EU razmatra ruski naftni embargo

Rusija-Nafta
55 komentara

Blok se navodno sprema da prestane da kupuje rusku naftu, iako je Rusija njihov najveći dobavljač.

Evropska unija sprema potpuni embargo na uvoz ruske nafte, objavio je u četvrtak New York Times. S obzirom da je Rusija najveći dobavljač nafte u bloku takva odluka bi imala političke i ekonomske posljedice.

Zbog ovoga zvaničnici EU čekaju na predstojeće francuske izbore da objave odluku, piše list.

Predloženi embargo će biti stavljen na pregovore nakon posljednje runde francuskih izbora 24. aprila, rekli su zvaničnici za Times, priznajući da će trenutni skok cijena goriva vjerovatno nanijeti štetu sadašnjem francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i podstaći njegovog desničarskog protivnika, Marin Le Pen, koja je trenutno u krugu od pet procentnih poena od Macrona.

Pored pet rundi ekonomskih sankcija Moskvi, EU je već najavila faznu zabranu uvoza ruskog uglja i potpuni prekid kupovine fosilnih goriva iz Rusije do 2030. Za sada, zabrana gasa nije na stolu, jer se blok oslanja na Rusiju za oko 40 % svog prirodnog gasa.

Međutim, EU je i dalje u velikoj mjeri zavisna od ruske nafte, koja čini oko četvrtinu njenih potreba. Njemačka je i dalje najzavisnija, kupujući trećinu svoje nafte od Rusije.

Dok je Berlin dobrovoljno ukinuo gasovod Sjeverni tok 2 i podržao sankcije Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, njegovi lideri su upozorili da bi zabrana uvoza ruske energije širom bloka dovela do sloma njene ekonomije i desetkovanja industrije.

„Zabrana uvoza fosilnih goriva iz Rusije izazvala bi ogroman, trenutni poremećaj“, napisala je Emily Haber, berlinska ambasadorka u SAD, na Twitteru u srijedu. „Ne možete uključiti i isključiti moderna industrijska postrojenja kao prekidač za svjetlo. Posljedice će se osjetiti izvan Njemačke, ekonomskog pokretača EU i četvrte po veličini privrede na svijetu.“

Prema pisanju Timesa, zvaničnici EU će predložiti faznu zabranu kako bi osigurali podršku Berlina.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je takođe upozorio da će zapadni lideri nanijeti štetu sopstvenim zemljama zatvaranjem protoka ruske energije. „Posljedice ovoga mogu biti izuzetno bolne, prije svega za vođe politike“, rekao je on poslije sastanka sa zvaničnicima u četvrtak. Putin je takođe priznao da je ruska proizvodnja pogođena sankcijama Zapada i da će zemlja morati da doda nove gasovode svojoj mreži kako bi došla do novih kupaca u Aziji.

Ako EU sprovede najavljeni embargo, uslijedit će globalna katastrofa u snabdjevanju naftom, upozorio je u ponedjeljak zvaničnike EU generalni sekretar OPEC Mohamed Barkindo. Barkindo je upozorio Evropljane da bi bilo „nemoguće“ zamijeniti sedam miliona barela sirove nafte koja svakodnevno ulazi na tržište iz Rusije i pozvao ih da zauzmu „realniji“ pristup energetskoj tranziciji.

embargoeuNaftarusijaRuska nafta
Pretplatiti se
Obavijesti o
55 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

EU najavila potpuni prekid kupovine nafte od Rusije do 2030.? A što ako im Rusija odmah prestane isporučivati naftu i plin ? Buju kukali kak je Putin diktator i jako ih ne voli ?

Stipe
2 godine prije

Potpuni luđaci. Kriminalno je tko uopće vodi EU i donosi odluke koje su kontra interesa naroda.

radoznalo_mače
2 godine prije

Sad će EU znanstvenici radit na granulama koje se miješanjem sa vodom pretvaraju u naftu, nešto kao ‘Cedevita’.

HEKPCT
2 godine prije

Ne uvodi evropa sankcije rusiji nego sebi. Kako misle prozvoditi hranu? Što će točiti u traktore, kombajne, ribarice, kamione? Bolesnici. Nadam se da će ih uhvatiti žive prije nego uteknu u ameriku.

Tupko Glupko
2 godine prije

Ono na što će se sada raditi ogroman pritisak je preraspodjela kupnje nafte tako da ruska nafta ne ide u europske članice, a da ruska nafta ide svugdje samo ne u Europu. Neki se već snalaze miksajući tuđe nafte sa ruskom koja ima maksimalno 49% udjela ruske prodajući je da nije ruska. Ukri će u konačnici kada rat tamo završi stvarno imati gorak okus u ustima. Kao što smo i mi imali nakon rata na području bivše propale države. Kada/ako jednom uđu u EU (a za to će trebati minimalno deset godina pregovaranja o 35 poglavlja), bit će i dalje zemlja-slučaj po standardu i korupciji, kao što su sada Bugarska, Hrvatska, Mađarska i Rumunjska, s tim da će preuzeti neprikosnovenu krunu u ovom društvu. Bugarska i Rumunjska je 15 godina u EU, mi smo 9, a i dalje držimo neslavno začelje. A Ukrajina je i sada – uz Rusiju –… Čitaj više »

Tupko Glupko
2 godine prije

Europskoj Uniji nije zabrinjavajuć podatak da je u ožujku na mjesečnoj bazi inflacija bila 7,5%?

Tko je loš sa matematikom – ako se zadrži inflacija od 7,5% na mjesečnoj bazi, to je na godišnjoj razini inflacija od 121,5%!

Uvoz embarga na rusku naftu će to još i pojačati – za to imamo one izdajice u Europskom parlamentu da izglasaju, jer im je cilj dokrajčiti gospodarstvo EU.

Dok će bogatije EU članice to nekako i preživiti, one najsiromašnije po standardu – gdje velika većina plaće ode na režije i hranu, kao što su Hrvatska, Bugarska, Rumunjska, Mađarska – će nagrabusiti najviše, jer će većina stanovništva ući u siromaštvo i bijedu.

Ali, hej, dijelimo europske vrijednosti!

Max
2 godine prije

Slijedi neimaština.

Tupko Glupko
2 godine prije

Službeno je mjesečna inflacija u ožujku u EU bila 7,5%, i ako se zadrži na toj razini, bit će na godišnjoj razini 121,5%

Da vam olakšam – za vrijednost robe koju danas možete kupiti za 100 eura, za godinu dana uz ovu inflaciju trebat će vam 221,5 euro.

Ovakve odluke o potpunom embargu na ruske energente (u ovom slučaju nafte) moglo bi ovu inflaciju još i ubrzati.

Odluku o tome donijet će Europski parlament – od 705 euro-zastupnika, 12 je naših.

2 godine prije

Eto članka. Zapadne vlade i njihovi mediji traže od Kine da proda dio rezervi žita, da jih spasi!
Hahahahahaha….. I Kina jih šalje nekamo….

Tupko Glupko
2 godine prije

Otiđite na YouTube i napišite u tražilicu “Moment Joe Biden shakes hands with thin air after speech”, danas objavljeno kako se Biden rukuje nakon što je završio govor za govornicom.

Tupko
2 godine prije

Sad vidimo da smo nekako navikli da globalno znaci od njemacke do amerike. Mozda nekad i jest ali vec je pomalo smijesno je stalno se pozivati na neku globalnu katastrofu uzrokovanu losim potezima europe

Embargo delirij
2 godine prije

Mi piijanci spremni smo mijenjati 5 litara vina za 1 litru goriva.

Međutim, našim će zalihama vina porasti cijene pa ćemo proći bolje.

Uložite u vino jer u vinu je istina i gorivo. A tek u rakiji…

Hik! Hik! Superhik!

DavorV
2 godine prije

Bogati u EU ce smrzavati siromasne

2 godine prije

Nema šta namjera je da se detonira EU …

abc
2 godine prije

EU je u globalnom smislu nebitna. Pogotovo sad, kad izvršava samoubojstvo po komandi svojih stvaratelja iz USA.
EU mora da rikne, da USA preživi. A pre toga če ju USA da gurne u još jedan rat protiv Rusije. Prvi idu na vatrene linije Poljaci, skandinavci i balti.

2 godine prije

ne razumijem zasto im rusi jednostavno ne odgovore ,i kratko i jasno ih odhebu u svemu ,da im pojednstavni odluke i da ih prekine u zahebanciji , nes ugljen i naftu ,nema ni plina ,,, bye bye

tihobl
2 godine prije

“Ukrajini treba najmanje 7 milijardi dolara mjesečno financijske pomoći za pokrivanje plaća i socijalnih naknada.” Takav je zahtjev predsjednik Zelenski uputio čelnici Europske komisije Ursuli von der Leyen tijekom njezina posjeta Kijevu.

Njoj to nije problem. Posto u EU sve poskupljuje bice vise para od PDV, budzeti clanica bice prepuni i svaka ce moci svoj dio poslati Kijevu.

Zekonja
2 godine prije

Putinu od dosadašnjeg uvoza za sad do roka nije plaćeno u rubljima. Kako su ove europske lopine višeg ranga uzoholile, više ne žele platiti ni prošli uvoz ni budući. Stoga moguće da, ali vrlo vjerojatno Putin zatvoriti špinu i preusmejriti negdje drugdje. Nadalje ako i plate zaostatke u što ljudski vjerujem Putin ne može tek tako opet okrenuti pipu zemljama pripadajuće falše tvorevine europske unije.
Stoga zaista će po navedenom slijediti siromaštvo najslabijih članica.
kako smo mi govorili za vlade HDZ da ne može gore i dublje, uvijek može dublje i gore.

Hattori Hanzo
2 godine prije

Zeleni poprijeko mogu ostvariti svoje ciljeve zahvaljujuci rusima.
Zeleni vampiri zedni krvi srednje klase u E.U. sada slave jer znaju da su zemlje zapadne europe toliko retardirane da ce im prodati pricu kako trebaju smnjiti grijanje i ne voziti svoje skupo placene aute.
Cak idu i neke akcije javni prevoz za 9 eura mjesecno(inace kosta 59 u gradu gdje trenutno zivim).
Ne buni se niko ide proljece i ljeto ide uzivanje i izleti,ide kruh za deset eura i ide zima bez grijanja idu novi sojevi virusa i nove doze terapije.Kakvi smo i dobro nam je.

mornar
2 godine prije

Vidim na vijestima demonstracije u Beogradu.
Srbi, hvala vam na podrski Rusiji.

Zoran
2 godine prije

Drugi korak Reseta. Sve ide po planutvalget.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI