Finska bi mogla zabraniti rusko vlasništvo nad nekretninama

Antti Hakkanen - Rusija
17 komentara

Ta je mjera jedini način da se osigura nacionalna sigurnost, rekao je finski ministar obrane Antti Hakkanen

Opšta zabrana poslova s nekretninama u koje su uključeni Rusi bila bi poželjna, rekao je finski ministar obrane Antti Hakkanen skupini novina u intervjuu objavljenom u utorak. Finska je spremna uvesti strožu kontrolu nad svim imovinskim transakcijama koje uključuju osobe ili tvrtke izvan EU-a. Vladi nordijske nacije prije je bilo dopušteno blokirati sve poslove s nekretninama iz sigurnosnih razloga. Sada Hakkanen želi da se Rusima potpuno zabrani kupnja ili iznajmljivanje nekretnina u Finskoj. “Veze koje su problematične za nacionalnu sigurnost primijećene su u [slučaju] nekoliko ruskih tvrtki”, rekao je novinama, dodajući da bi “opća zabrana bila bolja” jer se “ne može uvijek sve otkriti”. Ministar je optužio Moskvu za pokušaje “destabilizacije” zapadnih nacija iskorištavanjem njihovih “mekih točaka” te je rekao da namjerava pronaći “pravna rješenja” koja će olakšati potpunu zabranu. Hakkanen je također rekao kako očekuje da će promjene stupiti na snagu u proljeće.

Novi propisi koje razmatra Helsinki uključuju strože uvjete dozvola za sve transakcije nekretninama koje uključuju aktere izvan bloka i Europskog gospodarskog prostora (EEA), koji također uključuje Island, Lihtenštajn i Norvešku, rekao je ministar. Pravila su postavljena tako da pokrivaju i prodaju nekretnina i najam, dodao je. Vlasti također planiraju izvršiti provjere imovine koja je već prodana, rekao je Hakkanen, dodajući da će “zapošljavanje posrednika u transakcijama biti ograničeno više nego sada”.

Finska je početkom prošle godine donijela novi zakon na snagu, koji je dodatno proširio pravo države da intervenira u svim transakcijama nekretnina. Kupci nekretnina izvan EU-a i EGP-a morali su podnijeti zahtjev finskom Ministarstvu obrane za dopuštenje ili prije sklapanja ugovora ili u roku od dva mjeseca od njegova potpisivanja od 2020. Država bi tada mogla blokirati kupnju ili zaplijeniti imovinu prema uvjetima kupoprodajni posao ako se nalazi u blizini nekih “strateški važnih područja”.

Amandmani iz 2023. uveli su niz novih razloga zbog kojih država blokira takve poslove, uključujući prijetnju nacionalnoj sigurnosti. Popis uključuje mogućnost prikupljanja obavještajnih podataka, korištenje imovine za pripremu terorističkog napada ili sabotaže te njezino stjecanje od strane subjekta uključenog u aktivnosti koje bi mogle ugroziti sigurnost ili međunarodni položaj Finske.

Finske vlasti blokirale su tri prodaje nekretnina Rusima iz sigurnosnih razloga u listopadu 2023., a ranije u siječnju blokirale su još jedan takav posao koji uključuje tvrtku u “djelomičnom ruskom vlasništvu”. Ranije je poseban tim koji je okupila prethodna finska vlada preporučio protiv opće zabrane ruskog vlasništva nad nekretninama, nazivajući je neprikladnom niti učinkovitom. Moskva još nije komentirala Hakkenenove planove.

euFinskanekretninerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
3 mjeseci prije

Za početak zaustavljaju tajkune, onda se preispituje svaka pa i najmanja poslovna saradnja da bi se na kraju “savetovali” svi Rusi koji imaju vlasništvo u Finskoj da ga prodaju.

Siguran sam da će svi Finci koji posluju sa Rusijom da budu presrećni zbog ovakve odluke kao i da će Fašington biti jaaaaaaaaaako nesrećan zbog urušavanja prakse slobodnog tržišta.

IL Partigano
3 mjeseci prije

Finska je usla u recesiju i Finska nikad nece vise ekonomski prosperirati. Europski zastupnici počeli su se vrijeđati dok su raspravljali o daljnjoj podršci Ukrajini Političari su pristaše kontinuirane vojne pomoći Ukrajini optužili za ludost.  Najviše je publika reagirala na riječi slovačkog zastupnika Miroslava Radakovskog koji je rekao da je potrebno prestati isporučivati ​​oružje Kijevu i  “prestati podržavati ubojstvo Slavena”. “Ako se to ne zaustavi, onda ćemo se mi Slaveni ujediniti kao braća – a vjerujem da ćemo se ujediniti – i sravnit ćemo Zapadnu Europu sa zemljom . Siguran sam da to nitko ovdje ne želi”, rekao je političar. Istaknuo je da sada EU nema šanse pobijediti Rusiju i nazvao ukrajinski sukob “problemom SAD-a”. Tako javlja ruska Zvezda Nije bas nista tako narocito ali bolje je cuti i ovakve izjave medju politicarima nego hiberove, koje slicu na hitlerove, tvrdnje da Slaven znaci rob. Ako Slaven potjece od latinske rijeci i znaci rob kako… Čitaj više »

Keki
3 mjeseci prije

Zaro Rusi sve u 16 kupuju po Dubaiju i susjedstvu.

vanja
3 mjeseci prije

Naravno,i ruske kompozitore i pisce zabraniti,bez toga nema nacionalne sigurnosti.

tuf
3 mjeseci prije

Primjetite kakve radikalne, međunarodnom pravu protivne, odluke donose države koje formalno nisu u ratu s Rusijom. Prema njihovim reakcijama i odlukama stiče se dojam kako su oni ipak uvjereni da jesu izravno u ratu. A onda se zapitaš na što bi bili spremni kada bi zaista došlo do izravnog sukoba.
P.S. Hint – stvari koje su bili spremni raditi vlastitim građanima zbog malo jače varijante koronavirusa

Bruno
3 mjeseci prije

Ovaj je gluplji od zelenskog i POljaka. Pa prvo taracanje ide na zemlje koje imaju američko nuklearno oružje, a onda granične zemlje. U ratu zapada protiv Rusije, Finska će nestati u potpunosti. To neće biti rat u Ukraini, već rat u kojemu se prvo uništava cijeli ljudski potencijal. Razlog : pa neće biti ljudi za proizvodnju i logistiku fronta. Nema hrane, odjeće, obuće, municije, reparacije oštećenih oruđa. Poslije takvog rata u Europi neće biti i 50 milijuna stanovnika. Nema strategije ni taktike. Jedina strategija je taracanje.

Klosterman
3 mjeseci prije

Pa, koji je ku… ovim liliputancima koji se graniče sa Rusijom! Jesu li se najeli ludih gljiva?

Josip
3 mjeseci prije

Finska ce dobiti po picki

xyz
3 mjeseci prije

Sve je to samo prljavo razbojničko iznuđivanje.

Max
3 mjeseci prije

A što ako Rusi ponište Staljinov potpis?

Roccos
3 mjeseci prije

Kako ga s.ere ovaj Kakkanen,sigurno sad likuje u stilu”al sam pokazao tim Rusima,šta ćete ga sad majci”,budala na kvadrat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI