Francuski stav na postavljanje nuklearnog oružja u Poljskoj

Nuklearna bomba
8 komentara

Potencijalno raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Poljskoj prekršilo bi ključne sporazume o kontroli naoružanja između NATO-a i Rusije, upozorio je u četvrtak francuski ministar odbrane Sebastien Lecornu. Poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je ranije ove sedmice da je njegova zemlja spremna da ugosti takvo oružje ako Washington podrži tu ideju.

U okviru NATO-ovog programa dijeljenja nuklearnog oružja, SAD zadržavaju dio svog oružja za masovno uništenje u Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

Prošle godine Rusija je postavila svoje taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju, a predsjednik Vladimir Putin je naveo strateški savez dviju zemalja, kao i povećanu vojnu aktivnost NATO-a u blizini bjeloruske i ruske teritorije. Predsjednik je tada istakao da Washington decenijama raspoređuje vlastito nuklearno oružje u savezničkim zemljama.

U intervjuu njemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenom u srijedu, Lecornu je istakao da bi hipotetičko raspoređivanje američkog nuklearnog oružja u Poljskoj prvo zahtijevalo temeljite razgovore između država članica NATO-a, jer bi to “podrilo osnivački akt NATO-a i Rusije”.

Ministar je također napomenuo da Francuska, jedina nuklearna sila unutar Evropske unije, ne učestvuje u NATO-ovoj grupi za nuklearno planiranje. Lecornu je objasnio da je Pariz “potpuno autonoman u našem planiranju i našem sistemu odvraćanja”.

U četvrtak je poljski predsjednik Duda rekao novinarima da je pozvao premijera Tuska na sastanak 1. maja kako bi razgovarali o njihovom očiglednom razilaženju mišljenja o pitanju američkog nuklearnog oružja.

U intervjuu poljskom dnevniku Fakt u ponedjeljak, predsjednik Duda je otkrio da je takav razvoj događaja “već neko vrijeme tema poljsko-američkih razgovora”. Šef države – čije ovlasti ne premašuju ovlasti premijera u poljskom parlamentarnom sistemu – dodao je da je „izjavio našu spremnost“ u slučaju da „naši saveznici odluče da rasporede nuklearno oružje na našoj teritoriji“.

Komentarišući izjave predsjednika Dude, premijer Tusk, koji predstavlja suparničku političku snagu, izjavio je da predsjednikove riječi zahtijevaju pojašnjenje jer je “ova ​​ideja vrlo masivna”.

Premijer je naglasio da trenutno Varšava nema konkretne planove za smještaj stranog oružja za masovno uništenje.

U međuvremenu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je u četvrtak novinskoj agenciji TASS da bi, ako Varšava i Washington počnu s takvim “duboko destabilizirajućim” i “prijetećim” aranžmanima, lokacije na kojima se nalazi američko nuklearno oružje “definitivno postale mete” ruske vojske.

francuskaNATONuklearno naoružanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
10 dana prije

koje su budaletine ovi Poljaci to svijet nije vidio

Darko
10 dana prije

Poljaci trebaju napuniti s olovom ovog majmuna Dudu dok im ne bude kasno..

Bruno
10 dana prije

Svjet je prestao učiti narodne mudrosti. Uvijek istinite i primjenjive. Gdje je puno baba, kilavo je dijete.

tabula
10 dana prije

Einstein (i svatko normalan): Svemir i ljudska glupost su beskonačni iako za svemir nisam siguran.

Max
10 dana prije

Time će postati meta.

FELIX
9 dana prije

POLJACI DOBRO SLUSAJU. UKRANA NE MOZE POBEDITI RUSSIJU A RAT SE MORA NASTAVITI JER JIS NIJE DOSTA SLOVANA POBIJENO, POLSKA MOZE TOME DOPRINETI IAKO SU POLJACI LOSI SLOVANI, NISU SLABI BORCI JER SU I SAMI SLOVANI, POTPUNO ZALUDZENI ZAPADNIM IDEJAMA.,

EMY
9 dana prije

Rusi na aparatima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI