Farmeri blokiraju Berlinske ulice

Farmeri blokiraju Berlinske ulice
60 komentara

Poljoprivrednici iz cijele Njemačke su u ponedjeljak stigli u Berlin traktorima, protestujući protiv planova vlade da smanji subvencije za dizel i poreske olakšice za poljoprivredna vozila. Berlin je nedavno najavio mjere štednje za 2024. godinu kako bi se borio protiv višemilijardnog deficita u budžetu.

Ljuti poljoprivrednici blokirali su ulicu blizu simbolične Brandenburške kapije, noseći transparente na kojima piše “Vaša politika je deklaracija rata protiv poljoprivrednika” i “Dosta je bilo!” Poljoprivrednici strahuju da će planirani rezovi u budžetu poljoprivredni sektor Njemačke ostaviti gotovo 1 milijardu eura (1,1 milijardu dolara) siromašnijim iduće godine. Prema podacima berlinske policijske uprave, oko 1.700 traktora i 6.600 poljoprivrednika sudjelovalo je u protestu.

Njemačko udruženje poljoprivrednika (DBV) i lobi “Zemlja stvara povezanost” (LsV) prijetili su proširenjem demonstracija ako se mjere štednje provedu. Predsjednik DBV-a Joachim Rukwied upozorio je na skupu da će “od 8. januara biti prisutni svuda na način koji zemlja dosad nije iskusila. To nećemo prihvatiti.”

Govoreći za državni ARD emiter tokom protesta, njemački ministar poljoprivrede Cem Ozdemir je rekao da poljoprivrednici “nemaju alternativu” za dizel.

“Ne isključujem da moramo štedjeti, ali to se mora uraditi na način da ljude vodimo sa sobom – a poljoprivrednici su ti koji nas opskrbljuju hranom”, rekao je Ozdemir. “Ovi rezovi … preopterećuju sektor.”

Berlin je bio prisiljen popuniti rupu u svom budžetu nakon što je Ustavni sud u novembru proglasio pokušaj preusmjeravanja 60 milijardi eura neiskorištenih sredstava namijenjenih za Covid-19 kao neustavan.

Kabinet kancelara Olafa Scholza bio je suočen s izborom da ili obustavi takozvanu “kočnicu duga” (koja ograničava deficit vlade na 0,35% BDP-a) ili pronađe oko 17 milijardi eura u štednji i poreznim olakšicama.

Državni sekretar Steffen Hebestreit je rekao u ponedjeljak da su odluke o budžetu za 2024. godinu već donesene i neće se ponovo otvarati, iako se još uvijek razmatraju detalji njihove implementacije.

njemačkapoljoprivredniciprotesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

… poljoprivrednici “nemaju alternativu” za dizel…

A sta bi sa Analeninim planom da na elektricne traktore stavi vjetrenjace, a na drljace solarne panele?

4 mjeseci prije

Nemačkim poljoprivrednicima ukidaju subvencije, holandske prisiljavaju na prodaju farmi… perspektiva Balkana je u prehrambenom turizmu – ono, dođu Nemci, Holanđani, Skandinavci… na Balkan da se malo podgoje pa natrag u svoj “raj”.

Nebitno
4 mjeseci prije

Vi ste isto pederski portal, kao “nezavisni”, mos mislit. Pisite malo o navodnom ratu s EU/NATO-om prodane duše

Željko
4 mjeseci prije

Nigdje njemačke zastave! Toliko o “patriotizmu” u/kod Nijemaca!

Z-Z-Z
4 mjeseci prije

Koji glupani, samo gledaju svoju guzicu, tako nema napretka.
I cak kad bi se udruzili masovno s nekom zajednickom platformom ne bi nista mogli promijeniti zato jer zivu u zapadnoj demokraciji… da zivu u istocnoj isti bi im bio gurac, nista se ne moze promijeniti.
Nek to bude svakom jasno.
U zapadnoj demokraciji im ispiru mozak da se nesto moze promijeniti a u istocnoj NE.

tihobl
4 mjeseci prije

Rusi su prije 5-6 godina razvili novo gorivo – dizel obogacen plinom. Daleko vece iskoristenje postize, a manje je zagadjenje. Sad samo treba razviti traktorske motore. Ruski inzenjeri rade na avionskim motorima, nemaju vremena da se ovim bave. Svabski sjede besposleni, ne razvijaju nista, cekaju na prelazak na el. vozila. A mogli bi razviti jace traktore koji manje trose i malo zagadjuju i tako sahraniti dzondira i fergusona.

IuIu, pravi
4 mjeseci prije

Traktorijada u koloniji Germanistanu, hahaha. Tako to bude kad si sluga US zločinačkoj imperiji.

Đe ra’metli Kisindžer da im nacrta da je pogubno biti sluga i podanik Amerikancima.

ime
4 mjeseci prije

mercedes i bmw su bili anomalija.
izgleda da su germani ipak kre10ni.

tuf
4 mjeseci prije

“Ne isključujem da moramo štedjeti” – evo, to je taj pokornički, submisivni mentalitet. “Ne bih se štel’ zamerit..” , nismo mi protiv Scholza, Baerbock i Habecka , sve pet jer ti ‘mudraci’ znaju što rade pa se svi moramo skupiti i štediti. Ku*ac! Njemačka je prije ove “zelene” vremenske nepogode imala SUFICIT u proračunu od 4 milijarde eura! Nisu znali gdje to rasporediti! A što sada imaju? Tuširanje hladnom vodom, iskorjenjivanje klasičnih automobila, radikalne štednje el. energije koja je jedna od najskupljih u svijetu, uništenje automobilske industrije, kao i kemijske industrije te svih onih grana koje ovise o energiji – industrija betona, stakla, svih vrsta metala. Upali su u recesiju iz koje neće skoro izaći a ‘mudraci’ poput CIA-ine instalacije Baerbock najavljuju izdvajanja od 200 milijardi eura za “vojsku”. Povrh svega cilj je očigledno uništiti farmere i poljoprivrednike – ne samo putem energije, sjetimo se da je zabranom uvoza ruskog… Čitaj više »

Bruno
4 mjeseci prije

Što se bune? Jesti će skakvce i insekte. A za njih ne trba poticaj.

Max
4 mjeseci prije

Tako treba.

Antinato
4 mjeseci prije

Nek gone traktore na svoj prdež.

xyz
4 mjeseci prije

Egoizam i materializam su toliko zatrovali zapadnjake, da se nikad neče zajedno pobuniti protiv gospodarske i bankirske mafije.
Dobro pamtim rječi jednog slovenskog poduzetnika, koji je rekao, da par radnika moraš platiti dobro, da možeš ostale plačati slabije. Jer onih par dobro plačenih radnik če uraditi sve, da razbiju radničko jedinstvo i nikad neče doči do pobune.

Mukte
4 mjeseci prije

Imaju milijarde za Ukrajinu, Izrael, elektro srot, a nabijaju poreze na sve zivo, najvise na gorivo, plin, loz ulje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI