fbpx

Evgenij Krutikov analizira „špijunski skandal“ s ruskim diplomatom u Srbiji

Primopredaja novca

Protekla dva dana se ne stišava skandal sa špijunskom aferom u Srbiji u kojoj su akteri, navodno, ruski obavještajac Georgij Viktorovič Kleban i neimenovani srpski dužnosnik. Rusija je jučer kratko komentirala cijeli slučaj i Putinov tajnik Dmitrij Peskov je rekao „kako nikakav skandal ne može pokvariti dobre odnose Moskve i Beograda“.

Ruski su mediji općenito malo pozornosti dali cijelom slučaju u kojem je upitna snimka, vrijeme kada je snimljena i tko je uopće čovjek kojeg su Blic i Radio Slobodna Europa odmah opisali kao srpskog obavještajca.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je jučer bio na sastanku s ruskim veleposlanikom u Beogradu i nakon susreta je novinarima rekao da ga je pitao, ako je Srbija jedini iskreni saveznik Moskve u regiji, „zašto se to radi“?

Međutim, nakon što su se slegli prvi dojmovi, situaciju je komentirao Evgenij Krutikov, formalno stručnjak, analitičar i novinar, ali i uposlenik ruskog Vojnog instituta za inozemne jezike. Što se tamo uči, možete pretpostaviti. Sigurno ne kako i na kojoj udaljenosti od prvih neprijateljskih linija se kopaju rovovi prve linije obrane. U ovom konkretnom slučaju je potrebna stručna analiza, a najgore što se može učiniti je davati komentare poneseni emocijama. I to na temelju snimke koju su objavili Blic i Radio Slobodna Europa isti dan kada su u Novom Bečejui Zrenjaninu ruska i srpska vojska obilježili početak velikog događaja, „Puta sjećanja“ Ministarstva obrane Rusije kojim se obilježava nadolazeća 75 godišnjica pobjede nad nacifašizmom. Događaj će se održati i Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu, Požarevcu, Vršcu, Jagodini, Subotici, Zaječaru, Somboru i Beogradu.

Evgenij Krutikov piše kako je ono što sada proživljavaju svi politički krugovi u Srbiji pravi šok, a izravno ima veze s odnosima ove zemlje i Rusije. Stvar je u skandaloznom videu u kojem ruski diplomat prenosi novac nekom srpskom dužnosniku. Tko je snimio ovaj video i kako će to utjecati na odnose Moskve i Beograda, pitanje je na koje „bivši ruski časnik“ pokušava dati odgovor.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s ruskim veleposlanikom u Beogradu Aleksandrom Bocanom-Harčenkom. Činio bi se to obični susret. Ured za odnose s javnošću srbijanskog predsjednika je rekao da su razgovarali o aktualnim pitanjima, posebice o pripremi Vučićevog sljedećeg posjeta Moskvi početkom prosinca i sastanku s Vladimirom Putinom. No, srpski mediji i stručnjaci uvjereni su da je na sastanku razgovarano i o takozvanom špijunskom videu. Osim toga, na sastanku je nazočio i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin.

Snimka prikazuje predaju novca od strane zaposlenika ruske ambasade nekom srbijanskom “visokom dužnosniku”.
Već nekoliko dana u Beogradu traje skandal. Naime, suština cijelog slučaja je da je korisnik neizrecivog imena “Kdjuey Lskduf” objavio videozapis na You Tubeu pod nazivom “Ruski obavještajni dužnosnik službenik sreće srpskog špijuna.”

Kako bi bio siguran da će biti popraćen, video je poslan s vodećim beogradskim novinama s Gmail adrese elektroničke pošte s istom kombinacijom slova. Bilo je potrebno nekoliko dana da se provjeri autentičnost zapisa, nakon čega je eksplodirala bomba.

U spotu su dva muškarca. Lice jednog je zamagljeno, vjerojatno je to taj „neidentificirani Srbin“, a drugi je identificiran kao potpukovnik Georgij Viktorovič Kleban, pomoćnik ruskog vojnog atašea u veleposlanstvu u Beogradu.

Na početku snimke, „srpski agent“, krupan sredovječan muškarac, stavlja kofer na stražnje sjedalo automobila. Automobil je star, malen i bijel, a marka i brojevi tablice se ne mogu vidjeti. Zatim se sastaje s Klebanom na parkiralištu ispred trgovačkog centra u beogradskom predgrađu Zemun. Muškarci se zagrle kao stari prijatelji. Zatim hodaju, sjede u kafiću i razgovaraju.

U sljedećem prizoru se vraćaju do automobila i „srpski agent“ Klebanu daje spomenuti kofer, a Kleban njemu malu plastičnu vrećicu s logotipom trgovine. Sljedeći je kadar snimljen iz kamere ugrađene u retrovizor automobila „srpskog agenta“.

Iz torbe uzima bocu votke koju mu je dao Kleban, oštro je odlaže i vadi omotnicu iz torbe. U kuverti je novac. Ne vidi se koliko, ali boja novčanica je slična onima od 500 eura. Prebroji ih i stavi natrag u vrećicu s votkom. Završni prizor. „Srpski agent“ ide dalje uz neke stepenice s torbom u ruci. I to je to.

U Srbiji iz nekog razloga smatraju da je video snimljen u srpnju, iako za to nema naznaka, a muškarci su obučeni u jakne. Kleban je u kratkoj kožnoj jakni, a u ruci drži kišobran. Nije ga bilo teško identificirati, budući da je potpukovnik Georgij Kleban po službenoj dužnosti aktivno sudjelovao u raznim kulturnim i povijesnim događajima. Položio je vijence na grobove i spomenike sovjetskih boraca, održavao blagdanske govore i druge slične stvari.

Često je snimljen u vojnoj odori na svim vrstama događaja. Dakle, dodatne vještine, osim pronalaženja njegove fotografije na internetu i uspoređivanje s videom, nisu bile potrebne. Sada George Kleban nije u Beogradu. Njegov maloljetni sin na jednoj od društvenih mreža odgovorio je na pitanje prijatelja „kada ćete se vratiti u Beograd?“ Na srpskom je odgovorio: „Očigledno, nikada više“.

Srbijanski predsjednik Vučić saziva poseban sastanak Vijeća sigurnosti zemlje. Premijerka Ana Brnabić potvrdila je da je Vučić naredio sigurnosnoj službi da istraži situaciju. Ministar obrane Aleksandar Vulin rekao je da je “situacija vrlo komplicirana” i pozvao je šefa Službe vojne sigurnosti generala Đuru Jovanovića i predao mu zapovijed Vrhovnog zapovjednika, odnosno predsjednika Vučića, da razumije o čemu se radi i da podnese detaljan izvještaj.

Izvještaj se čeka iz dana u dan. Vulin je u svoje ime dodao kako sve ovo smatra provokacijom čiji je cilj potkopati “politiku vojne neutralnosti” koju vodstva Srbije.

Beogradski mediji obično zabavljaju čitatelje s pričama o avanturama lokalnih pop zvijezda. Sada su prepuni komentara stručnjaka koji su u jednu hrpu strpali „slučaj Skripal“, „pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori“ i „zloglasni video s potpukovnikom Klebanom“.

Najmirniji naslov je bio “Da li su ruski špijuni regrutirani u Srbiji?” ili „da je visoki dužnosnik primio mito“.
„Dobro je što su barem stavili upitnik, jer se video naziva “šokantan”, dodaje Evgenij Krutikov.

„Za Srbe je sve ovo krajnje neugodno i zaista može izazvati vrlo oštre emocije, jer su se dugo navikli na obavještajne aktivnosti zapadnih zemalja, ali čudne okolnosti snimljene u videu u koji je umiješan ruski časnik, zaposlenik veleposlanstva, za mnoge je prosto nevjerojatno. Za sada, međutim, rasprava o onome što se događa ne nadilazi špekulativne komentare i svi čekaju izvješće protuobavještajne službe.

„Vučić je emocionalna osoba i ovo mu se očito ne sviđa. Prije nekog vremena, na zabavi za Božić u američkoj ambasadi u Beogradu, marinci iz straže su slavili tako da su uzvikivali uvredljive pjesme protiv Srba, Srbije i Vučića.

Sve to se dogodilo unutar ambasade. Mislili su da ih nitko ne vidi i ne čuje, ali su pogriješili. Vučić se, nakon što je za nekoliko tjedana saznao za ponašanje marinaca, bio ljut, ali je u obraćanju osoblju američke ambasade koristi o riječ “moroni”. Općenito je vrlo osjetljiv na tu vrstu aktivnosti stranaca u Beogradu“, tvrdi Krutikov.

Gotovo svi u ovoj priči su u krajnje neugodnom položaju. Vučiću to nikako ne odgovara uoči puta u Moskvu, gdje će opet voditi teške pregovore o isporuci ruskog oružja Srbiji. Nedavno je završio u bolnici s blažim srčanim udarom, a neki su srpski izvori čak tvrdili “kako je Vučić bio žrtva”, valjda pokušaja trovanja, čega li? Prije se, usput, više volio liječiti u Moskvi, ali sada mu je pozlilo nakon putovanja u makedonski Ohrid na sastanak čelnika balkanskih zemalja, „koji su odlučili dati simetričan odgovor Macronu“.

Naime, francuski predsjednik je uložio veto na ulazak u Europsku uniju Albanije i Makedonije, koje su, po uzoru na „veliku EU“, odlučile organizirati “Balkansku uniju”. Kosovski Albanci nisu došli, ali komunikacija s albanskim predsjednikom Edijem Ramom je Vučića sigurno mogla dovesti do srčanog udara.

I sada smo tu gdje smo. General Đuro Jovanović dobro zna svoj posao i sigurno će brzo dati odgovor što je bilo svom vrhovnom zapovjedniku. Što je rekao veleposlanik Aleksandar Bocan-Harčenko, obično oštar na jeziku, može se samo nagađati. Ali sam video ostavlja dojam profesionalca. Štoviše, ti profesionalci nisu obični kamermani ili novinari.

„Odlično smiljen materijal“

„Neidentificirani Srbin“, iako se iz nekog razloga čini da je već poznat, barem odjelu generala Jovanovića, proveo je cijeli dan sam i video snimio u mraku. Radilo je nekoliko kamera. Jedna od njih u kafiću gledala je u Klebanovo lice.

Navodno je bila montirana u dijelu odjeće čovjeka koji je sjedio za stolom kraj njih. Druga je bila u vozilu „neidentificiranog Srbina“, što znači da je netko provalio u njegov automobil

Tak ni Kleban ni „neidentificirani Srbin“ nisu ništa posumnjali, iako potpukovnik Kleban imao dobru procjenu protuobavještajnih djelatnosti i aktivnosti praćenja i snimanja, a ovo je odradila skupina koja se sastojala od nekoliko ljudi.

Grupa Bellingcat glavni promotor videa

Posebno je važno naglasiti da su lokalni balkanski ogranci poznate grupe Bellingcat postali glavni komentatori i promotori „vruće verzije“ onoga što se događalo.

U tom smislu je bugarski “istraživački novinar” Hristo Grozev, koji je slučaj aktivno komentirao na Twitteru na engleskom jeziku. U najboljim tradicijama je požurio u otvorenim bazama tražiti Klebanovu dozvolu boravka u Moskvi. Uskoro možemo očekivati i objavu skeniranih putovnica potpukovnika i njegove supruge s nekakvim “jedinstvenim kodom” koji upućuje na to da pripadaju moćnoj tajnog službi GRU.

Također, nenormalno frenetičnu aktivnost pokazuje i srbijansko izdanje Radio Slobodna Europa.

Prije svega, treba pričekati izvješće generala Jovanovića, ali se čini da je ministar obrane Vulin blizu istine. Je li se incident s mitom od strane ruskog pomoćnika vojnog atašea, koji je dao novac nekom srpskom dužnosniku ili časniku dogodilo, to je jedna stvar. Ali to će se vjerojatno otkriti, jer je sve pretvoreno u „skandal epskih razmjera“.

Verzija ima bezbroj i nitko točno ne zna o čemu je riječ. Ali zašto je video objavljen baš sada, prema nekima nakon nekoliko mjeseci, a Politika čak piše da je snimka stara nekoliko godina.

Situaciju je treba riješiti, ali ne samo s potpukovnikom Klebanomom i „neidentificiranim Srbinom. To bi bilo prejednostavno. Potraga treba otkriti i cijelu oskarovsku grupu snimatelja, redatelja i tko stoji iza jedinstvene kombinacije slove umjesto imena i prezimena na You Tubeu. To će biti od presudne važnosti za razumjeti kompletnu sliku incidenta.

„Naravno da ova epizoda neće moći radikalno utjecati na rusko-srpske odnose. Da, talog će ostati, a to nije dobro. Ali s filozofskog stajališta, takve bi epizode trebale samo potvrditi prijateljstvo. Inače, čemu ono služi?“, za ruski Pogled zaključuje Evgenij Krutikov.

VIDEO: Snimka koju je objavio korisnik “Kdjuey Lskduf”

Facebook / Russsia Embassy Serbia / VZ

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Nije pronađen nijedan rezultat.

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
83 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
shumadinac
Member
1 godina prije

Uglavnom se pretpostavlja da je obojici namešteno a razloga zaista ima puno. Posle odgledanog videa prema mom mišljenju najverovatnije je da je sve organizovao “neidentifikovani Srbin” koji je znao mesto sastanka, koji je postavio kamere gde treba, koji je BROJAO PARE TAČNO TAMO GDE JE KAMERA SNIMALA… a razlog je… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ne vjerujem da je Rus dogurao do čina potpukovnika a da je toliko glup. Nema šanse.

shumadinac
Member
1 godina prije

Kako je mogao da zna? Ovi su se očigledno poznavali i bili u prijateljskim odnosima (ili je bar tako Rus mislio). I sam kažeš da se ne zna tačno odakle su se pare stvorile… A tek istragu Jovanovića ne treba uzimati zdravo za gotovo. Ovo je politički događaj najvišeg ranga… Pročitaj više »

tihobl
Gost
tihobl
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Izgubili ste iz vida neke sitnice: afera izbija pred sastanak Nikolaja Patruševa sa Nebojšom Stefanovićem i potpisivanjem nekoliko ugovora. Zatim afera je prenaduvana po svim medijima poput crnogorskog :drzavnog udara”, a niko da pomene da NATO ima kancelarije u Generalstabu. I jos ne placaju kiriju. A i FBI ima kancelarije… Pročitaj više »

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

pravoslavna braća razrooka

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  shumadinac

U čemu je problem?

Ko je ozbiljan mislio da i Rusija nema svoje agente u Srbiji?

No, to ne znači da ta mreža agenata i radi nešto na štetu Srbije.

Otsustvo profesionalnosti se plaća, pa već i zbog toga akteri treba da budu kažnjeni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Upravo tako.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

“No, to ne znači da ta mreža agenata i radi nešto na štetu Srbije.”
zato radi na štetu rusije i onih 30% gladne ruske djece
“Upravo tako.”

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Da, naravno.

Ti to pišeš iz ljubavi prema ruskoj deci,
a nikako iz mržnje prema Rusiji i Srbiji.🙂

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Ostap Bender
pluskvan perfekt

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Rezime, seoska lola od Laktaša tzv najveći Srbin Dodik je PUT IN Putinu i o čemu mi imamo polemizirati više pa to nije mogao Dodik na Kvatriću uvaliti ni zagrebačkim penzićima prije rata na njegovim brojnim tezgama na tržnicama u Zagrebu!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Obrazloži ili začepi više gubicu ppganu…pun mi je kofer tvojih gluposti.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Čemu vrijeđanje i ljutnja, neka se ljuti koga smeta Hrvatska je prvak svijeta!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Bogu hvala, i to bilo zlo ne bilo.
Ne smeta meni istina, nikada, smetaju mi ti zaježljivi napadi pakosnih neljudi koji nemaju veze sa stvarnosti.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa Evo tvoj sugrađanin Slobodan Vasković piše i molim te kao čovjeka bez nepotrebnog vrijeđanja!! 9. Rusi? Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH, je, komentarišući da usvajanje “Program reformi BiH” nije ANP, sebe pokušao nametnuti kao portparola zemalja Kvinte – SAD, Francuska, Italija, Velika Britanija, Njemačka – listom država koje… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Željko

14.11.2019. Milorad Dodik, lider SNSD-a, rekao je kako RS neće prihvatiti nikakav dokument koji može da liči na priču o Godišnjem nacionalnom planu (ANP). “Mi nismo glupi da kažemo: Hajde vi to nazovite kako hoćete, neka se ne zove ANP, a onda to pošaljete u Brisel i oni to smatraju… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Željko

Gotovo istovremeno, može se reći i sinhronizovano, Milorad Dodik i Aleksandar Vučić zabili su nož u leđa Rusiji, u koju se lažno kunu kako bi prikrili ko su im stvarni mentori i nalogodavci, igrali se rusofilskim osjećanjima naivnih Srba, koji misle da su oni neke patriote. I dok je Mandžurijski… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Željko

Dan prije ove afere Dodik se u Beogradu sastao sa Vučićem, koji je podržao „kompromis“, kako je predsjednik Srbije nazvao kapitulaciju u Sarajevu i put BiH u NATO pakt. Očito je da su njih dvojica na istom putu, koji je trasirao njihov pobratim i učitelj Milo Đukanović, koji je Crnu… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Željko

@Sinisa Neću biti nekulturan kao što si ti nekulturno meni napisao da “začepim gubicu” jer tko gubi ima pravo i da se ljuti, ali nadam se da si zadovoljan sa argumentima koji gle čuda Srbi pišu!! A NIKADA ti nisam stavio – kao i nikome drugom, + redovito ako se… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Željko

Mandžurijski kandidat i veleizdajnik Milorad Dodik sastao se u Sarajevu, nekada balkanskom Teheranu, sa Metju Palmerom, specijalnim izaslanikom SAD-a za Balkan. O tome nas je putem tvitera obavjestila američka ambasada, ali ne i režiimski mediji, SRNA, RTRS i ATV, koji inače u stopu prate lažnog Oca nacije i detaljno informišu… Pročitaj više »

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Željko

sad će gubičar vratiti onaj komad pleha
što mu ga je direktor svemira onomad za kravatu okačio
čisto iz moralnih i etičkih razloga
čovek je pun vrlina i kad je pozivao na genocid
nad bošnjacima 100 za jednoga
i onda je bio
šešeljev ptrčko

mladen3x
Gost
mladen3x
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Ništa nije namješteno a pogotovo ništa nije slučajno.Srbija u zadnje vrijeme,mogao bi reći,unazad par godina,vodi veliku unutarnju bitku između dva tabora,jedan tabor je za EU a drugi tabor je za veze sa Rusijom.Tu se veliki novci okreču a razmjerno s tim za očekivati je da špijuni odrade svoj posao i… Pročitaj više »

milan
Gost
milan
1 godina prije
Reply to  shumadinac

Pitam sam sebe. Zašto na svaki komentar imamo “statistički” gledano povečan broj minusa? To mi ukazuje na nešto. Situacija u Srbiji je šizofrena promatraču koji želi održati točku promatrnja na dogadjanja i konkretan dogadjaj u, neutralnoj, labilnoj, poziciji! Naime. Realna situacija u Srbiji je da je to “slinavo” okupirana zemlja.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Najsumnjivije je što su verziju “zlonamjerne špijunaže” plasirali Blic , Radio Slobodna Evropa i portalčići i novine iz galaksije Belingcat. Nema ničega konkretnog osim činjenice da je bilo sastanka. Čak i dio u kojem vadi kovertu s novcem ne može biti vjerodostojan, zar nije koverta s para uopće ne biti… Pročitaj više »

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije

Medijima veruješ samo kad tebi to odgovara…pogrešno ja to zaključio?

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije

preneseno 21. studenoga 2019.Vijesti Snažna eksplozija i radijacija! Je li eksplodirala atomska podmornica SAD-a u Južnokineskom moru? U Južnokineskom moru došlo je do snažne podmorske eksplozije snage od 10 do 20 kilotona na dubini oko 50 metara od morske površine. Zabilježeno je povećanje razine radioaktivnosti u Kini i na Tajvanu.… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Ha ha

To bi vi voljeli ali koliko se sjećam samo ruske primjerice Kursk tonu!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Strašno koliko maloumno.

lekcija
Gost
lekcija
1 godina prije
Reply to  Željko

tiha vatra ispod tebe zeljko, bogu dushu bog je nece….

LakoTopalović
Gost
LakoTopalović
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Demantirano u Rusiji i Kini , da je bila eksplozija, jer su u to vrijeme tamo bile američka podmornica i brod ili dvije podmornice, ne da mi se opet čitati. Budalaštine. Naravno, ruski i kinesku verziju nije prenio nijedan zapadni medij, kako sam sinoć tražio. Samo “ugledni Reuters”

Oko
Gost
Oko
1 godina prije

Pisete citavu analizu i razotkrivate iz svih uglova teoriju zavere koja ima scenario, reziju postavljen set i glumce a fabula radnje je “gledaj levo dok te desnom dzeparim”. Brinete nas susjedi, tko tak razmislja dobije precednika koji iz Picburga trazi ratnu mirovinu plus 20% na invaliditet jer mu je zena… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Opet trula Europa pakuje nevinim srbima i rusima, necete dusmani,nema te sile koja moze prekinuti platonsku ljubav izmedju Aleksandra i Vladimira.Jos kad srbi dobiju S1000 ima da potece med i mleko, kuce ce se praviti od cokolade a prozori od marmelade. 🙂

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Káď nemáš věže o svému tomu,pametnije dá nísta nepíše umjesto gluposti

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Pa nije daleko od istine….snimak je od američke isppstave u Evropi, od rumunske obavještajne službe a još je blesaviji način objave a još blesavije od toga je da ke BIA potvrdila valjanost snimka u roku od odmah.

shumadinac
Member
1 godina prije
Reply to  Siniša

…i pokriva kompletan medijski prostor – neke informacije nam fale bez kojih se ne može izvući pravi zaključak. Ali do razjašnjenja se neće dugo čekati…

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

inženjeru, dosta lupetanja i nazad u suteren. Idemo!

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

dobro ti tresu kavez

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Trula Europa se odlučila za ruski plin ipak umjesto američkog.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Trt

Ljepše govno od torte…ipak.

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Siniša

Možda tzv velikom Srbinu Emiru Kusturici!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Želiš nešto pametno reći?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Kako će reći išta pametno, kada u trenutku kada mu se sudare dva neurona u glavi, a dogodi se, jedina misao koju proizvede počinje sa “Srbija…” Opsjednutost Srbijom i Srbima u nekih u RH poprima patološki karakter, ili ne posljedica demencije. RH zapravo nema nikakvih interesa ni potrebe da se… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Kvisko

Za ljubav između dvojice predsednika ne znam, ali, znam da nema te sile koja će prekinuti najdublju moguću ljubav između ruskog i srpskog naroda. To mnogi, materijalisti po prirodi, ne mogu da shvate i uzalud troše svoje dragoceno vreme, što rovareći, što spletkareći, što kajući. Nije politika dveju zemalja kroz… Pročitaj više »

tedi
Gost
tedi
1 godina prije
Reply to  Helena

Konacno,Helena svaka ti cast,na komentaru.OZNA sve dozna,svuda okolo narod prica da je to Nato podvala.Narod ne mediji.Kazu da su u novinama sve sami trolovi i da ih pisu dezurni u stampi ciji su vlasnici.Ma nemos Srbina zeznut tracerajem.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Helena

Baš, konačno. Džaba njima sve statistike kao EU ulaže više, EU se u Srbiji brine za ovo ili ono. To je naprosto ukorjenjeno u narodu i tako je i tako će ostati. Postoji mala vjerojatnost promjene u mentalnom sklopu. I Hrvatska je davno bila krenula tim putem za Jurja Križanića,… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
1 godina prije
Reply to  Helena

Helena, ima autosovinista koji bi udarili na Ruse ali su iskreno u manjini, teskoj.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Vjerovatno su samo razmjenili votku i cvarke.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  basso

Šta sad, S-400 nije više opcija?

Patetika
Gost
Patetika
1 godina prije
Reply to  Mlata

Pa sto mislis da je u onim bacvama?

basso
Gost
basso
1 godina prije
Reply to  Mlata

Ne,S-400 nije vise opcija,nego stvarnost.

gost
Gost
gost
1 godina prije

A da novinar napiše zašto je ovo uopće nekakav problem i koga boli k****. Špijuni rade ono za što su plaćeni da rade, čudna li čuda.

PeroTunguz
Gost
PeroTunguz
1 godina prije

So je vise kleveta i lazi, Putin nam je miliji i drazi

deki
Gost
deki
1 godina prije

Ovaj snimak je snimljen decembra 2018 ali tek sada je pusten. Postavlja se pitanje zasto tek sada, a ne odmah tada? Verovatno se cekalo neko pravo vreme da se pomute odnosi Srbije i Rusije jer kao sto se zna da 4 decembra Vucic ide u Moskvu na jedan od najvaznijih… Pročitaj više »

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  deki

Pustio ga Vucic da zabavlja siroke narodne mase. U Srbiji ova “afera” pokriva 90% info prokrama svih tv sa nacionalnom pokrivenoscu a rec jednu ne mozes cuti da je juce BG univerzitet proglasio ministra finansija za lopova i oduzeli mu titulu doktora. Lazni doktor+sverc oruzija al kaidi se moraju spinovati… Pročitaj više »

Željko
Gost
Željko
1 godina prije
Reply to  Oko

Pokrivaju Dodika i njegov PUT IN Putinu!!

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Željko

Nisam dodikovac ali brate kada mi dođu ovakvi luzeri komentarisati nešto kroz laži i insinuacije prosto je nemoguće ostati imun na njihove konstantne izlive debilizma.

LakoTopalović
Gost
LakoTopalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ma šta se pališ ko barut na provokacije Željka i njegovog “špiljskog nacionalizma”. Takvi su nas i doveli tu gdje jesmo. Odnosno takav mentalni sklop u vrhu duopola HDZ/SDP

ray
Gost
ray
1 godina prije
Reply to  Oko

Sverc oruzja je izmisljena prica. Za doktorat se vec slazem.

Mlata
Gost
Mlata
1 godina prije
Reply to  ray

Pa Srbija je krcata fabrikama naoružanja! Šta misliš, gde ide svo to oružje, municija? Jedan deo se legalno prodaje naravno…misliš da na crno ne ide ništa?

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  deki

I meni izgleda da ce biti neko razresenje, nesto. Zaglibio je u kriminal, da, ali samo ako ovde dodje do promene sistema, ali korenite promene a ne Kurta za Murtu. Jer je vlast toliko u njihovim rukama da ne moraju da brinu dok je god takvo stanje. Mislim da mu… Pročitaj više »

Trt
Gost
Trt
1 godina prije
Reply to  Ivan

“Mozda je Vucic ipak resio da uradi nesto u korist zapada, priznavanje Kosova ili prustupanje NATO-u, pa mu treba neki izgovor za narod da Rusija i nije toliko dobar saveznik.” Da…ima teorija da je ova inicijativa sa mini-Schengenom dimna zavjesa za indirektno priznanje Kosova jer bi sa ulaskom u tu… Pročitaj više »

Oko
Gost
Oko
1 godina prije
Reply to  Ivan

Koliko se Vucicu zuri pokazuje dolazak coveka za specijalne zadatke na mesto njegovog savetnika. Beba Popovic je prvi pik zapada kada nesto treba odraditi prljavo, precizno i brzo. Sasvim “slucajno” je usao u dvoriste vlade Srbije 2min nakon ubistva Djindjica i naredio obezbedjenju da su bila dva pucnja a ne… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije
Reply to  Oko

Trt i Oko, odlični komentari!

Samo da rata ne bude
Gost
Samo da rata ne bude
1 godina prije

Špijuni su među nama kvare našu idealnu vezu, ali sada smo mi na potezu 🙂

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Tu vjesti prví objavio index.hr novinek kóje sú pod punom kontrolom americké drzavne Elite Kao sama Hrvatska.Znaci,mediji objavljuju své to sá ciljem dá bude sukob Rusije i Srbije, jer americkoj elitu itékají ta suradnja Srbije sá Rusijom Puno smeta.Tu sú još umjesani Srbski pindusi kojí sú pod utjecajem americké drzavne… Pročitaj više »

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije

Ako imate potpunu kontrolu nad medijima, dovoljno glupe građane, pa ih možete nagovoriti na apsolutno bilo što i ne činiti nikakvu elektroničku kamuflažu. Možete stvoriti nevjerojatne, glupe i nelogične priče, i većina će im vjerovati, a nije važno je li glupa, na primjer, s dva aviona koja sruše tri zgrade,… Pročitaj više »

Kvisko
Gost
Kvisko
1 godina prije

Ostaje nam za nadati se da ce dva velika drzavnika iznaci rjesenje ove svijetske krize kodnog naziva “Duvan cvarci”.NATO je mnogo zabrinut , u kuloarima pentagona se prica da se Aca Veliki sprema aktivirati S 400 jer se blizi vrijeme blagovanja a S 400 je idealan za spravljanje sarme.

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Kvisko

inženjeru, u suteren. kasno je.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Ivo

ivitabletomanu opet tresu kavez u sve tri faze

Max
Member
Max
1 godina prije

Kao što sam već rekao Rusija zna sve što se događa u regiji ne trebaju oni ovakve špijune vrbovati I to u big brotheru.

Mucke
Gost
Mucke
1 godina prije

Da nije u pitanju slucajni srcani udar koji je iznenada izazvao promjenu raspolozenja spram Rusa? Ccc Aleksa ,ne nositi mobitel u untrasnjem dzepu kaputa.

ruski specijalac Lazanski
Gost
ruski specijalac Lazanski
1 godina prije

Lazanski KGB skandal

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

a ja se prepao da ih nema. ipak ih ima, bogu hvala:) ps. skoro je bila slična afera u bih. samo što je u bih bio meta lokalni dužnosnik ali koji je smetao istim politikama kojima smeta i rusija. vidi se da je izašla iz iste kuhinje tj. režirao je… Pročitaj više »

X60
Gost
X60
1 godina prije

95% nas ovdje, koji nemamo ni jednog dana špijunske škole, ne bismo to ovako neprofesionalno izveli.
I kako vjerovati da je sve to naprosto tako, kako na prvu izgleda.

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije

Zapada uspjeso odvaja ruse od srba

TerraMarique
Gost
TerraMarique
1 godina prije

Izuzetna nepopularnost Vucica u Srbiji i jedan od mnogih dokaza nezrelosti sluzbi i svih institucija . Ovaj snimak je ciljno objavljen ne od strane Srpskih sluzbi vec od strane prozapadnih ne bi li stetili odnosu Srbije i Rusije. Placeni susret izmedju Vucica i Putina, u kome Putin po ko zna… Pročitaj više »

Derim
Gost
Derim
1 godina prije

“ako je Srbija jedini iskreni saveznik Moskve u regiji, „zašto se to radi“?” Kako te nije sramota Vučiću? Prijatelji i saveznici Rusi, moraju da kupuju informacije a NATO i CIA obavještajci samo siđu sprat niže, uzmu šta im treba i vjerovatno i dnevnice naplate od Srbije. Za mene je ovo… Pročitaj više »

Goca
Gost
Goca
1 godina prije

A ja bih malo o tom Bugarinu, Hristu Grozevu, predstavljenom kao nekom “novinaru”. Evo ko je on ustvari: utroruse.com – Published by BG PRIVATINVEST GmbH, AUSTRIA, sole owner of the capital Hristo Grozev. The site is the largest in the city of Ruse, together with the newspaper “Utro”. All media… Pročitaj više »

tvingo
Gost
tvingo
1 godina prije

Kad pročitaš da je ovu mljuzgu obravio radio ,,slobodna evropa,, odmah je kraj priče,gubi smisao svaka debata …

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije

Eto sad sam Lako neko me prekrstio, na brzinu 😀

Perun
Gost
Perun
1 godina prije

oprema koja je koristena za ovaj ,,video” uradak moze dovesti do ,,rezisera” i ,,scenariste” ovog ,,trilera”…. ne koriste ,,filmske ” tvrtke ili firme istu opremu …kadar ,fokus, rezolucija, zahvat objektiva etc .etc ,nisu iste …Svaki proizvodjac ,,opreme ” za snimanje ,,filmova ” ima neki specifikum ….pregledas carinske dozvole za uvoz… Pročitaj više »

Saddam
Gost
Saddam
1 godina prije

Daj ljudi shvatite da je to normalna stvar – svi se špijuniraju, nema tu ljubavi, to je interes svake države. Eto mi u Hrvatskoj smo se toliko uvukli u guzicu Amerima da im sami podnosimo izvještaj o stanju države i nacije😂

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik