Fox News: „Rat u Afganistanu smo izgubili, priznajmo to“

Lockheed C-130J RAF Hercules
19 komentara

Prema izvješću Centra za strateške i međunarodne studije, 18 godina boravka američke vojske u Afganistanu nije dovelo do stabilnosti i sigurnosti, prenosi Fox News. Prema televizijskom voditelju Tuckeru Carlsonu, američki vojnici i dalje uzalud umiru zbog političara koji nisu u stanju okončati rat.

„U posljednjih nekoliko tjedana vodila se žestoka rasprava o predsjednikovoj politici prema Afganistanu. Predsjednik Trump je odlučio da nam je nakon 18 godina 2400 smrti i troškova tisuća milijardi dolara svega dosta. Želi prekinuti rat i vratiti američku vojsku u Sjedinjene Države. No, lobisti Washingtona, koji zagovaraju stalne ratove, ogorčeni su ovom idejom. Trumpov plan doveo je do njegovog posljednjeg raskida sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom, koji je, zapravo, otišao zalupivši vratima. Neki misle da je zbog pokušaja pregovora s talibanima Trump izdajnik. Drugi kažu da bi povlačenje trupa bilo izdaja afganistanskih žena i inzistiraju na tome da moramo ostati tamo dok Afganistan ne postane moderan i miran, poput Belgije. Iako je to srednjovjekovno društvo, cijela povijest Afganistana nije znala ništa drugo nego za totalni rat. Možda ste to već čuli od Harryja Flashmana“, kaže Tucker Carlson.

„Svi ti sporovi o afganistanskoj politici nemaju nikakve veze sa stvarnošću. Ovo je izum nepostojećih činjenica i vojnih mjera koje se zapravo ne poduzimaju. A stručnjaci su toga itekako svjesni. Ranije ovog mjeseca je Centar za strateške i međunarodne studije, jedan od vodećih istraživačkih centara ovdje u Washingtonu, objavio nacrt izvještaja koji iznosi istinu o onome što se već 18 godina događalo u Afganistanu. Čini se da je Amerika tamo već izgubila rat, ali naše vojno vodstvo krije ovu istinu“, nastavlja voditelj Fox Newsa.

„Afganistanska središnja vlada, citiram, je “korumpirana, neučinkovita, slaba i duboko fragmentirana”. Unatoč milijardama utrošenim na obuku i tehničku podršku, Afganistanska nacionalna vojska (ANA) u osnovi je bezvrijedna. I dalje je potpuno ovisna o američkim silama, bez obzira na zadaće.  Zamislite! Nakon toliko godina… Odvratno! Unatoč ogromnoj ekonomskoj pomoći, ekonomija Afganistana je u propasti i nema poboljšanja. Kao što smo rekli, “usprkos pomoći”? Možda baš zbog ove pomoći, jer to je priroda pomoći, da ljude čini ovisnima i neučinkovitima. Nikad ne donosi rezultate“, kaže Carlson.

„Ali umjesto da kažemo istinu o bilo čemu od svega toga, naše vođe kriju tu istinu, sve detalje i sve činjenice. U 2018. godini, prema službenim procjenama, afganistanska vlada je gubila kontrolu nad zemljom, a talibani su osvajali nova područja. Ovo je loše. A američke vlasti jednostavno su prestale davati službene procjene. Kao da su rekli: „Ne volimo statistiku, prestanite je prikupljati!“. Evo istine o ratu u Afganistanu. Ne pobjeđujemo. Ne slušajte Maxa Boota i džokere poput Johna Boltona. Ovaj rat možemo pobijediti samo tako što ćemo tamo poslati desetine ili stotine tisuća vojnika, potrošiti stotine milijardi dolara i, po svemu sudeći, ubiti stotine tisuća Afganistanaca. Vrijedi li? Zapravo, morali bismo započeti rat ispočetka, a to, usprkos hrabrosti, nitko ne želi. Ali umjesto da to prihvatimo kao stvarnost, a to je stvarnost, te završimo rat, Washington se nastavlja pretvarati da pokušavamo pobijediti. Iako svi znaju da to nije tako. Svake godine, tisuće američkih vojnika mjesecima se odvajaju od svojih najmilijih, što je veliki gubitak za njih i njihove obitelji. Oni se bore u ratu u kojem naše vodstvo ne razmišlja ni o pobjedi ni okončanju, jer to smeta njihovom ponosu. Samo ove godine u Afganistanu je ubijeno 17 američkih vojnika. Zašto? Ako ostanemo, bit će još više smrti i svaki će od tih američkih života biti izgubljen, bačen, ponavljam, zbog ispraznosti takvih idiota kao što su John Bolton, Max Boot and Bill Kristol. To je loš razlog za ostanak“, zaključuje Tucker Carlson.

VIDEO: RT/Fox News

Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Frodo
3 godine prije

Ima jedna istina: kad izgubiš vanjski rat on ti se vraća kući.

Siniša
3 godine prije

Ni Amerika nije šta je nekada bila, napali bi Iran ali nemaju “mig” iz Saudijske Arabike….strpljivo čekaju.

nepoželjni
3 godine prije

Sve osvajačke ratove što su ih amerikanci vodili su “izgubili”… ALI, svoje su ciljeve u svakome postigli.
….u svim slučajevima , “pobjednici” su u stvari – gubitnici.

Moreno
3 godine prije

A i ovi sere pizdarije . . . priča kako bi tribalo poslat stotine tisuća američkih vojnika koji bi ubili stotine tisuća afghanistanaca . . . ali ne piśe koliko bu američkih vojnika tamo pognjojilo . . . ne samo da je politički nego je i vojnički korektan ☺

Dopizdilomi
3 godine prije

Nije vam ni bio cilj pobijediti ili nešto drugo. Cilj je bio zaraditi lovu i to je to. Kakvo uvođenje demokracije u plemenski sistem.

Neću da te volim
3 godine prije

i @Dopizdilomi su rekli šta je srž američkih ratova, svih u kojima su sudjelovali!

Red Dog
3 godine prije

Avganistan je bio moderan i miran kao Belgija dok nisu ameri odlucili da mu uvedu demokratiju talibana.

Toni
3 godine prije

Izgleda da klimatske promjene utiču i na mak. Slab urod=malo opijuma > ne isplati se dalje ostati.

joze čelični
3 godine prije

kako nisu pobjedili proizvodnja opiuma je skočila za 300% ….ameri se češu a talibani režu

wergownergtnwiruegtiwgtwtr
3 godine prije

Neće oni otići od tamo, to im je trampolin za Rusiju i Kinu ali prvo Iran. Stavili su svoju šapu na sav hors koji se dila planetom a isto tako kokice su uzeli u Kolumbiji, dakle monopol u trovanju kao što ga imaju i u legalnom trovanju legalnom drogom zvanom farmaceuti. Sam rat dugogodišnji je dugogodišnja velika zarada za snabdjevaće istog opremom i kreditima. U planinama Avganistana ima toliko vrijednih rudaća da i zbog toga neće napustiti taj zlatni rudnik. Strateški položaj u pupku zemljokracije isto ih prijeći da bježe od tam, zato su i došli tamo. Još da ulove Iran onda može poćeti lov na stanove i onda ruse i kineze.

eks
3 godine prije

Cilj ratovanja Amerikanaca i njihovih slugu iz NATO u Avganistanu bio je, i ostao, proizvodnja i prodaja droge. CIA je najveći diler droge na planeti, a novac stečen kriminalom , pored punjenja džepova, ide za ilegalno finansiranje ratnih operacija po svetu .

samo tako
3 godine prije

Jedan od vodečih istraživačkih centara u Washingtonu (usranska verzija uhljeba) otkriva toplu vodu 😆😆

Lucija
3 godine prije

“…troškova tisuća milijardi dolara …”
To su troškovi porezni obveznika…
A dobici?
– vojna industrija,
– heroin.
Devedesetih je heroin skoro potpuno zaustavljen. ALI stvoreni su novi (neki i stari) putevi, navodno i onaj Bondstil, novi dileri i novi ovisnici. Čista dobit.
– voda. Nestle.

Zmaga za Arabace
3 godine prije

Treba da zmaga Arabska Liga

milivoje
3 godine prije

rat koji traje ovako dugo cini da gubi smisao! amerikanci su usli u afganistan da ”osvete” sprzene kule bliznakinje i gadjani pentagon. da su te atentate navodno ucinili talibani i da ih treba kazniti. njihov vodja bin laden odavno je ubijen i smisao boravka usa trupa je nejasan. jedino dobar heroin i hasis mogu biti jak razlog jer to je velika zarada. usput se i gine, sto je malo neubicajeno u ratu. a ima i kolateralnih steta, narocito kada su svadbe u afganistanu onda se pobiju svatovi. kolateralna steta! koliko je afganistanaca poginulo ili su invalidi? to nije vazno oni zive u svom srednjem veku i nevazni su. ali i pored svih zrtava na obe strane nikako da dodje zapadna demokratija i slobodno drustvo u afganistan…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.