Francuska odbacuje Assangeov zahtjev za azil

Assange azil u Francuskoj
12 komentara

Pariški sud odbio je u utorak zahtjev za davanje azila Julianu Assangeu, koji je ranije ove godine podnijelo udruženje Robin des Lois u ime zatvorenog novinara.

Francuski zakon zahtijeva “prisustvo pojedinca koji podnosi zahtjev na nacionalnoj teritoriji ili u Evropskoj uniji” kako bi se podnio zahtjev za azil, a okolnosti Assangeovog zatvora “ne dopuštaju izuzetak” od pravila, rekao je sud u komuna Kretej.

Robin des Lois je zatražio od francuske države da dopusti Assangeov zahtjev za azil iz maksimalno sigurnog zatvora Belmarsh u Londonu, gdje se osnivač WikiLeaksa nalazi od 2019. godine. Neprofitna organizacija je tvrdila da su pravila o azilu suprotna nekoliko međunarodnih konvencija i preambuli francuski ustav.

Emmanuel Ludot, koji je predstavljao Robin des Lois, rekao je za AFP da udruženje ne planira da se žali. On je pozvao francuskog ministra pravosuđa Erica Dupond-Morettija, koji je nekada bio Assangeov advokat, da “konačno preuzme stvar u svoje ruke”.

Assange (52) je zatvoren od aprila 2019, kada mu je Ekvador oduzeo azil – navodno na zahtev SAD – i predao ga britanskoj policiji. Izdavač WikiLeaksa je tamo tražio utočište 2012. godine, tvrdeći da se SAD spremaju da ga uhapse pod izmišljenim izgovorom.

Nakon njegovog hapšenja, američka vlada je otpečatila optužnicu koja ga tereti za kršenje Zakona o špijunaži, zbog objavljivanja povjerljivih vojnih dokumenata i dokumenata State Departmenta 2010. godine. Ujedinjeno Kraljevstvo je od tada odobrilo njegovo izručenje SAD-u, koje još uvijek čeka na žalbu. Ako bude izručen i osuđen, Assangeu prijeti do 175 godina zatvora.

Prošlog mjeseca, američka ambasadorica u Australiji Caroline Kennedy nagovijestila je mogućnost sporazuma o priznanju krivice, prema kojem bi Assange – porijeklom iz Australije – pristao da se izjasni krivim po nižim optužbama u zamjenu za to što mu je dozvoljeno da se vrati kući na odsluženje preostalog zatvorskog roka. .

Assange je insistirao na tome da nije prekršio nijedan zakon, američki ili bilo koji drugi, i da je njegovo objavljivanje dokumenata koje je dostavio američki vojni zviždač bilo legitimno novinarstvo zaštićeno Ustavom SAD-a.

Assangeazilfrancuska
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
7 mjeseci prije

Sloboda,Bratstvo,Jednakost,

držnedaj
7 mjeseci prije

Pa smrdljiva Australia da je P r a v a i
P r a v d e , trebala bi mu dat pravo oslobađanja od svih lažnih optužbi i spočitavanja i veličanstven povratk u svoju nazovimo “domovinu”!
Assange je najveći svetac modernog doba !!
Veći od svih, nazovi svetaca kao; majke Tereze, pape Ivana ll Vojtule i 1000 drugih..

BlueZg
7 mjeseci prije

A prave je našao pitat… Američke podguzne muve. Tako se i Snowden zeznuo kad je mislio da će ga Kina primit a Kina i Ameri ko prst i nokat. On kao analitičar je to trebao znati. Dobro da se igdje uspio sakrit, koliko su sve ispremrežili. 🇵🇸

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Sve je bilo u redu dok ga je štitio predsjednik Rafael Correa.
Nakon njegove smjene je došlo do problema za Assangea.
Naravno da je trebao kao Snowden prvo zbrisati u Rusiju i tek onda objaviti to što je imao.
Ne znam odakle mu ideja da će u Londonu biti siguran.

witchie
7 mjeseci prije

Pa neka podnese zahtjev za azilom u Rusiji. Vjerujem da bi ga odmah dobio.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI