EU spremna da uništi međunarodno pravo

Dmitry Peskov
26 komentara

Prijedlog visokog diplomate EU, Josepa Borrell-a, da se profit od zamrznute imovine ruske centralne banke koristi za finansiranje Ukrajine, narušit će međunarodno pravo i nepovratno narušiti imidž bloka na globalnom nivou, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Borell je u srijedu rekao da je predložio EU da 90% prihoda ostvarenih od ruske imovine koristi za nabavku oružja za Ukrajinu, koja se više puta žalila na nestašicu municije i oružja. Prema planu diplomate, preostalih 10% bi bilo prebačeno u budžet EU za podršku kijevskoj odbrambenoj industriji.

AP je prenio da je Borellov plan dobio podršku većine ministara vanjskih poslova EU. Planirano je da se o tom pitanju raspravlja na samitu u Briselu kasnije ove sedmice.

Obraćajući se novinarima u srijedu, Peskov je upozorio EU da će taj potez imati katastrofalne posljedice. “Ovo je još jedna izjava u duhu kretanja ka razaranju pravnih osnova evropskog i međunarodnog prava”, rekao je portparol.

On je dalje sugerirao da su kreatori politike EU itekako svjesni “štete koje takve odluke mogu nanijeti njihovoj ekonomiji i njihovom imidžu” i da bi takvi potezi bacili ozbiljnu sumnju na njihovu privrženost principu imuniteta na imovinu.

Još jedan faktor koji bi EU trebalo da uzme u obzir, nastavio je Peskov, jeste da će pojedinci i države koje otisnu ovu odluku “biti predmet sudskog gonjenja u narednim decenijama”.

Ubrzo nakon početka sukoba u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su Moskvi neviđene sankcije i blokirale oko 300 milijardi dolara imovine koja pripada ruskoj centralnoj banci. Više od 200 milijardi eura (217 milijardi dolara) ovih fondova drži se u EU. Prema Eurostatu, zamrznute rezerve u EU su samo u 2023. ostvarile 4,4 milijarde eura (4,8 milijardi dolara) prihoda od kamata.

Posljednjih mjeseci, neki zapadni zvaničnici govorili su u prilog potpunoj zaplijeni ruskih sredstava i prebacivanju u Ukrajinu. Međutim, mnogi stručnjaci i kreatori politike priznali su da bi to bilo izuzetno teško s obzirom na nedostatak zakonskih osnova za tako drastičan potez.

Ruski zvaničnici su u više navrata osuđivali blokiranje sredstava kao “krađu”. U decembru je Peskov upozorio da bilo kakva potencijalna zapljena neće ostati bez odgovora, signalizirajući da je Moskva već sastavila listu zapadne imovine koja bi mogla biti eksproprisana u mogućoj akciji “oseca za kotom”.

BorelleuPeskovrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 mjesec prije

Međunarodni pravo više ne postoji !!! Ostale su još konture UN i ništ više … Jedino … Sila ! Pa tko jači 🤷 ! Do daljnjeg ….

eks
1 mjesec prije

Divlji zapad – kaubojština . Pljačkanje i zločini pod zastavom demokratije. Zapadna demokratija je postala DEMOSRATIJA .

Steve
1 mjesec prije

Po toj logici, možemo svi u banke sa revolverom i maskom bez posledica…

Max
1 mjesec prije

Protuzakonit čin.

Bruno
1 mjesec prije

Pa šta očekivati od bagre koja 1000 godina pljačka Ameriku (od Indijanaca), Afriku, Južnu Ameriku, Indiju i Australiju. Opljačkani se polako udružuju. Nema više lagodnog života , a možda ni zapadnjaka na Crnom kontinentu. Ako ovo urade, ne bi me čudilo da i u Africi po istom principu oduzmu imovinu kolonizatorima. Dijamante, zlato, uranijum, rude. Ko li će biti na većem gubitku? Po logici zapada Rusi.

ZZZ 🇭🇷
1 mjesec prije

U kombinaciji, Brazil, Indija i SAD činili su otprilike 60% ukupnog ruskog izvoza gnojiva, koji je iznosio ukupno 32 milijuna tona u vrijednosti od gotovo 14 milijardi dolara. Američki vazali ne usuđuju se kupiti gnojivo

Jomla
1 mjesec prije

… da bi takvi potezi bacili ozbiljnu sumnju na njihovu privrženost principu imuniteta na imovinu.
Imunitet na imovinu će se laganini ukloniti, no sikiriki, jbg… 😛 😛

Lucija, prva
1 mjesec prije

Nijedan od komentara ovdje nije moj.
Od mene dosta na ovoj temi.

Zato ih volimo
1 mjesec prije

Dakle iban ruskog proracuna, da pomognemo, ….

Grdi
1 mjesec prije

John Wayne se vraca ……. cowboy (americki) mentalitet …… al mislim da ce ga BRICS+ ukrotiti …… ako svijet prezivi bez nuklearnog rata …….

gargamel
1 mjesec prije

Zaustaviti rat nije u interesu zapada i satelita, služi im kao izgovor da totalno pretvore vlastite građanstvo u roblje. Što im nije uspjelo sa koronom, ovo mogu da razvuku ko zna koliko dugo. Tako da u tom kontekstu mogu reči, da im Rusija na neki način u tome pomaže.

No.1
1 mjesec prije

Bogastvo svetskih korporacija i banaka prikriveno prelazi djelovati u Evroaziju, a istovremeno radi sve, da zapadni monetarni sistem prikaže kao pljačkaški, korumpiran i zaostao.
EU je otimanjem ruske imovine sama sebi upucala metak u glavu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI