Filipini dobili rusko oružje – Okončan islamistički ustanak u Marawiju

9 komentara

Danas je na Filipinima održana ceremonija isporuke prve pošiljke ruskog oružja, streljiva i vojnih kamiona u okviru prethodno potpisanog vojnog ugovora. Svečanosti, koja se održala na bojnom brodu ”Admiral Pantelejev”, prisustvovali su ruski ministar obrane Sergej Šojgu i predsjednik Filipina Rodrigo Duterte.

Nedavno su ruska i filipinska vlada potpisale sporazum o vojno-tehničkoj suradnji i ugovor za nabavu modernih ruskih oružja, uključujući ratne brodove, lako oružje i drugu vojnu opremu.

Tijekom posjete Filipinima, ruski ministar obrane je održao sedam bilateralnih i multilateralnih pregovora s kolegama iz zemalja skupina ASEAN i “SMOA Plus”.

Dva dana ranije je ministar obrane Filipina priopćio kako je u ponedjeljak okončana pet mjeseci duga vojna operacija protiv islamskih militanata u gradu Marawi. Nakon intenzivnih borbi je izgubljeno više od 1000 života.

Nakon 154 dana opsade Marawija sada proglašavamo prestanak svih borbenih operacija”, rekao je novinarima ministar obrane Delfin Lorenzana, dodajući da su uklonjena tijela posljednja 42 ubijena militanta u gradu.

zaplijenjeno oruzje
FOTO: Zaplijenjeno oruzje Marawi

Vladine snage su se borile protiv pripadnika islamističkih skupina Abu Sayyaf i Maute, koje su zauzele većinski muslimanske grad na otoku Mindanao, najavljujući uspostavu ”kalifata”-

Vladine snage su prošlog tjedna ubile dva preostala zapovjednika skupina, a predsjednik Rodrigo Duterte je izjavio kako  je Marawi “oslobođen terorističkog utjecaja”. Nakon likvidacije vođa skupina je ubijeno više od dvadeset militanata, priopćili su vojni dužnosnici.

Ministar Lorenzana je rekao da su sigurnosne snage porazile terorizam na Filipinima i da se svi izbjegli civili mogu vratiti kućama.

Predsjednički ured je proglasio kraj “najozbiljnije prijetnje nasilnog ekstremizma i radikalizma na Filipinima i u regiji”.

Teške borbe u Marawiju su rezultirale smrću gotovo 50 civila, 170 pripadnika vladinih snaga i preko 900 militanata, dok je sam grad teško oštećen.

”Nakon oslobođenja Marawija se naš fokus sada prebacuje na ogromnu i izazovu zadaću obnove, rekonstrukcije i rehabilitacije ovog muslimanskog grada”, rekao je glasnogovornik predsjednika Ernesto Abella, ističući štetu na infrastrukturi i privatnoj imovini unutar grada.

23. svibnja su vladine snage pokušale uhititi Isnilona Hapilona, vrhovnog vođu terorističke skupine Abu Sayyaf. Pokušaj je doveo do oružanog sukoba s militantnom skupinom Maute, saveznicima Abu Sayyafa, koji su se ukopali u zgrade i džamije u gradu.

Nakon više mjeseci borbe, 16. Listopada je ministar Lorenzana rekao da su vladine snage rano u zoru u vojnoj akciji ubile Hapilona i Omarkhayama Maute, osnivača militantne skupine Maute.

Malezijac Mahmud Ahmad, koji je osumnjičen da je igrao ključnu ulogu u financiranju dvije skupine u Marawiju, ubijen je u vojnoj operaciji u gradu, priopćio je vojni glasnogovornik prošlog petka. Dodao je kako je Mahmudovoj smrti svjedočio jedan od taoca kojeg su držali militanti, ali vlasti još nisu pronašle njegovo tijelo.

Filipini
FOTO – Filipinski general Eduardo Ano sa slikama ubijenih terorističkih vođa Isnilona Hapilona i  Omarkhayama Maute

VIDEO – Rodrigo Duterte na ruskom bojnom brodu ”Admiral Pantelejev”

Admiral PantelejevDelfin LorenzanaIsnilon Hapilonruski ministar obrane
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1.komentar
6 godine prije

Prenesite pretnju dzihadista Rusiji pred svetsko prventsvo, sa posebnom osvrtom na ovakve organizacije https://twitter.com/siteintelgroup Po meni rad ovakvih organizacija je klasican terorizam u drugom obliku.Potpuno je ocigledno ko stoji iza ovakvih obavestajnih organizacija, ali i da od drustvenih mreza nemaju bilo kakve vrste restrikcije , cak sta vise one su verifikovane od strane istih.

Antonio
6 godine prije

Ovo je neprijatno iznanedzenje za mene. Zasto su kupili Rusko oruzje? Moralo je da bude Americko.
Zasto su napali muslimanske terorriste. Trebali su da pregovaraju sa njima i da ih nazovu – borcima za slobodu.
Ovu sam lekciju dobio ja i svi u MK od NATO ambasadore u 2001 godini kad nas je napao Albanski ekstremizam iz MK iz Kosova iz AL.
I zasto su Filipinci ubili lidere terorista? Pa trebalo je kao i kod nas – da postanu ministri.
Samo tako se postaje demokratska drzava kakva je sada Makedonija :((((

Matija Vlačić
6 godine prije

naslov sugerira da je ustanak okončan nakon/pomoću ruskog oružja. Imate dosta problema sa naslovima..:(
Čestitam Filipincima

Osoba C
6 godine prije

Ovaj Duterte je originalna pojava na svjetskoj političkoj pozornici.
Za nevjerovati je da će uspjeti izvući Filipine iz zone utjecaja SAD, imajući u vidu povijest, ali i sadašnju i buduću važnost ove regije.
U svakom slučaju želim mu dug život i dobro zdravlje.
Ovakvi su inače skloni umiranju od tumora.

joe...
6 godine prije

ma bravo Rodrigo, majstore, tako se to radi…
P.S. dodji nam u HR da zaminis plenkija jedno nedlju dana dok je plenki na bolovanju, promuko je jadan …
nebu vise todorica i ostali multikulti baraba…

tuf
6 godine prije

Dugo im je i trebalo, s obzirom da se radi o omanjem mjestu. Ili su imali svojih razloga za prolongiranje borbe ili su poprilicno nesposobni (sjetimo se da su u nekom trenutku skinuli gace i zvali Amere u pomoc). Ne daj boze da ih zahvati ekstremisticki val sirijskih razmjera.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.