako probe radi, lupiti sankicje isporuke energenata onma koji ih nevole i izmišljaju sankcije, tamo oko nove godine, kao malu čestitku.
Mjesec dva, ne moraju više.

Spektator
6 godine prije

EU sankcije Rusiji znače pucanje u vlastitu nogu i to svjesno. Teško je shvatiti koja je to sila koja tjera političare EU da služe interesima SAD na vlastitu štetu, pa čak i po cijenu izazivanja 3. svjetskog rata na prostoru Europe u samo 100 godina.

Ben
6 godine prije

EU zeli Rusiju izolirati ali joj nece uspjeti.

Putinov Troll

Brainstorm
6 godine prije

arapi su isprobavali slicne metode uskracivanja nafte zapadu. ne potpune obustave nego nabijanja cijena. zakljcucili su da se sa svakim pritiskom zapad preorijentirava i usavrsava. podigli bi cijenu nafte a zapad je svaki put poboljsavao energetsku ucinkovitost. sto vise pritiska, odnosno vecih cijena, to je zapad donosio mjere koje su dugorocno imale efekta na smanjivanje potraznje. scenarij kako bi zapad podnio potunu obustavu snabdijevanja ruskom energijom je najvjerojatnije dobro razradjen: povecao bi se uvoz iz afrike, azije i amerike, povecala bi se domaca proizvodnja, skriljavci, cijene grijanja i prijevoza bi porasle. par godina gadno a potom – obrat. sve bi se moglo podnijeti bez kolapsa. ukrajinci mogu, mogu i europljani. efekat visokih cijena i sporadicnih nestasica bi imao ogromnog utjecaja na razvoj tehnologije i poboljsanja energetske ucinkovitosti. rezultat bi bio da bi cijene energije nakon par godina pale na razinu sadasnjih dok bi potrosnja jako pala cak i kad bi… Čitaj više »

trumpislav
6 godine prije

sramota…ko im je dao mandat za to ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI