fbpx

EU se plaši Orbana i njegovog pragmatičnog pristupa u odnosima s Rusijom

Viktor Orban

Susret Viktora Orbana i Vladimira Putina, koji se 30. listopada održao u Budimpešti je namijenjen jačanju strateškog partnerstva Rusije i Mađarske. Politika mađarskog premijera je dokaz da se suverena politika može voditi i ako je neka zemlja članica EU i NATO pakta.

Dovoljno je odrediti nacionalne prioritete, nakon čega je moguće uskladiti i vanjsku politiku sa statusom u EU, koja nikoga ne može ograničiti da donosi suverene odluke. Orban je živi dokaz da je to moguće, iako neki tvrde suprotno i smjernice i neobvezujuće odluke nazivaju „direktivama koje se moraju provesti u djelo“.

Viktor Orban i Vladimir Putin su u prijateljskoj atmosferi razgovarali o posebno bliskim trgovačkim i političkim vezama. Mađarska izvršna vlast u stvari održava vrlo srdačne odnose s ruskom, usprkos sankcijama koje je Europska unija nametnula Rusiji i obnovila ih je nekoliko puta nakon ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom.

Orban je u nekoliko navrata pozivao na stvaranje „neliberalne demokracije“ u Budimpešti, odnosno na odbacivanje liberalnih diktata koji su sve nepopularniji ne samo u Europi, nego i u Sjedinjenim Državama.

Na polju političkih teorija je na istoj valnoj duljini i ruski predsjednik. Međutim, ovaj je sastanak bio usmjeren na konkretnija pitanja, uključujući i energetsko pitanje.

Strateški odnosi i mađarski prioriteti

U stvari, premijer Orban ponovio je potrebu da se Mađarska priključi projektu plinovoda Turski tok, koji bi trebao ruski plin u Budimpeštu dovesti preko Turske, Bugarske i Srbije, zaobilazeći Ukrajinu. Moskva i Kijev već neko vrijeme ne mogu naći zajednički jezik oko tranzita plina, a obvezujući ugovor za Gazprom istječe u ponoć 31. prosinca ove godine. Kako trenutno stvari stoje, vjerojatnost da će se on produžiti u ovom obliku i za sljedećih pet godina, kako želi Kijev, ne postoji. Stoga je sporazum koji jamči prolazak ruskih energenata u Europu plinovodom koji prolazi kroz Ukrajinu sada pri završetku. Mađarska 85 posto svojih energetskih potreba zadovoljava plinom iz Rusije. U tom smislu je Orbanova tvrdnja o potrebi diverzifikaciji opskrbe još jedan udarac za Kijev, nakon onog iz Danske koja je istovremeno odobrila polaganje Sjevernog toka 2 kroz njezine vode i praktički osigurala da plinovod bude izgrađen u dogovorenom roku, odnosno do kraja ove godine. Ali Viktor Orban prije svega gleda na interese Mađarske.

“Ako ruski plin dolazi samo preko Ukrajine, to za Mađarsku nije dobro. Ne volimo ovisiti ni o jednoj tranzitnoj zemlji”, rekao je Orban.

Suradnja s Ruskom Federacijom također uključuje i nuklearni sektor. Moskva je pristala nadograditi nuklearni reaktor Paks 2014. godine, ali taj projekt neće započeti prije 2030. godine.

Vladimir Putin također je najavio da je razgovarao s mađarskim premijerom o tome kako se odnosi između Bruxellesa i Moskve mogu normalizirati, jer su jako narušeni petogodišnjim sankcijama. Orban se prisjetio kako je 2018. godina bila prva godina od uvođenja tih mjera u kojoj se volumen trgovine s Ruskom Federacijom ponovo povećao i kako poboljšanje odnosa između Europske unije i Rusije Mađarskoj može donijeti samo koristi.

Mađarski premijer dugo gradi kreativnu diplomatsku politiku. Iako želi zadržati Budimpeštu unutar NATO pakta i Europske unije, on u stvari ne zazire od stalne otvorenosti prema Moskvi i sastanci s ruskim najvišim čelnicima su sada sve češći. Ukratko, Viktor Orban želi izvući maksimum iz članstva u strukturama euroatlantske suradnje, kao i odnosa s Kremljom, te izgraditi za svoju državu ulogu mosta između Istoka i Zapada.

Na taj način se Mađarska pozicionira kao država s istaknutom diplomatskom ulogom u regionalnom scenariju, a Kremlj s pravom može reći da nisu sve europske države koje Rusiju vide u lošem svjetlu. Osim toga, uz Mađarsku su tu Slovenija i Austrija, dijelom i Češka i Slovačka, nešto zapadnije Italija, a na sjeveru Finska.

Eurobirokrati se plaše Orbanovih inicijativa i da bi zbog nje mogli nastati problemi za unutarnje jedinstvo u Bruxellesu, ako takvo što uopće postoji. Zbog Mađarske, kako piše Radio Slobodna Europa, Europskoj uniji je teško formulirati koherentan pristup prema Moskvi. Trenutno stavovi Budimpešte o odnosima s Moskvom možda i nisu toliko važni, ali ogorčeni protivnici takozvane „neliberalne demokracije“ strahuju da će suverenistički pokreti prevladati i u drugim europskim državama, što bi moglo dovesti do daljnje fragmentacije EU. I sve to samo zato što su Mađari jasno odredili svoje nacionalne prioritete.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
33 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Madjare treba izbaciti iz EU,neka se prikljuce Rusiji i nastave tamo gdje su bili 1956.Samo sto im ovaj put treba staviti zilet zicu na granicu.
Oko 200.000 Madjara pobjeglo je u Austriju, oko 20.000 u Jugoslaviju pred tenkovima SSSR-a, primljeni su kao braca, dobili su skole na svojem jeziku i sva prava,danas isti ti stavljaju zilet zicu na svoje granice.

Riddick
Gost
Riddick
11 mjeseci prije

Najbolje da proglasite EU džihad ili neku Briselsku inkviziciju protiv svega što se ne slaže sa vašim pogledom na svet i ideološkim postulatima i to spalite ili proterate iza gvozdene zavese, ‘nacht und nebel’ što bi rekao Adolf …
Hajl’ Junker

Vladimir
Gost
Vladimir
11 mjeseci prije

Rusija danas nema veze sa SSSR. Ti si prespavao 25 godina ili si Khazar. Ovakva propaganda ne prolazi ni kod kokosi.

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

kvisko, trolčino stara, sve si pomiješao. Žilet žica nije za Austriju ni za bivšu Jugoslaviju, već za džihadiste sa bliskog istoka, koje ovamo šalju tvoji gazde hazari. Daj se posloži malo.

Aha
Gost
Aha
11 mjeseci prije

To du i za nas mogli misliti 91
Napusti Malo svoju vukojebinu
Svijet je puno drugaciji nego sto tabloid pisu….

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Kvisko liberal iz domaće udruge.

Sparkling
Gost
Sparkling
11 mjeseci prije

Znaci da nije istina kao što kaže precjednica da smo živjeli prije iza željezne zavjese ako su Mađari bježali u Jugu?
A sada smo ispred žilet žice!!!! Pa kad če nas vec jednom okupirat da nam više ne postavljaju žice.

Moreno
Gost
Moreno
11 mjeseci prije

EU se i triba plašit Orbana jerbo je EU totalitarniji monstrum od bivšega SSSR-a.
EU Trojka je opakija od Politbiroa CK propaloga monstruma. Mađari to dobro znaju pripoznat, puno bolje od zapadnih Europljana.

Aha
Gost
Aha
11 mjeseci prije

Zanimljivo je kako se uvijek najvise bune oni koji najvise cicaju

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Aha Meni je još zanimljivije kako se još više bune oni koje drugi čučaju . . . između ostalih razloga to je i razlog engleskoga Brexita . . .

Muppet shou
Gost
Muppet shou
11 mjeseci prije

Orbane svaka ti dala. Budi hrvat i uzmi HR drzavljanstvo. Covjek je pametan i kupuje gdje je jeftinije.

žrec
Gost
žrec
11 mjeseci prije

Nije blesav, ovdje sve latentne i potencijalne orbane domaći mediji pregaze u jednom danu. Sjeti se kako mu je kćer prošla dok je bila na odmoru na Jadranu.

Brainstorm
Gost
Brainstorm
11 mjeseci prije

kao ban derencin?

Miro
Gost
Miro
11 mjeseci prije

Orban desnicar, konzervativac, to je to! Zadnji kraj da se posalje ova EU ljevica na smetliste istorije!

Aha
Gost
Aha
11 mjeseci prije

Da nie Bild te ljevice
Orban bi jos govorio Ruski i vozio Wartburga
Taj dio so zaboravio? ??

JumpingJackFlash
Gost
JumpingJackFlash
11 mjeseci prije

AHA:
Jel ‘ Ti to smatraš da su Ronald Reagan i G. Bush stariji bili EU ljevica? Ako sam u zabludi, hajde me, molim Te, pouči: tko je to iz EU ljevice uništio Waršavski pakt?

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

pusti trola, pijan je.

Mate
Gost
Mate
11 mjeseci prije

Treba imat muda. Orban je jedini državnik unutar EU. Sve drugo su sluge i ulizice, da ne kažem nešto još gore.

Aha
Gost
Aha
11 mjeseci prije

I take vec 70 godina !!!!
I vidi di ih je to dovelo !!!!????
Strasno !!!!

eu kolonija
Gost
eu kolonija
11 mjeseci prije

orban je garant da će mađarska I dalje biti država a ne mjesna zajednica u okviru eu I nato. zbog toga orban praktikuje susrete sa državnicima iz cijelog svijeta što se za neke druge članice eu I nato ne može reći jer su postale mjesne zajednice u eu I nato I kao takve umjesto njih politiku vodi brisel. orban jednostavno koristi puni potencijal I uzima samo ono što je dobro za mađare i mađarsku a ne recimo ono što je loše za mađare a dobro za njemce ili amerikance

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
11 mjeseci prije

Ako je u korist države da posluje s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom a ne s amerima ne vidim problem.

Mozart
Gost
Mozart
11 mjeseci prije

Madjarska ima gene imperije ne sluga. Amen. Zivila Austrougraska kicma i prosperitet.

Ana
Gost
Ana
11 mjeseci prije

EU bi se morala plasiti sebe i za sebe!

Aha
Gost
Aha
11 mjeseci prije

EU Nike okupacija
Kome ne pase – slobodno svojim Puten
25 drzava je sretno i veselo u EU
Ove tri de dobro okoristile pa bi natrag Rusima
I ? To im brani? ??
Ovi sa kiselim grozdjem du pateticni

Ivo
Gost
Ivo
11 mjeseci prije

Nabroji kojih to 25 država je sretno i veselo u EU, i dokaz da su zaista sretni i veseli? Nisam nigdje naišao na taj podatak.

aha
Gost
aha
11 mjeseci prije

naravno da nisi
jer si preglup i preumišljen da bi otvorio još koju stranicu osim komentara na tabloidima

Kvisko
Gost
Kvisko
11 mjeseci prije

Ministarstvo gospodarstva, poduzetnistva i obrta RH dodijelilo je 98.000 kuna bespovratnih europskih sredstava portalu Dnevno.hr, jednom od vodecih proizvodjaca dezinformacija u hrvatskom medijskom prostoru.

To je samo jedan od primjera kako hrvatska Vlada europskim novcem financira portale specijalizirane za objavljivanje dezinformacija, koje redovito obiluju govorom mrznje, lazima i propagandnom izmedju ostalih i protiv te iste EU.

Dnevno.hr nije usamljen slucaj, takvi portali postoje u BiH, Srbiji , Madjarskoj, itd.

Cvrsto ostajem kod stava da Hrvatsku,Madjarsku, Bugarsku,Grcku,Poljsku,Rumunjsku i Englesku, valja sto prije izbaciti iz EU.

Moreno
Member
Moreno
11 mjeseci prije

Kvisko Sve to sa tim Dnevno šta si napisa je blizu istine, ima dezinformacija, ali ima i stvari koje se u drugim medijima skrivaju. Sa druge strane imaš Index koji je potpuno ista stvar ka i Dnevno, samo sa suprotnim predznakom, istom količinom dezinformacija i stvari koje stoje. Stvar je u društvenome inženjeringu kako bi se u prvome redu održa ustaškopatizanski obrazac podjela ovaca u dva tora. To ti je NWO u kojemu su najviši časnici Papa Frane i Georg Soros potpuno ista ekipa. Ako ne viruješ pogledaj malo kako stvari funkcioniraju . . . razmisli zašto na primjer nisu u Hrvatskoj ukinuti Vatikanski ugovori nego je još usvojena Istanbulska konvencija . . . di sad obe dvi te sheme služe za društveni inženjering održavanja ideoloških podjela, a to sve svi mi plaćamo, i katoličku crkvu i razne udruge za sve moguće vrste prava. I crkva i udruge su zainteresirani teleskopom i mikroskopom tražit i uvećavat probleme, jer u protivnom, ako nebi pronašli probleme i jedni i drugi bi izgubili smisao svoga postojanja, pa i financiranja iz proračuna. Ovako se osiguralo beskonačno pronalaženje i veličanje manje bitnih problema koji bi tribali zauzet percepcije ovaca, kako ovce nebi shvatile šta i di su glavni problemi.

Nemogu virovat kako ti misliš da EU nezna koga i šta Plenković financira i da neznaš kako je to upravo politika EU, nemogu virovat kako neznaš da se vlast održava financiranjem, pa sa time i kontrolom svih medija i političkih opcija koje sudjeluju ili imaju izgleda sudjelovat u vlasti . . .

Šta se izbacivanja iz EU tiće ta opcija ne postoji . . . zašto 1956 SSSR nije potira Mađarsku iz saveza, zašto u robovlasništvu robovlasnik nije nikad potira neposlušne robove ća, zašto kapitalizmu kapitalist nije da lošemu radniku djelić kapitala i potira ga ća . . . tako ni EU neće pustit ono šta je šćepala i drži pod kontrolom pa siše . . .

Vidiš kako izlazak UK iz EU ide . . . članak 50 Lisabonskoga sporazuma postoji samo pro forma na papiru, stvarnost je ipak drugačija.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Znači da EU odgovara djelovanje takvog portala, čim ga sufinancira. A zašto ?

Lucija
Gost
Lucija
11 mjeseci prije

samo tako
Rekao ti je Moreno: Podijeli pa vladaj.
Ali ima još nešto: Generiranje silnih gluposti i gadosti( npr kojekakvi “rijaliti”) vrlo negativno djeluju i na psihu onih koji to nastoje izbjegavati, jer je potpuno izbjegavanje – nemoguće. Prvenstveno iz komercijalnih razloga.
Nekada, u bivšoj državi npr nismo bili svjesni koliko ima onih čiji IQ je ISPOD 100. Ali, za svakog onog sa 110 dolazi jedan sa 90.
Što njih zanima? Što mogu shvatiti?
Danas takve vidimo i u – politici. Vrlo efikasno potiču bijeg normalnih iz zemlje.

samo tako
Gost
samo tako
11 mjeseci prije

Suverena politika se MOŽE voditi i ako je zemlja član EU i NATO . Ključna je riječ može !
Ostaje još znati i htijeti, što je za premnogo “vođa” kompliciranaije i od nuklearne fizike

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
Gost
oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
11 mjeseci prije

Orbana kad sam prvi put ćuo odmah sam shvatio da je to najpametniji političar kojeg sam do tada čuo, u rangu intelelktualnom Kisinđerija. Sječam se jedne mađarice iz Osjeka veli da ga njena mama ne voli jer je ona drugačije provenijencije političke. To je bilo prije četvrt stoljeća tada sam malo znao u odnosu koliko danas znam ali za Orbana nisam pogriješio, ima tu jedan ali. Orbanova drskost, odrješitost prema jewropi leži u istom čimbeniku kao i Eđijeva bahatost, krvna zrnca govore da oni mogu glumiti opoziciju jewropi a Eđi i čemerici i grosse jer je to dio urote protiv mozgova naivnih.

Nebpjsa Stpjanovoc
Gost
Nebpjsa Stpjanovoc
11 mjeseci prije

Orban je pre inteligentan da omalo azava Rusuju.Igraju na sigurno ,bas ih briga.EU treba dobro ocijenit sta sve nesigurni ameri i englis spremaju.Rusija ima pre jake saveznike.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
33
0
()
x