fbpx

Kineski bombarder H-6N fotografisan sa novom hipersoničnom raketom

H-6N

Novi video snimak kineskog bombardera H-6N koji nosi ogromnu raketu ispod “stomaka” pojavio se na društvenim mrežama. Iako model projektila ostaje nepoznat, dodatni vizuelni dokazi u velikoj mjeri ukazuju na hipersonično oružje koje se lansira iz vazduha.

Snimke objavljene na kineskom sajtu društvenih medija Sina Veibo ranije ove nedjelje pokazuju još jedan bombarder H-6N sa jednom od ogromnih projektila za koju je posebno dizajniran.

Prema The Drive’s The War Zone, raketa je dugačka približno 12 metara, odnosno jedna trećina dužine aviona veličine 737, i sužava se na prednjoj strani na način neuobičajen za tipične balističke rakete. Sajt zaključuje da je projektil najvjerovatnije Dongfeng-17, jedno od hipersoničnih glajder vozila predstavljeno na 70. paradi povodom Nacionalnog dana u Pekingu prošle godine. S dužinom od oko 12 metara, projektil približno odgovara veličini i profilu onoga što se vidi na video snimku.

Pretpostavlja se da je raketa istog tipa viđena u prethodnom video snimku koji se pojavio na Veibu prošlog meseca. Međutim, vjeruje se da Peking radi na velikom broju hipersoničnih dizajna oružja, kao i na razvoju konvencionalnih balističkih raketa koje se lansiraju u vazduhu (ALBM).

Međutim, nakon što se pojavio prvi video snimak i analitičari su počeli da spekulišu o čemu se radi, dvojica upućenih u Narodnooslobodilačku vojsku rekli su South China Morning Postu (SCMP) da je raketa novog tipa: hipersonična varijanta krstarećih raketa Changjian. Ako je to slučaj, riječ je o zaista ogromnoj krstarećoj raketi: prema navodima vojnih analitičara, ruska nadzvučna/hipersonična krstareća raketa Kinžal duga je oko 8 metara.

U maju, SCMP je izvestio da je Institut za mehaniku pri Kineskoj akademiji nauka testirao raketu tipa scramjet. Usavršavanje scramjeta, koji je poput redovnog mlaznog motora, ali optimizovan za rad na mnogo, mnogo većim brzinama, u velikoj mjeri bi pomoglo razvoju hipersonične krstareće rakete.

Poređenja radi, hipersonična glajder vozila poput Dongfeng-17 i ruskog Avangarda pojačana su konvencionalnim balističkim raketama – koje uvijek dostižu hipersoničnu brzinu – i koriste tu ogromnu brzinu za manevrisanje manjim kliznim vozilima kroz atmosferu tokom druge faze leta bez snage.

Status oružja viđenog na video snimku potpuno je nepoznat, pa je moguće da su snimljeni letovi deo daljih ispitivanja rakete scremjet. Nijedna fotografija kineskog scramjeta nije postala javna.

Konačna mogućnost je da je raketa konvencionalni ALBM. Raketne snage Narodne oslobodilačke vojske radile su na nekoliko adaptacija balističkih projektila dizajniranih za upotrebu na novom H-6N, uključujući Dongfeng-21, koji je nazvan “ubica nosača aviona”.

4.1 14
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
B.L..
Gost
B.L..
17 dana prije

Sada će moći širiti žute viruse hiprsonično.

nekoime
Gost
nekoime
17 dana prije

Do sada su se takvi virusi širili billgatesonično.

Stone
Gost
Stone
17 dana prije

Ovo je jaki argument za kineze, mogu tražiti od Rusa da im vrate Vladivostok, imaju veću raketu.

Jozo
Gost
Jozo
17 dana prije

Super za kineze, debela velika raketa jednaka je debelom velikom cilju.

tihobl
Gost
tihobl
17 dana prije

Dobili kinezi nacrte kindzala pa napravili svoj.

Ante
Gost
Ante
17 dana prije

Taj što je slikao raketu ili 24 sata dnevno čeka pokraj baze da slika tu raketu ili ima informacije kada će bombarder prenositi t u raketu na avionu. Sa time bi se trebale pozabaviti tajne službe.

Max
Member
Famed Member
Max
17 dana prije

Neki Ruski mediji kao portal Topwar. ru smatraju to Kineskim pandanom Kinzjala ali nema podataka kako se projektil zapravo zove ali opasan sigurno jest.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik