fbpx

EU vidi „fašiste“ u „suverenistima“, a ne vidi neonacističke orgije u Kijevu

ukrajina nacisti stepan bandera

Proteklih godina u Europi, od kada se su se narodi počeli buniti protiv elita i priklanjati takozvanim „populističkim“ i „suverenističkim“ strankama, svakodnevno čujemo da se pojedince i cijele skupine ljudi, pa čak i narode proglašava „fašistima“, i to iz prostog razloga što se ne žele pokoriti diktatu ultraliberalnih elita. Tako su „fašisti“ ili „neonacisti“ Austrijanci i Mađari, članovi i vodstvo stranaka AfD, Nacionalno okupljanje, talijanska Liga i njima srodne stranke. Ali sve one sudjeluju u parlamentarnoj borbi i nemaju naoružane milicije. U tim zemljama nema progona, zatvaranja, mučenja i likvidacija političkih protivnika.

Fašističku ideologiju dijelom promiču Zlatna zora u Grčkoj, Jobbik u Mađarskoj i pokret PEGIDA u Njemačkoj, ali nitko od njih nije u poziciji vlasti, nisu zastupljeni u institucijama, a njihovi u programi marginalizirani u medijima. Uz sve to, pripadnici ovih ekstremnih skupina su pod konstantnim nadzorom tajnih službi.

Istovremeno, u Europi postoji zemlja u kojoj je fašistička ideologija ukorijenjena u institucijama, medijima, državnim i privatnim, članovi ranije pokreta kasnije milicije, koja je još uvijek pod oružjem, su osnovali fašističku stranku Nacionalni korpus, a ovu Novu godinu su proslavili s velikim skupom u glavnom gradu, uz transparente, slogane i neizbježnu bakljadu po uzoru na veliki skup „Katedrala svijetla“ nacističke stranke u Njemačkoj u Nürnbergu 1937. Ovi jezivi prizori i mračna ideologija su ukrajinska stvarnost.

ukrajina nacisti AZOV

FOTO: Politička stranka neonacističke bojne, danas pukovnije „Azov“, Nacionalni front

Neonacistička Nova godina. Tisuće neonacista u Kijevu dočekalo je Novu godinu s paradama i bakljadama u čast Stepana Bandere, nacionalističkog kolaboracionista Trećeg Reicha u vrijeme Drugog svjetskog rata kojeg moderni Ukrajinci smatraju herojem, a Poljaci, Židovi i Rusi ratnim zločincem.

Na najvećem skupu, održanom u glavnom gradu Kijevu, bilo je i onih u uniformama iz Drugog svjetskog rata, dok su drugi nosili fotografije Bandere, kao što se nose ikone u crkvenoj povorci.

Plavo-žute ukrajinske državne zastave bile su pomiješane s crveno-crnim zastavama Organizacije ukrajinskih nacionalista (OUN) Stepana Bandere i njenog naoružanog krila, Ukrajinske ustaničke armije (UPA) Romana Šuheviča, odgovorne za progone i  masovna ubojstva i zvjerstva nad Poljacima i Židovima u današnjoj zapadnoj Ukrajini u posljednjim godinama Drugog svjetskog rata.

Prosvjednici su uzvikivali slogane poput “Ukrajina prije svega”, “Slava Ukrajini, smrt neprijateljima” i “Slava Ukrajini, herojima slava”. Potonji je slogan vojno-političke organizacije OUN-UPA iz Drugog svjetskog rata, koji je široko usvojen tijekom državnog udara 2014., prvo od strane ultranacionalista, a zatim vlade i vojske.

Zvuk prijeteće povorke izvela je skupina dobro koordiniranih bubnjara. Glazbenici su nosili uniforme i imali su lice prekriveno „fantomkama“. Demonstracija je dogovorena s gradskim vlastima, koje su duž rute rasporedile velike policijske snage.

Skup je organiziran ne zbog Nove godine, već zato što je 1. siječnja rođendan Stepana Bandere, a državni je praznik u Ukrajini od 2019. godine.

Stepan Bandera rođen je 1909. godine u tadašnjoj austrougarskoj provinciji Galiciji, koja je tijekom Prvog svjetskog rata je postala dio Poljske. Kako se OUN počeo buniti protiv poljske vladavine, Bandera se 1940. godine pojavio kao vođa radikalne frakcije nadajući se uspostavi neovisne ukrajinske države uz pomoć nacističke Njemačke.

Za vrijeme svoje suradnje s nacistima se borio protiv ukrajinskih partizana i Crvene armije, a odgovoran je za genocid nad Poljacima u Volinu i istočnoj Galiciji u kojem je od 1943. do 1945. ubijeno od 70 do 100 tisuća Poljaka. OUN-UPA su s nacistima proveli i masakr nad Židovima u šumi Babi Jar, gradovima Stepan, Lavov, Luck, Žitomir i drugim mjestima. U samo dva dana likvidacija u Babi Jaru kod Kijeva je ubijeno 100 do 150 tisuća Židova.

Nakon savezničke pobjede, OUN-UPA je promijenila sponzore i od poraženih nacista prelazi u tabor pobjednika i zapadnih saveznika. Bandera se preselio u Zapadnu Njemačku, gdje je u zoru Hladnog rata nastavio djelovati za “slobodnu Ukrajinu”. Ubijen je 1959. Godine, kada ga je locirao KGB i poslao agenta koji ga je upucao strelicom nabijenom cijanidom.

Nakon što je Ukrajina 1991. godine postala neovisna, nacionalisti i sljednici njegove fašističke ideologije su Banderu pokušali prikazati kao nacionalnog heroja. To im je uspjelo samo na državnom teritoriju Ukrajine i nigdje drugdje, što govori da u zemljama EU dobro znaju s kakvom se prijetnjom suočava Europa, koja podržava zemlju u  kojoj se ideologija koji je promicala vojno-politička organizacija OUN-UPA dio moderne političke misli u Ukrajini. To nikako ne znači da cijeli ukrajinski narod podržava ovo ludilo, ali su frakcije poput Nacionalnog korpusa, stranke Sloboda, pokreta Desni sektor i drugi za vrijeme Aleksandra Turčinova i  ministra Arsena Avakova svoje ljude postavili u vrh Službe sigurnosti Ukrajine, vojske i policije, a Ukrajina je vjerojatno jedina zemlja gdje politička stranka ima naoružane bojne, koje samo formalno djeluju pod okriljem ministarstva unutarnjih poslova, ali su u svakom obliku autonomne i nikome ne polažu račune za svoje akcije.

VIDEO: Neonacistička Nova godina u Kijevu

 

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Alex
Gost
Alex
8 mjeseci prije

Idealno mjesto gdje se obučavaju teroristi,fašisti,nacisti, nacionalisti…isti…isti

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Zaboravijo si na Kumrovacku skolu.Oni su znali dase nemogu odrzati,pa brze bolje promjenili valove.Samo porjeklo tajkuna i pliticara,jadnadzba davno rjesena.Najgori su oni koji su devedeseti postali vjernici.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Ti si se školovao u ta vremena….vrhunski si odrađen.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Vazan je roditeljski fax,on te uci da tije porjeklo od Boga,a ne od majmuna.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

Kod tebe je to preskočilo roditelje.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A Balkan, a Baltik?
Nije samo Kijev problem….u EU I NATO slave naciste koji su ratovali protiv Crvene armije, održava se javna misa za ratne zločince,komanda NATO je u zgradi u obliku SS obilježja, opšte prihvaćen pozdrav naci sluga iz doba Nacista, crnokošuljaši sa naci obilježjima i podravom SLOBODNO paradiraju gradovima EU i NATO članice, itd a problem Kijev koji nije u EU i NATO…nije malo već veoma licemjerno.

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Jasam primjetijo da Visegradom neki marsiraju ,koji su pobili na desetak tisuca zivlja.Samo pricate bez veze,prvo pmeti u svojo kuci,onda pricaj o susjedovoj.

Siniša
Member
Siniša
8 mjeseci prije

A Briuni su ti promakli.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
8 mjeseci prije

Ne budimo naivni! Zapad je probudio mračne sile u svim postsocijalistickim zemljama jer su mu trebali za obavljanje prljavog posla. Kasnije ih proglasi fasistima. Što u konačnici i jesu!

Moreno
Gost
Moreno
8 mjeseci prije

Između Kaspijskoga i Crnoga mora, većim dijelom na teritoriju današnje Ukrajine, svojevremeno je postoja entitet koji se zva Khazaria. Taj entitet u nekome ttenutku nestaje, a Khazari se rasprostrane po cilome svitu, najviśe po Rusiji, Europi, SAD,-u i nakon nastanka, po Izraelu.
Khaxari su bili prilično nevidljivo inkorporirani u moć svih država u koje su došli i stalno su bili povezani međusobno po cilome svitu i bili su mrđu najbližima vrhu globalne moći.
Oni su ti koji su podržavali fašizam i nacizam pa i sami bili fašisti i nacisti koji su se prilikom pada fašizma i nacizma u WWII redovito izvlačil i posli WWII nastavljali bit u sližbi globalne moći
Tako je i danas, nereagiranje EU na stvarnu pojavu obrazaca nacizma iz WWII nikako nije slučajan jer Khazari imaju svoj plan za Ukrajinu.
Pitanje koje se u naslovu postavlja je skroz logično, ali je nelogično kako smo došli do toga stanja, pod tim mi mislin na više od po miljarde Europljana.
Pitanje koje se u naslovu nameće je skroz logično, ali je nelogično kako smo došli do toga stanja, pod tim mi mislin na više od po miljarde Europljana.

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

Pitanje u naslovu ostaje logicno kako smo do toga dosli jer su idejni zacetnici Eu 50-ih i 60-ih godina elementi porazene nacisticke strukture pa je ono sto je u korijenu nacisticko kasnije,kad je uklonjen glavni antifasisticki protivnik,SSSR, dobilo zamah u drzavama koje granice sa Rusijom sto se vidi u Ukrajini,baltickim drzavama,pa i Hrvatskoj…

Trt
Gost
Trt
8 mjeseci prije

Ti to neozbiljno?

Meštar
Gost
Meštar
8 mjeseci prije

Ostavite se Ukrajine na ovom portalu. Bandera je fašist koliko i Gavrilo Princip. Ukrajinci su narod koji je silno propatio od svojih najblizih susjeda, naročito od tzv. braće. Portal je dobar i redovito ga čitam , ali o Ukrajini pišete neobjektivno.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
8 mjeseci prije

Objektivno je fašist i sudjelovao je u genocidu nad Poljacima i Židovima, i bio saveznik nacista i nacističke uprave u Ukrajini, nema stop. nema dalje, a ti svoj revizionizam prosipaj među sebi sličnima. Nažalost, ima ih gomila na Balkanu , svih boja

eks
Gost
eks
8 mjeseci prije

Naprotiv , o Ukrajini se na ovom portalu piše apsolutno objektivno i istinito. Bandera je fašist, to je nesporno, a tvoje poimanje fašizma je na nivou malog Djokice iz petog razreda osnovne škole .

Slavonac
Gost
Slavonac
8 mjeseci prije

Sve dobro receno,samo si zaboravijo usrani komunizam.

Meštar
Gost
Meštar
8 mjeseci prije

Sve koje su Ukrajnci pobili na svojoj zemlji, Turke, Poljake, Nijemce i Ruse pobili su ih legitimno. Dijelovi njihove države su okupirani od onih i po onima koji su za nuklearno razoružanje garantirali cjelovitost te države.

Max
Member
Max
8 mjeseci prije

Tako je njima smetaju suvernist e ekstremisti nimalo.

סיירת מטכ
Gost
סיירת מטכ"ל Soldaat
8 mjeseci prije

Potomci čuvara konc logora,,,Ja najbolje to znam, jer sam to na svojoj koži osjetio,,,Seferd,

mane
Gost
mane
8 mjeseci prije

nemacka se preko evra obogatila ali u isto vreme i trajno ostetila eu slamanjem ekonomija drugih clanova pogotovo istocne evrope.koliko god pljuvali po suverenistima oni su buducnost evrope i to nemogu spreciti.mogu samo da odlazu njihov dolazak na vlast. koliko evropa tone vidi se kroz politicku situaciju u nemackoj.stranka merkelove pada ali njeni glasovi prelaze na stranu jos veceg zla a to su zeleni.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
20
0
()
x