Evgenij Krutikov analizira „špijunski skandal“ s ruskim diplomatom u Srbiji

Primopredaja novca

Protekla dva dana se ne stišava skandal sa špijunskom aferom u Srbiji u kojoj su akteri, navodno, ruski obavještajac Georgij Viktorovič Kleban i neimenovani srpski dužnosnik. Rusija je jučer kratko komentirala cijeli slučaj i Putinov tajnik Dmitrij Peskov je rekao „kako nikakav skandal ne može pokvariti dobre odnose Moskve i Beograda“.

Ruski su mediji općenito malo pozornosti dali cijelom slučaju u kojem je upitna snimka, vrijeme kada je snimljena i tko je uopće čovjek kojeg su Blic i Radio Slobodna Europa odmah opisali kao srpskog obavještajca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer bio na sastanku s ruskim veleposlanikom u Beogradu i nakon susreta je novinarima rekao da ga je pitao, ako je Srbija jedini iskreni saveznik Moskve u regiji, „zašto se to radi“?

Međutim, nakon što su se slegli prvi dojmovi, situaciju je komentirao Evgenij Krutikov, formalno stručnjak, analitičar i novinar, ali i uposlenik ruskog Vojnog instituta za inozemne jezike. Što se tamo uči, možete pretpostaviti. Sigurno ne kako i na kojoj udaljenosti od prvih neprijateljskih linija se kopaju rovovi prve linije obrane. U ovom konkretnom slučaju je potrebna stručna analiza, a najgore što se može učiniti je davati komentare poneseni emocijama. I to na temelju snimke koju su objavili Blic i Radio Slobodna Europa isti dan kada su u Novom Bečejui Zrenjaninu ruska i srpska vojska obilježili početak velikog događaja, „Puta sjećanja“ Ministarstva obrane Rusije kojim se obilježava nadolazeća 75 godišnjica pobjede nad nacifašizmom. Događaj će se održati i Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Somboru i Beogradu.

Evgenij Krutikov piše kako je ono što sada proživljavaju svi politički krugovi u Srbiji pravi šok, a izravno ima veze s odnosima ove zemlje i Rusije. Stvar je u skandaloznom videu u kojem ruski diplomat prenosi novac nekom srpskom dužnosniku. Tko je snimio ovaj video i kako će to utjecati na odnose Moskve i Beograda, pitanje je na koje „bivši ruski časnik“ pokušava dati odgovor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Bocanom-Harčenkom. Činio bi se to obični susret. Ured za odnose s javnošću srbijanskog predsjednika je rekao da su razgovarali o aktualnim pitanjima, posebice o pripremi Vučićevog sljedećeg posjeta Moskvi početkom prosinca i sastanku s Vladimirom Putinom. No, srpski mediji i stručnjaci uvjereni su da je na sastanku razgovarano i o takozvanom špijunskom videu. Osim toga, na sastanku je nazočio i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin.

Snimka prikazuje predaju novca od strane zaposlenika ruske ambasade nekom srbijanskom “visokom dužnosniku”.
Već nekoliko dana u Beogradu traje skandal. Naime, suština cijelog slučaja je da je korisnik neizrecivog imena “Kdjuey Lskduf” objavio videozapis na You Tubeu pod nazivom “Ruski obavještajni dužnosnik službenik sreće srpskog špijuna.”

Kako bi bio siguran da će biti popraćen, video je poslan s vodećim beogradskim novinama s Gmail adrese elektroničke pošte s istom kombinacijom slova. Bilo je potrebno nekoliko dana da se provjeri autentičnost zapisa, nakon čega je eksplodirala bomba.

U spotu su dva muškarca. Lice jednog je zamagljeno, vjerojatno je to taj „neidentificirani Srbin“, a drugi je identificiran kao potpukovnik Georgij Viktorovič Kleban, pomoćnik ruskog vojnog atašea u veleposlanstvu u Beogradu.

Na početku snimke, „srpski agent“, krupan sredovječan muškarac, stavlja kofer na stražnje sjedalo automobila. Automobil je star, malen i bijel, a marka i brojevi tablice se ne mogu vidjeti. Zatim se sastaje s Klebanom na parkiralištu ispred trgovačkog centra u beogradskom predgrađu Zemun. Muškarci se zagrle kao stari prijatelji. Zatim hodaju, sjede u kafiću i razgovaraju.

U sljedećem prizoru se vraćaju do automobila i „srpski agent“ Klebanu daje spomenuti kofer, a Kleban njemu malu plastičnu vrećicu s logotipom trgovine. Sljedeći je kadar snimljen iz kamere ugrađene u retrovizor automobila „srpskog agenta“.

Iz torbe uzima bocu votke koju mu je dao Kleban, oštro je odlaže i vadi omotnicu iz torbe. U kuverti je novac. Ne vidi se koliko, ali boja novčanica je slična onima od 500 eura. Prebroji ih i stavi natrag u vrećicu s votkom. Završni prizor. „Srpski agent“ ide dalje uz neke stepenice s torbom u ruci. I to je to.

U Srbiji iz nekog razloga smatraju da je video snimljen u srpnju, iako za to nema naznaka, a muškarci su obučeni u jakne. Kleban je u kratkoj kožnoj jakni, a u ruci drži kišobran. Nije ga bilo teško identificirati, budući da je potpukovnik Georgij Kleban po službenoj dužnosti aktivno sudjelovao u raznim kulturnim i povijesnim događajima. Položio je vijence na grobove i spomenike sovjetskih boraca, održavao blagdanske govore i druge slične stvari.

Često je snimljen u vojnoj odori na svim vrstama događaja. Dakle, dodatne vještine, osim pronalaženja njegove fotografije na internetu i uspoređivanje s videom, nisu bile potrebne. Sada George Kleban nije u Beogradu. Njegov maloljetni sin na jednoj od društvenih mreža odgovorio je na pitanje prijatelja „kada ćete se vratiti u Beograd?“ Na srpskom je odgovorio: „Očigledno, nikada više“.

Srbijanski predsjednik Vučić saziva poseban sastanak Vijeća sigurnosti zemlje. Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je Vučić naredio sigurnosnoj službi da istraži situaciju. Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da je “situacija vrlo komplicirana” i pozvao je šefa Službe vojne sigurnosti generala Đuru Jovanovića i predao mu zapovijed Vrhovnog zapovjednika, odnosno predsjednika Vučića, da razumije o čemu se radi i da podnese detaljan izvještaj.

Izvještaj se čeka iz dana u dan. Vulin je u svoje ime dodao kako sve ovo smatra provokacijom čiji je cilj potkopati “politiku vojne neutralnosti” koju vodstva Srbije.

Beogradski mediji obično zabavljaju čitatelje s pričama o avanturama lokalnih pop zvijezda. Sada su prepuni komentara stručnjaka koji su u jednu hrpu strpali „slučaj Skripal“, „pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori“ i „zloglasni video s potpukovnikom Klebanom“.

Najmirniji naslov je bio “Da li su ruski špijuni regrutirani u Srbiji?” ili „da je visoki dužnosnik primio mito“.
„Dobro je što su barem stavili upitnik, jer se video naziva “šokantan”, dodaje Evgenij Krutikov.

„Za Srbe je sve ovo krajnje neugodno i zaista može izazvati vrlo oštre emocije, jer su se dugo navikli na obavještajne aktivnosti zapadnih zemalja, ali čudne okolnosti snimljene u videu u koji je umiješan ruski časnik, zaposlenik veleposlanstva, za mnoge je prosto nevjerojatno. Za sada, međutim, rasprava o onome što se događa ne nadilazi špekulativne komentare i svi čekaju izvješće protuobavještajne službe.

„Vučić je emocionalna osoba i ovo mu se očito ne sviđa. Prije nekog vremena, na zabavi za Božić u američkoj ambasadi u Beogradu, marinci iz straže su slavili tako da su uzvikivali uvredljive pjesme protiv Srba, Srbije i Vučića.

Sve to se dogodilo unutar ambasade. Mislili su da ih nitko ne vidi i ne čuje, ali su pogriješili. Vučić se, nakon što je za nekoliko tjedana saznao za ponašanje marinaca, bio ljut, ali je u obraćanju osoblju američke ambasade koristi o riječ “moroni”. Općenito je vrlo osjetljiv na tu vrstu aktivnosti stranaca u Beogradu“, tvrdi Krutikov.

Gotovo svi u ovoj priči su u krajnje neugodnom položaju. Vučiću to nikako ne odgovara uoči puta u Moskvu, gdje će opet voditi teške pregovore o isporuci ruskog oružja Srbiji. Nedavno je završio u bolnici s blažim srčanim udarom, a neki su srpski izvori čak tvrdili “kako je Vučić bio žrtva”, valjda pokušaja trovanja, čega li? Prije se, usput, više volio liječiti u Moskvi, ali sada mu je pozlilo nakon putovanja u makedonski Ohrid na sastanak čelnika balkanskih zemalja, „koji su odlučili dati simetričan odgovor Macronu“.

Naime, francuski predsjednik je uložio veto na ulazak u Europsku uniju Albanije i Makedonije, koje su, po uzoru na „veliku EU“, odlučile organizirati “Balkansku uniju”. Kosovski Albanci nisu došli, ali komunikacija s albanskim predsjednikom Edijem Ramom je Vučića sigurno mogla dovesti do srčanog udara.

I sada smo tu gdje smo. General Đuro Jovanović dobro zna svoj posao i sigurno će brzo dati odgovor što je bilo svom vrhovnom zapovjedniku. Što je rekao veleposlanik Aleksandar Bocan-Harčenko, obično oštar na jeziku, može se samo nagađati. Ali sam video ostavlja dojam profesionalca. Štoviše, ti profesionalci nisu obični kamermani ili novinari.

„Odlično smiljen materijal“

„Neidentificirani Srbin“, iako se iz nekog razloga čini da je već poznat, barem odjelu generala Jovanovića, proveo je cijeli dan sam i video snimio u mraku. Radilo je nekoliko kamera. Jedna od njih u kafiću gledala je u Klebanovo lice.

Navodno je bila montirana u dijelu odjeće čovjeka koji je sjedio za stolom kraj njih. Druga je bila u vozilu „neidentificiranog Srbina“, što znači da je netko provalio u njegov automobil

Tak ni Kleban ni „neidentificirani Srbin“ nisu ništa posumnjali, iako potpukovnik Kleban imao dobru procjenu protuobavještajnih djelatnosti i aktivnosti praćenja i snimanja, a ovo je odradila skupina koja se sastojala od nekoliko ljudi.

Grupa Bellingcat glavni promotor videa

Posebno je važno naglasiti da su lokalni balkanski ogranci poznate grupe Bellingcat postali glavni komentatori i promotori „vruće verzije“ onoga što se događalo.

U tom smislu je bugarski “istraživački novinar” Hristo Grozev, koji je slučaj aktivno komentirao na Twitteru na engleskom jeziku. U najboljim tradicijama je požurio u otvorenim bazama tražiti Klebanovu dozvolu boravka u Moskvi. Uskoro možemo očekivati i objavu skeniranih putovnica potpukovnika i njegove supruge s nekakvim “jedinstvenim kodom” koji upućuje na to da pripadaju moćnoj tajnog službi GRU.

Također, nenormalno frenetičnu aktivnost pokazuje i srbijansko izdanje Radio Slobodna Europa.

Prije svega, treba pričekati izvješće generala Jovanovića, ali se čini da je ministar obrane Vulin blizu istine. Je li se incident s mitom od strane ruskog pomoćnika vojnog atašea, koji je dao novac nekom srpskom dužnosniku ili časniku dogodilo, to je jedna stvar. Ali to će se vjerojatno otkriti, jer je sve pretvoreno u „skandal epskih razmjera“.

Verzija ima bezbroj i nitko točno ne zna o čemu je riječ. Ali zašto je video objavljen baš sada, prema nekima nakon nekoliko mjeseci, a Politika čak piše da je snimka stara nekoliko godina.

Situaciju je treba riješiti, ali ne samo s potpukovnikom Klebanomom i „neidentificiranim Srbinom. To bi bilo prejednostavno. Potraga treba otkriti i cijelu oskarovsku grupu snimatelja, redatelja i tko stoji iza jedinstvene kombinacije slove umjesto imena i prezimena na You Tubeu. To će biti od presudne važnosti za razumjeti kompletnu sliku incidenta.

„Naravno da ova epizoda neće moći radikalno utjecati na rusko-srpske odnose. Da, talog će ostati, a to nije dobro. Ali s filozofskog stajališta, takve bi epizode trebale samo potvrditi prijateljstvo. Inače, čemu ono služi?“, za ruski Pogled zaključuje Evgenij Krutikov.

VIDEO: Snimka koju je objavio korisnik “Kdjuey Lskduf”

Facebook / Russsia Embassy Serbia / VZ

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Nije pronađen nijedan rezultat.
Pretplati se
Obavijest
guest
83 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac

Uglavnom se pretpostavlja da je obojici namešteno a razloga zaista ima puno. Posle odgledanog videa prema mom mišljenju najverovatnije je da je sve organizovao “neidentifikovani Srbin” koji je znao mesto sastanka, koji je postavio kamere gde treba, koji je BROJAO PARE TAČNO TAMO GDE JE KAMERA SNIMALA… a razlog je… Pročitaj više »

Laki Topalović

Najsumnjivije je što su verziju “zlonamjerne špijunaže” plasirali Blic , Radio Slobodna Evropa i portalčići i novine iz galaksije Belingcat. Nema ničega konkretnog osim činjenice da je bilo sastanka. Čak i dio u kojem vadi kovertu s novcem ne može biti vjerodostojan, zar nije koverta s para uopće ne biti… Pročitaj više »

Oko

Pisete citavu analizu i razotkrivate iz svih uglova teoriju zavere koja ima scenario, reziju postavljen set i glumce a fabula radnje je “gledaj levo dok te desnom dzeparim”. Brinete nas susjedi, tko tak razmislja dobije precednika koji iz Picburga trazi ratnu mirovinu plus 20% na invaliditet jer mu je zena… Pročitaj više »

Kvisko

Opet trula Europa pakuje nevinim srbima i rusima, necete dusmani,nema te sile koja moze prekinuti platonsku ljubav izmedju Aleksandra i Vladimira.Jos kad srbi dobiju S1000 ima da potece med i mleko, kuce ce se praviti od cokolade a prozori od marmelade. 🙂

basso

Vjerovatno su samo razmjenili votku i cvarke.

gost

A da novinar napiše zašto je ovo uopće nekakav problem i koga boli k****. Špijuni rade ono za što su plaćeni da rade, čudna li čuda.

PeroTunguz

So je vise kleveta i lazi, Putin nam je miliji i drazi

deki

Ovaj snimak je snimljen decembra 2018 ali tek sada je pusten. Postavlja se pitanje zasto tek sada, a ne odmah tada? Verovatno se cekalo neko pravo vreme da se pomute odnosi Srbije i Rusije jer kao sto se zna da 4 decembra Vucic ide u Moskvu na jedan od najvaznijih… Pročitaj više »

Samo da rata ne bude

Špijuni su među nama kvare našu idealnu vezu, ali sada smo mi na potezu 🙂

Milance iz Ceske

Tu vjesti prví objavio index.hr novinek kóje sú pod punom kontrolom americké drzavne Elite Kao sama Hrvatska.Znaci,mediji objavljuju své to sá ciljem dá bude sukob Rusije i Srbije, jer americkoj elitu itékají ta suradnja Srbije sá Rusijom Puno smeta.Tu sú još umjesani Srbski pindusi kojí sú pod utjecajem americké drzavne… Pročitaj više »

Milance iz Ceske

Ako imate potpunu kontrolu nad medijima, dovoljno glupe građane, pa ih možete nagovoriti na apsolutno bilo što i ne činiti nikakvu elektroničku kamuflažu. Možete stvoriti nevjerojatne, glupe i nelogične priče, i većina će im vjerovati, a nije važno je li glupa, na primjer, s dva aviona koja sruše tri zgrade,… Pročitaj više »

Kvisko

Ostaje nam za nadati se da ce dva velika drzavnika iznaci rjesenje ove svijetske krize kodnog naziva “Duvan cvarci”.NATO je mnogo zabrinut , u kuloarima pentagona se prica da se Aca Veliki sprema aktivirati S 400 jer se blizi vrijeme blagovanja a S 400 je idealan za spravljanje sarme.

Max

Kao što sam već rekao Rusija zna sve što se događa u regiji ne trebaju oni ovakve špijune vrbovati I to u big brotheru.

Mucke

Da nije u pitanju slucajni srcani udar koji je iznenada izazvao promjenu raspolozenja spram Rusa? Ccc Aleksa ,ne nositi mobitel u untrasnjem dzepu kaputa.

ruski specijalac Lazanski

Lazanski KGB skandal

eu kolonija

a ja se prepao da ih nema. ipak ih ima, bogu hvala:) ps. skoro je bila slična afera u bih. samo što je u bih bio meta lokalni dužnosnik ali koji je smetao istim politikama kojima smeta i rusija. vidi se da je izašla iz iste kuhinje tj. režirao je… Pročitaj više »

X60

95% nas ovdje, koji nemamo ni jednog dana špijunske škole, ne bismo to ovako neprofesionalno izveli.
I kako vjerovati da je sve to naprosto tako, kako na prvu izgleda.

Pazi

Zapada uspjeso odvaja ruse od srba

TerraMarique

Izuzetna nepopularnost Vucica u Srbiji i jedan od mnogih dokaza nezrelosti sluzbi i svih institucija . Ovaj snimak je ciljno objavljen ne od strane Srpskih sluzbi vec od strane prozapadnih ne bi li stetili odnosu Srbije i Rusije. Placeni susret izmedju Vucica i Putina, u kome Putin po ko zna… Pročitaj više »

Derim

“ako je Srbija jedini iskreni saveznik Moskve u regiji, „zašto se to radi“?” Kako te nije sramota Vučiću? Prijatelji i saveznici Rusi, moraju da kupuju informacije a NATO i CIA obavještajci samo siđu sprat niže, uzmu šta im treba i vjerovatno i dnevnice naplate od Srbije. Za mene je ovo… Pročitaj više »

Goca

A ja bih malo o tom Bugarinu, Hristu Grozevu, predstavljenom kao nekom “novinaru”. Evo ko je on ustvari: utroruse.com – Published by BG PRIVATINVEST GmbH, AUSTRIA, sole owner of the capital Hristo Grozev. The site is the largest in the city of Ruse, together with the newspaper “Utro”. All media… Pročitaj više »

tvingo

Kad pročitaš da je ovu mljuzgu obravio radio ,,slobodna evropa,, odmah je kraj priče,gubi smisao svaka debata …

Laki Topalović

Eto sad sam Lako neko me prekrstio, na brzinu 😀

Perun

oprema koja je koristena za ovaj ,,video” uradak moze dovesti do ,,rezisera” i ,,scenariste” ovog ,,trilera”…. ne koriste ,,filmske ” tvrtke ili firme istu opremu …kadar ,fokus, rezolucija, zahvat objektiva etc .etc ,nisu iste …Svaki proizvodjac ,,opreme ” za snimanje ,,filmova ” ima neki specifikum ….pregledas carinske dozvole za uvoz… Pročitaj više »

Saddam

Daj ljudi shvatite da je to normalna stvar – svi se špijuniraju, nema tu ljubavi, to je interes svake države. Eto mi u Hrvatskoj smo se toliko uvukli u guzicu Amerima da im sami podnosimo izvještaj o stanju države i nacije😂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.