EU se plaši Orbana i njegovog pragmatičnog pristupa u odnosima s Rusijom

Viktor Orban
33 komentara

Susret Viktora Orbana i Vladimira Putina, koji se 30. listopada održao u Budimpešti je namijenjen jačanju strateškog partnerstva Rusije i Mađarske. Politika mađarskog premijera je dokaz da se suverena politika može voditi i ako je neka zemlja članica EU i NATO pakta.

Dovoljno je odrediti nacionalne prioritete, nakon čega je moguće uskladiti i vanjsku politiku sa statusom u EU, koja nikoga ne može ograničiti da donosi suverene odluke. Orban je živi dokaz da je to moguće, iako neki tvrde suprotno i smjernice i neobvezujuće odluke nazivaju „direktivama koje se moraju provesti u djelo“.

Viktor Orban i Vladimir Putin su u prijateljskoj atmosferi razgovarali o posebno bliskim trgovačkim i političkim vezama. Mađarska izvršna vlast u stvari održava vrlo srdačne odnose s ruskom, usprkos sankcijama koje je Europska unija nametnula Rusiji i obnovila ih je nekoliko puta nakon ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom.

Orban je u nekoliko navrata pozivao na stvaranje „neliberalne demokracije“ u Budimpešti, odnosno na odbacivanje liberalnih diktata koji su sve nepopularniji ne samo u Europi, nego i u Sjedinjenim Državama.

Na polju političkih teorija je na istoj valnoj duljini i ruski predsjednik. Međutim, ovaj je sastanak bio usmjeren na konkretnija pitanja, uključujući i energetsko pitanje.

Strateški odnosi i mađarski prioriteti

U stvari, premijer Orban ponovio je potrebu da se Mađarska priključi projektu plinovoda Turski tok, koji bi trebao ruski plin u Budimpeštu dovesti preko Turske, Bugarske i Srbije, zaobilazeći Ukrajinu. Moskva i Kijev već neko vrijeme ne mogu naći zajednički jezik oko tranzita plina, a obvezujući ugovor za Gazprom istječe u ponoć 31. prosinca ove godine. Kako trenutno stvari stoje, vjerojatnost da će se on produžiti u ovom obliku i za sljedećih pet godina, kako želi Kijev, ne postoji. Stoga je sporazum koji jamči prolazak ruskih energenata u Europu plinovodom koji prolazi kroz Ukrajinu sada pri završetku. Mađarska 85 posto svojih energetskih potreba zadovoljava plinom iz Rusije. U tom smislu je Orbanova tvrdnja o potrebi diverzifikaciji opskrbe još jedan udarac za Kijev, nakon onog iz Danske koja je istovremeno odobrila polaganje Sjevernog toka 2 kroz njezine vode i praktički osigurala da plinovod bude izgrađen u dogovorenom roku, odnosno do kraja ove godine. Ali Viktor Orban prije svega gleda na interese Mađarske.

“Ako ruski plin dolazi samo preko Ukrajine, to za Mađarsku nije dobro. Ne volimo ovisiti ni o jednoj tranzitnoj zemlji”, rekao je Orban.

Suradnja s Ruskom Federacijom također uključuje i nuklearni sektor. Moskva je pristala nadograditi nuklearni reaktor Paks 2014. godine, ali taj projekt neće započeti prije 2030. godine.

Vladimir Putin također je najavio da je razgovarao s mađarskim premijerom o tome kako se odnosi između Bruxellesa i Moskve mogu normalizirati, jer su jako narušeni petogodišnjim sankcijama. Orban se prisjetio kako je 2018. godina bila prva godina od uvođenja tih mjera u kojoj se volumen trgovine s Ruskom Federacijom ponovo povećao i kako poboljšanje odnosa između Europske unije i Rusije Mađarskoj može donijeti samo koristi.

Mađarski premijer dugo gradi kreativnu diplomatsku politiku. Iako želi zadržati Budimpeštu unutar NATO pakta i Europske unije, on u stvari ne zazire od stalne otvorenosti prema Moskvi i sastanci s ruskim najvišim čelnicima su sada sve češći. Ukratko, Viktor Orban želi izvući maksimum iz članstva u strukturama euroatlantske suradnje, kao i odnosa s Kremljom, te izgraditi za svoju državu ulogu mosta između Istoka i Zapada.

Na taj način se Mađarska pozicionira kao država s istaknutom diplomatskom ulogom u regionalnom scenariju, a Kremlj s pravom može reći da nisu sve europske države koje Rusiju vide u lošem svjetlu. Osim toga, uz Mađarsku su tu Slovenija i Austrija, dijelom i Češka i Slovačka, nešto zapadnije Italija, a na sjeveru Finska.

Eurobirokrati se plaše Orbanovih inicijativa i da bi zbog nje mogli nastati problemi za unutarnje jedinstvo u Bruxellesu, ako takvo što uopće postoji. Zbog Mađarske, kako piše Radio Slobodna Europa, Europskoj uniji je teško formulirati koherentan pristup prema Moskvi. Trenutno stavovi Budimpešte o odnosima s Moskvom možda i nisu toliko važni, ali ogorčeni protivnici takozvane „neliberalne demokracije“ strahuju da će suverenistički pokreti prevladati i u drugim europskim državama, što bi moglo dovesti do daljnje fragmentacije EU. I sve to samo zato što su Mađari jasno odredili svoje nacionalne prioritete.

Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kvisko
4 godine prije

Madjare treba izbaciti iz EU,neka se prikljuce Rusiji i nastave tamo gdje su bili 1956.Samo sto im ovaj put treba staviti zilet zicu na granicu.
Oko 200.000 Madjara pobjeglo je u Austriju, oko 20.000 u Jugoslaviju pred tenkovima SSSR-a, primljeni su kao braca, dobili su skole na svojem jeziku i sva prava,danas isti ti stavljaju zilet zicu na svoje granice.

Moreno
4 godine prije

EU se i triba plašit Orbana jerbo je EU totalitarniji monstrum od bivšega SSSR-a.
EU Trojka je opakija od Politbiroa CK propaloga monstruma. Mađari to dobro znaju pripoznat, puno bolje od zapadnih Europljana.

Muppet shou
4 godine prije

Orbane svaka ti dala. Budi hrvat i uzmi HR drzavljanstvo. Covjek je pametan i kupuje gdje je jeftinije.

Miro
4 godine prije

Orban desnicar, konzervativac, to je to! Zadnji kraj da se posalje ova EU ljevica na smetliste istorije!

Mate
4 godine prije

Treba imat muda. Orban je jedini državnik unutar EU. Sve drugo su sluge i ulizice, da ne kažem nešto još gore.

eu kolonija
4 godine prije

orban je garant da će mađarska I dalje biti država a ne mjesna zajednica u okviru eu I nato. zbog toga orban praktikuje susrete sa državnicima iz cijelog svijeta što se za neke druge članice eu I nato ne može reći jer su postale mjesne zajednice u eu I nato I kao takve umjesto njih politiku vodi brisel. orban jednostavno koristi puni potencijal I uzima samo ono što je dobro za mađare i mađarsku a ne recimo ono što je loše za mađare a dobro za njemce ili amerikance

Dopizdilomi
4 godine prije

Ako je u korist države da posluje s Rusijom ili bilo kojom drugom zemljom a ne s amerima ne vidim problem.

Mozart
4 godine prije

Madjarska ima gene imperije ne sluga. Amen. Zivila Austrougraska kicma i prosperitet.

Ana
4 godine prije

EU bi se morala plasiti sebe i za sebe!

Aha
4 godine prije

EU Nike okupacija
Kome ne pase – slobodno svojim Puten
25 drzava je sretno i veselo u EU
Ove tri de dobro okoristile pa bi natrag Rusima
I ? To im brani? ??
Ovi sa kiselim grozdjem du pateticni

Kvisko
4 godine prije

Ministarstvo gospodarstva, poduzetnistva i obrta RH dodijelilo je 98.000 kuna bespovratnih europskih sredstava portalu Dnevno.hr, jednom od vodecih proizvodjaca dezinformacija u hrvatskom medijskom prostoru.

To je samo jedan od primjera kako hrvatska Vlada europskim novcem financira portale specijalizirane za objavljivanje dezinformacija, koje redovito obiluju govorom mrznje, lazima i propagandnom izmedju ostalih i protiv te iste EU.

Dnevno.hr nije usamljen slucaj, takvi portali postoje u BiH, Srbiji , Madjarskoj, itd.

Cvrsto ostajem kod stava da Hrvatsku,Madjarsku, Bugarsku,Grcku,Poljsku,Rumunjsku i Englesku, valja sto prije izbaciti iz EU.

samo tako
4 godine prije

Suverena politika se MOŽE voditi i ako je zemlja član EU i NATO . Ključna je riječ može !
Ostaje još znati i htijeti, što je za premnogo “vođa” kompliciranaije i od nuklearne fizike

oiaerfiaefabwcfewjdcfiwidcwdcd
4 godine prije

Orbana kad sam prvi put ćuo odmah sam shvatio da je to najpametniji političar kojeg sam do tada čuo, u rangu intelelktualnom Kisinđerija. Sječam se jedne mađarice iz Osjeka veli da ga njena mama ne voli jer je ona drugačije provenijencije političke. To je bilo prije četvrt stoljeća tada sam malo znao u odnosu koliko danas znam ali za Orbana nisam pogriješio, ima tu jedan ali. Orbanova drskost, odrješitost prema jewropi leži u istom čimbeniku kao i Eđijeva bahatost, krvna zrnca govore da oni mogu glumiti opoziciju jewropi a Eđi i čemerici i grosse jer je to dio urote protiv mozgova naivnih.

Nebpjsa Stpjanovoc
4 godine prije

Orban je pre inteligentan da omalo azava Rusuju.Igraju na sigurno ,bas ih briga.EU treba dobro ocijenit sta sve nesigurni ameri i englis spremaju.Rusija ima pre jake saveznike.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.